Előfizetői tartalom

A robotok nem kapják el a koronavírust - Akkor ki a válság nagy nyertese?

A koronavírus-járvány és az azt követő válság sok mindere rávilágított, például arra is, hogy mennyire sérülékenyek a globális beszállítói láncok, a részben még mindig emberi munakerőre épülő gyártás, és végső soron bármelyik szektor működése, ahol jelen van az élőmunka. A robotizálás, automatizálás gyorsuló ütemben terjedt az elmút években, és bár a következő hónapok jellemzően a beruházások felfüggesztéséről, elhalasztásáról szólnak majd, nincs kétség afelől, hogy a robotok alkalmazásának, legyen szó egészségügyről, logisztikáról, autógyártásról vagy akár vendéglátásról, nagy lökést ad majd a mostani epidémia.



Róluk szólnak a hírek, velük van tele a sajtó

A Semmelweis Egyetemen UV-C fény kibocsátásával fertőtlenít egy önjáró robot, Malajziában egy másfél méter magas robotot vetnének be a koronavírusos betegek ellátásában, amely többek között a páciensek testhőmérsékletét méri, Szingapúrban a Boston Dynamics robotkutyái figyelik meg a parkokban kikapcsolódni vágyó embereket, hogy ellenőrizzék, betartják-e a társadalmi távolságtartás szabályait, a Walmart robotokat használ, hogy tisztítsák, fertőtlenítsék az üzleteik padlóját, és most újabb 1500 ilyen robotot vásárol, a kínai e-kereskedelmi óriáscég, a JD.com Vuhanban a termékek kiszállítására drónokat vetett be, a világ egyik vezető ipari robot gyártója, a Kuka 5 ezer (!) robotra szóló megrendelést kapott a BMW-től, amelyekkel a jelenlegi és a jövőben felépítendő gyártósorokon készítenek majd járműveket. Ez csak néhány példa az elmúlt hetekből arra, milyen sebességgel terjed a robotizálás, automatizálás a világban, amelyben most a koronavírus-járvány katalizátorként hat.

Koronavírus-válság a katalizátor

Hiroshi Ogasawara, a világ egyik vezető ipari robot gyártójának, a Yaskawa Electricnek az elnöke szerint a koronavírus-járvány utáni világban, amelyben az embereknek a korábbinál nagyobb távolságot kell majd tartaniuk egymástól, az automatizálás felgyorsulására lehet számítani. Nagy kérdés azonban, hogy időben hogyan alakul majd a robotizálás, ugyanis a következő hónapok még a költségek csökkentéséről, a beruházások elhalasztásáról fognak szólni (lásd a BMW debreceni üzemének építésében várható több hónapos csúszást). Egy iparági elemzőcég, az Omdia előrejelzése szerint az automatizálási eszközök éves szinten több mint 16 milliárd dolláros globális piaca idén 11 százalékkal zsugorodik majd, elsősorban a válság miatt,

vagyis a koronavírus-válság rövid távon a robotizálást, automatizálást is negatívan érinti, a pozitív hatások csak a válságból való kilábalást követően, középtávon jelentkezhetnek.

Miről lesz szó a cikkben?

  • Az elmúlt évek a gyorsuló ütemben terjedő automatizálásról, robotizálásról szóltak
  • Akoronavírus-járvány katalizátorként hat a robotok elterjedésében
  • Több részvényen keresztül közvetlenül is profitálhatunk a trendből

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés