Frankfurti tőzsde
Üzlet

Folytatódott a rali az amerikai tőzsdéken

Portfolio
Kifejezetten jó volt a hangulat kedden a világ tőzsdéin, a vezető európai és amerikai részvényindexek 1-3 százalékkal kerültek feljebb.

Bár nap végére valamelyest visszavettek a tempóból a befektetők, így is 2,2 százalék pluszban zárt a Dow és 1,2 százalék pluszban az S&P 500. A befektetők a gazdaság újranyitásának örültek, de világszerte nagyvállalatok állami megmentéséről érkeztek hírek és azt is elkezdték beárazni a befektetők, hogy akár néhány hónapon belül elérhető lehet hatásos és biztonságos vakcina a koronavírus ellen.

Csak felfelé

Az S&P 500 már csak -7, a Dow Jones -12 százalékban áll idén, a Nasdaq pedig már több mint 8 százalékot emelkedett tavaly év végéhez képest. Március közepén nem sokan fogadtak volna ilyen gyors felpattanásra. A mai emelkedésben benne van, hogy a befektetők elkezdték árazni az európai és amerikai korlátozások feloldásának kedvező hatásait a gazdaság egészére, ráadásul egymás után érkezne a hírek azzal kapcsolatban, hogy egyre közelebb vagyunk ahhoz, hogy rendelkezésre álljon egy koronavírus elleni vakcina, és az is látszik, hogy a kormányok hajlandóak nagyvállalatokat vagy egész szektorokat megmenteni, lásd Lufthansa vagy Franciaországban az autóipar. 

Kitörés

A mai emelkedéssel a vezető amerikai részvényindexek, a Dow Jones és az S&P 500 is fontos szint fölé emelkedett. A Dow esetében 24 700 pont körül húzódott egy technikai szempontból fontos szint, efölé ugrott ma az árfolyam, és emelkedett 2,4 százalékot.

Az S&P 500 esetében nem volt ennyire egzakt a szint, de nagyjából a 2960-2980 közötti zónából ugrott ki felfelé az árfolyam, és emelkedett ma 1,7 százalékot.

Jelentős emelkedéssel zárt a magyar tőzsde

Jelentős emelkedéssel zárta a keddi kereskedést a magyar tőzsde, a BUX 2,5 százalékkal került feljebb. A blue chipek közül a Magyar Telekom 1,3 százalékos emelkedése mellett, a Richter 1,3 százalékkal került feljebb, míg a Mol 0,7 százalékot erősödött, az OTP pedig nagyot ralizott ma, a bankpapír árfolyama 5,2 százalékot emelkedett. A magyar tőzsdén a legjobban a Forrás teljesített, melynek árfolyama 7,1 százalékkal került feljebb. A hazai börzén a leggyengébben a Duna House teljesített, melynek árfolyama 3,2 százalékot esett.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Gigantikus beruházásra készül a kínai Tencent

Hatalmas beruházásra készül a kínai Tencent technológiai óriásvállalat, hogy új technológiai infrastruktúrát fejlesszen ki a következő öt évben - adta hírül a kínai Hszinhua állami hírügynökség tulajdonában lévő Sanghaj Csengcsüen Pao (Shanghai Securities News) című lap kedden.

Tovább a cikkhez

Felpattant Amerika

Emelkednek az amerikai tőzsdék a hosszú hétvége utáni első kereskedési napon, a Dow 2,5 százalékkal került feljebb, míg az S&P 500 2,2 százalékot emelkedett, a Nasdaq pedig 1,8 százalékot erősödött. A koronavírus vakcinával kapcsolatos optimizmus a mai emelkedés egyik fő mozgatórugója, Merck bejelentette, hogy két másik intézettel együtt fejleszt koronavírus vakcinát, valamint kezelési módszert. Emellett a Novavax bejelentette, hogy megkezdődött a fázis I. klinikai vizsgálat a cég koronavírus vakcinajelöltjével, amelynek előzetes eredményei júliusra várhatók majd. A vakcinahírek mellett a gazdaságkorlátozó intézkedések feloldása is támogatja az emelkedést, a légitársaságok és a turisztikai szektor részvényei raliznak, a Southwest Airlines 9,7 százalékot emelkedett, míg a Delta 8,3 százalékkal került feljebb.

Jelentősebb emelkedés jöhet a tengerentúli tőzsdéken

Jelentős emelkedés jöhet a tengerentúli tőzsdéken, a határidős indexek állása alapján a Dow 2 százalékos emelkedése mellett, az S&P 500 1,9 százalékkal kerülhet feljebb, míg a Nasdaq 1,5 százalékot erősödhet. A befektetők a gazdasági helyreállással kapcsolatos jelekre figyelnek, valamint a koronavírus miatt hozott korlátozó intézkedések lazítására. Az utazáshoz kapcsolt részvények az USA-ban is raliznak az előkereskedésben, az U.S. Global ETF Jets 8 százalékot emelkedett a nyitás előtt. A kedvező hangulatot az is segíti, hogy a Novavax bejelentette, hogy megkezdődött a fázis I. klinikai vizsgálat a cég koronavírus vakcinajelöltjével, amelynek előzetes eredményei júliusra várhatók majd.

Folytatódik az emelkedés Európában

Folytatódik az emelkedés Európában, miután Spanyolország bejelentette, hogy ismét fogadni fog külföldi látogatókat, a hírre pedig nagyot emelkedtek a turisztikai szektor részvényei, valamint a légitársaságok papírjai is. A mai kedvező hangulathoz az is hozzájárult, hogy a koronavírus-járvány okozta sokk után enyhén javult a fogyasztók hangulata májusban Németországban, a GfK nürnbergi gazdaságkutató intézet felmérésében felfelé mozdultak el a fogyasztók gazdasági és jövedelmi várakozásai, valamint vásárlási hajlandósága is, jelezve, hogy Európa legnagyobb gazdasága lassan kezd feléledni. Ez nekünk is jó hír, hiszen Magyarország jelentős kitettséggel rendelkezik a német gazdaság, illetve a német autóipar felé.

Tépik az európai légitársaságok részvényeit

Nagyot emelkedtek az európai légitársaságok részvényei kedden, miután a spanyol kormány hétfőn bejelentette, hogy júliustól feloldják a külföldről érkező turisták előtt a karantén intézkedéseket.

Tovább a cikkhez

Tépik a turisztikai szektort

Kedvező piaci hangulat uralkodik ma az európai tőzsdéken, amely jelentős részben köszönhető a turisztikai szektor cégeinek. A nagy emelkedés mögött az húzódik meg, hogy az európai kormányok sorra oldják fel a különböző utazási korlátozásokat, Arancha González Laya spanyol külügyminiszter Twitter-oldalán közzétette, hogy júliustól eltörlik a külföldről érkezők számára kötelező kéthetes karantént, amelyet május 15-én vezettek be. Emellett a Reuters azt írja, hogy a német kormány június 15-től 31 országba engedélyezné az utazást.

Új vezérigazgató kerül az Aston Martin élére, elszállt az árfolyam

Távozik posztjáról az Aston Martin vezére, a brit luxusautó-gyártó megerősítette, hogy a Mercedes-AMG vezetője kerül a társaság élére, miután Andy Palmer hétfőn lemondott az Aston Martin vezérigazgatói posztjáról.

Tovább a cikkhez

Hiába a javuló hangulat, egy komplett befektetési szektornál még mindig nagy a baj

A márciusi összeomlás után egyre több magyar befektetési alap árfolyama kezd magára találni, a legkockázatosabb alapcsalád, a részvényalapok viszont még mindig szinte kivétel nélkül mínuszban vannak. Az a néhány alap, amely mégis sikeresen pluszba fordult, többnyire hosszú távú, klímaváltozási és technológiai trendekbe fektetett.

Tovább a cikkhez

Felülvizsgálja a Masterplast célárát az MKB

Felülvizsgálja a Masterplast részvényeire vonatkozó célárát az MKB elemzője a vállalat múlt heti bejelentésére reagálva, miszerint kötelező érvényű megállapodást írt alá a német LHB GmbH & Co. Beschichtungs KG egyik gyáregységének felvásárlására. A bejelentést pozitívan értékeli az elemző.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: több mint 2 millió liter fertőtlenítőt szállított ki a Mol eddig

Több mint 2 millió liter fertőtlenítőszert szállított ki a Mol a kéz- és felületfertőtlenítő termékekből kórházakba, állami és önkormányzati intézményeknek, közszolgáltató cégeknek, rend- és honvédelmi szerveknek, amióta március végén a gyártásba fogott, múlt héten a nagykereskedelmi partnerek kiszolgálását is elkezdte. Mintegy 600 ügyfélhez jutott el a fertőtlenítőszer - közölte a cég kedden.

Tovább a cikkhez

Felpattant a magyar tőzsde, tépik a 4iG-t és az OTP-t

Egyre nagyobb emelkedést látunk a magyar tőzsdén, a BUX már több mint 2 százalékkal került feljebb. Az index komponensei közül a 4iG teljesít a legjobban, miután a cég bejelentette, hogy közel egymilliárd forintos megrendelést nyert el, a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.-nek az EES bevezetéséhez szükséges informatikai jellegű fejlesztésekkel összefüggésben.

Az OTP esetében nem érkezett vállalati bejelentés, a kedvező nemzetközi hangulat mellett technikai szempontok is közrejátszanak az emelkedésben. Az OTP a rövid távú, csökkenő trendvonalat áttörve április utolsó hetében nagyot emelkedett, ezután kifulladt a lendület az idei február-áprilisi zuhanásra húzott 23,6 százalékos Fibonacci szint közelében. Ezt követően oldalazás, majd esés következett. A múlthéten az árfolyam emelkedni kezdett, majd az erősödés megtorpant a 23,6 százalékos Fibonacci szint közelében, 9 750 forintnál.

Miután az árfolyam sikeresen áttörte a 23,6 százalékos Fibonacci szintet, így a márciusi lokális csúcsot veheti célba, 10 260 forintnál.

Háborús övezetbe érkezik az S&P 500

Bár hétfőn zárva tartottak az amerikai tőzsdék a Memorial Day miatt, ma folytatódik a kereskedés a tengerentúlon, az S&P 500 pedig ostrom alá veheti a lélektanilag, de főleg technikailag is fontos 3 000 pontos szintet. A 200 napos mozgóátlag egy amolyan vízválasztónak tekinthető technikai szempontból, hiszen az elemzők ezt használják a hosszútávú trend beazonosítására.

Tovább a cikkhez

Kedvező hírek érkeztek egy koronavírus elleni vakcinajelöltről

A Novavax bejelentette, hogy megkezdődött a fázis I. klinikai vizsgálat a cég koronavírus vakcinajelöltjével, amelynek előzetes eredményei júliusra várhatók majd.

Tovább a cikkhez

Közel egymilliárd forintos megrendelést nyert el a 4iG

Közel egymilliárd forintos megrendelést nyert el a 4iG, a NISZ Nemzeti Infokommunikációs Szolgáltató Zrt.-nek az EES bevezetéséhez szükséges informatikai jellegű fejlesztésekkel összefüggésben.

Tovább a cikkhez

Emelkednek az európai tőzsdék

Emelkednek az európai tőzsdék a nyitás után, a DAX 0,9 százalékkal került feljebb, míg a CAC 1,2 százalékot emelkedett, az angol FTSE 100 pedig a tegnapi zárva tartás után ma 1,9 százalékot erősödött. Az olasz tőzsde 1 százalékkal került feljebb, míg a spanyol börze 1,2 százalékot erősödött. A befektetők a gazdaság újranyitásával kapcsolatos hírekre figyelnek, a TUI árfolyama több mint 22 százalékot emelkedett, miután a cég vezérigazgatója arról beszélt, hogy június végén ismét indít repülőutakat a társaság. Eközben a Wirecard 4 százalékkal került lejjebb, miután a cég harmadik alkalommal is kitolta a 2019-es eredményeinek közzétételét.

Emelkedik a magyar tőzsde a nyitás után

Emelkedik a magyar tőzsde a nyitás után, a BUX 1 százalékkal került feljebb. A blue chipek közül a Magyar Telekom stagnál, a Richter 0,4 százalékkal került feljebb, a Mol 1 százalékot emelkedett, az OTP pedig 1,5 százalékot erősödött. A KSH kedden teszi közzé a népmozgalom márciusi statisztikáját, délután pedig egyrészt az MNB kötvényvásárlási programjának legújabb tendere lesz, majd a jegybank kamatdöntő ülést is tart.

Emelkedéssel indulhat a keddi kereskedés az európai tőzsdéken

  • Hétfőn a tengerentúli tőzsdék zárva tartottak, kedden a megszokott menetrend szerint folytatódik majd a kereskedés az amerikai részvénypiacokon. Az amerikai határidős indexek feljebb kerültek ma reggel, a határidős Dow 1,9 százalékos emelkedést vetíthet előre a mai piacnyitásra.
  • Emelkednek az ázsiai tőzsdék kedden, a befektetők a gazdaságok újranyitásával kapcsolatos hírekre figyeltek, továbbá a kínai jegybankelnök támogató hangvételű nyilatkozatát is jól fogadták a piaci szereplők. A hangulatot javította még, hogy az amerikai biotech cég, a Novavax hétfőn bejelentette, hogy megkezdte a kísérleti koronavírus vakcinájának klinikai vizsgálatát. A Nikkei 2,6 százalékos erősödése mellett a hongkongi tőzsde 2,2 százalékkal került feljebb, míg a sanghaji börze 0,8 százalékot emelkedett. Ázsia más részein is emelkednek a tőzsdék, a dél-koreai Kospi 1,6 százalékos emelkedése mellett a szingapúri részvényindex 1,7 százalékkal került feljebb.
  • Az amerikai határidős indexek feljebb kerültek ma reggel, a határidős Dow 1,9 százalékos emelkedést vetíthet előre a mai piacnyitásra. A határidős DAX 64 pontos plusza 0,6 százalékos emelkedést vetíthet előre a keddi piacnyitásra.
  • A KSH kedden teszi közzé a népmozgalom márciusi statisztikáját, délután pedig egyrészt az MNB kötvényvásárlási programjának legújabb tendere lesz, majd a jegybank kamatdöntő ülést is tart. Az Egyesült Államokból a márciusi Case-Shiller lakásárindex mellett az áprilisi újlakás értékesítési statisztikákat publikálják, emellett a Conference Board májusi fogyasztói bizalmi indexét is közzéteszik majd.
  • Feljebb került az olaj ára ma reggel, a júniusi leszállítású WTI jegyzése 2,3 százalékos emelkedés után 34,3 dollárnál jár. Az arany árfolyama emelkedik ma reggel, a sárga nemesfém jegyzése 0,3 százalékos erősödést követően 1 732,77 dollárnál jár.
  • A forint kissé gyengült az euróval szemben ma reggel, egy euróért 350,94 forintot kell fizetni, míg egy dollár 321,36 forintba kerül.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép forrása: Hannelore Foerster/Bloomberg via Getty Images

GettyImages-1212189650
gorogorszag nyaralas koronavirus
oroszorszag valasztasi csalas vlagyimir putyin
jogallamisag igazsagugyi miniszterek tanacskozasa 200706
norilszk olajomles oroszorszg
ausztria koronavirus jarvany becs200706
ugrik forint erosodik arfolyam 2020 julius
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Díjmentes grafikonelemzők, megbízástípusok, hasznos praktikák.
Online előadás
Stratégiaépítés legfontosabb elemei, lépései, szempontjai.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Frankfurti tőzsde