DunaHouse
Üzlet

Szépen nőtt a Duna House bevétele, de a koronavírus-járvány nemsokára éreztetheti hatását

Portfolio
A csütörtöki piaczárás után tette közzé legfrissebb számait a Duna House, a társaság bevétele kétszámjegyű ütemben nőtt, a Duna House ezzel történetének második legnagyobb negyedéves árbevételét érte el, míg a profit szintén kétszámjegyű ütemben bővült az idei első negyedévben. A Duna House a koronavírus-járványra és az annak következtében kialakult bizonytalan gazdasági környezetre való tekintettel korábban visszavonta a 2020. üzleti évre tett előrejelzését, a menedzsment jelenlegi várakozásai szerint a járvány negatív hatása az idei második negyedévet fogja leginkább sújtani.

Nagyot nőtt az első negyedéves bevétel

A Duna House április elején már közzétette az idei első negyedéves sarokszámait, amelyből megismerhettük a hálózati irodaszám, a teljes hálózatra jutó jutalékbevétel és a közvetített hitelállomány alakulását is. A társaság most a részletes számait is közzétette, a Duna House-nál az értékesítés nettó árbevétele 34,3 százalékkal 2,46 milliárd forintra emelkedett az idei első negydévben, a korábbi év azonos időszakához képest. A Duna House újabb akvizícióval és organikus bővüléssel kombinálva tovább építette növekedési sztoriját az első negyedévben, a társaság történetének második legnagyobb negyedéves árbevételét érte el, a Duna House annak ellenére kimagasló növekedést tudott elérni, hogy március közepétől már erősen jelentkeztek a COVID-19 járvány hatásai. A magyar ingatlanpiac 2019-ben kezdődő gyengélkedése mellett a töretlenül fejlődő lengyel tevékenység volt a növekedés elsődleges motorja, a konszolidált árbevételnek már az 59 százaléka Lengyelországból származott és várakozásokon felül teljesített a lengyel operáció.

A cég franchise szegmensben realizált első negyedéves árbevétele 2 százalékkal 426 millió forintra nőtt a korábbi év azonos időszakához képest, ami a társaság szerint pozitívnak tekinthető a COVID-19 március közepétől megjelenő drasztikus hatása miatt. A növekedés a lengyelországi hálózatnak köszönhető, amely 36 százalékkal tudta növelni hálózati jutalékbevételét. A saját iroda szegmens árbevétele 3 százalékkal 334,9 millió forintra csökkent az első negyedévben. A pénzügyi termék-közvetítés szegmens árbevétele 83 százalékkal 1,62 milliárd forintra nőtt az idei első negyedévben a korábbi év azonos időszakával összehasonlítva, ami új rekordot jelentett. A közvetített hitelvolumen rekordszintre ugrott és elérte a 69,5 milliárd forintot (+84 százalék év/év). A bővülést kimagasló magyar (+65 százalék) és lengyel (+93 százalék) növekedés okozta, amely a lengyel Alex T. Great januári akvizícióján túl jelentős organikus növekedés eredménye. A kapcsolódó szolgáltatások szegmens árbevétele 22 százalékkal 108,6 millió forintra csökkent az első negyedévben, a csökkenés elsősorban a mérséklődő alapkezelési sikerdíjakra és az ingatlankezelési üzletág alacsonyabb tranzakciós bevételeire vezethető vissza. Az ingatlan befektetések szegmens árbevétele 60 százalékkal 49,6 millió forintra csökkent az első negyedévben.

Emelkedett a tisztított üzemi eredmény

A Duna House üzemi eredménye 26 százalékkal 306,4 millió forintra nőtt az idei első negyedévben, a korábbi év azonos időszakához képest, az EBITDA 23 százalékkal 365,9 millió forintra emelkedett 2020. első negyedévében.

A franchise szegmens EBITDA-ja 12 százalékkal 95,9 millió forintra emelkedett az idei első negyedévben, 2019. azonos időszakával összehasonlítva. A saját iroda szegmens EBITDA-ja 0,7 millió forint lett az első negyedévben, a korábbi év első negyedévének 34,7 millió forintos értékével összehasonlítva. A pénzügyi termék-közvetítő szegmens első negyedéves EBITDA-ja 210 százalékkal 222,1 millió forintra nőtt, a kapcsolódó szolgáltatások szegmens EBITDA-ja 42 százalékkal 38,8 millió forintra csökkent az idei első negyedévben, míg a teljes ingatlanbefektetési tevékenység összesen 37,5 millió forint EBITDA-t generált 2020. első negyedévében.

A Duna House a transzparencia érdekében 2019. második negyedévétől „tisztított core” korrigált eredménykategóriákat tesz közzé, amelyben a MyCity ingatlanfejlesztő tevékenység eredménye mellett további korrekciót hajt végre a menedzsment által egyedinek vagy a Duna House folyamatos eredménytermelésének megítélése szempontjából lényegesnek tartott tételekkel. 2020. első negyedévében a Duna House az alábbi korrekciókat alkalmazta:

  • Akvizíciós költség: A Duna House akvizícióihoz kapcsolódó tanácsadói és egyéb tranzakciós költségek összesen 13,6 millió forintot tettek ki 2020. első negyedévében.
  • A Duna House tisztított core működési eredménye 42 százalékkal bővült 2020. első negyedévében és összesen 313,3 millió forintot tett ki.

Növekedett a negyedéves profit

A Duna House részvényeseire jutó eredmény 39,8 százalékkal 276,74 millió forintra emelkedett az idei első negyedévben, a korábbi év azonos időszakával összehasonlítva.

Koronavírus update:

  • A COVID-19 világméretű járvány hatására kialakult rendkívül bizonytalan környezetben a Duna House 2020. április 2-án visszavonta a 2020. üzleti évre tett nyereség-előrejelzését.
  • A társaság gyorsjelentésének időpontjában nem állnak a Duna House rendelkezésére olyan információk, amelyek alapján a tőle elvárható megbízhatósággal tudna új előrejelzést adni a menedzsment.
  • A menedzsment jelenlegi várakozásai szerint a járvány negatív hatása a 2020. második negyedévet fogja leginkább sújtani.
  • A Duna House 2020. márciusának elején meghozta azokat az intézkedéseket, amelyek a közvetítői tevékenység kijárási korlátozások alatt történő folytatásához, hálózatának és központi csapatának egyben tartásához szükségesek, és amelyek a likviditást biztosíthatják ezekben a nehéz hónapokban. A meghozott intézkedésekkel a Duna House felkészült akár egy elhúzódó válságra is.
  • A Duna House elemzési osztályának becslése szerint magyarországi tranzakciószámok 2020. április első felében (w15-16) érték el a mélypontjukat közel 70 százalékos visszaeséssel. A hónap második felében már megkezdődött a korrekció, amely a kijárási korlátozások május közepi enyhítésével tovább gyorsul.
  • A járvány okozta gazdasági válság lefolyásának számos szcenáriója létezik. A menedzsment optimista abban a tekintetben, hogy egy tartós visszaesés potenciálisan a közvetítői szerep erősödését okozhatja az ingatlan-, és a hitelközvetítésben egyaránt, ezáltal erősítve a Duna House szolgáltatásai iránti keresletet Magyarországon és a régióban is.
  • A MyCity lakóingatlanfejlesztési projekteken töretlenül halad az építkezés a járvány ellenére, mindkét folyamatban lévő projekt átadásra kerül az év során. A Duna House 50 százalékos tulajdonában álló MyCity Residence lakóingatlan projekt kivitelezése 2020. április végére lezárult. A lakások átadása a második negyedévben kezdődhet. A lakások 81 százaléka került eddig előértékesítésre.

Nagyot esett idén az árfolyam

A február eleje és március közepe közötti időszakban nagyot esett az árfolyam, majd a Duna House ezután április végén 2 560 forintnál ütött új lokális mélypontot, ezt követően az árfolyam képes volt kissé feljebb kapaszkodni. A Duna House csütörtökön 2 százalékkal került feljebb, míg a társaság részvényárfolyama idén 21,5 százalékot esett.

Kereskedés DUNAHOUSE-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén! Kedvező feltételek, profi ügyfélszolgálat. Start

Címlapkép forrása: Duna House

korona_vilag
ukrajna_shutterstock-20170317
szegény nyugdíjas
facebookshutterstock2018
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Díjmentes grafikonelemzők, megbízástípusok, hasznos praktikák.
Online előadás
Stratégiaépítés legfontosabb elemei, lépései, szempontjai.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Frankfurti tőzsde