cimlap_olaj0529
Üzlet

Soha nem látott mértékben emelkedhet a kőolaj ára májusban

Portfolio
Közel 80 százalékot emelkedhet az amerikai típusú WTI aktuális hónapot követő leszállítású jegyzése, mely mértékű pozitív elmozdulásra még sosem volt példa a történelemben. A befektetők figyelme azonban továbbra is a vírushelyzeten maradhat, illetve a június elején közelgő OPEC+ ülésen.

A mai nappal a valaha látott legnagyobb havi emelkedését zárhatja az olaj az elmúlt 4 évtized adatait vizsgálva, így újabb történelmi pillanatnak lehetünk szemtanúi. A WTI folyamatos, következő havi jegyzése májusban eddig közel 80 százalékot emelkedett.

A WTI és a Brent árfolyama is jelenleg 1,3 százalékkal esik, miután Donald Trump, amerikai elnök pénteken új intézkedéseket tervez Kína ellen bevezetni a hongkongi helyzetre reflektálva.

A remek május havi teljesítmény egyrészt a globális üzemanyagkereslet újraéledésének, másrészt az olajkínálat drasztikus csökkentésének volt tulajdonítható, azonban a befektetők figyelme az OPEC+ június 9-10-i találkozójára fordulhat, mivel Oroszország már előre jelezte, hogy a korábbi ügyletnek megfelelően növelné termelését júliustól.

Amint a korlátozások feloldásával egyre több ember áll újra munkába, az üzemanyagok iránti kereslet folyamatosan növekszik, és ezzel párhuzamosan India, Kína és Dél-Korea is növelte kőolajvásárlásait.

A Citigroup szerint olyannyira erős ez a folyamat, hogy a harmadik negyedévben rekord mértékű deficit állhat fel a kőolaj piacán, a második negyedéves rekord méretű túlkínálat után.

Azért bőven leselkednek kockázatok is az olaj piacán, például a járvány második hulláma véget vethet a törékeny keresleti oldali javulásnak, vagy éppen a magasabb olajárak ösztönözhetik a termelőket, hogy növeljék olajkihozatalukat. Ne feledjük, hogy az előző héten a vártnál jócskán nagyobbal nőtt az Egyesült Államok olajkészletének állománya, 7,93 millió hordóval a várt 1,91 millió hordós csökkenés helyett, azonban ami kedvező hír, hogy a cushingi tároló (a WTI fizikai leszállítási pontja) készletállománya már harmadik hete csökkenést mutat.

Címlapkép: Andrey Rudakov/Bloomberg via Getty Images

GettyImages-1212189650
gorogorszag nyaralas koronavirus
oroszorszag valasztasi csalas vlagyimir putyin
jogallamisag igazsagugyi miniszterek tanacskozasa 200706
norilszk olajomles oroszorszg
ausztria koronavirus jarvany becs200706
ugrik forint erosodik arfolyam 2020 julius
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Díjmentes grafikonelemzők, megbízástípusok, hasznos praktikák.
Online előadás
Stratégiaépítés legfontosabb elemei, lépései, szempontjai.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Frankfurti tőzsde