Kiváló minősítést kapott az Opus
Üzlet

Milliárdos nyereséggel zárta 2020 első negyedévét az Opus

Portfolio
Közel 5 milliárd forintos nyereséggel zárta az első negyedévet az Opus a működési eredmény szintjén, miután az energetikai vállalatok kikerültek a vállalatcsoport portfoliójából és az ipari termelési, valamint a mezőgazdasági és élelmiszeripari üzletág pedig nyereségbe fordult. A koronavírus-járvány hatása a turizmus üzletágára jelentős hatással volt, a többi szegmens azonban masszív profitot hozott.

Jelentős eredményjavulás 2020 első negyedévben

Jelentős eredményjavulást ért el az Opus 2020 első negyedévében, a 2019 azonos időszakában elkönyvelt többmilliárd forintos veszteséggel szemben nyereséges lett. Ez annak köszönhető, hogy az energetikai vállalatok kikerültek a konszolidációs körből, a többi fő üzletág pedig (a koronavírus által sújtott turizmuson kívül) masszív nyereségbe fordult az időszakban.

2019 első negyedévében még az energetika szegmens társaságai az Opus konszolidáció körébe tartoztak, 2020 első negyedévére azonban már kikerültek a cégcsoportból (a Mátrai Erőművet tulajdonló Status Power eladásra került, közben a Titász megvásárlása még nem zárult le).

A portfóliótisztítást követően jelenleg 42 vállalat van a konszolidációs körben, 2019 végén még 54 cég volt.

portfoliovaltozas2020
Forrás: Opus

A negyedév főbb adatai:

  • 2020 első negyedévét 47,8 milliárd forintos működési bevétellel zárta az Opus, ez 16 százalékos visszaesés az előző év azonos időszakához képest, ami nagyrészt az energetikai társaságok kikerülésével magyarázható.
  • A működési költségek viszont még nagyobb mértékben, 44 százalékkal estek.
  • Ennek köszönhetően a bázisidőszaki veszteség után 4,8 milliárd forintos profittal zárta a január-márciusi időszakot az Opus a működési eredmény szintjén.
  • Az EBITDA 10,7 milliárd forintos nyereség lett, ez több mint 20 milliárd forinttal jobb, mint a bázisidőszaki eredmény.
  • Ez 10 százalékos működési eredmény-szintnek és 22 százalékos EBITDA-marzsnak felel meg.
  • A költségstruktúrában a személyi jellegű ráfordítások mutatták a legnagyobb csökkenést a bázisidőszakhoz képest, 51 százalékkal estek. A nagymértékű visszaesés az energetika szegmens által foglalkoztatottak kikerülésének köszönhető (a bázisidőszakban 2294 fő tartozott alá).
  • A konszolidált adózott eredmény 2,7 milliárd forintos nyereség, ami 19 milliárdos javulás az egy évvel ezelőtti szinthez képest.
  • A mérlegfőösszeg 17 százalékkal csökkent az egy évvel ezelőtti szintről, ami szintén az energetikai társaságok értékesítésének számlájára írható. A vagyonkezelés szegmens rendelkezik az eszközök legnagyobb hányadával (33 százalék), az ipari termelés részesedése 29 százalék, a mezőgazdasági és élelmiszeripar szegmens 20 százalékot, a turizmus 18 százalékot ad.
Az Opus első negyedéves számai (millió forint)
  2019 Q1 pro forma 2020 Q1 változás 
összes működési bevétel 57294 47873 -16,4%
működési költségek 76397 43077 -43,6%
EBIT -19103 4796 --
EBITDA -10611 10688 --
adózás előtti eredmény -18486 3600 --
nettó eredmény folytatódó tevékenységekből -16606 2704 --
átfogó jövedelem -16612 3293 --
mérlegfőösszeg 707999 534906 -24,4%
saját tőke 320977 236736 -26,2%
foglalkoztatottak száma (fő) 5886 3529 -40,0%
Forrás: Opus      

A szegmensek

Az első negyedéves árbevételben az ipari termelés szegmensnek volt a legnagyobb súlya, mintegy 60 százalék, a mezőgazdaság és élelmiszeripar 27 százalékot, míg a turizmus 13 százalékot képvisel. A cég várakozásai szerint a közeljövőben a mezőgazdaság és élelmiszeripar részaránya tovább fog nőni.

opuscegcsoport
Forrás: Opus

Ipari szegmens

Az ipari szegmens az építőipari és nehézipari vállalatokat foglalja magában.

Az iparág építőipari vállalatait nem érintette jelentősen a koronavírus hatása a január-márciusi időszakban, a tevékenységük folyamatos volt a járvány alatt és több közbeszerzésen sikeresen szerepeltek.

A nehézipart képviselő Wamsler Csoportra a termékeladáson keresztül hatott a koronavírus-járvány, a leányvállalat által gyártott termékek (kandallók és tűzhelyek) háromnegyede ugyanis exportra készül, elsősorban a német, az osztrák és a holland piacra. Az Európa-szerte bevezetett korlátozások miatt üzletek zártak be, illetve rövidített nyitvatartással működtek, ami visszavetette az eladásokat. A második negyedévben további csökkenés várható az árbevételben.

Az építőipari szegmens vasútépítési tevékenységet végző leányvállalattal bővült, az R-Kord Network Kft.-vel. Bár a beszámolási időszakot követően került bejelentésre, de a jövőre nézve kedvező hír a cégnek, hogy a Budapest-Belgrád vasútvonal megépítésében az Opus is részt vesz, a kínai-magyar konzorcium részeként. A beruházás értéke több mint 2 milliárd dollár.

Az ipari szegmens nettó árbevétele 27 százalékkal nőtt azt első negyedévben az előző év azonos időszakához viszonyítva, az árbevétel közel 93 százaléka származott az építőipari tevékenységekből az időszakban. Az összes működési bevétel 11 százalékkal emelkedett, közben a működési költségek 25 százalékkal estek. Ennek köszönhetően több mint 1 milliárd forintos működési eredménnyel és 5,7 milliárd forintos EBITDA-val zárta a negyedévet az üzletág a bázisidőszaki veszteséggel szemben.

Mezőgazdaság és élelmiszeripar szegmens

Az üzletág három fő leányvállalata a Csabatáj Zrt., a Viresol Kft. és a Kall Ingredients Kft.

A mezőgazdasági szegmens társaságainak tevékenységét lényegesen nem befolyásolták a koronavírus miatti korlátozások.

A folyékony cukor esetében a fő trend, hogy a piaci árak javulása folytatódott 2020 elejétől, a járvány azonban márciustól az értékesítési volumen és a fuvarszervezés oldalon éreztette negatív hatását. A keményítőgyártás elmaradt a tervektől a Viresolnál, a vírus miatti intézkedések hatására ugyanis minden üzem visszafogta az új termékek tesztelését. Csúsztak továbbá a beruházások, szintén a járvány miatt, a külföldi mérnökök és szakemberek miatt. Növekedtek viszont a kézfertőtlenítő alapanyagául szolgáló alkohol-értékesítések. A Csabatájnál pedig kedvezően hatott a korai tavaszodás, aminek köszönhetően március elejétől elindulhattak a tavaszi talajmunkálatok.

A járványhelyzet ellenére a gyárak alapanyag-ellátottsága zavartalan volt – közölte az Opus.

A szegmens összes működési bevétele megkétszereződött 2019 első negyedévéhez képest. Ez részben a Viresol visontai gyárának elindulásának, részben a vállalat alkoholértékesítései felpörgésének tudható be. A Kall bevétele szintén közel megkétszereződött, a vállalat eladásainak közel háromnegyedét teszi ki az export. A bevétele duplázódása mellett a működési költségek kisebb mértékben, 57 százalékkel nőttek, így eredményszinten jelentős javulásról számolt be a divízió: 1,16 milliárd forintos működési eredményt ért el.

Turizmus

A koronavírus a turizmus üzletágnak jelentette a legnagyobb kihívást 2020 elején, a turizmus ugyanis gyakorlatilag leállt március második felében. A helyzetet enyhítette, hogy a kormány kiemelt válságterületnek minősítette az iparágat, így több intézkedéssel segítette az ágazatot kárenyhítési céllal.

Elsőként a Hunguest Hotels Ausztriában fekvő szállodáit érintette a koronavírus, az egyik hotelben márciusban karanténba került márciusban 50 vendég, ami jelentősebb, előre nem tervezett költséget okozott a vállalatnak.

A magyarországi szállodák többsége bezárt a foglalások drasztikus visszaesése miatt, a szünetet kihasználva azonban előbbre hozták az éves karbantartásokat.

A szállodák újranyitása május közepén kezdődött a kormányzati lazításokat követően. Áprilisban leépítésről döntött a vállalat, májustól körülbelül 50 százalékkal csökkent az alkalmazotti létszám. 

Az év első két hónapjában még 4 százalék feletti bevételnövekedésről számolt be a turizmus üzletág, a hotelbezárások miatt azonban az első negyedévben végül 10 százalék feletti bevételcsökkenést könyvelt el. Az első negyedév veszteséges lett a turizmus szegmensben, 286 millió forintos veszteséggel zárta a vállalat az időszakot a működési eredmény szintjén, szemben a bázisidőszaki 192 millió forintos profittal.

A jövőről

Az Opus működésére a járványhelyzet jelentős, de nem kritikus hatással van – áll a cég negyedéves gyorsjelentésében. A vállalat ezt főként a diverzifikált tevékenységi körének köszönheti, a cég jelenlegi számításai alapján még elhúzódó válság esetén sem kerül sor az Opus működése.

A világjárvány egyik nagy vesztese a turizmus, a szállodabezárások a cég 2020-as eredményeire is hatással lesznek, a vállalat arra számít, hogy a Hunguest Hotelsnél a bevétel lefeleződik a tavalyi szinthez képest. Viszont a pandémiás helyzet enyhülését követően a belföldi turizmus térnyerését várja az egész szakma, ami a Hunguest Hotels vidéki szállodáinak kedvezhet.

Árfolyam

Idén 22 százalékot esett az Opus árfolyama, ezzel a BUX indexnek megfelelő teljesítményt mutatott.

Kereskedés OPUS-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén! Kedvező feltételek, profi ügyfélszolgálat. Start
Tőzsde
koronavirus_strand
etterem
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Tőzsde