bear
Üzlet

Jöhet a sokak által várt újabb mélypont a tőzsdéken

Portfolio
A nagyvállalatok pénzügyi igazgatóinak több mint fele gondolja úgy, hogy a Dow újrateszteli majd a korábbi mélypontot jelentő márciusi 19 000 pont körüli szintet, mielőtt újabb történelmi csúcsot döntetne 29 000 pont felett – derült ki a CNBC legfrissebb felmérésből.

A CNBC Global CFO Council tagjai között a világ legnagyobb privát és nyilvános cégei szerepelnek, többféle szektorból, összesen több mint 5 000 milliárd dollár piaci értéket képviselve. A mostani elemzésben a 130 tag közül 41 válaszolt a kérdésekre. A felmérést május 14-28. között végezték. Észak-Amerikából 15-en, az EMEA régiókból 10-en, a APAC régióból pedig 16-an vettek részt a felmérésen.

Világszerte a pénzügyi vezetők mindössze 22 százaléka gondolja úgy, hogy a Dow anélkül emelkedne történelmi csúcsra, hogy előtte jelentős mértékben esne, míg a megkérdezettek 51 százaléka szerint még be fog nézni az 19 000 pontos szint alá az index. A leginkább pesszimista várakozások az EMEA (Európa, Közel-kelet, Afrika) régióból érkeztek, ahol csupán a megkérdezettek 10 százaléka gondolja úgy, hogy a Dow új csúcsra fog menni. Ezzel szemben ugyanezen régió pénzügyi vezetőinek 70 százaléka számít nagy esésre az amerikai részvénypiacokon.

Számtalan piaci szereplő érvelt már amellett, hogy a mostani részvénypiaci ralit nem indokolja a gazdaság állapota. Az amerikai pénzügyi vezetők többsége is – 47 százalék – arra számít, hogy a Dow visszaesik 19 000 pont alá, ezzel szemben 33 százalék várja, hogy előbb új csúcsra emelkedik az index.

A megkérdezett észak-amerikai és EMEA régiós pénzügyi vezetők 20 százaléka nem biztos az amerikai tőzsdék következő nagyobb mozgásának irányában. Az ázsiai vezetők között még nagyobb a bizonytalanság, 37 százalékuk nem biztos a Dow következő nagy mozgásának irányában, viszont a többi ázsiai vezető inkább negatívan látja a jövőt, 44 százalékuk szerint a Dow visszaesik a márciusi mélypontra.

dow19000

A felmérésből az is kiderült, hogy az amerikai pénzügyi vezetők kétharmada támogatná, hogy a Fed újabb gazdaságélénkítő lépésekkel segítse a gazdaságot, viszont a negatív kamatráta koncepciót 85 százalékuk elutasítja.

A pénzügyi vezetők általános gazdasági kilátásokkal kapcsolatos várakozásai romlottak az elmúlt hónapokban, miután tisztább kép alakult ki a koronavírus gazdaságra gyakorolt hatásáról. A megkérdezettek GDP várakozásai minden régióban negatívak, az USA-t tekintve pedig a felmérés 6 éves indulása óta a legrosszabb körülményekről számoltak be a válaszadók.

Az észak-amerikai CFO-k 80 százaléka tett említést az amerikai fogyasztói kereslet csökkenéséről, 53 százalék pedig a kereslet csökkenését a „jelentős” szóval jellemezte. Az észak-amerikai pénzügyi vezetők kicsit kevesebb, mint  fele (46 százalék) arra számít, hogy az ellátói láncoknak 3-6 hónapra lesz szüksége a normális szintre való visszaálláshoz.

Bár megkérdezettek kilátásai egyre inkább komorabbá váltak, ahogy a koronavírus-válság elmélyült, ennek még nem volt hatása a 2020-as elnökválasztással kapcsolatos várakozásokra. Az észak-amerikai CFO-k 67-33 százalékos arányban arra számít, hogy a Donald Trumpot idén újraválasztják.

Címlapkép: Alex Kraus/Bloomberg via Getty Images

kerékpársáv bicikliút budapest járvány
koronaviruscoronavirus
koronavírus járvány beteg sejt
babyhome
adozas_nav
Véget ért az előrehozott választás Szlovéniában
iránrohani0922
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Díjmentes grafikonelemzők, megbízástípusok, hasznos praktikák.
Online előadás
Stratégiaépítés legfontosabb elemei, lépései, szempontjai.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
szijjarto