cimlap_olaj0603
Üzlet

Az olaj már 40 dollár fölé kapaszkodott az oroszok kompromisszum-készségére

Portfolio
A legutolsó információk szerint Oroszország az előző héten állítottakkal szemben már belemenne a jelenlegi termelési szint július végéig való kitolásába, míg korábban a következő hónaptól már növelni akarta olajtermelését. Továbbra sem világos még, hogy lesz-e holnap OPEC+ ülés, a helyzet igen komplex, ugyanis továbbra sem lehet tudni, hogy lesz-e a járványnak második hulláma, illetve az emelkedő olajárak egyre több termelőt csábítanak vissza a piacra.

Az OPEC+ tagjai egyre közelednek egymáshoz, és egy konszenzus kezd körvonalazódni a szervezeten belül, azonban már harmadik napja megy a huzavona, hogy előrébb hozzák-e a tervezett következő megbeszélésüket holnapra.

A legfrissebb információk szerint Oroszország már belemenne, hogy a jelenlegi 9,7 millió hordó/napos termelésvágást júliusra is kiterjesszék,

holott eredetileg csak júniusig lett volna érvényben. Az egyelőre még nem világos, hogy a szaúdiaknak mennyire felelne meg az új javaslat, azonban korábban azt nyilatkozták, hogy egy-három hónapos meghosszabbítása a jelenlegi 9,7 millió hordó/napos termeléscsökkentésnek megfelelő lehet számukra.

Az olaj ára azóta kezdett hatalmas raliba, mióta az OPEC+ megegyezett a május elsejétől érvényes eddig soha nem látott mértékű termelés-csökkentésbe. Persze az üzemanyagkereslet fokozatos visszatérése is segítette az olaj árát, így a kartell válaszút elé érkezett, hogy meddig tartsa ilyen alacsony szinten a kitermelését. A helyzet egyáltalán nem egyértelmű, ugyanis benne lehet a pakliban a járvány második hullámának a megjelenése, mely összetörheti a kőolaj keresleti oldalának javulását, illetve a 40 dolláros olajár még messze alacsonyabb, mint amekkora olajár mellett a tagok költségvetései egyensúlyba kerülnének.

Az oroszok még az előző héten ragaszkodtak az eredeti áprilisi megállapodáshoz, hogy júliustól már növelnék jelenlegi szintről a termelésüket, azonban úgy tűnik, hajlanak a kompromisszumra, hogy ne forduljon elő még egyszer a márciusi eset, amikor nem sikerült a feleknek megegyezniük.

A jó híreknek köszönhetően 2 százalékos pluszban tartózkodik mind az amerikai típusú WTI, mind az északi-tengeri Brent ára, mely utóbbi már átlépte a lélektani 40 dolláros szintet, melyre március eleje óta nem volt példa.

Óriási kérdés, hogy mi a jó stratégia a kartell számára, ugyanis az olajárak emelkedésével párhuzamosan már néhány amerikai palaolajtermelő is újra készül nyitni néhány kutat.

Szaúd-Arábia ragaszkodik hozzá, hogy az OPEC+ tagok közöljék, hogy mennyi olajat termeltek májusban, ugyanis kétkedik abban, hogy minden tag teljesítette korábbi vállalását. A legutóbbi OPEC+ megállapodás szerint júliustól már 7,7 millió hordó/napra kellene csökkennie az olajkartell termelés-visszafogásának a korábbi 9,7 millió hordó/napról.

Címlapkép: Andrey Rudakov/Bloomberg via Getty Images

koronavirus_gyorgyszer_vakcina
Benzinkút
nyugdíjas boldog
Frankfurti tőzsde
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Részvények, indexek, devizák és árupiacok élő elemzése, ötletelés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
koronavirus_gyorgyszer_vakcina