cimlap_olaj0604
Üzlet

Feszültségek vannak az olajkartellen belül, esik az olaj ára

Portfolio
Elvesztette türelmét Szaúd-Arábia és Oroszország az ígéretüket be nem tartó tagok felé, és bár kitolnák a jelenlegi termelés-csökkentési megállapodást egy hónappal, azonban a renitens tagok miatt erre lehet mégsem kerül sor. Egyelőre még az is bizonytalan, hogy ma lesz-e OPEC+ ülés vagy sem.

Esésbe fordult az olaj ára, miután kétségessé vált, hogy az OPEC+ tagok képesek-e egyezségre jutni a jelenlegi rekord mértékű 9,7 millió hordó/napos vágás június után történő kiterjesztését illetően. A WTI és a Brent is 0,7 százalékot esett ma a bizonytalanságok következtében.

Még mindig nem egyeztek meg a kartelltagok, hogy ma tartanak-e OPEC+ megbeszélést vagy sem.

Szaúd-Arábia és Oroszország pedig már tegnap egyezségre jutott, hogy júliusra is kitolnák a jelenleg érvényben levő 9,7 millió hordó/napos termelés-visszafogásokat, azonban a korábbi ígéretüket nem teljesítő országok keresztül húzhatják a két nagyhatalom alkuját. Az OPEC+-ban már régóta probléma, hogy az egyes tagok nem tartják be termelés-csökkentési ígéreteiket.

Amennyiben nem sikerülne megegyeznie az olajkartellnek, akkor az áprilisban megkötött egyezség élne tovább, melynek értelmében 7,7 millió hordó/napra csökkenhetne a termelés-visszafogása a szervezetnek.

Az Egyesült Államok gázolajkészleteinek jelentős növekedése sem tesz jót az olaj árának. A tegnapi EIA adatközlés szerint az USA benzinkészletei 2,8 millió hordóval nőttek az előző héten, mely háromszorosa a várt értéknek, míg a gázolaj készletek 9,9 millió hordóval bővültek, mely négyszerese a piaci konszenzusnak.

Az elmúlt hónap üzemanyagfogyasztási statisztikái azt mutatják, hogy a keresleti oldal nem V alakú visszapattanást produkál,

ugyanis az elmúlt 4 hét benzin fogyasztása 23 százalékkal marad el az egy évvel korábbi értéktől, míg a gázolaj esetén 13 százalékos a lemaradás.

Címlapkép: Taylor Weidman/Bloomberg via Getty Images

koronavirus
Disney
Németország
Elon Musk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Disney