cimlap_olaj0605
Üzlet

Nagy nehezen megszületett a dátum: szombaton ül újra össze az olajkartell

Portfolio
Már zsinórban a hatodik emelkedő hetét zárhatja az olaj arra a hírre, hogy végül konkretizálták az OPEC+ ülés időpontját szombat délután négy órára, azonban már kezd olyan magasságokba kerülni az olaj ára, amely már lassan nem támogatja Oroszország érdekeit.

Az olaj már a hatodik emelkedő hetét zárhatja zsinórban a mai napon, miután az OPEC+-nak sikerült egy feltételes megállapodást kötni arról, hogy a jelenlegi 9,7 millió hordó/napos termelés-csökkentési megállapodás július végéig kitolnák. Az amerikai típusú WTI olaj közel egy százalékot emelkedik a jó hír hatására,

míg az északi-tengeri Brent több mint egy százalékkal került feljebb.

Majdnem egy hét birkózás után Szaúd-Arábia és Oroszország végül megegyezett a renitens Irakkal, és szombaton délután négy órakor fogják megtartani ülésüket.

Közép-európai idő szerint 14 órakor kezdődik az OPEC és tervek szerint rá két órával az OPEC és a szervezeten kívüliek közös megbeszélése.

További áremelkedést serkentő tényező, hogy az elemzők kisebb inkonzisztenciára lettek figyelmesek, ugyanis szerintük amennyiben a kitermelési számokat, importot és exportot nézzük, kisebb készletnövekedésnek kellett volna bekövetkeznie, mint azt a hivatalos számok mutatják.

Már olyan szinten van az olaj ára, hogy néhány amerikai palaolajtermelő tervezi termelésének újraindítását, mely az OPEC+ termelésvisszafogási kedvét csorbíthatja, ráadásul keresleti oldalon is vannak azért még bizonytalanságok a gyors kilábalás kapcsán.

Az IHS Markit elnökhelyettes véleménye szerint

az OPEC+-nak nem érdeke a 30 dollár alatti olajár, azonban amint belépne az olajár a 40-50 dolláros sávba, a szaúdi és orosz érdekek újra eltérhetnek egymástól.

A Saudi Aramco pedig elhalasztotta a júliusra vonatkozó árainak a publikálását legalább vasárnapig, mellyel megvárná a szombati OPEC+ ülésen született döntést.

Címlapkép: Valery Sharifulin\TASS via Getty Images

kerékpársáv bicikliút budapest járvány
koronaviruscoronavirus
koronavírus járvány beteg sejt
babyhome
adozas_nav
Véget ért az előrehozott választás Szlovéniában
iránrohani0922
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Díjmentes grafikonelemzők, megbízástípusok, hasznos praktikák.
Online előadás
Stratégiaépítés legfontosabb elemei, lépései, szempontjai.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
szijjarto