cimlap_arany0604
Üzlet

Az idén agyonsztárolt arany biztosan annyira jó befektetés? – A múlt nem ezt mutatja

Portfolio
A Goldman Sachs múltbeli elemzésével azzal érvel, hogy az elemzők széles körében attraktívnak tartott aranybefektetés mégsem olyan jó ötlet, sőt ki is mondja, hogy nem javasolja stratégiai befektetésként az ügyfelek portfoliójába a sárga nemesfémet. Hosszú távon alig hoz többet, mint az infláció, ráadásul csak igen magas inflációs környezetben tűnik jó befektetésnek. Amennyiben a múlt medvepiacait vizsgáljuk, nem minden esetben nyújtott védelmet az arany, azonban a jelenlegi helyzetben jól teljesít.

A múltban alig hozott az infláció felett az arany

A Goldman Sachs historikusan vizsgálta meg az arany teljesítményét, és arra mutat rá, hogy

reál értelemben csupán egy százalék hozamot biztosított az elmúlt 150 évben az arany,

azaz az infláció felett csak 1 százalékos hozamot volt képes befektetőinek hozni, mely nem sok, ráadásul a tárolás és a biztosítás költségét még bele sem számították. Ezzel szemben a 10 éves amerikai állampapírok 2,7 százalék reálhozamot biztosítottak hosszú távon a múltban.

Az alábbi ábra az arany reál árfolyamát mutatja a mai értékre kiigazítva a múltbeli árfolyamokat. Arra figyelmeztet az elemzőház, hogy

jelenleg jóval a historikus átlaga felett tartózkodik az inflációval korrigálva az arany ára.

reál_arany0604
Forrás: Goldman Sachs

Hosszú távon vannak az aranynál jobb befektetések

Amennyiben azt vizsgáljuk, hogy a múltban az egyes eszközosztályok hány százalékkal teljesítették felül az inflációt különböző befektetési időtávokon, akkor is jól mutatja az alábbi grafikon, hogy az árupiaci termékeken kívül az összes eszközosztály (amerikai kötvények, ingatlanok, részvények) nagyobb eséllyel hozott többet az infláción felül, mint az arany (sárga vonal).

inflacio_felulteljesítese0604
Forrás: Goldman Sachs

Nagyon magas inflációnál lehet jó csak az arany

A múlt azt mutatja, hogy az arany csak 6 százalék éves infláció felett képes nagyobb reálhozamot biztosítani, mint az amerikai részvények.

Bár ekkor jócskán, ugyanis míg az arany 5 százalék infláció feletti hozamot biztosított, addig a részvények csupán -2,7 százalékot.

inflacios_periodusok0604
Forrás: Goldman Sachs

Az arany árfolyama független a tényleges inflációtól

Arra is rámutat a Goldman, hogy az arany korrelációja (együttmozgása) az inflációval igen hektikus és bizonytalan, legalábbis amennyiben a múltat tekintjük. A korreláció 0,75 és -0,55 között szóródik, míg az átlag csupán 0,05 százalék.

korrelacio_arany_inflacio0604
Forrás: Goldman Sachs

Nem mindig véd meg az arany

A hatalmas részvénypiaci esések esetén sem tűnik úgy, hogy az arany megbízható védelmet nyújtott a befektetők tőkéjének. Az alábbi grafikonon mutatott események esetén hol jó menedékeszköznek bizonyult az arany, hol nem.

Azonban a kötvényeken mindig pozitív hozamokat lehetett realizálni a válságos időszakokban, így a Goldman ezért a kötvényeket preferálja az arany helyett.

Persze azért tagadhatatlanul voltak olyan pillanatok a múltban, mint például a az 1972-es olajembargó, amikor háromszorozódott az olaj ára, akkor hatalmas védelmet biztosított tulajdonosainak a sárga nemesfém.

arany_vedelem0604
Forrás: Goldman Sachs

Egyelőre idén jól teljesít az arany

Idén egyelőre 12,5 százalékot emelkedett az arany árfolyama, míg a széles amerikai piacot felölelő S&P 500 index 3 százalékot veszített értékéből.

Címlapkép: Hong Wu/Getty Images

pénzváltó-bankjegy-budapest-mnb-hanifa
Frankfurti tőzsde
egeszsegugy adatok shutter1500-20170418
samsungshutterstock
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Díjmentes grafikonelemzők, megbízástípusok, hasznos praktikák.
Online előadás
Stratégiaépítés legfontosabb elemei, lépései, szempontjai.
Frankfurti tőzsde