gazdag_vezteo_ugyvezeto_shutter-20190416
Üzlet

Vagyonuk kevesebb mint 0,1 százalékát adományozták a koronavírus elleni harcra a leggazdagabb amerikaiak

Portfolio
Amerika 50 leggazdagabb embere összesen 1 milliárd dollárt adományozott a koronavírus elleni harcra a nyilvános bejelentések alapján. Ez hatalmas összeg, de ha a vagyonukhoz arányosítva szinte elenyésző: a teljes vagyonuk mindössze 0,1 százalékának felel meg – írja a CNBC a Washington Post felmérésére hivatkozva.

A tanulmány szerint az 50 leggazdagabb amerikai közel harmada egyáltalán nem adakozott (vagy legalábbis erről publikusan nem nyilatkozott), bár az igazsághoz hozzátartozik, hogy közülük néhányan a vállalataikon keresztül adtak pénzt a koronavírus elleni harcra.

A Washington Post kiszámolta, hogy az egyes milliárdosok által adományozott összeg mekkora lemondást jelentene egy átlagos amerikainak (medián alapján).

  • Jeff Bezos, a világ leggazdagabb embere például 125 millió dollárt adakozott a 143 milliárd dolláros vagyonából, ez olyan, mintha egy átlagos amerikai 85 dollárt adott volna.
  • Bill Gates 300 millió dollárt adott alapítványán, a Bill és Melinda Gates Foundation-ön keresztül, ez olyan, mintha egy átlagos amerikai 283 dollárt adakozott volna.
  • Az 50 leggazdagabb amerikai közül Ray Dalio volt a legnagylelkűbb a koronavírus-járványban, a 18 milliárd dolláros vagyonából 100 millió adakozott el, ami egy átlagos amerikainak 589 dollárt jelentett volna.
  • A leggazdagabbak közül ők inkább az átlagon felüliek, néhányan, például Donald Newshouse vagy Stan Kroenke átlagamerikaira vetítve kevesebb mint 10 dollárt adakozott.

Jack Dorsey, (aki egyébként nem tartozik a leggazdagabb 50 amerikai közé, jelenleg a 147. a sorban) a Twitter és a Square alapítója 1 milliárd dollárt adott a koronavírus elleni harcra, Square-részvények formájában. Ez a teljes vagyonának a 28 százaléka és egyenértékű azzal, mintha egy átlagos amerikai 27 ezer dollárt adakozna.

Az amerikai milliárdosokkal szembeni kritikák annak fényében erősödtek fel, hogy az amerikai milliárdosok összesített vagyona március közepe és május közepe között összesen 434 milliárd dollárral gyarapodott (igaz, hogy ezt masszív tőzsdei esések előzték meg). Az öt leggazdagabb amerikai (Jeff Bezos, Bill Gates, Mark Zuckerberg, Warren Buffett és Larry Ellison) vagyona ezalatt az idő alatt 76 milliárd dollárral bővült - írja a CNBC.

Címlapkép: Shutterstock

nyugdíjas boldog
Frankfurti tőzsde
Pedro Sanchez Angela Merkel
koronavirus nyaralás
koronavírus teszt
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Részvények, indexek, devizák és árupiacok élő elemzése, ötletelés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Frankfurti tőzsde