bika
Üzlet

Veszélyes vizeken: nagyon nem mindegy, milyen stratégiát választunk most a tőzsdéken

Portfolio
Érdemes az erős mérlegű, kezelhető eladósodottságú vállalatok részvényeibe fektetni, mert azok nem csak az idén év eleji tőzsdei zuhanásban teljesítettek jól, de az eddig eltelt öt hónapban is erősek voltak, és az év hátralévő részében is felülteljesíthetnek, vélik a SocGen elemzői. Bár a márciusi tőzsdei mélypontok óta a magas eladósodottságú vállalatok részvényárfolyama is nagyot emelkedett, ezeket a papírokat érdemes kerülni, a hitelpiaci folyamatok alapján a helyzetük tovább romolhat, a részvényeik pedig tartósan nyomás alá kerülhetnek.

A koronavírus-járvány miatt kialakult részvénypiaci esés sok befektetőt meglephetett, de utólag visszanézve abban semmi meglepő nem volt, hogy hogyan teljesítettek az egyes részvénycsoportok, szektorok a február közepe és március közepe között lezajlott tőzsdei zuhanásban. A defenzív szektorok, például az erős mérleggel jellemezhető vállalatcsoportba sorolható cégek részvénye felülteljesítettek, a ciklikus szektorok, például a Value részvénykategória viszont gyenge teljesítményt nyújtott idén.

Az erős mérlegű vállalatok részvényei nem csak az esésben teljesítettek jól, de az év eddig eltelt 5 hónapjában is a győztesek közé tartoznak, a SocGen szerint pedig azoknak a vállalatoknak a részvényei az év további részében is nyomás alatt állnak majd, amelyek adósságállománya nem kezelhető, így az elemzőház szerint ezeknek a vállalatoknak a papírjait érdemes kerülni.

A Value részvénykategória alulteljesítő idén, emiatt nem csak az árazásuk vonzó, de abból a szempontból is érdekesek, hogy ezeknek a vállalatoknak a részvényei valamivel rezisztensebbek lehetnek akkor, ha folytatódik az elemzői profitvárakozások csökkenése. A magas osztalékhozamú részvények is alulteljesítők idén, sok esetben még a Value kategóriánál is gyengébbek 2020-ban.

A környezeti, társadalmi és a vállalatirányítási aspektusok (ESG) szempontjainak kiemelkedően megfelelő vállalatok részvényeinek megítélése idén nem egyértelmű a SocGen szerint, mert bár az ESG-stratégia idén felülteljesített, de nem egyértelmű, hogy ez az ESG-szempontoknak tudható-e be, hiszen sok esetben az ESG szempontjából gyengén teljesítő vállalatok is jó tőzsdei teljesítményt nyújtottak idén.  

11111
Forrás: SocGen
22222
Forrás: SocGen

A márciusi mélypontokról masszív rali indult a világ részvénypiacain, de nehéz lenne nyugodt, egyenletes emelkedésről beszélni, a volatilitás több mutató alapján még mindig kifejezetten magas.

vola
Forrás: SocGen

A rali április végén és május elején vált markánssá, amikor több részvénykategóriában (például az amerikai részvényeknél a Value, a High Yield és a Low Size kategóriákban) jelentős részvényárfolyam-emelkedést láthattunk, ráadásul a ralinak ebben a szakaszában pont az eladósodott, gyenge mérleggel jellemezhető vállalatok részvényei emelkedtek nagyot. A múltbeli tapasztalatok alapján az ilyen rali közös jellemzője a volatilis időszakoknak, de jellemzően nem hoznak létre trendet.

weak
Forrás: SocGen

A gyengébb minőségű részvények áprilisi és májusi ralija ellenére az erős mérleggel jellemezhető részvények felülteljesítenek idén, a globális részvénypiacot tekintve közel 20, a kisebb kapitalizációjú amerikai vállalatok részvényeinél pedig már 32 százalékos a felülteljesítés. A SocGen már évek óta azt tanácsolja az ügyfeleinek, hogy kerüljék a gyenge mérlegű vállalatok papírjait, ez a stratégia idén kifejezetten jól működött, főként a kis kapitalizációjú amerikai vállalatok esetében, ugyanis ebben a szegmensben sok olyan vállalat található, amelyik komoly tőkeáttétellel működik. Az elemzőház szerint a hitelpiaci folyamatok csak rontanak a már most is magas adósságállománnyal jellemezhető vállalatok helyzetén, a rossz mérlegek hatása a következő időszakban még fontosabb lesz.

good
Forrás: SocGen

A Value kategóriába sorolt, jó minőségű részvények már a globális járvány előtt is nagyon olcsók voltak, az idei részvénpiaci zuhanás után pedig évtizedek óta nem látott alacsony árazási szinten forognak.

value1
Forrás: SocGen
value2
Forrás: SocGen

Ráadásul a korábbi tőkepiaci esések alapján a mélypontok utáni emelkedésben a Value kategória felülteljesítő volt.

value3
Forrás: SocGen

A magas osztalékhozamot nyújtó vállalatok részvényei jellemzően jól teljesítettek a korábbi tőkepiaci zuhanásokban, az idei esésben azonban nem, ami nem is véletlen, hiszen ebben a kategóriában az elmúlt években jelentősen emelkedett a rossz minőségű, magas eladósodottságú vállalatok részvényeinek az aránya, sok vállalat a laza monetáris kondíciók miatt tudta fenntartani magas osztalékát, és nem azért, mert az alaptevékenység jól teljesített volna. A SocGen szerint ezért fontos, hogy azoknak a magas osztalékhozamot nyújtó vállalatoknak a papírjait keressük, amelyek mérlege erős, az elmúlt időszak jó lehetőséget adott a részvénycsoporton belüli rotációra, például a fogyasztási javakat előállító és egészségügyi cégek papírjai felé.   

dividend
Forrás: SocGen

Címlapkép: Peter Juelich/Bloomberg via Getty Images

nyugdíjas boldog
Frankfurti tőzsde
Pedro Sanchez Angela Merkel
koronavirus nyaralás
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Részvények, indexek, devizák és árupiacok élő elemzése, ötletelés.
Frankfurti tőzsde