kína, shanghai,
Üzlet

A vártnál kisebb mértékben csökkent Kína exportja májusban

MTI
A várakozásoknál enyhébb mértékben ugyan, de csökkent Kína exportja májusban az új koronavírus-járványnak a nemzetközi kereskedelemre kifejtett hatása következtében.

A kínai vámszolgálat vasárnap közzétett adatai szerint májusban a kivitel dollárban számított értéke éves összehasonlításban 3,3 százalékkal zsugorodott.

Áprilisban a belföldi járványhelyzet javulását követően helyreálló gazdasági tevékenységnek köszönhetően a kínai export ismét növekedést produkált, az év negyedik hónapjában ugyanis 3,5 százalékos bővülést mértek. Elemzők azonban számítottak rá, hogy a növekedés a globális helyzet tükrében nem lesz tartós, így 7 százalékos visszaesést jósoltak májusra. A múlt havi zsugorodás mértéke azonban nem érte el a mélypontnak számító februári 17,2 százalékos visszaesést, sem a márciusi 6,6 százalékos csökkenést.

A behozatal dollárban számolt értéke ezzel szemben a visszaesés enyhülését valószínűsítő elemzői várakozásokhoz képest az áprilisinál is nagyobb mértékben - 16,7 százalékkal - csökkent.

Elemzők 9,7 százalékos zsugorodásra számítottak a megelőző hónapban mért 14,2 százalékos csökkenés után. Az import ezzel májusban az elmúlt négy év legmeredekebb zuhanását produkálta, utoljára 2016 januárjában mértek ennél nagyobb mértékű, 18,8 százalékos zsugorodást.

A kínai külkereskedelmi mérleg ezzel rekordmagasnak számító, 62,93 milliárd dolláros többlettel zárt, messze túlhaladva az elemzők által várt 39,0 milliárd dolláros szufficitet az áprilisban felhalmozott 45,34 milliárd dolláros többletet követően.

Jüanban számolva az export értéke 1,4 százalékkal növekedett, az importé pedig 12,7 százalékkal csökkent májusban éves összevetésben. Kína ezzel májusban 442,75 milliárd jüan külkereskedelmi többletet halmozott fel.

Kína gazdasága a járvány bénító hatásainak nyomán 6,8 százalékkal esett vissza az idei első negyedévben - először zsugorodva azóta, hogy 1992 első negyedévében elkezdték közzétenni a hivatalos GDP-adatokat. A kínai kormányzat a globális járványhelyzet okozta bizonytalanságra hivatkozva az idén - 2002 óta először - nem jelölt ki GDP-célszámokat. Egyes elemzők pedig arra számítanak, hogy a kínai GDP a második negyedévben is csökkenéssel zárhat a külkereskedelmi akadályok miatt.

Címlapkép: Getty Images

koronavirus
Disney
Németország
Elon Musk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Disney