lng terminal
Üzlet

Az MVM is kapacitásokat kötött le a horvát LNG-terminálon, jövőre megkezdheti működését a terminál

MTI
Sikerült értékesíteni a horvátországi krki LNG-terminál (cseppfolyósított földgáz-terminál) kapacitásait, miután az MVM magyar állami energiacsoport Horvátországban bejegyzett vállalata, az MFGK Croatia 6,75 milliárd köbméter gázmennyiségre tett ajánlatot - írta a Novi List című regionális napilap vasárnap, az LNG Hrvatska vállalat közleményére hivatkozva.

Hrvoja Krhen, az LNG Hrvatska igazgatója a Vecernji List című napilapnak úgy nyilatkozott: miután negyedik felhasználót is kapott az LNG-terminál, már biztosan megkezdheti működését 2021. január 1-én, ahogy az a tervekben is szerepelt.    

Az MFGK Croatia a 2020/2021-es gazdasági évre 666 millió köbméter természetes gázra tett ajánlatot, az elkövetkező hat évben pedig évente 1014 milliárd köbméterre.     

A krki LNG-terminál kapacitásainak előzetes lefoglalását célzó eljárás során felkínált gázmennyiségre korábban csak az INA horvát olajvállalattól és a Horvát Elektromos Művektől (HEP) érkezett ajánlat, valamivel több mint félmilliárd köbméterre évente, valamint a MET Croatia Energy Trade vállalttól, szintén félmilliárd köbméterre a következő három évben.     

Az adriai cseppfolyósgáz-terminál kapacitása 2,6 milliárd köbméter évente, és hogy kifizetődő legyen, legalább 1,5 milliárd köbméter kapacitás értékesítésére volt szükség. Az MFGK Croatia ajánlatával a terminál teljes kapacitásának lefoglalása így 80 százalékára emelkedett, azaz átlagban közel 2 milliárd köbméterre évente.     

A horvát kormány 2016 áprilisában döntött arról, hogy egyelőre nincs szükség egy nagy kapacitású szárazföldi LNG-terminálra, és először egy úszó terminált épít, amely később alakítható át szárazföldivé.     

A Kvarner-öbölbe tervezett terminál 2021-ben kezdi meg működését, és a projekt 234 millió euróba (80,4 milliárd forint) kerül, ebből csak maga az úszó LNG-terminál (FSRU) 160 millió euróba.     

A horvát kormány százmillió euróval (34,4 milliárd forint) támogatta a krki LNG-terminál megépítését: 50 millió euróval 2019-ben és további 50 millió euróval 2020-ban.     

A projektet az európai uniós Európai Hálózatfejlesztési Eszköz (CEF) koordinációs bizottsága 2017. februári döntése szerint 101,4 millió euróval támogatta. A fennmaradó összeget a horvát kormány által elfogadott finanszírozási terv szerint az LNG Hrvatska vállalat és az ország vezető gáz- és árampiaci állami vállalatai (HEP, Plinacro) biztosítják.

Címlapkép: Thomas Brey/picture alliance via Getty Images

Frankfurti tőzsde
Pedro Sanchez Angela Merkel
koronavirus nyaralás
koronavírus teszt
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Részvények, indexek, devizák és árupiacok élő elemzése, ötletelés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Frankfurti tőzsde