Koronavírus
Üzlet

Elkészülhet-e egy éven belül a koronavírus ellenszere?

Portfolio
Világszerte versenyt futnak az idővel azért, hogy megtalálják a koronavírus ellen hatásos vakcinát, bár Anthony Fauci, a Fehér Ház járványügyi főtanácsosa korábban elmondta, hogy szerinte akár már a következő év elejére elkészülhet a koronavírus elleni vakcina, azonban úgy tűnt, hogy a gyorsított ütemű fejlesztések lehetséges sikerében sokan kételkednek. A járványügyi szakember nemrég ismét kiemelte, hogy a korábbi előrejelzése törekvőnek tűnhet, de szerinte az minden bizonnyal megvalósítható.

Folyik a harc a koronavírus ellenszeréért

Péntek délutánig bezárólag világszerte igazoltan több mint 6,6 millióan fertőződtek meg a koronavírussal a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem adatai szerint, míg a járványban több mint háromszázkilencvenezren vesztették életüket. A fejlett országok fokozatosan enyhítenek a járványügyi korlátozásaikon, emellett több feltörekvő országban ijesztő gyorsasággal terjed a koronavírus, eközben szerte a világon elképesztő erőfeszítéseket tesznek, hogy megtalálják a koronavírus ellenszerét.

Az amerikai kormányzat a Manhattan terv mintájára olyan erőfeszítéseket tett, amelynek keretében drasztikusan lecsökkentenék a koronavírus-vakcina kifejlesztéséhez szükséges időt, azzal a céllal, hogy az év végére elegendő dózis álljon rendelkezésre a legtöbb amerikai számára.

Az Operation Warp Speed nevű program összefogja a magán gyógyszergyártó társaságokat, a kormányzati ügynökségeket és a katonaságot is, és a Bloomberg korábbi beszámolója szerint a program segítségével akár nyolc hónappal is lecsökkenthető lenne a vakcina fejlesztési ideje.

Anthony Fauci, az allergológiai és fertőző betegségekkel foglalkozó országos intézet (NIAID) igazgatója, a Fehér Ház járványügyi főtanácsosa -aki résztvevője a projektben résztvevő csapatnak- korábbi nyilatkozatában elképzelhetőnek nevezte, hogy ha minden jól megy, akkor a következő év januárjára elkészüljön a koronavírus elleni vakcina, azonban azt is elismerte, hogy több dolog is félre csúszhat.

Elkészülhet-e egy éven belül a koronavírus elleni vakcina?

Anthony Fauci korábban arról beszélt, hogy a koronavírus elleni vakcina kifejlesztéséhez 12-18 hónapra lehet szükség, később a járványügyi szakember megerősítette, hogy az idei év elején valóban 1-1,5 éves időtartamról beszélt, hozzátéve, hogy a jövő év januárja ehhez képest egy évet jelent, így mindez nem áll annyira távol attól, amiről korábban beszélt.

A vakcina fejlesztések terén nagy tapasztalattal rendelkező gyógyszergyártó cég, a Merck vezetője nemrég szkeptikusnak mutatkozott a koronavírus vakcina 12-18 hónapos kifejlesztési időtartamával kapcsolatban, ezért a Stat többek között erről is faggatta Anthony Faucit. A járványügyi szakember kiemelte, hogy nem aggódik a vakcina fejlesztési ütemterv miatt, mivel szerinte a gyógyszeripari cégek esetében az általános tendencia a vakcinafejlesztésbe történő hatalmas beruházások miatt az, hogy addig nem lépnek tovább a következő lépésre, amíg nem teljesen biztosan abban, hogy sikerrel járnak. A cégek addig nem kezdenek bele semminek a gyártásba, amíg nem látnak tisztán a hatékonysággal kapcsolatban. Mindez a szakember szerint kitolja az időkeretet, azonban hozzátette, hogy amit ők csinálnak, az fejlesztés ’’kockázat mellett’’.

A szakember szerint mindez azt jelenti, hogy a klinikai fázis I. vizsgálatok lezárásával egy időben előkészítik a fázis III. vizsgálatok helyszíneit, ami nagyon költséges; és a vakcina gyártása még azelőtt megkezdődik, hogy tudnák, hogy az műkődik-e, mindez hónapokkal rövidíti le a folyamatot.

AnthonyFauci
Forrás: Michael Reynolds/EPA/Bloomberg via Getty Images

Anthony Fauci elmondta, hogy most fejezik be a Moderna vakcinájával a klinikai fázis I. vizsgálatokat, amelynek előzetes adatai ígéretesnek tűnnek, és nagyjából július elején megkezdődhetnek a fázis III. vizsgálatok is, és nagyon valószínű, hogy erre az AstraZeneca vakcinája esetében is sor kerül majd.

A járványügyi szakember úgy vélte, hogy a vakcinák vizsgálata nyomán hamarosan, akár novemberre jelzést kaphatnának azok hatékonyságáról. Amennyiben egy vakcina hatékonynak bizonyul, és aközben a gyártása már folyamatban van decemberre és januárra, akkor szerencsés esetben, ha valóban hatékony, akkor az év végére, vagy a következő év elejére számottevő dózis állhatna rendelkezésre. Fauci elismerte, hogy mindez törekvőnek tűnhet, de szerinte minden bizonnyal megvalósítható.

Fontos döntést jelenthet be az amerikai kormányzat

A héten a New York Times arról számolt be, hogy az amerikai kormányzat öt társaságot választott ki: a kiválasztott társaságok a legvalószínűbb jelöltek a koronavírus elleni vakcina előállítására. A lap szerint a döntés a következő hetekben kerülhet majd bejelentésre a Fehér Házban.

A kiválasztott társaságok között szerepel a Massachusetts-i székhelyű biotechnológiai cég, a Moderna, az Oxfordi Egyetemmel közösen vakcinát fejlesztő AstraZeneca, továbbá három másik, nagy gyógyszergyártó cég is: a Johnson&Johnson, a Merck és a Pfizer is.

A járványügyi szakember azonban óvatosságra intett

Anthony Fauci mindemellett azt is kiemelte, hogy ha lesz koronavírus elleni vakcina, esély van arra, hogy az nem fog sokáig védelmet nyújtani; ha a Covid-19 úgy viselkedik, mint más koronavírusok, akkor a szakértő szerint valószínű, hogy nem beszélhetünk hosszú távú immunitásról még vakcinával sem.

A járványügyi szakember szerint a koronavírusok történelmét megvizsgálva látható, hogy a leggyakoribb koronavírusok (amelyek az influenzajárványokat okozzák) elleni védőoltások is 3-6 hónapra szólnak, de mindig kevesebb időszakra, mint egy év.

Címlapkép forrása: Arne Dedert/picture alliance via Getty Images

munkanélküliség
koronavirus
Disney
Németország
Elon Musk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Disney