ina
Üzlet

A horvátok még mindig megszereznék az INA-t a Moltól

MTI
Portfolio
A horvát kormány által felkért Lazard befektetési tanácsadó bank szerdán bemutatta a Mol Nyrt. kivásárlására készült előzetes jelentését az INA horvát olajipari vállalatról - mondta Tomislav Coric ügyvezető környezetvédelmi és energetikai miniszter a prezentációt követően újságíróknak.

Hamarosan kész a pénzügyi jelentés

Tomislav Coric környezetvédelmi és energetikai miniszter az eseményen kiemelte: a pénzügyi jelentés egy hónap múlva készül el.

A következő lépés az intenzív kommunikáció a másik oldallal, és ebben az összefüggésben a hónap végére várjuk az első találkozót a magyar Mollal

- húzta alá.     

Tomislav Coric elégedettségének adott hangot a tanácsadó cég munkáját illetően. Ugyanakkor nem bocsátkozott részletekbe, amit azzal magyarázott, hogy az INA tőzsdén jegyzett cég, és ez "szűkíti a kormány mozgásterét".    

Andrej Plenkovic ügyvezető kormányfő kedden a sajtónak úgy nyilatkozott: nem állnak el az INA visszavásárlásától, és nagy reményeket fűzött a szerdai jelentéshez, amely szerinte a tárgyalások alapját képezi majd.    

Horvátországban július 5-én előre hozott választásokat tartanak, a Mol-INA-ügy pedig ismét kampánytémává vált.

Zágráb 2014 elején fordult nemzetközi döntőbírósághoz, mert a horvát álláspont szerint a Mol korrupció révén szerezte meg az INA irányítását, és elmaradtak a részvényesi szerződésben vállalt, a horvát olajfinomítókban végrehajtandó Mol-befektetések, továbbá a magyar befektető megsértette a kereskedelmi társaságokra vonatkozó horvát törvényeket. A genfi döntőbíróság Horvátországnak a vesztegetésre, valamint a 2003-as részvényesi megállapodás állítólagos megszegésének megállapítására vonatkozó valamennyi kérelmét elutasította.    

A döntőbírósági határozat után Plenkovic 2016. december 24-én rendkívüli sajtótájékoztatón jelentette be, hogy a horvát állam kivásárolja a Mol Nyrt. részesedését az INA-ból.     

A kabinet 2019. augusztus 1-jén döntött a befektetési tanácsadóról, amelynek az volt a feladata, hogy előkészítse a kivásárlást, szakértői értékbecslést végezzen, valamint potenciális stratégiai partnereket kutasson fel. Az INA tavaly november 20-án kapott felkérést a kormánytól a társaság átvilágítási folyamatának megkezdésére. A Lazard befektetési bank 9 millió euróért végezte el a munkát.    

Az INA 49,1 százaléka a Molé, és a magyar olajtársaság rendelkezik az irányítói jogokkal is a társaságban, a cég 44,84 százaléka a horvát államé.

Volt előzménye

2018 áprilisában a horvát kormány már majdnem leszerződött egy tanácsadói konzorciummal, melynek többek között a Morgan Stanley és az Intesa Sanpaolo is tagja volt. Ez akkor 8 millió eurójába került volna a horvát kormánynak, de végül nem született meg a megállapodás, ugyanis a felek nem értettek egyet minden részletben.

Tavaly augusztusban választotta a Lazard befektetési bankot új befektetési tanácsadónak a Mol kivásárlásához az INA-ból a horvát kormány. A tanácsadó feladata az volt, hogy a szerződés megkötésétől számított hat hónapban átvilágítsa az INA-t. Coric akkori nyiatkozata szerint 2020 első negyedévéig végezni szerettek volna ezzel a lépéssel, a cél az volt, hogy minél hamarabb közelebb kerülhessenek egy ajánlattételhez. A horvátok végül tavaly októberben állapodtak meg a Lazarddal a tranzakció előkészítéséről, ahol a tanácsadó eredetileg 6 hónapos határidőt kapott, hogy elkészítse ajánlatát, ami április második felében járt le.

Tomislav Coric horvát környezetvédelmi és energiaügyi miniszter idén január  elején Zágrábban azt nyilatkozta, hogy április második felében megszülethet a horvát kormány ajánlata a Mol 49 százalékos INA-részesedésének a megvásárlására.

Február végén érkeztek információk arról, hogy Tomislav Coric, horvát környezetvédelmi és energiaügyi miniszter szerint csúszhat a horvát állam ajánlata a Mol INA részesedésére vonatkozóan, ugyanis az átvilágítással megbízott angol-francia befektetési banknak, a Lazardnak még időre volt szüksége, amíg beértékeli az INA-t. Terv szerint március végével kellett volna, hogy befejezze a folyamatot a Lazard, azonban ez február végén úgy tűnt, hogy csak a második negyedévben érhet véget.

Címlapkép: Oliver Bunic/Bloomberg via Getty Images

etterem
koronavirus_strand
horvátország tengerpart shutter
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
Tiktok shutterstock