trader
Üzlet

Nagyot hajráztak az amerikai tőzsdék

Portfolio
Hatalmas eséssel fejezték be a csütörtöki kereskedést mind az európai, mind a tengerentúli tőzsdék. Reggel még úgy tűnt, hogy az esés folytatódni fog, azonban később felpattantak az európai tőzsdék. A magyar tőzsde is ledolgozta a korábbi esést, végül jelentős emelkedéssel zárt a BUX. A tengerentúli tőzsdék is felpattantak a tegnapi nagy esés után, aztán látványosan hektikus kereskedés vette kezdetét.

Végül emelkedéssel zárt az amerikai részvénypiac

Minden jó, ha a vége jó - gondolhatják az amerikai részévnypiacon befektetők. A tegnapi óriási esés után biztatóan indult a kereskedés, ám gyorsan csapkodóvá vált: a Dow például 800 pontos emelkedést bukott el nap közben. Végül azonban az utolsó órákra visszaért a lendület, és mindhárom nagy tőzsdeindex pluszban tudott zárni.

A Dow 477 pontos emelkedéssel 1,9%-kal zárt magasabban a tegnapi záróértékéhez képest. Az S&P 1,3%-kal, a technológiai részvényeket tömörítő Nasdaq 1%-kal emelkedett. 

A koronavírus második hullámától való félelem, az elhúzódó gazdasági pangásról szóló előrejelzések és a súlyosbodó társadalmi feszültségek az egyik oldalon, a támogató költségvetési és monetáris politika a másik oldalon: ezek a tényezők mozgatják napról napra az amerikai tőzsdéket. Pontosabban most már óráról órára, hiszen ma szokatlanul nagy kilengésekkel zajlik a kereskedés.

A tegnapi nagy szakadás után jelentős emelkedéssel nyitottak a részvényindexek, majd nagy hullámzás közepette a teljes nyereséget leadták. Aztán nem sokkal a zárás előtt újra az optimista befektetők kerültek többségbe, így bő fél órával a zárás előtt újra 1,5%-os emelkedést mutat a Dow.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A seattle-i fejlemények is nyomasztják a befektetői hangulatot

Az belpolitikai forrongások újabb szintjére lépett az Egyesült Államok, ami hozzájárulhatott ahhoz, hogy a befektetők óvatosabbá váljanak. Seattle belvárosát fegyveresek kerítették hatalmukba, rendőröktől mentes "autonóm zónát" hirdetve. A hetek óta tartó tüntetések után fegyveresek emeltek barikádokat a rendőrség épülete köré, és arra kényszerítették a rendőrséget, hogy kiürítsék a rendőrőrsöt és a elhagyják az épületet. Csupán néhány rendőrtiszt maradt az épületben.

"Capitol Hill Autonóm Övezet (CHAZ)" írták ki a tüntetők az általuk körülvett területre. A rendőrség épületére sprayjel ráírták: "A nép tulajdona". Több helyen táblákat tettek ki "zsarumentes övezet" és "innen már nem az USA területe" feliratokkal.

Mínuszba fordult Amerika

Mindhárom vezető amerikai index mínuszba fordult a mai kereskedésben. Ezzel a Dow Jones több mint 800 pontos pluszt adott le a mai nap.

A negatív hangulat elsősorban azzal indokolható, hogy a befektetők elkezdtek rettegni a koronavírus második hullámától és a George Floyd halála miatt kialakult zavargási hullám társadalmi, gazdasági következményei miatt.

A kereskedés kezdete óta

  • a Dow Jones 0,097%-os,
  • az S&P 500 0,28%-os,
  • a Nasdaq 0,63%-os mínuszban van.
Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Egy picit apadt a lendület

Visszaesett az amerikai tőzsdék lendülete, a Dow Jones már "csak" 320 pontos pluszban van, ami 1,29%-os változásnak felel meg. A Nasdaq 0,67%-os, az S&P 500 pedig 0,73%-os pluszt mutat a kereskedés kezdete óta.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Emelkedéssel zárt a magyar tőzsde

Jelentős emelkedéssel zárt a magyar tőzsde, a BUX 2,1 százalékot emelkedett. A blue chipek közül a Richter stagnált, a Magyar Telekom 0,8 százalékot emelkedett, a Mol 0,6 százalékkal került feljebb, míg az OTP 5 százalékot ralizott. A magyar tőzsdén a legjobban az OTP teljesített, míg a hazai börzén a leggyengébben az Forrás teljesített, melynek árfolyama 11,3 százalékot esett.

Kereskedés OTP-részvényekkel a Portfolio Online Tőzsdén! Kedvező feltételek, profi ügyfélszolgálat. Start

Esik a Tesla

Bár általánosan kedvező részvénypiaci hangulat uralkodik, a Tesla árfolyam mégis esett 2,9 százalékot, miután a Goldman Sachs vételről tartásra, a  Morgan Stanley pedig tartásról alulsúlyozásra változtatta az ajánlását. A Goldman 925 dollárról 950 dollárra emelte a Tesla célárát, ami megegyezik a mostani árfolyammal. A Morgan Stanley pedig 680 dollárról 650 dollárra csökkentette a célárát, ami a mostani árfolyamhoz képest 31,6 százalékkal alacsonyabb.

Részvény-visszavásárlási aukciót indít a Magyar Telekom

A Magyar Telekom részvény-visszavásárlási aukciót indít, amelynek során legfeljebb 5,2 milliárd forint összértékben tervez részvényeket visszavásárolni a társaság részvényeseitől a részvényesek javadalmazása céljából.

Tovább a cikkhez

Száguldanak az amerikai tőzsdék

Folytatódik az emelkedés az amerikai tőzsdéken, a Dow 2 százalékot emelkedett, a míg az S&P 500 1,8 százalékkal került feljebb, a Nasdaq pedig 1,9 százalékot erősödött. A Dow napon belül 3,3 százalékos, azaz 837 pontos pluszban is járt, ahonnan mostanra visszahúzták az indexet. Egyedi részvények közül az American Airlines közel 18 százalékos emelkedést mutat, míg a spekulánsok körében az utóbbi időben nagyon felkapottá vált Hertz 46,6 százalékot ralizott.

Tépik az OTP-t

A tegnapi jelentős esés után ma felpattantak a világ tőzsdéi, a BUX is 2,4 százalékos pluszban jár már. A magyar tőzsdén az OTP ma messze a legjobban teljesítő részvény, valamint a régiós bankszektorban is első helyen áll az emelkedésben. A bankpapír mai emelkedésében szerepet játszhat bank tegnapi Reutersnek adott interjúja, amelyben többek között szó esett arról is, hogy az OTP továbbra is kutatja az akvizíciós lehetőségeket.

Emelkednek az amerikai tőzsdék a nyitás után

A hónapok óta nem látott mértékű csütörtöki esés után ma jelentős felpattanást mutatnak a tengerentúli tőzsdék, a Dow 2,7 százalékos emelkedése mellett, az S&P 500 2,6 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 2,4 százalékot emelkedett. Bár a tőzsdék emelkednek, a koronavírus második hullámával kapcsolatos aggodalmat továbbra is ott vannak a háttérben, a Reuters beszámolója szerint fél tucat államban, beleértve Texast és Arizonát is emelkednek a koronavírusos esetszámok.

A pénteki kereskedésben az amerikai nagybankok, köztük az BofA, Citigroup és Morgan Stanley 3-5 százalék körüli emelkedést mutatnak. A Wall Street „félelem indexének” is hívott VIX csökkent ma, miután korábban 40 pontra ugrott. Az Adobe több mint 5 százalékot emelkedett, miután a cég vártál jobb negyedéves profitról számolt be.

Emelkedés jöhet az amerikai tőzsdéken

Hatalmasat estek tegnap az amerikai tőzsdék, a Dow 6,9 százalékkal került lejjebb, míg az S&P 500 5,9 százalékot esett. Az esés többek között a Fed szerdai, sokakat kijózanító gazdasági előrejelzésének, és a koronavírus második hullámával kapcsolatos aggodalmaknak volt betudható, emellett a hetek óta tartó rali után a piaci szereplők profitrealizálása is szerepet játszott az esésben. Ma azonban jelentős emelkedést jöhet majd a tengerentúli tőzsdéken, a határidős indexek állása alapján a Dow 2 százalékos emelkedése mellett, az S&P 500 1,9 százalékkal kerülhet feljebb, míg a Nasdaq 1,6 százalékot erősödhet.

Mutatjuk, hogy merre mennek tovább az amerikai tőzsdék egy ekkora esés után

Március óta nem látott mértékben estek mind a tengerentúli tőzsdék csütörtökön. Ha a historikus eseményeket nézzük, akkor viszont nincs ok a pánikra, hiszen a nagy eséseket követő kereskedési napokon általában emelkedett az S&P 500, hosszútávon pedig nagy esély van rá, hogy feljebb kerül majd az index.

Tovább a cikkhez

Kitart a jó hangulat a magyar tőzsdén

Folytatódik az emelkedés az európai tőzsdéken, a DAX 0,9 százalékkal került feljebb, míg a CAC 1,8 százalékos pluszban jár. Az általánosan kedvező nemzetközi hangulat mellett kitart az emelkedés a magyar tőzsdén is, az erősödést a 4iG, Opus, OTP hármas vezeti. Az OTP árfolyamára pozitív hatással lehetett a bank Reutersnek adott tegnapi interjúja, amelyben arról számolt be a bank, hogy továbbra is vizsgálják az akvizíciós lehetőségeket a CEE régióban. Az interjúban arról is szó volt, hogy Magyarországon és a régió legtöbb országában enyhébb lehet a recesszió, mint Nyugat Európában, a kilábalás pedig gyorsabb lehet.

Felpattantak a légitársaságok

Nagyot emelkedett ma az európai légitársaságok árfolyama, miután tegnap alaposan megütötték a szektor részvényeit, hiszen a koronavírus második hullámával kapcsolatos aggodalmak miatt további kétségek merültek fel a légi közlekedés amúgy is kérdéses keresletével kapcsolatban, amely miatt a szektor helyreállása a vártnál lassabb lehet.

Az emelkedés mögött meghúzódhat, hogy közös jogi eljárást kezdeményezett pénteken a brit piacon tevékenykedő három legnagyobb légitársaság, a British Airways, az easyjet és a Ryanair a brit kormány által e héten bevezetett karanténelőírás ellen. Az IAG vezérigazgatója a londoni alsóház képviselőinek küldött levelében azt írta, hogy a BA júliusban újra akarta indítani menetrendszerinti járatainak 40 százalékát, a kormány azonban ezt a tervet "megtorpedózta" a karanténintézkedéssel. Amennyiben a jogi intézkedés a légitársaságok győzelmével zárulna, az a utat adhatna az utasforgalom növekedésének.

Emelkednek az európai tőzsdék

A délelőtti kereskedés első felében nem volt egyértelmű az irány az európai tőzsdéken, azonban mostanra emelkedést látunk a vezető európai részvényindexeken, a magyar tőzsde felülteljesítő. Az elmúlt hetek jelentős emelkedése után benne volt a pakliban egy korrekció, ami az elmúlt néhány napban, különösképp tegnap egy profitrealizálási hullámban csapódott le, ami viszont jó beszállási pontokat jelenthetett sokak számára.

Nagyot esett az olaj ára

Nagyot esett az olaj ára csütörtökön, a lejtmenet ma is folytatódott, miután a piaci szereplők koronavírus-járvány második hulláma miatt aggódtak. A júliusi leszállítású WTI jegyzése ma 3,3 százalékot esett, míg a szeptemberi leszállítású Brent árfolyama 2,6 százalékkal került ma lejjebb.

Tovább a cikkhez

Felpattant a magyar tőzsde

Felpattant a magyar tőzsde a pénteki kereskedés első felében, az emelkedést a hazai blue chipek vezetik, élen az OTP-vel. Az OTP emelkedésében szerepet játszhat, az OTP Reutersnek adot tegnapi interjúja, amely szerint a pandémiás helyzet hatására a bank még fokozottabban, jelenleg is folyamatosan vizsgálja az akvizíciós lehetőségeket a CEE régióban. A bank kiemelkedően stabil tőke- és likviditási helyzete lehetővé teszi, hogy az OTP lehetséges vásárlóként, régiós szinten konszolidátorként lépjen fel.

Csapkodás az európai tőzsdéken

Nagy volatilitás jellemzi ma az európai kereskedést, a DAX 0,8 százalékot esett a nyitás után, ahonnan egészen 0,7 százalékos pluszba emelkedett, onnan viszont ismét visszaesett 0,6 százalékos mínuszba, jelenleg 0,2 százalékos esést mutat a német tőzsdeindex. A több európai tőzsdén is hasonló mozgásokat látunk.

Esnek az európai tőzsdék a nyitás után

A tegnapi nagy eladási hullám után ma folytatódik az esés az európai tőzsdéken, a DAX 0,9 százalékkal került lejjebb, míg a CAC 1,1 százalékot gyengült, az angol FTSE 100 pedig 1,2 százalékot esett. A milánói börze is lejjebb került 1,1 százalékkal, míg a spanyol tőzsde 0,8 százalékot esett.

A nemzetközi hangulat elromlott, miután a Fed szerdán közzétett előrejelzése sokakat kijózanított: idén 6,5 százalékos, történelmi GDP-visszaesésre számít az amerikai jegybank, a munkanélküliségi ráta pedig 9,3 százalék lehet.

Ezután a befektetők figyelme ismét a koronavírusos fertőzöttek számára terelődött, világszerte 7,5 millió fölé nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma, a legtöbb fertőzöttet, 2,02 milliót az Egyesült Államokban regisztráltak. A befektetői aggodalmak azon alapulnak, hogy a gazdaság újranyitása magában hordozza a koronavírus második hullámának veszélyét, amely lassítja a gazdaság talpra állását.

Mindemellett technikai okai is vannak az esésnek, hiszen március óta lényegében töretlenül meneteltek felfelé a tőzsdék, így rövidtávon túlvetté váltak a részvények, amelyet jellemzően egy korrekció követ.

Esik a magyar tőzsde a nyitás után

Esik a magyar tőzsde a pénteki piacnyitás után, a BUX 1,3 százalékkal került lejjebb. A blue chipek közül az OTP 1,8 százalékos gyengülést mutat, míg a Mol stagnál, a Richter 1,5 százalékkal került lejjebb, a Magyar Telekom pedig 0,1 százalékot esett. A magyar tőzsde részben azért esik, mert elromlott a nemzetközi tőkepiaci hangulat, valamint az esésben az is közre játszhat, hogy kifejezetten gyenge hazai makroadat érkezett, a friss adatok szerint Magyarországon áprilisában az ipari termelés volumene 36,6 százalékkal elmaradt az egy évvel korábbitól munkanaphatástól megtisztítva, havi alapon szezonálisan igazítva 30,5 százalékkal csökkent a termelés, erősítették meg a KSH részletes adatai a gyorsbecslést. Ilyen nagy visszaesést még a 2008-2009-es világgazdasági válság időszakában sem láthattunk. A koronavírus-járvány miatt a gyártás átmeneti, teljes vagy részleges leállása miatt a járműgyártás termelése kiugró mértékben, ötödére esett

Enyhe eséssel indulhat a nap Európában Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • A világ tőzsdéin alaposan elromlott a hangulat, az irányadó európai részvényindexek 2-4 százalékos eséssel zártak csütörtökön, a tengerentúli tőzsdék is lefordultak, majd hatalmas eséssel zárták a tegnapi napot. Az esésben szerepet játszhatott a Fed kijózanító előrejelzése is, miután a Fed idén 6,5 százalékos, történelmi GDP-visszaesésre számít, míg a munkanélküliségi ráta a Fed szerint 9,3 százalék lehet. Szintén szerepet játszhatott az esésben, hogy gyorsul a koronavírus-járvány terjedése a világban, és egyre nagyobb a veszélye annak, hogy az újranyitás után több országban újra jelentősen emelkedhetnek az esetszámok. Míg a technikai faktor szintén közrejátszhatott, miután a márciusi mélypontok után következő rali után túlvetté váltak a tőzsdék, amelyet követően érett egy korrekció, illetve profitrealizálás. A Dow végül 1862 pontos mínusz mellett 6,9 százalékot zuhant, az S&P500 5,9 százalékot esett, míg a Nasdaq 5,3 százalékkal került lejjebb.
  • Ázsiában estek a tőzsdék pénteken, miután a befektetők amiatt aggódtak, hogy a koronavírus fertőzések számának növekedése visszavetheti a gazdasági fellendülés várt ütemét. A Nikkei 0,7 százalékos esése mellett a hongkongi tőzsde 1,3 százalékkal került lejjebb, míg a sanghaji börze 0,4 százalékot esett. Ázsia más részein is estek a tőzsdék, a dél-koreai Kospi 2,3 százalékos esése mellett a szingapúri tőzsde 1,5 százalékkal került lejjebb.
  • Az amerikai határidős feljebb kerültek ma reggel, a határidős Dow 1,5 százalékos emelkedést vetíthet előre a mai piacnyitásra. A határidős DAX 14 pontos mínusza 0,1 százalékos esést vetíthet előre a pénteki piacnyitásra.
  • Pénteken a KSH az áprilisi ipari termelés részletes számait teszi közzé. Az Egyesült Királyságból és az eurozónából az áprilisi ipari termelési adatsorokat publikálják, míg az Egyesült Államokból a Michigani Egyetem júniusi fogyasztói bizalmi indexének előzetes értékét teszik közzé.
  • Esett az olaj ára ma reggel, a júliusi leszállítású WTI jegyzése 1,5 százalékos esés után 35,6 dollárnál jár. Az arany árfolyama stagnál ma reggel, a sárga nemesfém jegyzése 1 727,2 dollárnál jár.
  • A forint az irányt keresi ma reggel az euróval szemben, egy euróért 345,81 forintot kell fizetni, míg egy dollár 306,18 forintba kerül.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép forrása: David Dee Delgado/Getty Images

koronavirus_strand
etterem
horvátország tengerpart shutter
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
koronavirus_strand