trader
Üzlet

A mélyből húzták fel az amerikai indexeket

Portfolio
A múlt héten elromlott a hangulat a tőzsdéken, miután a Fed meglehetősen borús előrejelzése sok befektetőt kijózaníthatott, a piaci szereplőket emellett az is aggasztja, hogy gyorsul a koronavírus-járvány terjedése a világban, miután egyre nagyobb a veszélye annak, hogy az újranyitás után több országban újra jelentősen emelkedhetnek az esetszámok. Európában a korábbi nagyobb esést javarészt sikerült ledolgozniuk a vezető indexeknek, a magyar tőzsde is végül mérsékelt eséssel zárt. A tengerenúli tőzsdék előbb lefordultak a keddi kereskedésben, utána azonban erőre kaptak.

Nem lett rossz a vége

Ha nem is napon belüli csúcspontjukon, de annak közelében zárták végül a kereskedést a vezető amerikai részvényindexek. A Dow 0,6%-ot, az S&P 500 0,8%-ot, a Nasdaq pedig 1,4%-ot emelkedett.

Nincs újabb lendület

Nem adott újabb lendületet a piacoknak a Fed bejelentése, amely szerint vállalati kötvények másodpiaci vásárlásába fog 750 milliárd dolláros keretösszegben az amerikai jegybank. A Dow 0,6%-os, a Nasdaq 1,5%-os, az S&P 500 0,9%-os pluszban mozog.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Nagy bejelentést tett a Fed: indul a vállalati kötvények felvásárlása

Egyedi vállalati körvények vásárlásába kezd a Fed azok másodpiacán – jelentette be az amerikai jegybank. A 750 milliárd dolláros keretösszegű program bejelentése nem váratlan a piac számára.

Tovább a cikkhez

Nincs megállás, megy tovább a Dow

A Dow Jones index már egy százalékos, 260 pontos emelkedésben van, de az S&P-500 is 1,2%-ot, a Nasdaq pedig 1,7%-ot javított. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Teljesen visszajött a Dow is

A korábbi jelentős, 500 pontos mínuszból nullába kapaszkodott vissza a Dow Jones index, vagyis tovább javult a hangulat. Közben az S&P-500 0,2%-os, a Nasdaq pedig fél százalékos pluszban van már. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Javul a hangulat a Wall Streeten

A kezdeti jelentős esés üteme csökkent ugyan, de a Dow Jones index még mindig 200 pontos, 0,8%-os gyengülésben van a múlt pénteki záráshoz képest. Az S&P-500 közben 0,4%-kal a Nasdaq pedig 0,7%-kal áll alacsonyabban, mint a hétvége előtt. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Mérsékelt eséssel zárt a magyar tőzsde

Bár korábban nagyobb esést láttunk a magyar tőzsdén, a BUX-nak sikerült végül az esés nagy részét ledolgoznia, a hazai tőzsdeindex 0,2 százalékkal került ma lejjebb. A blue chipek felemásan teljesítettek, a Magyar Telekom 0,8 százalékot emelkedett, a Richter 0,5 százalékkal került feljebb, az OTP 0,2 százalékot gyengült, míg a Mol 1,1 százalékot esett. A magyar tőzsdén a legjobban az EHEP teljesített, melynek árfolyama 6,2 százalékkal került feljebb. A hazai börzén a Gloster teljesített ma a leggyengébben, melynek árfolyama 8,6 százalékot esett. A Gloster egyébként ma számolt be róla, hogy hálózatbiztonsági és határvédelmi megoldásokat és eszközöket, valamint vezeték nélküli hálózati eszközöket szállított le a Duna Medical Center új kórházi épületéhez.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Igazi aranybánya: jól járt, aki idén aranybánya cégek részvényeibe fektetett

A nyersanyagok közül idén az arany és a vasérc árfolyama is igen jól teljesített, mindkét nyersanyag ára több mint 10 százalékkal került feljebb idén, de amíg az arany árfolyamának emelkedésével párhuzamosan az aranybánya cégek részvényárfolyama jellemzően emelkedett idén, addig a vasércbánya cégek papírjai nem tudtak akkorát emelkedni, mint a vasérc árfolyama.

Tovább a cikkhez

Nagyértékű eszközöket szállított a Gloster a Duna Medical Center új kórházi épületéhez

Duna Medical Center új kórházi épületéhez hálózatbiztonsági és határvédelmi megoldásokat és eszközöket, valamint vezeték nélküli hálózati eszközöket szállított le a Gloster.

Tovább a cikkhez

Esnek az amerikai tőzsdék a nyitás után

Esnek a tengerentúli tőzsdék hétfőn, a Dow 2,3 százalékos esése mellett, az S&P 500 1,9 százalékkal került lejjebb, míg a Nasdaq 1,6 százalékot gyengült. A tőzsdék esése mögött az húzódik meg, hogy a gazdaság újranyitása magában hordozza a koronavírus második hullámának kockázatát, Kínában például április közepe óta a legnagyobb napi esetszám növekedést jegyezték szombaton, egy pekingi piacot pedig le is zártak. Emellett a friss kínai makroadatok is vártnál gyengébbek voltak, ami a gazdaság lassabb helyreállását vetítheti előre.

Mindeközben a vírus terjedése az USA-ban is begyorsult, ez pedig kérdéseket vet fel azzal kapcsolatban, hogy mennyire volt hatékony gazdaság fokozatos újranyitása. A Reuters vasárnapi cikke szerint Alaszkában, Arizonában, Arkansasben, Kaliforniában, Floridában, Észak Karolinában, Dél Karolinában, valamint Oklahomában is rekord számú új vírusos fertőzöttet jelentettek az elmúlt három napban. Az USA-ban hozzávetőlegesen 2,1 millióan fertőződtek meg, 116 ezer ember pedig életét vesztette.

Esés jöhet az amerikai tőzsdéken

A tengerentúli tőzsdéken is folytatódhat az esés, a határidős indexek állása alapján a Dow 2 százalékkal kerülhet lejjebb, míg az S&P 500 1,7 százalékot gyengülhet, a Nasdaq pedig 1,3 százalékot eshet. A befektetőket hidegzuhanyként érte múlt héten a Fed sokakat kijózanító gazdasági előrejelzése, azóta pedig a koronavírus második hullámával kapcsolatos aggályok kerültek a befektetők fókuszába, hiszen több amerikai államban, valamint Ázsiában is emelkedő esetszámokról számoltak be.

Enyhül a nyomás az európai tőzsdéken

Mérséklődött az eladói nyomás az európai tőzsdéken, délelőtt 2-3 százalékos esést láttunk az irányadó európai részvényindexeken, azonban mostanra jelentősen mérséklődött az esés. A hangulat javulásához részben hozzájárulhatott, hogy a Morgan Stanley szerint a világgazdaság hamar kilábal a koronavírusból, alapforgatókönyvük szerint a mostani esés egyik fő kivált okának számító második járványhullám már csak részleges lezárásokat hoz majd. A második negyedévben így is 8,6 százalékos lehet a visszaesés, de 2021 első negyedévében 3 százalékot nőhet a világgazdaság. A Morgan Stanley a gazdasági kilátások mellett a részvénypiac jövőjével kapcsolatban is optimista.

5400 milliárd forintnyi leírás jöhet a BP-nél

A világ egyik legnagyobb olajipari cége, a BP bejelentette, hogy egy akár 17,5 milliárd dolláros leírást is elkönyvelhet a második negyedévben, miután a társaság jelentősen lecsökkentette a hosszútávú olaj- és gázár előrejelzését.

Tovább a cikkhez

Az üzletek nagy része zárva volt, felére esett a H&M bevétele

A koronavírus-járvány alaposan megviselte a ruházati kiskereskedelmi cégeket, így a H&M-met is, a világ második legnagyobb divatláncának a bevétele a felére csökkent az elmúlt hónapokban, és egyelőre júniusban is jóval elmarad a tavalyitól a forgalom.

Tovább a cikkhez

Esik az európai autógyártók árfolyama

Mérséklődik az esés az európai tőzsdéken, a DAX 1,7 százalékos gyengülése mellett, a CAC 1,5 százalékkal került lejjebb, míg az FTSE 100 1,4 százalékot esett. Az európai autógyártók árfolyama is esik ma, miután a befektetők tartanak a koronavírus második hullámától, ami újabb ütést mérne az egyébként is gyengélkedő autóiparra.

Nagy botrány lett abból, hogy kelet-európai munkásokat vinne francia gyárába a Peugeot

A PSA egy lengyelországi üzeméből vinne több száz dolgozót egy észak-franciaországi gyárának az újraindításához. A lépés heves kritikát váltott ki Franciaországban, ahol mély gazdasági recesszió és magas munkanélküliség várható idén a koronavírus-járvány miatt.

Tovább a cikkhez

Még nagyobb leépítésekre készül a Commerzbank

Az eddig tervezettnél jelentősen több fiókbezárásra és elbocsátásra készül augusztusban megjelenő stratégiai felülvizsgálatában a Commerzbank – közölte ma a bank felügyelőbizottságának egyik tagja.

Tovább a cikkhez

Esik az olaj is

Esik az olaj ára a hétfői kereskedésben, miután emelkedik a koronavírusos új esetek száma Kínában, Japánban, és az Egyesült Államokban, ez pedig jelentős negatív hatással lehet az fekete arany keresletére. A Brent árfolyama 2,2 százalékkal került lejjebb, míg az augusztusi lejáratú WTI 3,9 százalékot esett.

Folytatódik az esés az európai tőzsdéken

Folytatódik az esés az európai tőzsdéken, a kontinens legerősebb gazdaságainak tőzsdéin látjuk a legjelentősebb esést, a régiós részvényindexek esése ezzel szemben mérsékeltebb. Az esés mögött elsősorban az húzódik meg, hogy a gazdaság újranyitása magában hordozza a koronavírus második hullámának kockázatát. Arizonában, Kaliforniában, Floridában, és Texas például emelkedik a koronavírusos fertőzöttek száma, emellett Peking délnyugati, Fengtai kerületében rendkívüli állapotot rendeltek el, miután jelentősen nőtt az új fertőzöttek száma.

Esik a légitársaságok árfolyama

Kedvezőtlen részvénypiaci hangulat uralkodik az európai tőzsdéken, a légitársaságok papírjai is esnek ma. A légitársaságok mai esése azzal magyarázható, hogy a befektetők tartanak a koronavírus második hullámától, amely a korábban bevezetett korlátozó intézkedések újbóli hatályba lépését eredményezheti, emiatt pedig még inkább visszaeshet a légitársaságok egyébként is alacsony utasforgalma.

Esnek az európai tőzsdék a nyitás után

Csúnya esést látunk az európai tőzsdéken ma reggel, a DAX 2,6 százalékos esése mellett, a CAC 2,4 százalékkal került lejjebb, míg az angol FTSE 100 2,1 százalékot gyengült. A milánói börze is esik, az FTSE MIB 2,5 százalékkal került lejjebb, míg a spanyol tőzsde 2,6 százalékot esett. Folytatódik ma az esés, amelyet múlt héten láttunk a részvénypiacokon, amelyet elsősorban a koronavírus második hullámával kapcsolatos befektetői aggodalmak indikáltak, hiszen néhány kulcsfontosságú amerikai államban, valamint Pekingben is nőtt a koronavírusos fertőzöttek száma. Az amerikai határidős indexek egyébként még nagyobb esést vetítenek előre, a jelenlegi állás szerint a Dow 967 pontos mínuszban nyithat majd, ami 3,5 százalékos esést jelentene.

Morgan Stanley: Folytatódik a rali, most kell részvényt venni!

A Morgan Stanley hétvégi elemzése szerint a bank arra számít, hogy a részvénypiacok emelkedése előtt van még tér, az S&P 500 pedig a mostani szintekhez képest több, mint 10 százalékkal kerülhet feljebb.

Tovább a cikkhez

Eséssel indult a hét a magyar tőzsdén

Esik a magyar tőzsde a nyitás után, a BUX 1,5 százalékkal került lejjebb. A blue chipek közül, az OTP 3 százalékkal került lejjebb, míg a Mol 1,1 százalékot gyengült, a Richter stagnál, a Magyar Telekom pedig 1 százalékot emelkedett. Általánosan kedvezőtlen a hangulat a nemzetközi részvénypiacokon, a magyar tőzsdén pedig a hangulat további romlásához vezethetett, hogy áprilisban az építőipar teljesítménye 1,3 százalékkal elmaradt az előző havi szinttől, így márciussal (-5,2 százalék) együtt immár két egymást követő hónapban csökkent a termelés volumene. Éves összevetésben is visszaesést jelez a KSH, az ágazat 2,1 százalékkal maradt el a tavalyi (nem túl magas) szintjétől.

Nagy eséssel indulhat a hét a német tőzsdén

Lefordultak hétfőn az ázsiai tőzsdék, a Nikkei 3,5 százalékos esése mellett a hongkongi tőzsde 2,2 százalékot esett, Ázsia más részein is lejjebb kerültek a tőzsdék, a szingapúri börze 2,7 százalékot esett. A befektetőket a koronavírus-járvány esetleges második hulláma aggasztotta, miután Pekingben több tucat új megbetegedést regisztráltak az elmúlt napokban. Az amerikai határidős részvényindexek is nagy esést vetítenek előre a mai piacnyitásra, a határidős Dow 3,7 százalékos esést vetíthet előre a mai piacnyitásra. Európában is nagy eséssel indulhat a nap, a határidős DAX 316 pontos mínusza 2,6 százalékos esést vetíthet előre a hétfői piacnyitásra.

Nagyobb eséssel indulhat a hétfői kereskedés Európában Mi történt eddig a tőzsdék

  • A nagy csütörtöki esés után emelkedéssel indult a pénteki kereskedés az amerikai részvénypiacokon, a tengerentúli tőzsdék a pénteki piacnyitástól távolodva a korábbi erősödés egy részét ledolgozták, majd a kereskedés végéhez közeledve az indexek ismét emelkedni kezdtek, nagy hajrával zárva a pénteki napot. A koronavírus második hullámától való félelem, az elhúzódó gazdasági pangásról szóló előrejelzések és a súlyosbodó társadalmi feszültségek az egyik oldalon, a támogató költségvetési és monetáris politika a másik oldalon: ezek a tényezők mozgatták pénteken is az amerikai tőzsdéket. A Dow végül 477 pontos plusz mellett 1,9 százalékkal került feljebb, az S&P500 1,3 százalékot emelkedett, míg a Nasdaq 1 százalékkal került feljebb.
  • Esnek az ázsiai tőzsdék hétfőn, a piaci szereplőket a koronavírus-járvány második hulláma miatt aggódtak, miután Pekingből új megbetegedéseket jelentettek. A Nikkei 2 százalékkal került lejjebb, a hongkongi tőzsde 0,6 százalékkal került lejjebb, míg a sanghaji börze stagnált. Ázsia más részein is lejjebb kerültek a tőzsdék, a dél-koreai Kospi 1,3 százalékos esése mellett a szingapúri tőzsde 1,8 százalékkal került lejjebb.
  • Az amerikai határidős lejjebb kerültek ma reggel, a határidős Dow 2,8 százalékos emelkedést vetíthet előre a mai piacnyitásra. A határidős DAX 228 pontos mínusza 1,9 százalékos esést vetíthet előre a hétfői piacnyitásra.
  • Hétfőn a KSH az építőipar áprilisi számait teszi közzé, emellett az MNB délután devizaswap tendert tart. Az eurozónából hétfőn az áprilisi külkereskedelmi adatsor érkezik majd.
  • Esett az olaj ára ma reggel, a júliusi leszállítású WTI jegyzése 4,8 százalékos esés után 34,8 dollárnál jár. Az arany árfolyama lejjebb került ma reggel, a sárga nemesfém jegyzése 0,2 százalékos esés után 1 727,4 dollárnál jár.
  • A forint gyengült ma reggel az euróval szemben, egy euróért 347,21 forintot kell fizetni, míg egy dollár 308,57 forintba kerül.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép forrása: Jeenah Moon/Getty Images

etterem
koronavirus_strand
horvátország tengerpart shutter
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
Tiktok shutterstock