dance
Üzlet

Már majdnem véget ért a tőzsdei buli, erre berakták a Despacitót

A történelem egyik legfájdalmasabb ralija zajlik a tőzsdéken, sokan lemaradtak a nagy vételekről, a márciusi mélypont után sokan reménykedtek még egy újabb esésben, ami azonban nem jött el, és aminek egyre kisebb az esélye. A pesszimisták, a shortosok, a huhogók az elmúlt napokban újra remélhették, hogy most majd végre eljön a várt korrekció, felkapcsolják a villanyt és vége lesz a tőzsdei bulinak, aztán jött Trump és a Fed, és azt mondták a DJ-nek, hogy márpedig a bulinak folytatódnia kell. Mehet a Despacito. Unalmas már, de még mindig működik.

Március közepén ütöttek mélypontot a tőzsdék, azóta megy a vita arról, hogy vajon akkor megvolt-e A Mélypont, vagy amit most látunk, az csak egy medve piaci rali, és előbb-utóbb eljön az igazság pillanata, és jön a nagy lefordulás. Az elmúlt hetekben egyre nyilvánvalóbbá vált, hogy inkább az előbbiről van szó, és minél több idő telik el, minél magasabbra kúsznak a világ részvényindexei, annál kisebb a valószínűsége, hogy jöjjön az új mélypont.

Múlt hét elején azonban történt valami, ami miatt azok is muníciót kaptak, akik még hisznek az új mélypontban: lefordultak a világ vezető tőzsdéi, és néhány nap alatt alaposan elromlott a hangulat, ami múlt hét csütörtökön csúcsosodott ki, amikor az amerikai tőzsdén március óta nem látott esés söpört végig, a Dow Jones több mint 1900 pontot esett, vagyis egy nap alatt közel 7 százalékkal került lejjebb, magával rántva az európai és ázsiai részvénypiacokat is. Az idei csúcsról néhány nap alatt a Dow több mint 9, az S&P 500 több mint 8, a DAX több mint 10, a BUX pedig több mint 6 százalékot esett.

Az esés mögötti érveket akkor összegyűjtöttük, most csak röviden:

  • A Fed gazdasági előrejelzése sokakat kijózaníthatott: idén 6,5 százalékos, történelmi GDP-visszaesésre számít az amerikai jegybank, a munkanélküliségi ráta pedig 9,3 százalék lehet.
  • A Fed a kamatdöntő ülésén nem döntött extra lépésekről, az eszközvásárlási program masszív kibővítéséről vagy akár újabb instrumentumok, például ETF-ek vagy részvények vásárlásáról (ez most nem is volt benne a pakliban), ez pedig sok befektetőt csalódottá tehetett.
  • Az OECD előrejelzése sem nyugtatta meg a befektetőket, a szervezet az elmúlt évszázad legnagyobb békeidőben látott recesszióját jelzi előre 2020-ra
  • Gyorsul a koronavírus-járvány terjedése a világban.
  • Egyre nagyobb a veszélye annak, hogy az újranyitás után több országban újra jelentősen emelkedhetnek az esetszámok.
  • Szektorspecifikus hírek is érkeztek, amik például a légitársaságok vagy az autógyártók árfolyamát húzták lefelé.
  • Technikai okai is voltak az esésnek: rövid távon túlvetté váltak a vezető részvényindexek, és technikai szempontból fontos szinthez értek, érett már egy korrekció, profitrealizálás.

Az elmúlt órákban azonban két fontos hír is érkezett, ami miatt most újra szárnyalnak a részvénypiacok:

  • Az amerikai jegybank bejelentette, hogy egyedi vállalati kötvényeket is elkezd vásárolni. Eddig vállalati kötvény ETF-eket vásárolt csak a Fed a vállalati szférában, ezentúl azonban vállalati kötvényeket is fog a másodpiacon, és ehhez új funkciókkal bővíti Secondary Market Corporate Credti Facility elnevezésű eszközét. A terv nem teljesen új, hiszen a jegybank már március 23-án bejelentette a vásárlás szándékát, a program részletei azonban tegnap jelentek meg. A befektetők egyrészt annak örülnek, hogy bővül az eszközvásárlási program, ami általánosságban nyújt likviditást és támaszt a piacoknak, másrészt újra élénkülnek azok a várakozások, hogy a Fed előbb-utóbb a részvénypiacon is megjelenik vásárlásokkal, és ha nem is közvetlenül részvényeket vesz, de akár ETF-eken keresztül (hasonlóan a japán jegybankhoz) megtámaszthatja a részvénypiacokat is.  
  • A másik fontos hír, hogy a Bloomberg úgy tudja, hogy a Trump-adminisztráció egy ezermilliárd dolláros infrastruktúrafejlesztési programon dolgozik, az ezzel kapcsolatos javaslatot pedig hamarosan bemutathatják. A terv nagyrészt hagyományos infrastruktúra-fejlesztési elemeket tartalmaz, mint például utak és hidak építése, de jutnának források például 5G mobilhálózat fejlesztésre vagy vidéki szélessávú internet beruházásra is. A már most is létező infrastruktúrafejlesztési jogszabályt szeptember 30-ig kellene megújítani, a Trump-adminisztráció úgy látja, hogy ez megfelelő eszköz lenne arra, hogy egy nagyobb beruházási csomagot hozzanak létre.

Ez a két hír elég volt ahhoz, hogy újra szárnyaljanak a tőzsdék, amelyeken az elmúlt napokban újra egyre nagyobb shortállományok épültek ki, részben a shortpozíciók tömeges zárásának tudható be a rali.

A Dow Jones a tegnapi mélypontról (a határidős részvényindexek állása alapján) már több mint 7 százalékot ralizott, az S&P 500 és a DAX közel 6,5 százalékot ralizott.

És, hogy mi a tanulság? A múlt héten már úgy nézett ki, hogy egyelőre vége a tőzsdei bulinak, felkapcsolják a villanyt és mindenki mehet haza, de láthatólag a Fednek és a választások előtt álló Trumpnak is nagyon fontos, hogy a tőkepiacokon minden rendben legyen, ezért lekapcsolták a villanyt, bekapcsolták a füstgépet elindult a stroboszkóp, és újra szól a Despacito. Marha unalmas, de még mindig működik.

Lehet az esésre fogadni, szembe menni a Feddel, Trumppal csak éppen nem érdemes.

És ettől még nyilván jöhet esés a tőzsdéken a következő hónapokban, de az is látszik hogy a jó tőzsdei hangulat megőrzése túlságosan fontos szempont lett a világban.

etterem
koronavirus_strand
horvátország tengerpart shutter
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
Tiktok shutterstock