trader
Üzlet

Raliztak az amerikai tőzsdék

Portfolio
A múlt héten már úgy tűnt, hogy elkezdődik a sokak által várt nagyobb korrekció a világ tőzsdéin. Elkezdődött, de gyorsan véget is ért. Az amerikai jegybank bejelentése a vállalati kötvények vásárlásáról és az ezermilliárd dolláros amerikai infrastruktúrafejlesztési program tervének megszellőztetése bőven elég volt ahhoz, hogy a beshortolódott piac magasra repüljön, részben a shortpozíciók zárása miatt. Bár a Fed elnök szavai óvatosságra intette a befektetőket, az átmeneti megingás után folytatódik a tengerentúli tőzsdék emelkedése. A vezető európai és amerikai részvényindexek 2-4 százalékkal kerültek ma feljebb.

Masszív ralit teljesített Amerika

A kedvező kiskereskedelmi adatoknak köszönhetően zsákolták ma az amerikai befektetők a részvényeket: mindhárom fontosabb index jelentős pluszban zárt.

  • A Dow Jones 2,04%-os,
  • az S&P 500 1,9%-os,
  • a Nasdaq pedig 1,78%-os pluszban tért nyugovóra.
Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

KItart a jó hangulat az amerikai részvénypiacokon

Több jó hír is segíti ma a tőzsdék erősödését a tengerentúlon: a Fed tegnap jelentette be, hogy egyedi vállalati kötvényeket is elkezd vásárolni, míg a Bloomberg beszámolója szerint a Trump-adminisztráció egy ezermilliárd dolláros infrastruktúrafejlesztési programon dolgozik, az ezzel kapcsolatos javaslatot pedig hamarosan bemutathatják. Mindemellett egy koronavírus ellen alkalmazott gyógyszerrel kapcsolatban is jó hírek érkeztek, és az emelkedést a kiskereskedelmi eladási adat is támogatta, amely az áprilisi 14,7 százalékos zuhanást követően májusban 17,7 százalékkal ugrott meg. Bár a Fed elnök mai meghallgatása után az emelkedés átmenetileg alábbhagyott, Jerome Powell szavai után ismét a korábban beérkező jó hírekre figyeltek a befektetők. A keddi piaczárás felé közeledve továbbra is emelkednek az amerikai részvényindexek, a Nasdaq 1,7 százalékos erősödése mellett az S&P500 2,1 százalékkal került feljebb, míg a Dow 2,2 százalékot emelkedett.

Emelkednek az amerikai tőzsdék

Bár a kezdeti emelkedés átmenetileg megtorpant a Fed elnök szavai után, azonban Jerome Powell nyilatkozatát követően a befektetők ismét a nap folyamán beérkező, pozitív hírekre fókuszáltak, az amerikai részvényindexek a korábbi visszahúzás nagyobb részét immár csaknem teljesen ledolgozva emelkedtek tovább. A Nasdaq 1,9 százalékos erősödése mellett a Dow 2,4 százalékkal került feljebb, míg az S&P500 2,2 százalékot emelkedett.

Kissé alábbhagyott a kezdeti lendület a tengerentúli tőzsdéken

Nagy emelkedéssel indult a keddi kereskedés a tengerentúli tőzsdéken, az erősödést több hír együttesen segítette: az amerikai jegybank bejelentette, hogy egyedi vállalati kötvényeket is elkezd vásárolni, míg a Bloomberg beszámolója szerint az amerikai kormányzat egy ezermilliárd dolláros infrastruktúrafejlesztési programon dolgozik, az ezzel kapcsolatos javaslatot pedig hamarosan bemutathatják. Érkezett egy kedvező tengerentúli makroadat is: az áprilisi 14,7 százalékos zuhanást követően májusban 17,7 százalékkal ugrott meg az amerikai kiskereskedelmi forgalom, emellett egy koronavírus ellen alkalmazott gyógyszerrel kapcsolatban is jó hírek érkeztek, amit szintén támogatta az emelkedést.

A keddi piacnyitástól távolodva a korábbi emelkedés egy része elolvadt, a befektetők a Fed elnök mai meghallgatására figyeltek: Jerome Powell szerint már látszanak az élet jelei az amerikai gazdaságban, de a kibocsátás még mindig messze van a koronavírus-járvány előtti szinttől. A Fed elnöke szerint a jelenleg is zajló negyedév Amerika történetének legnagyobb gazdasági visszaesését hozhatja. A Fed elnök szavai nyomán kissé mérséklődött az emelkedés ereje, a Nasdaq 1,6 százalékos erősödése mellett az S&P500 1,8 százalékkal került feljebb, míg a Dow 1,9 százalékot erősödött.

Powell szavaira gyorsan elolvadt az emelkedés egy része

Az amerikai tőzsdék korábbi emelkedésének egy része villámgyorsan elolvadt, miután a befektetők figyelme Jerome Powell amerikai jegybankelnök beszédére irányult. Ami a hangulat romlásához vezethetett, hogy a Powell szerint a gazdaság helyreállása addig nem történhet meg, amíg nem sikerül irányítás alá vonni a koronavírust, emellett arról is beszélt, hogy a gazdaság helyreállásához hosszú és rögös út fog vezetni, a bizonytalanság pedig továbbra is nagy marad. A jegybankelnök szerint a háztartásoknak és vállalkozásoknak nyújtott közvetlen pénzügyi támogatás kritikus lehet a hosszútávú károk mérséklésében - utalva ezzel arra, hogy további fiskális lépésekre lehet szükség az amerikai kongresszustól.

Jerome Powell szavai után az emelkedés egy része gyorsan elolvadt, az S&P 500 3076,1 ponton is járt, azaz a hétfői záróárhoz képest 0,3 százalékos pluszban. Innen ismét visszahúzták az indexet, amely 1,8 százalékos emelkedést mutat.

Emelkedéssel zárt a magyar tőzsde

Jelentős emelkedéssel zárt a magyar tőzsde, a BUX 1,9 százalékkal került ma feljebb. A blue chipek kivétel nélkül emelkedtek ma, a Magyar Telekom 0,5 százalékkal került feljebb, Mol 0,7 százalékot emelkedett, a Richter 1,8 százalékot erősödött, az OTP pedig 3,1 százalékot ralizott. A magyar tőzsdén a legjobban a Forrás teljesített, melynek árfolyama 6,4 százalékot emelkedett. A hazai börzén a leggyengébben a Delta Technologies teljesített, melynek árfolyama 1,1 százalékot esett.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Romániában nyit bázist a Wizz Air

A Wizz Air bejelentette, hogy megnyitja 31-ik bázisát a romániai Bákóban (Bacău). 2020 októberében a légitársaság 2 Airbus A320 típusú repülőgépe áll szolgálatba a Bákói Repülőtéren. A Wizz Air 2020. október 29-től 6 országba összesen 12 új járatot indít Bákóból, amely a vállalat 7. bázisa Romániában, és 2. a történelmi moldvai régióban, Jászvásár (Iași) mellett – derült ki a társaság közleményéből.

Tovább a cikkhez

Felpattant az olaj

Nagyot emelkedett az olaj árfolyama kedden, ami egyik részről a kedvező piaci hangulatnak, másik részről pedig annak tudható be, hogy a Nemzetközi Energia Ügynökség (International Energy Agency) közölte, hogy az olaj keresletének növekedését látják, ezért napi 500 ezer hordóval megemelték 2020-ra vonatkozó keresleti előrejelzésüket, mivel az ázsiai import a vártnál nagyobb mértékben nőtt. Az IEA azt is hozzátette, hogy a kereslet a légi utazási szektor helyzete miatt valószínűleg 2022-ig nem tér vissza a korábbi szintre.

A Brent árfolyama 4,3 százalékkal került feljebb.

Az augusztusi határidős WTI pedig 5 százalékot emelkedett.

Tépik az amerikai tőzsdéket

Raliznak ma az amerikai tőzsdék, miután a sorra érkeznek a jó hírek, mind gazdasági, mind pedig koronavírus fronton. Mindeközben Jerome Powell beszédére figyelnek a befektetők, a jegybankelnök többek között arról is beszélt, hogy a bizonytalanság továbbra is magas, viszont a Fed készen áll minden eszközét bevetni a recesszióból való kilábalás érdekében. A Dow 2,9 százalékkal került feljebb, míg az S&P 500 2,6 százalékot emelkedett, a Nasdaq pedig 2,2 százalékot erősödést mutat.

A Dow komponensei közül a Pfitzer kivételével az összes emelkedik, élen a Caterpillarral, melynek árfolyama 5,9 százalékkal került feljebb, második helyen a Boeinggel, ami 5,8 százalékot emelkedett, a harmadik és negyedik helyen pedig két olajcég áll, a Chevron és az Exxon Mobil, mindkettő 4,5 százalék feletti emelkedést mutat.

Megy előre az OTP, mint egy atomjégtörő hajó - Érdemes követni?

Idén már több mint 33 milliárd forintot költött saját részvény vásárlásra az OTP, 2008 óta nem volt ilyenre példa. Május közepén 9 ezer forintos árfolyamnál Csányi Sándor azt mondta, hogy az OTP nyilvánvalóan ennél sokkal többet ér, és a 15 ezres ár egyáltalán nem volt túlzó. Most 12 ezer forint felett áll az OTP, ha csak profitszerzési célból vette volna részvényeit a bank (nem azért tette), már 20 százalékot keresett volna a papírokon. Ezek szerint tehát akkor kell venni, amikor az OTP vesz? Ilyen egyszerű lenne? Ennek jártunk utána az elmúlt évek adatai alapján.

Tovább a cikkhez

Jó hírek érkeztek egy koronavírus ellen alkalmazott gyógyszerrel kapcsolatban

A kórházban kezelt súlyos Covid-19 betegeknél a generikus szteroid, a dexamethasone alacsony dózisának alkalmazásával nagyjából harmadával csökkent a betegek halálozási rátája, a ma közzétett vizsgálati adatok alapján.

Tovább a cikkhez

Nagyot emelkedtek az amerikai tőzsdék a nyitás után

Nagyot emelkedtek az amerikai tőzsdék a keddi piacnyitás után, a Dow 3,2 százalékos emelkedése mellett, az S&P 500 2,8 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 2,3 százalékot emelkedett. Az emelkedés egyrészről annak köszönhető, hogy a Fed tegnap bejelentette, hogy megkezdi a vállalati kötvények vásárlását, emellett a Bloomberg megírta, hogy a Trump-adminisztráció egy ezermilliárd dolláros infrastruktúrafejlesztési programon dolgozhat. Koronavírus fronton is kedvező hírek érkeztek, hiszen az Oxfordi Egyetem kutatásai szerint a dexametazon hatásos lehet a súlyos betegek esetében. Mindemellett az áprilisi 14,7 százalékos zuhanást követően májusban 17,7 százalékkal ugrott meg az amerikai kiskereskedelmi forgalom. Ez újabb jele annak, hogy az amerikai gazdaság jó úton jár a V-alakú kilábalás felé.

Nagyon túlértékeltek a részvények, de a befektetők tovább veszik őket

Elsöprő többségben, szám szerint 98 százalékban vannak azok a befektetők, akik szerint a piacok jelenleg túlárazottak, miután a részvénypiacok rekord mértékben pattantak vissza a márciusi mélypontról – derült ki a Bank of America legfrissebb alapkezelői felmérésből. A felmérésben 212 alapkezelő vett részt, akik összesen 598 milliárd dollárnyi eszközt kezelnek.

Tovább a cikkhez

Nagy emelkedés jöhet Amerikában is

Az amerikai piacnyitás felé közeledve tovább robognak az európai tőzsdék, a DAX már 3,6 százalékot emelkedett, míg a CAC 3,1 százalékkal került feljebb. A német tőzsde emelkedését részben támogatja, hogy júniusban a vártnál nagyobb mértékben 14 éves csúcsra, 2006 márciusa óta a legmagasabbra emelkedett a ZEW kutatóintézet németországi gazdasági hangulatindexe. Az euróövezeti gazdasági hangulatindex öt éve a legmagasabb értéket érte el júniusban.

Az amerikai tőzsdéken is nagy emelkedés jöhet, a határidős indexek állása alapján a Dow 3 százalékos emelkedése mellett, az S&P 500 2,4 százalékkal kerülhet feljebb, míg a Nasdaq 2 százalékot erősödhet. A Fed tegnapi bejelentése mellett, a mai emelkedés másik fontos kiváltó oka, hogy a Bloomberg információi szerint a Trump-adminisztráció egy ezermilliárd dolláros infrastruktúrafejlesztési programon dolgozik. Az amerikai piacok raliját az is támogatja, hogy a friss adatok szerint májusi kiskereskedelmi eladások az USA-ban 17,7 százalékkal nőttek, míg az elemzők 8,5 százalékos emelkedést vártak. Mindemellett a koronavírus kezeléssel kapcsolatban is pozitív hírek érkeztek, hiszen a dexametazon nevű olcsó és széles körben elérhető szteroid sikeresnek bizonyult a tesztelések korai szakaszában.

A zombi piacok veszélyeire figyelmeztet a sztárközgazdász

A ’’zombi piacokra’’ figyelmeztetett Mohamed El-Erian, az Allianz vezető gazdasági tanácsadója, aki a jegybanki élénkítő intézkedések piactorzító hatásainak veszélyeire hívta fel a figyelmet. A szakértő a zombi piacokkal kapcsolatban megjegyezte, szerinte még nem tartunk itt, de közeledünk hozzá.

Tovább a cikkhez

Nincs megállás az európai tőzsdéken

Tovább robognak az európai tőzsdék a keddi kereskedésben, amely elsősorban annak köszönhető, hogy az amerikai jegybank hétfőn bejelentette, hogy egyedi vállalati kötvényeket is elkezd vásárolni. A másik fontos hír, hogy a Bloomberg úgy tudja, hogy a Trump-adminisztráció egy ezermilliárd dolláros infrastruktúrafejlesztési programon dolgozik, az ezzel kapcsolatos javaslatot pedig hamarosan bemutathatják. Az részvénypiacok mai emelkedését az előző két hír mellett az is támogatja, hogy a Bank of Japan 700 milliárd dollárról 1 000 milliárd dollárra emelte a vállalatoknak nyújtandó hitelprogram keretét.

Felpattantak az autógyártók, elolvadt a Volkswagen korábbi emelkedése

Kedvező piaci hangulat uralkodik ma a tőzsdéken, az európai autógyártók árfolyama is nagyot emelkedett, azonban több cég esetében elolvadt az emelkedés, amely részben annak tudható be, hogy a BofA új ajánlásokkal és célárakkal állt elő a szektort illetően. A Volkswagen esetében az ajánlását vételről semlegesre módosította a BofA, emellett pedig a célárat 150 euróról 147 euró csökkentették, ami a mostani árfolyamoz képest 7,1 százalékkal van feljebb. A Volkswagen emellett arról számolt be a Reutersnek, hogy nagyon gyenge második negyedévre számítanak, viszont a 2020-as működési eredmény pozitív lehet. A Volkswagen árfolyama 4 százalékos pluszban is járt, ahonnan jelentősen visszahúzták.

Arra figyelmeztet a Hertz, hogy értéktelenné válhatnak a részvényei

Nem szokványos lépésre szánta el magát a Hertz, hiszen részvénykibocsátással kíván tőkét bevonni, mint egy utolsó mentsvárként a teljes csőd elkerülésére. A cég azonban figyelmeztette a hamarosan esedékes részvénykibocsátásának potenciális vevőit, hogy értéktelenné válhatnak a részvények.

Tovább a cikkhez

Emelkedik a magyar tőzsde, tépik az OTP-t

Általánosan kedvező hangulat uralkodik ma a részvénypiacokon, a vezető európai tőzsdéken jelentős emelkedést látunk, a DAX 2,7 százalékkal került feljebb, míg a CAC 2,2 százalékot emelkedett. A jó hangulat mellett a magyar tőzsde is emelkedik, az európai tőzsdékhez viszonyítva a középmezőnyben van a BUX. A hazai blue chipek kivétel nélkül feljebb kerültek, az OTP pedig valósággal ralizik, amelynek a jó piaci hangulat mellett főleg technikai okai vannak, de általánosságban elmondható, hogy az európai bankszektor jól teljesít ma, az OTP mai emelkedésével a régiós bankrészvények szintjén a középmezőnyben van.

Jó a hangulat, újra izgalmas szinten áll az OTP

Már másodszor fut neki egy fontos szintnek az OTP. Ha sikerül áttörni, nagy tér nyílhat meg az emelkedés előtt.

Tovább a cikkhez

22 ezer munkahelyet szüntet meg a Lufthansa

A Lufthansa hétfőn bejelentette, hogy június 22-én megállapodhat a munkavállalói képviselettel 22 ezer teljes munkaidejű állás megszüntetéséről. A repülési műveletekben dolgozók közül 5 000 embert bocsátanak el, ebből 600 lesz pilóta, 2 600 légiutaskísérő, és 1 500 földi személyzet. A társaság bejelentése szerint a leépítések a cégcsoport több tagját is érintik majd. Egyébként korábban még 10 ezer fős elbocsátásról volt, amelyet később 26 ezer főre módosított a cég, ennek hatására pedig akkor nagyot is esett az árfolyam. Ma az általánosan kedvező részvénypiaci hangulat mellett a Lufthansa árfolyama 4,5 százalékkal került feljebb, amely részben a jó hangulatnak betudható, valamint a leépítés vártnál mérsékelten kisebb mértéke is segítheti az árfolyamot.

Felpattantak az európai tőzsdék

Bár az elmúlt napokban kedvezőtlen hangulat uralkodott az európai részvénypiacokon, ma jelenetős emelkedést látunk a kontinens vezető részvényindexein. A jó hangulatot az indikálta, hogy az amerikai jegybank tegnap bejelentette, hogy elkezdi vásárolni az egyedi vállalati kötvényeket. A program keretében 750 milliárd dollár keretösszegben vásárolhat vállalati kötvényeket a Fed. Olyan kötvényeket vásárol majd, amelyek 5 éven belül lejárnak, és aktuálisan vagy közvetlenül a koronavírus-válság előtt befektetési kategóriába tartoztak (vagyis jelenleg akár junk kötvények is lehetnek). 

Tépik a turisztikai szektor részvényeit

Az elmúlt néhány napban alaposan megütötték a turisztikai szektor részvényeit, hiszen a befektetők fókuszába a járvány második hullámával kapcsolatos aggodalmak álltak, miután a koronavírus terjedése gyorsult a világ több országában is. A Fed tegnapi bejelentését követően azonban ma felpattant a turisztikai vállalatok és légitársaságok részvényeinek árfolyama.

Felpattantak az európai tőzsdék a nyitás után

Felpattantak az európai tőzsdék a keddi piacnyitás után, a DAX 2,2 százalékkal került feljebb, a CAC 2,1 százalékot emelkedett, míg az angol FTSE 100 1,8 százalékot erősödött. Az milánói börze 1,9 százalékkal került feljebb, míg a spanyol tőzsde 1,8 százalékot emelkedett. A mai rali egyik fő kiváltó oka, hogy tegnap érkezett a bejelentés, miszerint az amerikai jegybank ezentúl vállalati kötvényeket is fog vásárolni a másodpiacon, és ehhez új funkciókkal bővíti Secondary Market Corporate Credti Facility elnevezésű eszközét. Emellett az emelkedés másik indikáló faktora, hogy Trump-adminisztráció egy ezermilliárd dolláros infrastruktúrafejlesztési programon dolgozhat.

Emelkedik a magyar tőzsde a nyitás után

Emelkedik a magyar tőzsde a nyitás után, a BUX 1,1 százalékkal került feljebb. A blue chipek kivétel nélkül emelkednek, az OTP 1,6 százalékkal került feljebb, a Mol 1,6 százalékot emelkedett, Richter 0,2 százalékot erősödött, míg a Magyar Telekom 1 százalékot emelkedett. A nap fő kérdése ma az lesz, hogy az utóbbi két hét törölt aukciói után vásárol-e ismét állampapírt az MNB.

Már majdnem véget ért a tőzsdei buli, erre berakták a Despacitót

A történelem egyik legfájdalmasabb ralija zajlik a tőzsdéken, sokan lemaradtak a nagy vételekről, a márciusi mélypont után sokan reménykedtek még egy újabb esésben, ami azonban nem jött el, és aminek egyre kisebb az esélye. A pesszimisták, a shortosok, a huhogók az elmúlt napokban újra remélhették, hogy most majd végre eljön a várt korrekció, felkapcsolják a villanyt és vége lesz a tőzsdei bulinak, aztán jött Trump és a Fed, és azt mondták a DJ-nek, hogy márpedig a bulinak folytatódnia kell. Mehet a Despacito. Unalmas már, de még mindig működik.

Tovább a cikkhez

Tovább vásárolta saját részvényeit az OTP, idén már több mint 33 milliárd forintot költött

Tovább vette saját részvényeit az OTP, ezúttal 1,66 milliárd forintot költött bank, így idén összesen már több mint 33 milliárd forintot költöttek saját részvény vásárlásokra.

Tovább a cikkhez

Nagyobb emelkedéssel indulhat a nap Európában Mi történt eddig a tőzsdéken?

  • Eséssel indult a hét a tengerentúli tőzsdéken, a hétfői piacnyitástól távolodva az indexek fokozatosan dolgozták le a korábbi mínuszokat, majd az amerikai részvényindexek tovább emelkedtek, miután az amerikai jegybank bejelentette, hogy egyedi vállalati körvények vásárlásába kezd azok másodpiacán. Bár a 750 milliárd dolláros keretösszegű program bejelentése nem volt váratlan a piac számára, végül mindhárom irányadó amerikai részvényindex emelkedéssel zárta a napot. A Dow végül 158 pontos plusz mellett 0,6 százalékkal került feljebb, az S&P500 0,8 százalékot emelkedett, míg a Nasdaq 1,4 százalékkal került feljebb.
  • Ázsiában emelkedtek a tőzsdék, a hangulatot a Fed kötvényvásárlási bejelentése mellett többek között az is javíthatta, hogy a Bloomberg szerint az amerikai kormányzat ezermilliárd dolláros infrastruktúra-fejlesztési tervezetet készíthet elő. A Nikkei 4,6 százalékos emelkedése mellett a hongkongi tőzsde 3 százalékkal került feljebb, míg a sanghaji börze 1,1 százalékot erősödött. Ázsia más részein is emelkednek a tőzsdék, a dél-koreai Kospi 4,4 százalékos erősödése mellett a szingapúri tőzsde 2,6 százalékkal került feljebb.
  • Az amerikai határidős indexek feljebb kerültek ma reggel, a határidős Dow 2,1 százalékos emelkedést vetíthet előre a mai piacnyitásra. A határidős DAX 397 pontos plusza jelentős, 3,3 százalékos emelkedést vetíthet előre a keddi piacnyitásra.
  • Kedden a nap fő kérdése az lesz, hogy az utóbbi két hét törölt aukciói után vásárol-e ismét állampapírt az MNB, illetve hogyan reagál a döntésre a kötvénypiac. Németországból a májusi inflációs adat mellett a júniusi ZEW indexet teszik közzé, míg az Egyesült Államokból a májusi kiskereskedelmi eladási statisztikára figyelnek a befektetők.
  • Emelkedett az olaj ára ma reggel, a júliusi leszállítású WTI jegyzése 0,2 százalékos erősödés után 37,13 dollárnál jár. Az arany árfolyama feljebb került ma reggel, a sárga nemesfém jegyzése 0,2 százalékos emelkedés után 1 729,1 dollárnál jár.
  • A forint erősödik ma reggel az euróval szemben, egy euróért 345,39 forintot kell fizetni, míg egy dollár 304,4 forintba kerül.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép forrása: Drew Angerer/Getty Images

koronavirus_strand
etterem
horvátország tengerpart shutter
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
facebook like