Frankfurti tőzsde
Üzlet

Vegyesen zártak az amerikai tőzsdék

Portfolio
A keddi rali után ma mérsékelt elmozdulást látunk a világ tőzsdéin, az európai börzék emelkedtek, míg a magyar tőzsde eséssel zárta a szerdai kereskedést, a tengerentúli tőzsdék pedig az irányt keresik. A gazdasági felpattanással kapcsolatos optimizmusra árnyékot vet a járványhelyezet, hiszen több országban gyorsult a koronavírus terjedése, amely a gazdaságok újranyitásával áll összefüggésben.

3 napos sorozat akadt el

Csak a Nasdaq tudott a pozitív tartományban zárni a szerdai kereskedésben, 0,15%-kal került feljebb az index. Ezzel szemben a Dow 0,7%-ot, az S&P 500 0,4%-ot veszített értékéből. Elsősorban az energiaszektor papírjainak alultejesítése nyomta rá a bélyegét a hangulatra.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Már vegyes a helyzet

Nem történt jelentős elmozdulás az elmúlt két órában az amerikai tőzsdéken, az elmúlt percekben azonban lefelé mozdultak a vezető indexek, így a Dow 0,03%-os csökkenést mutat, miközben az S&P 500 még 0,20%-os, a Nasdaq 0,70%-os pluszban van. Utóbbi nincs messze mindenkori csúcsától:

Felfüggesztették a Hertzet

Felfüggesztették a kereskedést a Hertz részvényeivel, miután az amerikai tőzsdefelügyelet, az SEC aggályainak adott hangot a társaság csődvédelem idején zajló tervezett részvénykibocsátásával kapcsolatban. Az árfolyam 0,5%-os mínuszban állt meg, pedig 12% környékén is járt szerdán.

Pozitív tartományban az indexek

Javult a hangulat az elmúlt órákban az amerikai tőzsdéken, de így is csak mérsékelt emelkedés láható a részvények többségénél, így a Dow 0,1%-os, az S&P 500 0,3%-os, a Nasdaq pedig 0,75%-os emelkedést mutat.

Az egyedi vállalati hírek közül érdemes kiemelni, hogy

  • a U.S Steel a vártnál nagyobb veszteségre adott figyelmeztetést, így több mint 7%-os mínuszban van,
  • a matracgyártó Tempur Sealy viszont a május-júniusi forgalom fellendüléséről számolt be, így csaknem 7%-os emelkedést mutat.
Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Lefordultak az amerikai tőzsdék

A korábbi emelkedés után lefordultak a tengerentúli tőzsdék, a Dow 0,5 százalékot esett, az S&P 500 0,2 százalékos mínuszban van, a Nasdaq viszont 0,3 százalékot emelkedett. A Dow komponensei közül inkább technológiai cégek, mint a Microsoft és az Apple tudnak emelkedni, a leggyengébben pedig a Boeing teljesít, illetve az olajipari cégek, mint az Exxon és a Chevron.

Megőrülnek a befektetők a csődbe ment Hertzért, de jött ma egy újabb hidegzuhany

Az amerikai tőzsdefelügyelet, az SEC elnöke, Jay Calyton jelezte: problémái vannak a felügyeletnek a csődvédelembe menekült Hertz autókölcsönző részvénykibocsátási tervével.

Tovább a cikkhez

Első oroszországi bázisát nyitotta meg a Wizz Air

Megnyitja első oroszországi bázisát a WizzAir Szentpéterváron, amely egyben a fapados repülőtársaság hálózatának 32. bázisa. 2020 szeptemberétől egy Airbus A320 típusú repülőgép áll szolgálatba a Pulkovói Repülőtéren. A Wizz Air az új bázis megnyitásával 2020. szeptember 18-tól 5 országba összesen 5 új járatot indít Szentpétervárról.

Tovább a cikkhez

Eséssel zárt a magyar tőzsde

Eséssel zárta a szerdai kereskedést a magyar tőzsde, a BUX 0,8 százalékkal került lejjebb. A blue chipek felemásan teljesítettek, az OTP 1,5 százalékot esett, míg a Mol 1,4 százalékkal került lejjebb. A Richter mérsékelt 0,4 százalékos emelkedéssel zárt, a Magyar Telekom pedig 0,5 százalékkal került ma feljebb. A magyar tőzsdén a legjobban a Gloster teljesített ma, melynek árfolyama 14,4 százalékkal került feljebb, viszont a Waberer's is nagyot emelkedett, miután a Concorde friss elemzést készített a cégről. A hazai börzén a leggyengébben az Akko teljesített, melynek árfolyama 2,2 százalékkal került ma lejjebb.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Tovább tépték a Waberer'st

Tovább tépték a Waberer’st, már 10,1 százalékos pluszban van az árfolyam, de volt 17,6 százalékos pluszban is. Az emelkedést elsősorban az indikálta, hogy a Concorde friss elemzése szerint a részvény mélyen alulértékelt, hiszen a Concorde emelt a célárán, amely most 1 910 forint, ez a mostani árfolyamhoz képest 102,3 százalékkal magasabb.  Ma fontos szintet tört át az árfolyam, hiszen az emelkedés korábban elakadt a februári-márciusi esésre húzott 61,8 százalékos Fibonacci szintnél, ekkor RSI alapján túlvetté vált a részvény és jött egy lefordulás, amelyet 38,2 százalékos Fibonacci szint fogott meg. Ma azonban az emelkedő trendvonal közeléből felpattant az árfolyam és átment az 50 százalékos, és a 61,8 százalékos Fibonacci szinten is. A mostani 69,14-es RSI mellett könnyen jöhet egy korrekció, ebben az esetben az emelkedő trendvonal szolgálhat támaszként.

Az átlagosat jóval meghaladó forgalom van ma Waberer's részvényeiben, a maga 66 millió forintos forgalmával az 5. legforgalmasabb részvény a budapesti tőzsdén.

WaberersForgalom20200617

Fenntarthatóság és kapitalizmus, a kettő működik együtt?

A múltban az az elképzelés dominált, hogy a vállalatok csak részvényesek felé tartoznak felelősséggel, azonban az elmúlt néhány év tapasztalatai alapján egyre világosabban látszik az ESG térnyerése. A válság alatt is azt lehetett megfigyelni, hogy a fenntartható üzleti modellel rendelkező vállalatok részvényei jobban teljesítettek, például ami eleinte válogatás nélküli és pánikszerű eladási hullámnak tűnt, az valójában nagyon is különbséget tett a vállalatok között annak alapján, hogy mennyire figyelnek oda a fenntarthatóság kérdéseire.

Tovább a cikkhez

Mérsékelt emelkedéssel nyitottak az amerikai tőzsdék

Mérsékelten emelkednek a tengerentúli tőzsdék a nyitás után, a Dow 0,2 százalékos emelkedése mellett, az S&P 500 0,3 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 0,5 százalékot emelkedett. Tegnap nagy rali indult az amerikai piacnyitás után, miután az amerikai jegybank bejelentése a vállalati kötvények vásárlásáról és az ezermilliárd dolláros amerikai infrastruktúrafejlesztési program tervének megszellőztetése jelentős optimizmust indikált. Jerome Powell beszéde azonban némileg lehűtötte a kedélyeket, miután a jegybankelnök arról beszélt, hogy gazdasági fellendülés addig nem lehet teljes, amíg a járványt nem sikerült irányítás alá vonni.

A járványhelyzet egyébként továbbra is rányomja a bélyegét a piaci hangulatra, hiszen 6 amerikai államban, köztük Arizonában és Floridában is rekord szintre ugrott az új esetek száma kedden. Emellett Kínában ismét bezárják az óvodákat és iskolákat, valamint több mint ezer repülőjáratot is töröltek a járvány miatt.

Felpattant a Gloster

Múlt héten, pontosan június 9-én indult el a kereskedés a Gloster részvényeivel a BÉT Xtend piacán, tehát egy igazán friss tőzsdei cégről beszélünk. Egy nappal a tőzsdei debütálást követően a cég bejelentette, hogy június 9-én lezárult a tranzakció, melynek eredményeként a Gloster az Euroway egyedüli tagjává vált (a Gloster már tavaly januárban többségi tulajdont szerzett a cégben). A Gloster részvényi jól teljesítettek ezalatt a rövid idő alatt, a bevezetéskori nyitóárhoz képest az árfolyam 8,5 százalékkal került feljebb, míg ma 387 ezer forintos forgalom mellett 14,4 százalékot emelkedett.

Ezeket a részvényeket zsákolják most leginkább a kisbefektetők

A Goldman Sachs adatai szerint a kisbefektetők körében népszerű papírokból összeállított kosár idén felülteljesítette a hedge fundok által kedvelt részvények csoportját. A bankház stratégája 12 részvényből álló listát állított össze olyan cégek részvényeiből, amelyek a legnépszerűbbek voltak a kisbefektetők körében, és ezen cégek részvényárfolyama az amerikai tőzsdék március végén látott mélypontja óta igen nagyot emelkedett. David Costin továbbá két szektort is kiemelt, amelyek szerinte jól teljesíthetnek majd.

Tovább a cikkhez

Tépik a Waberer'st

Nagyot emelkedett a Waberer's árfolyama a szerdai kereskedésben, miután a Concorde friss elemzésében tovább emelte a célárát, egészen 1 910 forintig, ami a jelenlegi árfolyamhoz képest 118 százalékkal van feljebb. A még magasabb célár úgy jött ki, hogy a Concorde sum-of-the-parts modell alkalmazásával értékelte a céget, amely a különböző üzletágakat egyenként vizsgálja. A modell alapján a nemzetközi fuvarozás üzletág (ITS) továbbra is gyengén teljesít, gyakorlatilag rombolja a részvényesi értéket, ezzel szemben a logisztikai üzletág (RCL) és a biztosítási üzletág kifejezetten erős, utóbbi kettő stratégiai befektetők számára igazán vonzó lehet. A Waberer's árfolyama 7,7 százalékos pluszban is járt ma, ahonnan kissé visszahúzták, így ma 5,5 százalékot emelkedett a részvény árfolyama. A maga 36,7 millió forintos forgalmával egyébként a Waberer's az ötödik legforgalmasabb részvény ma a budapesti tőzsdén.

Emelkedés jöhet az amerikai tőzsdéken

Emelkedés jöhet az amerikai tőzsdéken, a határidős indexek állása alapján a Dow 0,8 százalékkal kerülhet feljebb, míg az S&P 500 0,7 százalékot emelkedhet, a Nasdaq pedig szintén 0,7 százalékot erősödhet. Tegnap nagyot emelkedtek az amerikai tőzsdék, az emelkedés egyrészről annak volt köszönhető, hogy a Fed hétfőn bejelentette, hogy megkezdi a vállalati kötvények vásárlását, emellett a Bloomberg megírta, hogy a Trump-adminisztráció egy ezermilliárd dolláros infrastruktúrafejlesztési programon dolgozhat. Koronavírus fronton is kedvező hírek érkeztek, hiszen az Oxfordi Egyetem kutatásai szerint a dexametazon hatásos lehet a súlyos betegek esetében. Mindemellett az áprilisi 14,7 százalékos zuhanást követően májusban 17,7 százalékkal ugrott meg az amerikai kiskereskedelmi forgalom. Ez újabb jele annak, hogy az amerikai gazdaság jó úton jár a V-alakú kilábalás felé.

A gazdaság talpra állásával kapcsolatos optimizmusra azonban árnyékot vetnek a geopolitikai feszültségek, valamint a járványhelyzet is, hiszen a koronavírus terjedésében gyorsulás látszik több országban, 6 amerikai államban például rekord szintre ugrott az új esetek száma kedden. Jerome Powell az amerikai jegybank elnöke is arról beszélt tegnap, hogy a teljes gazdasági fellendülés valószínűtlen, ameddig nem sikerült kontrollálni a vírust. 

Veszélybe kerülhet a Lufthansa állami mentőcsomagja

A Lufthansa kedden figyelmeztetett, hogy lehetséges, hogy hitelezővédelmet kell kérnie, ha a német állam által nyújtott mentőcsomag nem kap elegendő részvényesi támogatást a hónap végén tartandó szavazáson.

Tovább a cikkhez

Lefordult a magyar tőzsde, felpattant a Waberer's

Mérsékelt esést látunk a magyar tőzsdén a délutáni kereskedés első felében. A blue chipek felemásan teljesítenek, azonban kiemelkedik a BUX komponensei közül a Waberer's, miután a Concorde legfrissebb elemzésében továbbra is vételre ajánlja a cég részvényeit, emellett a célárat is megemelték, így a mostani árfolyamhoz képest az új célár 120 százalékkal van magasabban.

Megemelte célárát, továbbra is vételre ajánlja a Waberer's részvényeit a Concorde

Továbbra is vételen a Waberer's a Concordenál, de megemelték a célárat, az érték pont nem a fuvarozási üzletág a fuvarozó cégben.

Tovább a cikkhez

Emelkedéssel próbálkozik Európa

Mérsékelt emelkedést látunk az európai tőzsdéken a szerda délelőtti kereskedés második felének vége feléhez közeledve. A gazdaság regenerálódásával kapcsolatos optimizmusra adhat okot, hogy a friss adatok szerint Európában az autóértékesítés 57 százalékkal esett vissza májusban, tavaly májushoz képest, ami az áprilisi 78 százalékos visszaeséshez képest javulást jelent.

A piaci hangulatra azonban árnyékot vetnek a geopolitikai feszültségek, hiszen Észak-Korea katonákat küld két határ menti, Korea-közi ipari zónába, és nem veszi fel a kapcsolatot Szöullal a feszültségek elsimítása érdekében - jelentette a KCNA észak-koreai állami hírügynökség a phenjani hadsereg közleményére utalva, egy nappal azután, hogy Észak-Korea felrobbantotta a keszongi Korea-közi összekötő irodát. Emellett gyorsul a koronavírus terjedése a világban, Kínában például több mint ezer járatot töröltek Peking két nemzetközi repülőterén a koronavírus okozta megbetegedések növekvő száma miatt, valamint bezárják az iskolákat és az óvodákat is a második legnépesebb kínai városban.

Emelkednek a légitársaságok

Emelkedik a légitársaságok árfolyama a szerdai kereskedésben, az emelkedést a Lufthansa vezeti. A cég legnagyobb részvényesének számító Heinz Hermann Thiele 15 százalék fölé emelte a részesedését a Lufthansában, miután erősen kritizálta a 9 milliárd eurós mentőcsomagot, amelyet a társaság kap. Thiele azt kifogásolta, hogy a német állam emiatt 20 százalékos részesedést kap a cégben, valamint két helyet a felügyelőbizottságban. Thiele szerint a társaságnak alternatív megoldást kellene keresnie. A mentőcsomag elfogadásáról egyébként június 25-én döntenek majd.

Felfelé kapaszkodnak az európai tőzsdék a nyitás után

Mérsékelt emelkedést látunk az európai tőzsdéken a nyitás után, a DAX 0,1 százalékos emelkedése mellett, a CAC 0,2 százalékkal került feljebb, míg az angol FTSE 100 0,4 százalékot emelkedett. Az olasz tőzsde is mérsékelten emelkedik, az FTSE MIB 0,5 százalékkal került feljebb, míg a spanyol börze stagnál. Kedden nagyot raliztak a világ tőzsdéi, ma azonban sokkal mérsékeltebb elmozdulásokat látunk, amely részben a geopolitikai feszültségeknek tudható be, hiszen 20 indiai katona meghalt, miután kínai katonákkal csaptak össze egy vitatott himalájai határterületen, valamint Észak-Korea felrobbantotta a keszongi Korea-közi összekötő irodát. Emellett a járványhelyzet lehet még a befektetők fókuszában, hiszen Pekingben újra bezárják az iskolákat és az óvodákat a járvány gyorsulása miatt, valamint több mint ezer repülőjáratot is töröltek Peking két nemzetközi repülőterén.

Mérsékelt emelkedéssel indult a kereskedés a magyar tőzsdén

Mérsékelt emelkedést látunk a magyar tőzsdén a szerdai piacnyitás után, a BUX 0,5 százalékkal került feljebb. A blue chipek kivétel nélkül emelkednek, a Richter 0,1 százalékkal került feljebb, Mol 0,5 százalékot emelkedett, az OTP 0,7 százalékot erősödött, míg a Magyar Telekom 0,9 százalékot emelkedett. Szerdán csak az MNB heti repotenderét lehet kiemelni a hazai makronaptárból.

Nem áll le az OTP, tovább veszi a részvényeit

Kedden is vette saját részvényeit az OTP, ezzel a bank már 35,4 milliárd forintot költött idén saját részvény vásárlásra.

Tovább a cikkhez

Enyhe emelkedéssel indulhat a szerdai kereskedés a német tőzsdén

Az amerikai határidős részvényindexek feljebb kerültek ma reggel, a határidős Dow 0,2 százalékos erősödést vetíthet előre a mai piacnyitásra, míg a határidős DAX 21 pontos plusza 0,2 százalékos emelkedést vetíthet előre a szerdai piacnyitásra.

Mérsékelt eséssel indulhat a szerdai nap Európában.

  • Emelkedtek kedden az amerikai részvényindexek, az erősödést több hír is segítette: érkezett egy kedvező tengerentúli makroadat: az áprilisi 14,7 százalékos zuhanást követően májusban 17,7 százalékkal ugrott meg az amerikai kiskereskedelmi forgalom, emellett egy koronavírus ellen alkalmazott gyógyszerrel kapcsolatban is jó hírek érkeztek. A Bloomberg korábbi beszámolója szerint a Trump-adminisztráció egy ezermilliárd dolláros infrastruktúrafejlesztési programon dolgozik, az ezzel kapcsolatos javaslatot pedig hamarosan bemutathatják, a hírt szintén kedvezően fogadták a befektetők. A Dow végül 527 pontos plusz mellett 2 százalékkal került feljebb, az S&P500 1,9 százalékot emelkedett, míg a Nasdaq 1,8 százalékkal került feljebb.
  • Az ázsiai tőzsdék lejjebb kerültek szerdán, majd az irányadó részvényindexek felemásan teljesítettek a nap második felében. A hangulatra a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos befektetői aggodalmak nyomták rá bélyegüket, miután a Reuters szerint a fertőzések száma hat amerikai államban új csúcsra emelkedett, míg Pekingben bezárták az iskolákat és az óvodákat a koronavírus-járvány újraéledése miatt. A geopolitikai feszültség-források szintén óvatosságra inthették a piaci szereplőket. A Nikkei 0,4 százalékos esése mellett a hongkongi tőzsde stagnált, míg a sanghaji börze 0,1 százalékkal került lejjebb. Ázsia más részein sem volt egyértelmű az irány, a dél-koreai Kospi és a szingapúri tőzsde is stagnált.
  • Az amerikai határidős indexek lejjebb kerültek ma reggel. A határidős DAX 8 pontos mínusza 0,1 százalékos esést vetíthet előre a szerdai piacnyitásra.
  • Szerdán csak az MNB heti repotenderét lehet kiemelni a hazai makronaptárból, míg az eurozónából a májusi inflációs adatot teszik közzé. Az Egyesült Államokból a májusi kiadott építési engedélyek mellett a megkezdett házépítési adatsort publikálják majd.
  • Lejjebb az olaj ára ma reggel, a júliusi leszállítású WTI jegyzése 1,4 százalékos esés után 37,39 dollárnál jár. Az arany árfolyama is lejjebb került ma reggel, a sárga nemesfém jegyzése 0,1 százalékos esés után 1 726,52 dollárnál jár.
  • A forint erősödik ma reggel az euróval szemben, egy euróért 345,14 forintot kell fizetni, míg egy dollár 306,14 forintba kerül.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép forrása: Hannelore Foerster/Bloomberg via Getty Images

koronavirus_strand
etterem
horvátország tengerpart shutter
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
koronavirus_strand