Portfolio signature

Ismétli magát a történelem - Meddig szárnyalhat a tőzsde?

Portfolio
A koronavírus, és a járvány terjedése nyomán a tőzsdék világszerte hatalmasat estek az év elején, majd a márciusi mélypontokról felpattantak, és valósággal szárnyaltak a részvénypiacok. A Societe Generale elemzésében historikus példák alapján többféle piaci mélypontot is megvizsgált a múltban: olyat, amelyet tartós emelkedés követett a tőzsdéken, és olyat is, amelyet nagy esés, és újabb mélypontok követtek. Az elemzők arra keresték a választ, hogy a részvénypiacok jelenlegi helyzetét a múltbeli példákkal párhuzamba állítva, milyen következtetések vonhatók le a tőzsdék mozgása és a piacok által árazott gazdasági fellendülésről.

A Societe Generale elemzésében kiemeli, hogy a reálgazdaságra csapást mért az ellátási láncok megszakadása, az aggregált kereslet összeomlása és a jövővel kapcsolatos bizonytalanság súlya is, azonban a tőkepiacok a márciusi mélypontjaik után valósággal szárnyaltak az elmúlt hónapok során.

A reálgazdaság és a tőkepiacok egymástól való elszakadása miatt a befektetők arra kíváncsiak, hogy az elmúlt hónapok tőzsdei ralija valódi gazdasági fellendülést tükröz-e. Hogyan lehetne eldönteni, hogy fennmarad-e az elmúlt időszak bikapiaca, illetve van-e rá mód, hogy felismerjük a valódi piaci mélypontokat és megkülönböztessük azokat a hamis mélypontoktól? - teszik fel a kérdést az elemzők.

A történelem két ideális példát is szolgáltat a két medvepiaci mélypont képében: ezek közül csak az egyik bizonyult valódi piaci mélypontnak, azonban mindkettő két éven belül, szinte azonos gazdasági körülmények között valósult meg. Az 1929-es tőzsdei összeomlást négy hónapon belül közel 50 százalékos, hihetetlen rali követte, azonban az akkori mélypont nem bizonyult valódi mélypontnak. Ezzel szemben az 1932. júniusának mélypontja valódi mélypont volt, a nagy gazdasági világválság nyomán történelmi léptékű tőzsdei emelkedés következett, ami éveken át tartott, anélkül, hogy a piac új mélypontot ütött volna. Az elemzők megvizsgálták a két mélypontot övező piaci dinamikát és ezek jellemzőit is.

Erről lesz még szó a cikkben:

  • A tőzsdék elmúlt hónapok során látott emelkedése ellenére nagyon sok a gazdasági fellendülés körüli kockázat.
  • Historikus példák alapján a medvepiaci mélypontokat vizsgálva talán jobban megérthetjük a jelenlegi tőkepiaci helyzetet is.
  • A helyzet értékeléséhez érdemes figyelemmel kísérni, hogy hogyan teljesítenek a ciklikus részvények.

Kedves Olvasónk!

Ez az elemzés a Portfolio Signature cikkei közé tartozik. A cikk folytatódik, de csak egyedi előfizetéssel olvasható.

A teljes anyag elolvasásához érdemes most előfizetni a Portfolio Signature-re, augusztus 11-ig 50%-os kedvezménnyel 1745 forintért (teljes áron a havidíj 3490 forint lesz). Az éves előfizetés díja 34900 forint, a fizetés egyszerűen, online tranzakcióval működik.

Signature előfizetés

Általános Szerződési Feltételek   |   Gyakran felmerülő kérdések