Frankfurti tőzsde
Üzlet

Kivárt a Wall Street - Nem jutottak dűlőre a befektetők

Portfolio
Eséssel indult a csütörtöki kereskedés az ázsiai tőzsdéken, miután a befektetőket a koronavírus fertőzések számának emelkedése aggasztotta. A kereskedés második felére az indexek a korábbi esés egy részét képesek voltak ledolgozni. Az európai tőzsdék lefordultak csütörtökön, a magyar tőzsde eséssel zárt. A tengerentúli tőzsdék a korábbi esést ledolgozva előző napi zárértékük közelében fejezték be a kereskedést.

Nem volt egységes irány Amerikában

A csütörtöki kereskedés viszonylag nyugodt mederben folyt a tengerentúli tőzsdéken csütörtökön. A vezető amerikai részvényindexek a szerdai záróértékeik közvetlen közelében zárták a napot: a Dow Jones értéke 0,1 százalékot csökkent, míg az S&P 500 értéke közel 0,1 százalékot, a Nasdaq értéke pedig 0,3 százalékot emelkedett. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start
Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Nem tudott pluszba kapaszkodni a Dow

Az elmúlt percekben megint egy kis gyengülés látszik a Wall Streeten, a Dow Jones index fél százalékos, 120 pontos mínuszban van. Az S&P-500 is 0,3%-os mínuszba csúszott, a Nasdaq pedig 0,2 százalékkal áll szerdai záróértéke alatt. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Továbbra sincs egyértelmű irány

A Dow Jones index jelenleg 72 pontos, 0,3%-os mínuszban van, miközben az S&P-500 és a Nasdaq minimális visszaesést, inkább stagnálást mutat. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

Eséssel zárt a magyar tőzsde

Eséssel zárt a magyar tőzsde, a BUX 0,7 százalékkal került ma lejjebb. A blue chipek közül egyedül a Magyar Telekom tudott emelkedni, melynek árfolyama 0,8 százalékkal került feljebb. Az OTP ma 1 százalékot esett, míg a Mol 1,2 százalékkal került lejjebb, a Richter pedig 0,4 százalékot gyengült. A magyar tőzsdén a legjobban a Cyberg teljesített, melynek árfolyama 18 százalékkal kerül feljebb. A hazai börzén a leggyengébben a BIF teljesített, melynek árfolyama 3,3 százalékot esett.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

1 200 dollárig is felmehet a Tesla árfolyama

Optimista jóslat érkezett a Teslával kapcsolatban az egyik Wall Street-i elemzőtől, Philippe Houchois közel duplájára, pontosan 1 200 dollárra emelte a célárát, ami a jelenlegi árfolyamhoz képest 21 százalékkal van magasabban.

Tovább a cikkhez

Ismétli magát a történelem - Meddig szárnyalhat a tőzsde?

A koronavírus, és a járvány terjedése nyomán a tőzsdék világszerte hatalmasat estek az év elején, majd a márciusi mélypontokról felpattantak, és valósággal szárnyaltak a részvénypiacok. A Societe Generale elemzésében historikus példák alapján többféle piaci mélypontot is megvizsgált a múltban: olyat, amelyet tartós emelkedés követett a tőzsdéken, és olyat is, amelyet nagy esés, és újabb mélypontok követtek. Az elemzők arra keresték a választ, hogy a részvénypiacok jelenlegi helyzetét a múltbeli példákkal párhuzamba állítva, milyen következtetések vonhatók le a tőzsdék mozgása és a piacok által árazott gazdasági fellendülésről.

Tovább a cikkhez

4,4 milliárd dolláros veszteségről számolt be a Carnival

Esik a Carnival Corp. árfolyama, miután a cég előzetes számai alapján rekord mértékű 4,4 milliárd dolláros veszteséget ért el a második negyedévben. A világ legnagyobb hajózási társasága 7,6 milliárd dollár készpénzzel rendelkezett május végén, viszont havi 650 millió dollárt égetnek el, miközben a hajóik továbbra sincsenek üzemben a járványhelyzet miatt. A társaság visszavágta a kapacitásait, emellett már 6 hajó eladásáról megegyeztek. A társaság hozzátette, hogy a 2021-re szóló májusi foglalások visszaestek tavalyhoz képest, viszont már látszanak a javulás jelei a foglalásokban. A Carnival árfolyama 2 százalékkal került lejjebb, míg idén 63,1 százalékos mínuszban van.

Esnek az amerikai tőzsdék a nyitás után

Esnek az amerikai tőzsdék a piacnyitás után, a Dow 0,8 százalékos esése mellett, az S&P 500 0,4 százalékkal került lejjebb, míg a Nasdaq 0,1 százalékot esett. Az esés részben annak tudható be, hogy a koronavírus terjedése több amerikai államban gyorsult, emiatt pedig bizonytalanná vált a gazdasági fellendülés üteme. Donald Trump ezzel szemben arról beszélt szerdán, hogy gazdaságot nem fogják még egyszer lezárni. Nem javított a hangulaton, hogy június 12-i héten 1,5 millió új munkanélküli volt az Egyesült Államokban az újonnan beadott munkanélküli segélykérelmek szerint. Ezzel az elmúlt hetekben látott folyamatos csökkenés ezen a héten is kitartott, de jelentősen lelassult - a megelőző héten 1,54 millió amerikai veszítette el az állását. Az elemzők múlt hétre 1,3 millió új munkanélkülit vártak.

Mérsékelt esés jöhet az amerikai tőzsdéken

Esés jöhet a tengerentúli tőzsdéken, a határidős indexek állása alapján a Dow 0,6 százalékkal kerülhet lejjebb, az S&P 500 0,4 százalékot gyengülhet, a Nasdaq pedig előző napi záróértéke közelében nyithat. A piaci hangulatra rányomja a bélyegét, hogy gyorsul a koronavírus terjedésben a világban, az újranyitó USA-ban is több államból emelkedő esetszámokról számoltak be. Emellett megérkezett a friss munkanélküliségi adat is, 1,5 millió amerikai lett munkanélküli a koronavírus miatt a június 12-i héten, ezzel a járvány kezdete óta 45,6 millióan veszítették el az állásukat. A tartósan munkanélküliek száma ennél jóval kisebb, 20 millió 544 ezer, és már az új segélykérelmek is hétről hétre csökkenést mutatnak - igaz, most csak mérsékelt volt a csökkenés.

Lefordultak az európai tőzsdék

Lefordultak az európai tőzsdék a délután kereskedésben, bár korábban pozitív hatása volt a bejelentésnek, mely szerint Pekingben sikerült irányítás alá vonni a vírust, a lendület azonban kifulladt. Nagyobb esést látunk a DAX esetében, melynek egyik komponense, név szerint a Wirecard óriásit zuhant, miután a cég már negyedik alkalommal halasztotta el a tavalyi éves beszámolójának bemutatását. Emellett megszületett a brit jegybank kamatdöntése is, a várakozásoknak megfelelően nem változtattak az irányadó kamatrátán, az eszközvásárlási program keretösszegét pedig 100 milliárd fonttal megemelték.

Ezek a részvények lehetnek koronavírus utáni világ nyertesei

A Bank of Montral elemzői szerint a koronavírus járvánnyal összefüggésben a fogyasztási szokások is változnak és mindez új részvénypiaci nyerteseket teremt. Az elemzők úgy vélik, hogy az otthon végzett edzéseknek köszönhetően jól teljesíthetnek a Nike részvényei, emellett a járványügyi korlátozások enyhítésével párhuzamosan sokak figyelme a helyi, autóval is megközelíthető úticélok felé fordulhat, ezért a lakóautógyártó, Winnebago Industries papírjaiban is látnak fantáziát.

Tovább a cikkhez

Gigantikus csalás történhetett az egyik legnagyobb német cégnél, harmadára zuhant ma az árfolyam

Már negyedik alkalommal halasztotta el a tavalyi éves beszámolójának bemutatását a Wirecard, és ha ez nem lenne elég, az is kiderült, hogy több milliárdos lyuk tátonghat a vállalat mérlegében, emiatt ma harmadára zuhant az egyik legnagyobb német tőzsdei cég árfolyama.

Tovább a cikkhez

Nem találják az irányt az európai tőzsdék

Nem alakult ki határozott irány az európai tőzsdéken, nem sokkal korábban még jellemzően emelkedést láttunk, azonban ismét lefordultak a vezető európai részvényindexek. A befektetőket az aggaszthatja, hogy gyorsul a koronavírus-járvány terjedése a világon, ebben szerepet játszott, hogy Chile váratlanul lejelentett további 31 422 beteget, Dél-Amerikában és Dél-Ázsiában nem javul a járványhelyzet, és a gazdasági újranyitás után emelkedik az új esetek száma az Egyesült Államokban is, ami bizonytalansághoz vezet a gazdasági fellendülés ütemével kapcsolatban. Donald Trump egyébként szerdán azt mondta, hogy az Egyesült Államok nem fog újra bezárkózni és nem állítja le a gazdaságot, még akkor sem ha az államok sorra jelentenek az új esetszámok növekedéséről.

Nagyot zuhant a Wirecard

Óriásit zuhant a Wirecard árfolyama, miután a cég csütörtökön bejelentette, hogy ismét elhalasztja a 2019-es pénzügyi beszámolójának közzétételét. Az Ernst & Young nevű könyvvizsgálócég közölte, hogy a vizsgálatok során nem találtak bizonyítékot egy, a vagyonkezelői számlákhoz kapcsolódó 1,9 milliárd eurós készpénz tételre vonatkozóan. A Wirecard hozzátette, hogy vannak jelek annak, hogy ezek az egyenlegek hamisak, és az auditor megtévesztésére szolgáltak. Mindemellett a Wirecard arról is beszámolt, hogy ha péntekig nem tesz közzé éves és konszolidált beszámolót, az 2 milliárd euró értékű hitel megszüntetéséhez vezethet. A Wirecard árfolyama 66,5 százalékos mínuszban is járt, ahonnan kicsit visszahúzták, jelenleg 46,3 százalékos az esés.

Megőrültek a koreai kisbefektetők, széttépik az elsőbbségi részvényeket

Figyelmeztetést adtak ki a dél-koreai tőzsdei szabályozók a szerdai piaczárás után, miután néhány elsőbbségi részvény a hozzájuk tartozó törzsrészvényekhez képest jóval nagyobb elmozdulásokat produkált. A Samsung Heavy Industries elsőbbségi részvénye például 1 270 százalékot emelkedett ebben a hónapban, míg a törzsrészvény 37 százalékkal került feljebb.

Tovább a cikkhez

Beolvasztja brókercégét a Raiffeisen Bank International

Magába olvasztja bécsi székhelyű certifikát- és részvénypiaci kompetenciaközpontját, a Raiffeisen Centrobankot (RCB) az osztrák Raiffeisen Bank International (RBI) – közölte a bankcsoport. Az integráció folyamata két szakaszban, 2022 végéig mehet végbe.

Tovább a cikkhez

Emelkedéssel próbálkoznak az európai tőzsdék

A csütörtök délelőtti kereskedés első felének végéhez közeledve emelkedéssel próbálkoznak az európai tőzsdék, a BUX azonban még mínuszban jár. A befektetők figyelme most a brit jegybank kamatdöntő ülésére irányul, ahol a várakozások szerint további 100 milliárd fonttal bővítik ki korábbi programot, miután a májusi inflációs adat négy éve a leggyengébb volt, és a mostani program kerete néhány hónap alatt elapadhat, ha az eddigi ütemben folytatják a vásárlásokat.

Dortmundban nyit új bázist a Wizz Air

A Wizz Air bejelentette, hogy megnyitja 33. bázisát Dortmundban. 2020 augusztusától a légitársaság 3 Airbus A320 típusú repülőgépe áll szolgálatba a Dortmundi repülőtéren. Az új bázis megnyitása és a már elérhető 30 úti cél mellett 2020. augusztusától a Wizz Air 10 országba összesen további 18 új útvonalat indít Dortmundból – derült ki a társaság közleményéből.

Tovább a cikkhez

Hogy tudnak profitálni a befektetők az elmúlt hónapok sokkhatásából?

A világgazdaságot olyan sokkszerű esemény érte, ami megköveteli a rugalmasságot. Ebből a szempontból az pozitív fejlemény, hogy a gazdasági döntéshozók jóval gyorsabban reagáltak, mint például a 2008-2009-es válság kapcsán - mondta a Portfolio-nak Cinkotai Norbert. A KBC Equitas vezető elemzője szerint a reálhozamok kapcsán komoly negatív meglepetések érhetik a befektetőket, de a magyar lakossági papírok vonzó alternatívát jelenthetnek.

Tovább a cikkhez

Esik a Lufthansa

Esik a Lufthansa a csütörtöki kereskedésben, amely mögött részben az húzódik meg, hogy a Lufthansa kedden figyelmeztetett, hogy lehetséges, hogy hitelezővédelmet kell kérnie, ha a német állam által nyújtott 9 milliárd eurós mentőcsomag nem kap elegendő részvényesi támogatást a hónap végén tartandó szavazáson. A bejelentés az után érkezett, hogy a német befektető, Heinz Hermann Thiele erősen kritizálta a 9 milliárd eurós mentőcsomagot, valamint német lapértesülések szerint a cégben való részesedését 15 százalék fölé emelte, mivel reméli, hogy sikerül találni alternatív megoldást.

Az európai légitársaságok egyébként ma nem mutatnak jelentős elmozdulást, a Ryanair jelentősebb mértékben emelkedik, a Lufthansa pedig alulteljesítő.

Öngyilkos lett egy 20 éves részvénykereskedő, aki 730 ezer dolláros veszteséget halmozott fel a Robi

Öngyilkos lett egy 20 éves egyetemista, aki 730 ezer dolláros adósságot halmozott fel a Robinhood nevű kereskedési platformon. Mint sokmillió kortársa, ő is alig néhány hónapja kezdett el részvényekkel kereskedni az egyszerűen használható, díjmentes részvénykereskedési alkalmazáson keresztül - írja a Forbes.

Tovább a cikkhez

Kivonul a Tesco Lengyelországból, Magyarországon mi várható?

Kivonul Lengyelországból a Tesco, a kiskereskedelmi lánc több mint 300 üzletét értékesíti. Az elmúlt években rendszeresen felmerült a pletyka, hogy Magyarországot is elhagyja a vállalat, erről azonban nincs szó, a Tesco elkötelezett Magyarország iránt, az itteni operáció jól teljesít, és további fejlesztések várhatók, mondta el a Portfolio-nak Matt Simister, a vállalat közép-európai vezérigazgatója.

Tovább a cikkhez

Eséssel indult a kereskedés Európában

Esnek az európai tőzsdék a csütörtöki kereskedésben, a DAX 0,3 százalékos gyengülése mellett, a CAC 0,5 százalékkal került lejjebb, míg az angol FTSE 100 0,5 százalékot gyengült. A milánói börze stagnál, míg a spanyol tőzsde 0,7 százalékot esett. A befektetők fókuszába ismét a koronavírusos esetszámok változása került, amely beárnyékolja a gazdasági újranyitásával kapcsolatos optimizmust. Az Egyesült Államokban például nagyon megugrott a fertőzések száma, emellett Donald Trump azt állítja, hogy az USA nem fog újra bezárkózni és nem állítja le a gazdaságot, még akkor sem ha az államok sorra jelentenek az új esetszámok növekedéséről. Emellett a vírust korábban sikeresen elfojtó Kína fővárosában, Pekingben 21 új esetet regisztráltak szerdán, így hétvége óta 150-en betegedtek meg a városban. Erre Kína iskolabezárásokkal és repülőjáratok törlésével válaszolt.

Lejjebb került a magyar tőzsde a nyitás után

Lejjebb került a magyar tőzsde a nyitás után, a BUX 0,6 százalékot esett. A blue chipek szinte kivétel nélkül lejjebb kerültek, az OTP 1 százalékos esése mellett, a Mol 0,2 százalékkal került lejjebb, míg a Richter 0,7 százalékos gyengülést mutat, a Magyar Telekom pedig stagnál. Csütörtökön az ÁKK kötvényaukciója mellett az MNB egyhetes betéti tenderére figyelnek a befektetők.

Tovább vette saját részvényeit az OTP, már több mint 36 milliárd forintot költött idén

Az OTP bejelentette, hogy szerdán százezer darab OTP részvényt vásárolt, emellett pedig 6 102 darab részvény értékesítésre került a bank által, az OTP javadalmazási politikájában meghatározott irányelvek alapján.

Tovább a cikkhez

Eséssel indulhat a csütörtöki kereskedés Európában

  • A szerdai kereskedés végéhez közeledve lefordultak a tengerentúli tőzsdék, a befektetőket a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírek aggasztották, miután a fertőzések száma legalább kilenc amerikai államban emelkedett. A Dow esetében háromnapos emelkedő széria szakadt meg, a Nasdaqnak azonban sikerült mérsékelt emelkedéssel zárnia. A Dow végül 170 pontos mínusz mellett 0,7 százalékkal került lejjebb, az S&P500 0,4 százalékot esett, míg a Nasdaq 0,15 százalékkal került feljebb.
  • Eséssel indult a csütörtöki kereskedés az ázsiai tőzsdéken, a befektetők a koronavírus-járvány második hulláma miatt aggódtak, miután az USA néhány államában és Kínában nőtt a koronavírus fertőzések száma. A nap második felére az indexek a korábbi esés egy részét képesek voltak ledolgozni, a Nikkei 0,3 százalékos esése mellett a hongkongi tőzsde 0,2 százalékkal került lejjebb, míg a sanghaji börze 0,1 százalékot emelkedett. Ázsia más részein is lejjebb kerültek a tőzsdék, a dél-koreai Kospi 0,1 százalékkal került lejjebb, míg a szingapúri börze 0,1 százalékot esett.
  • Az amerikai határidős indexek lejjebb kerültek ma reggel. A határidős DAX 112 pontos mínusza 0,9 százalékos esést vetíthet előre a csütörtöki piacnyitásra.
  • Csütörtökön az ÁKK kötvényaukciója mellett az MNB egyhetes betéti tenderére figyelnek a befektetők, a brit jegybank kamatdöntő ülést tart, míg az Egyesült Államokból a heti munkanélküli segélykérelmek számának változását teszik közzé.
  • Lejjebb került az olaj ára ma reggel, a júliusi leszállítású WTI jegyzése 0,2 százalékos esés után 37,63 dollárnál jár. Az arany árfolyama feljebb került ma reggel, a sárga nemesfém jegyzése minimális erősödést követően 1 727,64 dollárnál jár.
  • A forint erősödik ma reggel az euróval szemben, egy euróért 344,66 forintot kell fizetni, míg egy dollár 306,34 forintba kerül.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép forrása: Horacio Villalobos/Corbis via Getty Images

koronavirus_strand
horvátország tengerpart shutter
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
koronavirus_strand