traders
Üzlet

Estek a tengerentúli tőzsdék

Portfolio
Ázsiában az irányadó részvényindexek mérsékelt elmozdulás mellett vegyesen teljesítettek pénteken, Európában a mérsékelt indulás után egyre feljebb kerültek a vezető részvényindexek, a magyar tőzsdén viszont épp az ellenkezőjét láttuk, hiszen a BUX korábbi emelkedése délutánra elolvadt és végül eséssel zárt a magyar tőzsde. A tengerentúli tőzsdék felpattantak a pénteki kereskedésben, miután Kína a hírek szerint megnöveli az amerikai agrártermékek importját, később azonban elromlott a hangulat.

Mínuszban zárt Amerika

A pénteki kereskedés nyitása után 1 százalék körüli pluszban jártak az amerikai indexek, de a hangulat később elromlott, amiben szerepe volt az Apple bejelentésének, miszerint üzleteik újranyitása helyett üzleteket zárnak be a koronavírus miatt, illetve a WHO is figyelmeztetést adott ki a gyorsuló járvány miatt. 

A Dow Jones Index végül 0,8 százalékos eséssel fejezte be a napot, míg az S&P 500 0,6 százalékot esett, a Nasdaq pedig stagnált. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start
Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Az Apple újra bezárja egyes üzleteit a koronavírus miatt

Az Apple pénteken bejelentette, 11 üzletét bezárja olyan államokban, amelyekben az utóbbi időben emelkedik a koronavírusos új esetek száma – írja a CNBC.

Tovább a cikkhez

Esik Amerika

A kedvező hangulatú nyitás után a kereskedés második felében elromlott a hangulat az amerikai tőzsdéken: a Dow Jones Index 0,6, az S&P 500 0,4, a Nasdaq 0,1 százalékos esést mutat. 

Az esésben szerepet játszhat, hogy az amerikai újranyitás óta - hosszú stagnálás után - újra emelkedik a koronavírusos új esetek száma, és az Apple közölte, néhány üzletét újra bezárja a koronavírus terjedése miatt.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

 

Olvadnak a pluszok

Az amerikai tőzsdék nyitásakor látott optimizmus alábbhagyott a befektetők körében, mostanra a D ow Jones Index és az S&p 500 0,5, a Nasdaq 0,8 százalékos emelkedést mutat. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start
Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Eséssel zárt a magyar tőzsde

Eséssel zárta végül a pénteki a kereskedést a magyar tőzsde, a BUX 0,6 százalékkal került lejjebb. A hazai blue chipek közül egyedül a Mol került feljebb, amelyet az emelkedő olajárak segítettek, a hazai olajtársaság árfolyama 0,5 százalékos erősödéssel zárt. Az OTP 0,8 százalékos eséssel zárt, míg a Richter 1,1 százalékot gyengült, a Magyar Telekom pedig 1,4 százalékot esett. A magyar tőzsdén a legjobban a Nutex teljesített, melynek árfolyama 9,3 százalékkal került feljebb. A hazai börzén a leggyengébben az EHEP teljesített, melynek árfolyama 5,9 százalékot esett.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

Emelkedik az olaj

Emelkedik az olaj árfolyama a pénteki kereskedésben, miután a befektetők azt árazhatják, hogy a globális üzemanyag kereslet gyorsabban helyreállhat, mint amire korábban számítani lehetett. A befektetők kedvezően fogadták, hogy az OPEC csütörtöki jelentése szerint a kartell tagjai javarészt betartották a termeléscsökkentést májusban, valamint akik nem tartották be, azoknak kompenzálniuk később további kitermelés csökkentéssel. A kereslet visszapattanása mellett szól, hogy a gazdaság újranyitása növeli az üzemanyag fogyasztást, illetve az is a kereslet növekedéséhez vezet, hogy az emberek hajlamosabbak inkább az autóikat használni, hogy elkerüljék a tömegközlekedést és a sok emberrel való érintkezést. A Brent árfolyama 3,2 százalékkal került feljebb, míg az augusztusi határidő  WTI 3,3 százalékot emelkedett.

Felpattantak az amerikai tőzsdék a nyitás után

Emelkednek az amerikai tőzsdék a nyitás után, Dow 1,2 százalékos emelkedése mellett, az S&P 500 1 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 0,9 százalékot emelkedett. A mai emelkedéssel ezt a hetet is pluszban zárhatják az amerikai tőzsdék annak ellenére, hogy Floridában, Arizonában, Kaliforniában, és Texasban csütörtökön rekordot döntött a napi új azonosított koronavírusos betegek száma. Emellett az amerikai Élelmiszer- és Gyógyszerfelügyelet korábbi tagja arra figyelmeztetett csütörtökön, hogy a koronavírus kezd kicsúszni a helyi önkormányzatok irányítása alól. Viszont az optimizmusra adhat okot az USA-Kína közti viszonnyal kapcsolatban, hogy Kína az amerikai agrárimportjának növelését tervezni. Emellett mára esik az úgynevezett quadruple-witching napja az amerikai tőzsdéken, ilyenkor magas volumenű kereskedésre és megnövekedett volatilitásra lehet számítani.

Egyre feljebb kerülnek az európai tőzsdék

Egyre nagyobb emelkedést látunk az európai tőzsdéken a pénteki kereskedés második felében. A gazdaság helyreállásával kapcsolatos várakozások indikálják az emelkedést, hiszen ma zajlott le az EU-s tagországok vezetőinek ülése, amelyen a korábban javasolt 750 milliárd eurós mentőcsomag részleteiről tárgyaltak, bár a várakozásoknak megfelelően ma nem született meg a döntés. 

Ritka együttállás van ma az amerikai tőzsdéken

Mára esik az úgynevezett quadruple-witching napja az amerikai tőzsdéken. Ez az a nap, amikor egybeesik a részvényindexek és az egyedi részvényekre kiírt opciók és futures ügyletek lejárati napja. Az opciók kifutása minden hónap harmadik péntekén történik, a négy eszközosztály együttes lejáratára pedig március, június, szeptember és december harmadik péntekén kerül sor. A befektetőknek azért érdekes ez az esemény, mert gyakran volatilitást hoz a részvénypiacokon.

Emelkedés jöhet az amerikai tőzsdéken

Csendesen telt a csütörtöki kereskedés a tengerentúli tőzsdéken, miután a befektetők a vártnál gyengébb munkanélküliségi adatokat és az emelkedő koronavírusos esetszámokkal kapcsolatos híreket emésztették. Ma azonban emelkedés jöhet a tengerentúli tőzsdéken, a határidős indexek állása alapján a Dow 1,1 százalékos emelkedése mellett, az S&P 500 0,9 százalékkal kerülhet feljebb, míg a Nasdaq 0,8 százalékot erősödhet. A befektetők kedvezően fogadták, hogy Kína emeli az amerikai agrártermékek importját az első fázisú kereskedelmi megállapodás értelmében, Kína a 2020-ra kitűzött cél mindössze 13 százalékát tudta teljesíteni az év első négy hónapjában. Az előkereskedésben javarészt azok a részvények emelkednek, amelyek korrelációban vannak a gazdaság újranyitásával, a United Airlines 3,2 százalékot emelkedett, míg a Carnival 2,9 százalékkal került feljebb.

Új vezérigazgatója lesz az Opusnak

Dzsubák Attila Zsolt irányítja július elsejétől az Opus Globalt. A társaság igazgatósága az új vezérigazgató mellett Balog Ádám igazgatósági tagot az igazgatóság alelnökének nevezte ki.

Tovább a cikkhez

Lemondott a Wirecard vezére

Folytatódik a Wirecard zuhanása, az árfolyam ma 40 százalékot esett, miután tegnap negyedik alkalommal halasztotta el a 2019-es éves beszámolójának közzétételét a cég, emellett az is kiderült, hogy egy több milliárd eurós lyuk tátonghat a vállalat mérlegében. A hiányzó tétel elsőre úgy tűnt, hogy két ázsiai bankhoz köthető, azonban mindkét érintett bank közleményben tagadta, hogy a Wirecard az ügyfelük lenne, ez után pedig tovább szakadt a részvényárfolyam. A könyvelési botrány miatt a cég vezérigazgatója, Markus Braun lemondott.

Emelkedik a magyar tőzsde, felpattant a Mol

Mérsékelten emelkedik a magyar tőzsde a pénteki kereskedésben, a BUX 0,6 százalékkal került feljebb. A blue chipek közül egyedül a Magyar Telekom esik, a több papír esetében mérsékelt emelkedést látunk, a Mol azonban jelentősebb erősödést mutat, a hazai olajtársaság árfolyama 1,6 százalékkal került feljebb. Az emelkedés oka, hogy az olaj ára is feljebb került, a Brent 2,3 százalékot emelkedett, míg az augusztusi lejáratú WTI 2,5 százalékot erősödött. Az olajárak emelkedése mögött az húzódik meg, hogy Irak és Kazahsztán kompenzálni fogja a májusi túltermelését, miután korábban nem teljesítették a megcélzott kitermeléscsökkentésüket.

A shortosok paradicsoma, 80 százalékot zuhant az egyik legnagyobb német cég árfolyama két nap alatt

Óriási zuhant a Wirecard árfolyama csütörtökön, miután kiderült, hogy egy több milliárd eurós lyuk tátonghat a vállalat mérlegében. A hiányzó tétel elsőre úgy tűnt, hogy két ázsiai bankhoz köthető, azonban mindkét érintett bank közleményben tagadta, hogy a Wirecard az ügyfelük lenne, ez után pedig tovább szakadt a részvényárfolyam.

Tovább a cikkhez

Ezekre a részvényekre fogadnak most a Wall Street legendás befektetői

Igen jó évet tudhat maga mögött eddig a Morgan Stanley két alapkezelője, azonban a Wall Street legendás befektetői folyamatosan keresik az ígéretes új befektetési lehetőségeket is. A két alapkezelő elárulta, hogy miben látnak mostanában fantáziát, és kiválasztottak öt olyan céget, amelynek részvényei véleményük szerint igen jól teljesíthet majd az előttünk álló tíz év folyamán.

Tovább a cikkhez

Folytatódik az emelkedés Európában

Kitart az emelkedés az európai tőzsdéken, amely részben annak köszönhető, hogy Bloomberg információi szerint csillapodhat az USA és Kína közti feszültség, hiszen Kína megnöveli az USA-ból importált szójabab, kukorica, és etanol mennyiségét az első fázisú kereskedelmi megállapodással összhangban, amelyet korábban a járványhelyzet miatt el kellett halasztani. Emellett a koronavírus terjedésével kapcsolatos aggodalmak is háttérbe szorultak miután Kína szerint a pekingi kitörést sikerült teljesen irányítás alá vonni, ami szintén segítheti a piacokat.

Új cég jön a magyar tőzsdére

Egy új cég részvényeit vezetik be a magyar tőzsdére, azonban a SunDell esetében nem kerül sor nyilvános ajánlattételre, valamint mivel a társaság zártkörű formában működik, így a részvényekkel való kereskedésre még nincs lehetőség.

Tovább a cikkhez

Tovább ütik a Wirecardot

Tovább ütötték a Wirecardot a befektetők a péntek reggeli kereskedésben. Már tegnap is óriási zuhant az árfolyam, miután a cég negyedik alkalommal halasztotta el a tavalyi éves beszámolójának bemutatását, és ha ez nem lenne elég, az is kiderült, hogy több milliárdos lyuk tátonghat a vállalat mérlegében, emiatt tegnap harmadára zuhant az egyik legnagyobb német tőzsdei cég árfolyama. A cég arra is figyelmeztetett, hogy ha nem tudja péntekig benyújtani az éves beszámolóját, az 2 milliárd euró értékű hitel kovenáns aktiválását vonhatja maga után. A Wirecard árfolyama 22,2 százalékkal került ma lejjebb, idén pedig 71,13 százalékos mínuszban van.

Újabb lufitól retteg a sztárbefektető, aki 2000-ben és 2007-ben is előre szólt

Hatalmas lufi van kialakulóban a tőkepiacokon, inkább eladni érdemes, mielőtt összedőlnek a tőzsdék – véli Jeremy Grantham, a Grantham, Mayo, Van Otterloo & Co. alapító- befektetési vezetője.

Tovább a cikkhez

Az európai tőzsdék is emelkednek a nyitás után

Mérsékelt emelkedéssel indult a pénteki kereskedés az európai tőzsdéken, a DAX 0,6 százalékos esése mellett, a CAC 0,8 százalékkal került feljebb, míg az angol FTSE 100 0,4 százalékot emelkedett. A milánói börze 0,7 százalékkal került feljebb, míg a spanyol tőzsde 0,8 százalékot emelkedett. A hangulatot javíthatta, hogy a Bloomberg információi szerint Kína felpörgeti az amerikai agrártermékek importját, miután a korábban tervezett vásárlások a koronavírus miatt visszaestek, ez pedig kedvező fordulat lehet az USA-Kína közti kereskedelmi háborús feszültségekkel kapcsolatban. Emellett az is hangulat javulásához vezethetett, hogy az Egyesült Királyságban a kiskereskedelmi eladások nőttek, valamint a fogyasztói bizalom is javulni kezdett.

Emelkedik a magyar tőzsde a nyitás után

Emelkedik a magyar tőzsde a nyitás után, a BUX 0,8 százalékkal került feljebb. A blue chipek közül az OTP 1,2 százalékot emelkedett, míg a Mol 1,9 százalékkal került feljebb, a Richter és a Magyar Telekom pedig stagnálnak.

Folytatta a részvényvásárlásokat az OTP, már közel 38 milliárd forintot költött

További 120 ezer darab saját részvényt vásárolt az OTP csütörtökön, ez a bankpapír aznapi forgalmának 20 százalékát tette ki. Emellett arról is tájékoztatott a bank, hogy 12 064 darab részvény került értékesítésre az OTP Bank javadalmazási politikájában meghatározott irányelvek alapján.

Tovább a cikkhez

Wizz Air: velünk együtt csak 2-3 európai légitársaság nincs technikai csődben

A Wizz Air több nagy versenytársát szinte a sírból hozták vissza az államaik óriási mentőcsomagokkal, de ez még nem lefutott dolog, ezen légitársaságok újraindítása iszonyú költséges lesz, és hosszú ideig még alacsony bevétel mellett fognak működni ezek a légitársaságok. A most kimentett cégek akár 25-30 százalékkal is csökkenthetik kapacitásaikat, emiatt is komoly átrendeződés várható az európai légiközlekedésben. Több légitársaságnak nyújtott állami támogatás soha nem lesz visszafizetve, a támogatott cégek soha nem fogják kitermelni ennek a költségeit, az állami hitelek vagy le lesznek írva vagy át lesznek fordítva tulajdonrésszé, ez pedig tiltott állami támogatás lesz, nyilatkozta az Indexnek Váradi József, a Wizz Air vezérigazgatója.

Tovább a cikkhez

Mérsékelt emelkedéssel indulhat a pénteki nap az európai tőzsdéken

  • Felemásan zárták a csütörtöki kereskedést az amerikai részvényindexek, a befektetők a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos híreket emésztették, miután több amerikai állam is a fertőzések számának növekedéséről számolt be, a gazdaságaik újranyitása után. A piaci szereplők emellett a heti munkanélküli segélykérelmek számának változására figyeltek, miután a június 12-i héten 1,5 millió új munkanélküli volt az Egyesült Államokban az újonnan beadott munkanélküli segélykérelmek szerint, ezzel az elmúlt hetekben látott folyamatos csökkenés kitartott, de jelentősen lelassult - a megelőző héten 1,54 millió amerikai veszítette el az állását. Az elemzők múlt hétre 1,3 millió új munkanélkülit vártak. A Dow végül 40 pontos mínusz mellett 0,2 százalékkal került lejjebb, az S&P500 0,1 százalékot emelkedett, míg a Nasdaq 0,3 százalékkal került feljebb.
  • Ázsiában nem volt egyértelmű az irány pénteken, az irányadó részvényindexek mérsékelt elmozdulás mellett vegyesen teljesítettek. A Nikkei 0,4 százalékos emelkedése mellett a hongkongi tőzsde stagnál, míg a sanghaji börze 0,5 százalékkal került feljebb. Ázsia más részein lejjebb kerültek a tőzsdék, a dél-koreai Kospi 0,2 százalékos esése mellett a szingapúri részvényindex 0,8 százalékot esett.
  • Az amerikai határidős indexek lejjebb kerültek ma reggel. A határidős DAX 4 pontos plusza minimális erősödést vetíthet előre a pénteki piacnyitásra.
  • Pénteken az MNB a májusi statisztikai mérlegét teszi közzé, az Egyesült Királyságból a májusi kiskereskedelmi eladási statisztikát publikálják.
  • Feljebb került az olaj ára ma reggel, a júliusi leszállítású WTI jegyzése 0,9 százalékos emelkedés után 39,18 dollárnál jár. Az arany árfolyama feljebb került ma reggel, a sárga nemesfém jegyzése 0,3 százalékos erősödést követően 1 727,45 dollárnál jár.
  • A forint az irányt keresi ma reggel az euróval szemben, egy euróért 345,92 forintot kell fizetni, míg egy dollár 308,50 forintba kerül.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép forrása: Drew Angerer/Getty Images

koronavirus_strand
etterem
horvátország tengerpart shutter
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
koronavirus_strand