bét
Üzlet

30 éve alapították újra a Budapesti Értéktőzsdét

Portfolio
30 évvel ezelőtt, 1990. június 21-én tartotta alakuló közgyűlését a Budapesti Értéktőzsde, és még aznap elindult a kereskedés, 41 alapító taggal és egyetlen bevezetett részvénnyel, az IBUSZ-szal megtörtént az eredetileg 1864-ben megalakult magyar tőzsde újraalapítása.

A magyar tőzsde születése

A magyar tőzsde 1864. január 18-án kezdte meg működését, a tőzsdét előkészítő bizottságot Kochmeister Frigyes vezette, akit a tőzsde első elnökévé is választottak. Az intézmény először értékpapírtőzsdeként jött létre, de négy évvel később magába olvasztotta a gabonakereskedelem központját, a Gabonacsarnokot, felvette a Budapesti Áru- és Értéktőzsde (BÁÉT) nevet. A tőzsde indulásakor, 1864-ben 17 részvényt, egy záloglevelet, 11 külföldi pénznemet és 9 váltót jegyeztek.

Az igazi fellendülés 1872-ben jött el,

ebben az évben 15 ipari és 550 pénzintézeti részvénytársaság alapszabályát hagyta jóvá a kereskedelmi miniszter, majd papírjaikat bevezették a tőzsdére.

A magyar tőzsde nemzetközi jelentőségét mutatja, hogy 1889-től a budapesti jegyzéseket Bécsben, Frankfurtban, Londonban és Párizsban is közölték.

A századfordulón 310, az első világháború kezdetekor már csaknem 500 különböző értékpapírral kereskedtek a tőzsdén,

az éves forgalom 1913-ban elérte az egymillió darabot, a Budapesti Giro- és Pénztáregylet forgalma pedig 2,7 milliárd koronára rúgott. Eközben a gabonaforgalom is dinamikusan bővült: az 1875-ös évi 400 ezer tonna után a századfordulón már egymillió, a világháború előtt csaknem másfélmillió tonna gabona fordult meg a tőzsdén, a BÁÉT ezzel Európa vezető gabonatőzsdéjének számított.

Újraalapítás

Az 1989 októberében hozott kormánydöntés után megtörtént az értékpapírtörvény elkészítése, a törvényjavaslat 1990 januárjában került a parlament elé és március 1-jével lépett érvénybe. A hatálybalépéssel egyidejűleg tűzték ki június 21-ére a Budapesti Értéktőzsde alakuló közgyűlését, amely eredményeként még aznap,

1990. június 21-én újra megnyitotta kapuit a tőzsde.

A 41 alapító taggal és egyetlen bevezetett részvénnyel, az IBUSZ-szal létrejött Budapesti Értéktőzsde életében meghatározó szerepet játszott az alapítással egy időben kezdődött magyarországi privatizáció.

tabl2

Az 1990-es évek elején több hazai nagyvállalat, például az IBUSZ, a Skála-Coop, a Mol, az OTP, a Matáv, a Domus, a Globus, és a Richter Gedeon magánosításában játszott jelentős szerepet a tőzsde.

tabl3

Az első tíz hónapban a magyar tőzsde összesített forgalma 10 milliárd forint volt, amely ma a napi átlagos részvényforgalomnak felel meg. A BÉT legfontosabb részvényindexe, a BUX kezdetben 17 részvényt tartalmazott és 1000 pontos bázissal indult, mindenkori zárócsúcsát idén január 2-án érte el, 46 230 ponton, a történelmi, napon belüli csúcsbeállítás is aznap volt, 46 476 ponton.

Az elmúlt három évtized során átlagosan évi 14 százalékos hozamot generált a BUX.

30 év

Az első kereskedési terem a Váci utcai Trade Centerben volt, ezt követően 1992-ben került át a tőzsde az V. kerületi, Deák Ferenc utca 5. szám alatti épületbe, ahol tizenöt évig zajlott a kereskedés. 2007 márciusában a BÉT 1990-es újraalapítása óta harmadik székhelyére költözött, az Andrássy úti, egykori Herczog-palotába, 2015 februárjától a Budapesti Értéktőzsde a Bank Centerben működteti a parkettet.

bankcenter
Fotó: Bank Center

Az azonnali piacot tekintve a tőzsdetermi, nyílt kikiáltásos kereskedés - részleges elektronikus támogatással 1995-ig működött a BÉT-en. Ekkortól már az értékpapírok kereskedése mind a kereskedési teremben, mind távkereskedési rendszerben folyt egészen 1998 novemberéig, amikor a MultiMarket Trading System-et (MMTS) bevezették. 1999 szeptemberében indult el a határidős piac elektronikus távkereskedési platformja.

A BÉT származékos piaca 1995-ben indult, ahol határidős és opciós kontraktusok kereskedésére van lehetőség, BUX kontraktussal a határidős piac indulásától, 1995. március 31. óta lehet kereskedni. A BÉT 1998 júliusában – a világon elsők között – vezette be az egyedi részvényeken alapuló kontraktusait, az opciós piac, a szabványosított termékek újabb köre jelent meg 2000 februárjában és 2004. szeptember 6-án megindult a második index alapú termék, a BUMIX kontraktus kereskedése is.

2004-ben jelentős átrendeződés zajlott a BÉT tulajdonosi szerkezetében, tőkeerős osztrák bankok, valamint a Wiener Börse és az Österreichische Kontrollbank AG vásárolta meg a tőzsde többségi részesedését. A Budapesti Értéktőzsde 2010. január 14-től tagja a CEE Stock Eexchange Group AG Holdingnak.

A BÉT 2011. novemberében elindította alternatív kereskedési platformját BÉTa Piac néven, amelyen az induláskor tíz európai nagyvállalat papírjaival lehet kereskedni.

2013. december 6-án elindult a Tőzsde új kereskedési rendszere, a XETRA, amely leváltotta a tizenöt éve használatban lévő régi rendszert. Az új kereskedési platform bevezetésével a magyar tőzsdén jegyzett cégek Európa 18 országának kereskedőivel, befektetőivel kapcsolódnak össze közvetlenül, míg a hazai befektetési szolgáltatók és befektetők több ezer új befektetési eszközhöz kapnak közvetlen elérést, megnyitva ezzel a teret a további piacbővülés lehetősége előtt.

2015 februárjától a Budapesti Értéktőzsde a főváros pénzügyi központjában, a történelmi Tőzsdepalota szomszédságában elhelyezkedő irodaházban működteti a parkettet.

A Magyar Nemzeti Bank 2015. november 20-án adásvételi szerződést kötött a Budapesti Értéktőzsdében (BÉT) eddig 68,8 százalékos tulajdonnal bíró osztrák CEESEG AG-val és Österreichische Kontrollbank AG-val. A tranzakcióval az MNB minősített többségi tulajdonosává vált a hazai értéktőzsdének.

1990 óta közel 130 részvénykibocsátó fordult meg a Budapesti Értéktőzsdén.

Jelenleg 84 kibocsátó részvénye, vállalati kötvénye, jelzáloglevele, befektetési jegye, certifikátja forog a magyar tőzsdén.

Tőzsde
ausztralia melbourne koronavirus kuzdelem200708
calabria olaszország getty stock
szentkiralyialexandra
fiatalok étterem_getty stock
fitch
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Tőzsde