Tőzsde
Üzlet

Tovább terjed a globális járvány, mégis egyre feljebb kapaszkodnak a tőzsdék

Portfolio
Az európai tőzsdék vegyesen zártak hétfőn, a vezető amerikai részvényindexek viszont felfelé kapaszkodtak, miután a befektetők továbbra is arra számítanak, hogy annak ellenére, hogy tovább terjed a globális járvány, olyan mértékű korlátozásokra már nem lesz szükség, mint idén tavasszal.

Emelkedéssel zárt Amerika

Mindhárom nagy amerikai tőzsdeindex a pénteki záróértéke felett zárt a hét első kereskedési napján. A Dow Jones és az S&P 0,6%-kal, a technológiai részvényeket tömögítő Nasdaq 1,1%-kal került feljebb. A kis kapitalizációjú Russel 2000 index 0,9%-ot emelkedett.

A nap sztárja az új csúcsra emelkedő Apple volt. A befektetők annak örültek, hogy a cég bejelentette: saját chipeket fog gyártani MacBook és iMac termékeikhez. (A történelmi részvényárfolyam 359,22 dollár.)

A Nasdaq 10 ezer pont felett, a Dow pedig 26 ezer pont felett zárt. Előbbi szintén új csúcsot jelent, utóbbi "csak" lélektani szint.

Araszolás felfelé

A Dow Jones és az S&P 500 is közel 0,5 százalékot erősödött ma. Friss hír nincsen az emelkedés mögött, a befektetők továbbra is abban bíznak, hogy a globális koronavírus-járvány további terjedése ellenére az epidémia következő hullámában sem lesz már szükség olyan korlátozó lépésekre, amilyeneket idén tavasszal vezettek be világszerte. Az amerikai tőzsdén a Nike, a Microsoft, az Apple és a Visa árfolyama is több mint 2 százalékot emelkedett, vagyis a befektetők most is azoknak a vállalatoknak a részvényeire fogadnak, amelyek nem csak a válság alatt, hanem a válságot követően is a nyertesek közé tartozhatnak.

Mérsékelt eséssel zárta a hétfői napot a magyar tőzsde

Eséssel zárta a hétfői kereskedést a magyar tőzsde, a BUX 87 pontos mínusz mellett 0,2 százalékkal került lejjebb. A blue chipek felemásan teljesítettek, a Magyar Telekom 1,7 százalékos emelkedés után 394 forinton zárt, az OTP 1,4 százalékkal került feljebb, a bankpapír 11 600 forinton zárt. A Richter 1,7 százalékkal került lejjebb és 6 810 forinton zárt, míg a Mol 1,2 százalékos esés után 1 892 forinton zárta a hétfői kereskedést. A leggyengébben 4,6 százalékos eséssel a Rába részvényei teljesítettek, míg a Gloster papírjai nagy emelkedéssel zárták a napot, a társaság részvényárfolyama 18,4 százalékkal került ma feljebb.

Nem találják az irányt az amerikai részvényindexek

A befektetők a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos híreket emésztették hétfőn, a tengerentúli tőzsdék a korábbi eséseket ledolgozva felemásan teljesítenek, az S&P500 stagnál, a Nasdaq 0,4 százalékot emelkedett, míg a Dow 0,1 százalékkal került lejjebb. A Dow komponensei közül 2,4 százalékos esésével a Walgreens Boots Alliance papírjai teljesítenek a leggyengébben.

Felfelé kapaszkodik a Dow és az S&P500 is

Bár a hétfői piacnyitás után lejjebb kerültek az irányadó amerikai részvényindexek, miután a járványügyi aggodalmak árnyékot vetettek a tőzsdékre. A hétfői piacnyitástól távolodva az indexek a korábbi mínuszok egy részét ledolgozták, elsőként a Nasdaq kapaszkodott pénteki záróértéke fölé, majd a Dow és az S&P500 is emelkedni kezdett. Immár mindhárom tőzsdeindex felfelé kapaszkodik, a Nasdaq 0,3 százalékos erősödése mellett az S&P500 és a Dow egyaránt 0,2 százalékkal került feljebb.

Nem találják az irányt a tengerentúli tőzsdék

A hétfői piacnyitás után látott mínuszok egy részét képesek voltak ledolgozni az amerikai részvényindexek, azonban a mai piacnyitástól távolodva felemásan teljesítenek a tengerentúli börzék: a Dow 0,2 százalékos esése mellett az S&P500 0,1 százalékkal került lejjebb, míg a Nasdaq 0,2 százalékkal került feljebb.

Felpattant a Forrás, szárnyal a Gloster

A Forrás ma jelentette be, hogy a Scope Ratings elvégezte a cég értékelését, a Forrás B+ kategóriába került a hitelminősítőnél, stabil kilátások mellett, a vállalat kötvényeinek besorolása B+ lett. A Forrás a tervek szerint 20 milliárd forint értékben fog kibocsátani vállalati kötvényeket az MNB Növekedési Kötvényprogramja keretében, a kötvénykibocsátás részleteiről a társaság igazgatósága várhatóan 2020 augusztus elejéig fog döntést hozni. A Forrás ma 6,7 százalékkal került feljebb.

A Gloster részvényeivel június 9-én indult el a kereskedés a BÉT Xtend piacán, a cég részvényárfolyama ma kora délután 6 százalékkal került feljebb, majd a hétfői piaczárás felé közeledve az emelkedés újabb lendületet kapott, a cég részvényárfolyama 18,4 százalékkal került ma feljebb.

Eséssel indult a hétfői kereskedés Amerikában

Eséssel indult a hétfői kereskedés a tengerentúli tőzsdéken, a hangulatra a járványügyi aggodalmak vetettek árnyékot, miután az Egyesült Államokban és a világ más részein is emelkedett az igazolt koronavírus-fertőzések száma, amelyet követően a befektetők a gazdasági fellendüléssel kapcsolatos félelmek aggasztották. Az egyedi részvények közül az American Airlines árfolyama 5 százalékkal került lejjebb, miután a cég újabb dollármilliárdokat vonna be annak érdekében, hogy javítsa a likviditási helyzetét, amit a koronavírus-járvány erősen megtépázott az egész szektorban. Részvényeket és kötvényeket bocsátana ki, valamint új hitelt is felvenne. A Dow 0,3 százalékkal került lejjebb, az S&P500 0,2 százalékot esett.

Felpattant az OTP

A magyar tőzsde a korábbi mínuszokat immár teljesen képes volt maga mögött hagyni, a BUX 7,9 milliárd forintos forgalom és 239 pontos plusz mellett 0,7 százalékkal került feljebb. A blue chipek a Richter kivételével emelkednek, a hazai nagypapírok közül az OTP teljesít a legjobban ma délután, az OTP 2,4 százalékkal került ma feljebb.

Eséssel indulhat a hétfői kereskedés a tengerentúli tőzsdéken

Az irányadó európai részvényindexek mérsékelt elmozdulás mellett lejjebb kerültek ma délután, a tengerentúli tőzsdéken enyhe eséssel indulhat a hétfői kereskedés, miután a hangulatra a koronavírus fertőzések számának növekedése vetett árnyékot. A határidős Dow 0,3 százalékos esést vetített előre a mai piacnyitásra.

Lejjebb kerültek a régiós részvényindexek

Az irányadó európai részvényindexek pénteki záróértékeiktől eltávolodva ismét lejjebb kerültek ma délután, miután a járványügyi helyzettel kapcsolatos aggodalmak árnyékot vetnek a tőzsdékre. A DAX 0,7 százalékos esése mellet a CAC40 0,6 százalékkal került lejjebb. A régiós részvényindexek is lejjebb kerültek, a lengyel tőzsde 0,8 százalékos esése mellett a bécsi börze 1,7 százalékot esett, míg a prágai tőzsde 0,1 százalékot esett.

A hazai részvényindex is esik, a BUX 5,7 milliárd forintos forgalom mellett 0,2 százalékkal került lejjebb. A blue chipek felemásan képet mutatnak, a BUX komponensei közül a Magyar Telekom és az AutoWallis részvényei teljesítenek a legjobban. Az AutoWallis ma jelentette be, hogy a társaság Szlovéniában terjeszkedik, és átveszi a legnagyobb szlovén BMW márkakereskedést Ljubljanában.

Nagyot emelkedett ma a Gloster

A Gloster részvényeivel június 9-én indult el a kereskedés a BÉT Xtend piacán, miután a társaság zártkörű tőkeemelése április 30-án sikeresen, túljegyzéssel zárult le, amelynek keretében a hazai informatikai vállalat mintegy 1,1 milliárd forintot vont be, miközben a tulajdonos 65 százalékos tulajdonrészt megtartott az általa alapított cégben.

A társaság több fontos bejelentést is tett az elmúlt hetekben, a Gloster június 10-én arról számolt be, hogy lezárta az Euroway akvizícióját, melynek eredményeként a Gloster az Euroway egyedüli tagjává vált. A Gloster 2019 januárjában már többségi tulajdont szerzett az Euroway Networking Infokommunikációs Hálózati Szolgáltató Kft-ben, ezen tranzakció zárására került sor június elején. A társaság továbbá azt is bejelentette a múlt héten, hogy nagyértékű informatikai eszközök szállításáról írt alá szerződést a DMC Equipment Rental Kft.-vel. A társaság a szerződés szerint hálózatbiztonsági és határvédelmi megoldást, valamint biztonságos vezeték nélküli hálózati megoldást szállított a Duna Medical Center új kórházi épületéhez. A Gloster árfolyama hétfőn nagyot emelkedett, a társaság részvényárfolyama 6,2 százalékkal került ma feljebb.

Esnek az európai részvényindexek

A hétfői kereskedés eséssel indult Európában, miután a befektetőket a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírek aggasztották. A nap második felére ráfordulva a tőzsdék egy része pénteki záróértéke fölé kapaszkodott vissza, majd az indexek ezután ismét lefelé csorogtak, miután a járványügyi félelmek továbbra is árnyékot vetnek a részvénypiacokra.

A Wirecard árfolyama hétfőn tovább zuhant, az árfolyam 36,5 százalékot esett, miután a menedzsment szerint nagy valószínűséggel nincs meg az 1,9 milliárd euró, ami miatt a cég könyvvizsgálója, az EY nem tudja lezárni a tavalyi kimutatásokat. A Lufthansa 5,6 százalékkal került lejjebb ma, a befektetők amiatt aggódhattak, hogy bizonytalanság merült el azzal kapcsolatban, hogy a részvényesek jóváhagyják-e a cégnek nyújtandó állami mentőcsomagot a társaság rendkívüli közgyűlésén a héten.

Tovább zuhan a Wirecard

Eséssel indult a hétfői kereskedés Európában, miután Európában és az Egyesült Államokban a koronavírus-fertőzések számának növekedésével kapcsolatos aggodalom árnyékot vetett a hangulatra. A délelőtt második felében a járványügyi aggodalmak ellenére a korábbi esés egy részét le tudták dolgozni az európai részvényindexek, a CAC40 0,3 százalékos esése mellett a DAX 0,2 százalékkal került lejjebb, míg a milánói börze 0,3 százalékot esett.

A Wirecard árfolyama hétfőn tovább zuhant, miután a menedzsment szerint nagy valószínűséggel nincs meg az 1,9 milliárd euró, ami miatt a cég könyvvizsgálója, az EY nem tudja lezárni a tavalyi kimutatásokat. Az árfolyam a múlt héten hatalmasat esett, miután a fizetési szolgáltatásokat nyújtó német vállalat bejelentette, hogy nem tud elszámolni 1,9 milliárd euróval, már négyszer halasztották el a tavalyi beszámoló közzétételét, a vezérigazgató lemondott, a Moody’s bóvli kategóriába minősítette le a vállalatot. A Wirecard ma 32,6 százalékot esett, a cég részvényárfolyama csütörtök óta 83,4 százalékot zuhant.

Újabb dollármilliárdokra van szüksége az American Airlinesnak

Az American Airlines újabb dollármilliárdokat vonna be annak érdekében, hogy javítsa a likviditási helyzetét, amit a koronavírus-járvány erősen megtépázott az egész szektorban. Részvényeket és kötvényeket bocsátana ki, valamint új hitelt is felvenne.

Tovább a cikkhez

Eséssel indul a hétfői kereskedés Európában

Lejjebb kerültek az irányadó európai részvényindexek ma reggel, a befektetők a koronavírus járvánnyal összefüggő hírekre figyeltek, miután a WHO hétfő hajnali összesítése szerint minden eddiginél gyorsabban, egy nap alatt 183 ezerrel nőtt az igazolt fertőzöttek száma, és főként Észak- és Dél-Amerikában tombol a koronavírus, emellett a német beszámolók is óvatosságra intették a befektetőket, miután a hétvégi hírek szerint egy egész járást lezárhatnak a németországi Észak-Rajna-Vesztfália tartományban az új típusú koronavírus terjedésének megállítására, mert járványgóc alakult ki egy helyi húsüzemben. A CAC40 1,5 százalékos esése mellett a DAX 1,3 százalékot esett.

Lejjebb került a magyar tőzsde a hétfői piacnyitás után

Eséssel indult a hétfői kereskedés a magyar tőzsdén, a BUX 343 pontos mínusz mellett 0,9 százalékkal került lejjebb, a blue chipek felemásan teljesítenek. A Mol stagnál, a Magyar Telekom 0,1 százalékkal került feljebb, a Richter 0,9 százalékot esett, míg az OTP 1,7 százalékkal került lejjebb ma reggel.

Nem létezik az égen-földön keresett 1,9 milliárd euró, összeomlott a német botránycég

Tovább menekülnek a befektetők a Wirecard részvényeiből, a fizetési szolgáltatásokat nyújtó német vállalat körül egyre több a botrány, a cég nem tud elszámolni 1,9 milliárd euróval, már négyszer halasztották el a tavalyi beszámoló közzétételét, a vezérigazgató lemondott, a Moody’s bóvli kategóriába minősítette le a vállalatot, most pedig megérkezett a kegyelemdöfés: a menedzsment szerint nagy valószínűséggel nincs meg az 1,9 milliárd euró, ami miatt a cég könyvvizsgálója, az EY nem tudja lezárni a tavalyi kimutatásokat.

Tovább a cikkhez

Eséssel indulhat a hétfői kereskedés Európában

  • Emelkedéssel indult a pénteki kereskedés az amerikai részvénypiacokon, a nap második felére azonban elfogyott a lendület, miután az Egészségügyi Világszervezet (WHO) jelezte, hogy a koronavírus-járvány továbbra is jelentős fenyegetést jelent, míg a hangulatra az Apple bejelentése is rányomta bélyegét, miután a társaság 11 üzletét bezárja olyan államokban, amelyekben az utóbbi időben emelkedett a koronavírusos új esetek száma. A zárás végül felemás lett, egyedül a Nasdaq-nak sikerült minimális, néhány pontos emelkedéssel zárnia, a Dow végül 209 pontos mínusz mellett 0,8 százalékkal került lejjebb, az S&P500 0,6 százalékot esett, míg a Nasdaq 3 pontos emelkedéssel zárta a pénteki kereskedést.
  • Ázsiában felemásan teljesítenek az irányadó részvényindexek hétfőn, a befektetők a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos híreket emésztették, miután a WHO vasárnapi adatközlése szerint huszonnégy óra alatt világszerte 183 ezerrel emelkedett az új fertőzöttek száma, a legtöbb új esetet Braziliában és az Egyesült Államokban regisztrálták. A Nikkei 0,1 százalékos emelkedése mellett a hongkongi tőzsde 0,6 százalékkal került lejjebb, míg a sanghaji börze 0,3 százalékot emelkedett. Ázsia más részein sem volt egyértelmű az irány, a dél-koreai Kospi 0,5 százalékos esése mellett a szingapúri tőzsde 0,2 százalékkal került feljebb.
  • Az amerikai határidős indexek lejjebb kerültek ma reggel. A határidős DAX 186 pontos mínusza 1,5 százalékos esést vetíthet előre a hétfői piacnyitásra.
  • Hétfőn az MNB közli a fizetési mérleg első negyedéves adatait, majd délelőtt a Pénzügyminisztérium publikálja a májusi költségvetési beszámoló részletes változatát. Az eurozónából az előzetes júniusi fogyasztói bizalmi index érkezik majd, míg az Egyesült Államokból a májusi használtlakás eladási adatot publikálják majd.
  • Feljebb került az olaj ára ma reggel, a júliusi leszállítású WTI jegyzése 0,7 százalékos emelkedés után 39,7 dollárnál jár. Az arany árfolyama feljebb került ma reggel, a sárga nemesfém jegyzése 0,4 százalékos erősödést követően 1 751,8 dollárnál jár.
  • A forint gyengült ma reggel az euróval szemben, egy euróért 346,07 forintot kell fizetni, míg egy dollár 308,91 forintba kerül.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép forrása: Spencer Platt/Getty Images

koronavirus_strand
etterem
horvátország tengerpart shutter
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
koronavirus_strand