Tőzsde
Üzlet

Összejött minden: esett Amerika, szakadt az olaj

Portfolio
Az Egyesült Államokban több területen is markánsan emelkedik a koronavírus-fertőzöttek száma, ami a lezárások/korlátozások feloldását elnyújthatja, ez pedig az üzleti-gazdasági kilátásokat jelentősen rontja. Közben az IMF éppen ma tette közzé az áprilisihoz képest is sokkal borúsabb világgazdasági előrejelzését, ami szintén rontotta a befektetői hangulatot. Az sem kedvezett a kockázati étvágynak, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi háború mellett most Európa felé nyit egy frontot a Trump-adminisztráció, igaz remélhetőleg csak korlátozott termék- és országkört érintve. Mindezek együtt elegek voltak ahhoz, hogy a nyitást követően lefelé forduljanak a vezető amerikai részvényindexek is, és egyre nagyobbá váljon az esés, aztán végül 2,5% körüli mínuszban fejeződjön be a kereskedés a három vezető indexnél. Az olaj piacán a fentiek mellett az is rontotta még a kedélyeket, hogy a mai adatok alapján sorozatban harmadik napja nőnek a tartalékok, így túlkínálatossá válhat a piac. Emiatt az augusztusi határidős WTI ma 6%-kal zuhant.

Nagy mínusz lett a vége is

A kereskedés első felében rövid idő alatt bekövetkezett eladói hullám után nem tudtak már érdemben szépíteni a vezető amerikai részvényindexek: a Dow Jones 2,7%-os mínuszban zárt, az S&P 2,6%-os, a Nasdaq pedig 2,3%-os eséssel fejezte be a kereskedést. A legnagyobb mozgások közül érdemes kiemelni, hogy a Dellről olyan hír jelent meg, miszerint leválasztaná az egyik céges részesedését, ami 8% feletti emelkedést váltott ki, közben az Apple közel 2%-kal esett azokra a hírekre, hogy több államban be kell zárnia boltjait a vírus terjedése miatt. A csődben lévő Herzt autókölcsönző cég papírjai 37%-ot száguldottak egy potenciális felvásárlással kapcsolatos elemzői kommentár hatására.Az amerikai WTI olajfajta augusztusi lejárata végül 6%-os mínuszban, 38 dolláron zárt, amiben a készletek felhalmozódása mellett a vírus terjedése, a csökkenő mobilitás, illetve az IMF borús világgazdasági előrejelzése játszotta a főszerepet.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start
Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Még mindig nincs igazi talpra állás a piacokon

Jelenleg 680 pontos, 2,7%-os mínuszban jár a Dow Jones részvényindex, azaz továbbra sincs igazi talpra állás. Az S&P 2,6%-os, a Nasdaq 2,3%-os esést mutat. Az olaj továbbra is 6%-os zuhanást mutat a romló koronavírus-helyzet, az azzal összefüggő korlátozások és a szaporodó készletek miatt.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Enyhült kicsit az eladói nyomás

Már 3% feletti, 850 pontos mínuszban is járt a Dow Jones index magyar idő szerint este 6 óra után, aztán elkezdtek megjönni a vevők és mostanra 620 pontosra javult az esés mértéke (-2,3%). Az S&P 3050 pont körül mozog (-2,3%), a Nasdaq 9930 pontnál (-2%). Az olajnál is enyhült valamelyest a zuhanás mértéke: már "csak" 6,3%-os az esés az amerikai WTI-nél.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Összejött minden: esik Amerika, szakad az olaj

Az Egyesült Államokban több területen is markánsan emelkedik a koronavírus-fertőzöttek száma, ami a lezárások/korlátozások feloldását elnyújthatja, ez pedig az üzleti-gazdasági kilátásokat jelentősen rontja. Közben az IMF éppen ma tette közzé az áprilisihoz képest is sokkal borúsabb világgazdasági előrejelzését, ami szintén rontja a befektetői hangulatot és az sem kedvez ennek, hogy az amerikai-kínai kereskedelmi háború mellett most Európa felé nyit egy frontot a Trump-adminisztráció, igaz remélhetőleg csak korlátozott termék- és országkört érintve. Mindezek együtt elegek voltak ahhoz, hogy a nyitást követően lefelé forduljanak a vezető amerikai részvényindexek is, és egyre nagyobbá váljon az esés. Az olaj piacán a fentiek mellett az is rontotta még a kedélyeket, hogy a mai adatok alapján sorozatban harmadik napja nőnek a tartalékok, így túlkínálatossá válhat a piac.

Az elmúlt napokban Arizonából, Texasból és Kaliforniából is rekordot jelentő új koronavírus-fertőzöttet jelentettek és közben New York, New Jersey és Connecticut államokban a helyzet romlása miatt arra kényszerültek a kormányzók, hogy kéthetes karantént rendeljenek el azok számára, akik ezekbe az államokba érkeznek. Ez nyilván jelentősen rontja ismét az utazási kedvet és az üzleti kilátásokat is, ez pedig jelentősen hozzájárul ahhoz, hogy a részvénypiacok szakadnak, az olaj pedig zuhan. A vezető amerikai részvényindexek jelenleg 2,5-3,0%-os esést mutatnak, és közben a WTI augusztusi határidős árfolyama 37,5 dollár közelébe, 6,5%-kal zuhant.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

Eséssel zárta a szerdai napot a BUX

Eséssel zárta a szerdai kereskedést a magyar tőzsde, a BUX 396 pontos esést követően 1,1 százalékkal került lejjebb. A blue chipek a Magyar Telekom kivételével estek, a telekomcég papírjai 0,1 százalékos emelkedés után 394 forinton zártak. A Richter 1 százalékos esés után 6 750 forinton zárt, a Mol 1,1 százalékkal került lejjebb, az olajcég részvényei 1912 forinton fejezték be a napot, míg az OTP 1,1 százalékos esés után 11 620 forinton zárta a szerdai kereskedést.

Esnek a tengerentúli indexek

Eséssel indult a nap az amerikai részvénypiacokon, majd a tengerentúli tőzsdék a szerdai piacnyitást maguk mögött hagyva még lejjebb kerültek, miután a több amerikai államban is emelkedő koronavírus-fertőzések mellett a befektetőket az újabb amerikai vámfenyegetés is aggaszthatta, mindemellett az IMF által publikált, és a korábbinál borúsabb előrejelzés is árnyékot vetett a részvénypiacok hangulatára. A Dow 1,9 százalékkal került lejjebb, míg az S&P500 1,7 százalékot esett.

Lefordultak az amerikai tőzsdék

A szerdai piacnyitástól távolodva tovább estek a tengerentúli tőzsdék, a befektetőket a több amerikai államban is növekvő koronovírus-fertőzések mellett az újabb amerikai vámfenyegetés, valamint az IMF által közzétett, és a korábbinál borúsabb előrejelzés is aggasztotta. A Dow 1,5 százalékos esése mellett az S&P500 1,4 százalékkal került lejjebb.

Eséssel indul a szerdai nap Amerikában

Eséssel indult a nap az amerikai részvénypiacokon, a befektetők a koronavírus-fertőzések számának emelkedése miatt aggódtak, amelyek több amerikai államban is emelkedtek. A piaci szereplőket az is óvatosságra inthette, hogy a hírek szerint az Egyesült Államok vizsgálja annak lehetőségét, hogy 3,1 milliárd dollárnyi addicionális vámot vessen ki az Egyesült Királyságból, Franciaországból, Németországból és Spanyolországból érkező árukra. A hangulatra továbbá az is árnyékot vetett, hogy az IMF frissített előrejelzése szerint a világgazdaság idén 4,9 százalékkal eshet vissza. A fejlett országokban jelentős lesz a visszaesés - az Egyesült Államok 8, az eurózóna 10,2 százalékos visszaesést szenvedhet el idén. A Dow 0,9 százalékos esése mellett az S&P500 0,7 százalékkal került lejjebb a szerdai piacnyitás után.

Budapest vagy Bukarest? A tőzsdei kaszinóban ez most senkit sem érdekel

Csődbe ment vagy csődközeli cégek részvényeivel, centes papírokkal, opciós pozíciókkal zsonglőrködnek a tőzsdéken egyre nagyobb tömegekben olyan befektetők, akiknek korábban eszükbe sem jutott, hogy a tőkepiacokon fialtassák a pénzüket. A koronavírus azonban ezen a területen is nagy változást hozott, tömegesen nyílnak a számlák a brókercégeknél, a kisbefektetők mindenre rávetik magukat, ami sztori. Sokszor már az sem számít, mivel foglalkozik a cég, amelyiknek a részvényeiből vásárolnak, a lényeg, hogy mozogjon az árfolyam. Budapest vagy Bukarest? FANGDD vagy FAANG? Nem számít.

Tovább a cikkhez

Tovább esik a Wirecard árfolyama

A Wirecardnál a múlt héten robbant ki a botrány, miután bejelentették, hogy a cég már negyedik alkalommal halasztja el a tavalyi éves beszámolójának bemutatását, és az is kiderült, hogy több milliárdos lyuk tátong a vállalat mérlegében. A vállalat könyvvizsgálója, az EY jelezte a Wirecardnak, hogy annak mérlegén 1,9 milliárd eurónyi olyan tétel található, amelynek létezésével kapcsolatban nem áll rendelkezésre megfelelő bizonyíték. Az 1,9 milliárd eurós összeg egyébként közel negyedakkora, mint a Wirecard mérlegfőösszege. A botrány közepette Markus Braun pénteken mondott le vezérigazgatói posztjáról, a Moody’s bóvli kategóriába minősítette le a vállalatot, majd a társaság menedzsmentje hétfőn arról számolt be, hogy nagy valószínűséggel nincs meg az 1,9 milliárd euró, ami miatt a cég könyvvizsgálója, az EY nem tudja lezárni a tavalyi kimutatásokat. A Wirecard-botránnyal kapcsolatos elemzésünk ide kattintva érhető el.

A társaság korábbi vezérét tegnap tartóztatták le, miután a gyanú szerint Markus Braun meghamisíthatta a társaság bevételét. A Reuters szerint a cég korábbi vezérét, Markus Braunt ötmillió eurós óvadék fejében szabadlábra helyezték. A Reuters emellett arról is beszámolt, hogy a német ügyészek kezdeményezhetik Jan Marsalek, a Wirecard korábbi operatív vezetőjének letartóztatását. A Wirecard árfolyama ma 29,5 százalékot esett. A társaság a múlt szerdán 104,5 eurón zárt, majd a botrány kirobbanása után a cég részvényárfolyama néhány nap alatt gyakorlatilag összeomlott, a Wirecard ma 12,1 euró közelében jár, ami 88,4 százalékos zuhanást jelent a múlt szerdai záróárhoz képest.

Eséssel indulhat a nap Amerikában

Eséssel indulhat a szerdai kereskedés a tengerentúli tőzsdéken, a befektetők a koronavírus-fertőzések számának emelkedése miatt aggódtak, amelyek több amerikai államban is emelkedtek. A piaci szereplőket az is óvatosságra inthette, hogy a hírek szerint az Egyesült Államok vizsgálja annak lehetőségét, hogy 3,1 milliárd dollárnyi addicionális vámot vessen ki az Egyesült Királyságból, Franciaországból, Németországból és Spanyolországból érkező árukra. A határidős Dow 0,9 százalékos esést vetíthet előre a mai piacnyitásra.

Lejjebb kerültek a régiós részvényindexek

Az amerikai koronavírus-megbetegedések számának emelkedése aggasztotta a befektetőket szerdán, az irányadó európai részvényindexek esnek ma délután, a DAX 1,9 százalékos esése mellett a francia tőzsde 1,5 százalékkal került lejjebb.

A régiós részvényindexek is esnek, a bécsi börze 1,7 százalékos esése mellett a lengyel tőzsde 1,1 százalékkal került lejjebb és a prágai tőzsde 1,1 százalékot esett. A hazai részvényindex is lejjebb került. a BUX 5,1 milliárd forintos forgalom mellett 0,4 százalékkal került feljebb, a blue chipek felemásan teljesítenek, a BUX komponensei közül a Waberer’s és a CIG Pannónia részvényei teljesítenek a leggyengébben.

Tovább esnek a tőzsdék Európában

Az USA több államában is növekvő koronavírus-fertőzések száma aggasztja a befektetőket szerdán, Anthony Fauci, az USA első számú járványügyi szakembere tegnap kiemelte, hogy a következő két hét kritikus lehet a koronavírus-járvány kordában tartásával kapcsolatban. Az európai tőzsdék mérsékelt eséssel indították a napot, majd a délelőtt második felében a kontinens irányadó részvényindexei tovább estek. A milánói börze 1,6 százalékos esése mellett a CAC40 2,1 százalékkal került lejjebb, míg a DAX 2,3 százalékot esett.

Egyre nagyobb az esés az európai börzéken

Az Egyesült Államok több részén is emelkedett a koronavírus fertőzések száma, ami árnyékot vetett a részvénypiacok hangulatára. Anthony Fauci, az USA első számú járványügyi szakembere tegnap kiemelte, hogy a következő két hét kritikus lehet a koronavírus-járvány kordában tartásával kapcsolatban. Európában a délelőtt első felében látott mérsékelt mínuszok után egyre lejjebb kerültek az irányadó tőzsdeindexek, a CAC40 1,7 százalékos esése mellett a DAX 1,9 százalékkal került lejjebb.

Lefordultak az európai tőzsdék

Mérsékelt eséssel vágtak neki a napnak az európai részvényindexek, majd a szerdai piacnyitástól távolodva lefordultak a kontinens börzéi. A befektetőket a koronavírus-fertőzések az Egyesült Államokban és Latin-Amerikában is növekvő száma nyugtalanította elsősorban. Anthony Fauci, az USA első számú járványügyi szakembere kedden arról beszélt, az Egyesült Államokban "zavarba ejtő mértékben" nő a koronavírus-fertőzöttek száma. Az európai tőzsdék esnek: a milánói börze 0,5 százalékos esése mellett a CAC40 1,3 százalékkal került lejjebb, míg a DAX 1,4 százalékot esett.

Ugrik a Europcar

Már 17 százalék pluszban is állt ma a Europcar árfolyama, miután a Reuters arról számolt be, hogy bennfentesektől származó információk alapján a francia autókölcsönzőt felvásárolhatja a Volkswagen. Jelenleg 7 százalék pluszban van a Europcar árfolyama.

Eközben a Volkswagen árfolyama a nap eleji 0,7 százalék pluszból lefordult, és jelenleg a tegnapi záróár szintjén áll.

Megdobta az olcsóbb iPhone az Apple kínai eladásait

Valósággal felrobbantak áprilisban az iPhone kínai értékesítései az ország újranyitásával párhuzamosan, ehhez képest májusban az eladások visszaestek – írja a CNBC. Viszont a tavalyi májushoz képest még így is több telefont tudott eladni az Apple.

Tovább a cikkhez

Lejjebb kerültek az európai tőzsdék a szerdai piacnyitás után

Eséssel indult a szerdai kereskedés Európában, a kontinens irányadó részvényindexei lejjebb kerültek a szerdai piacnyitás után, a befektetőket részben a több amerikai államban is emelkedő koronavírus-fertőzések számának emelkedése aggasztotta. A DAX 0,5 százalékos esése mellett a CAC40 0,5 százalékkal került lejjebb, míg a milánói börze 0,3 százalékot esett.

Emelkedéssel indult a szerdai kereskedés a magyar tőzsdén

Emelkedéssel indult a szerdai nap a magyar tőzsdén, a BUX 145 pontos plusz mellett 0,4 százalékkal került feljebb, a blue chipek kivétel nélkül emelkednek ma reggel. A Magyar Telekom 0,9 százalékos erősödése mellett a Richter 0,4 százalékkal került feljebb. Az OTP 0,3 százalékot emelkedett, míg a Mol 0,4 százalékkal került feljebb a szerdai piacnyitás után.

A válság kellős közepén autókölcsönző céget vásárolhat a Volkswagen

A Volkswagen felvásárolhatja a francia autókölcsönző céget, a Europcar Mobility Group-ot, az erről szóló egyeztetések már elkezdődtek, tudta meg bennfentesektől a Reuters.

Tovább a cikkhez

Már közel 42 milliárd forintért vett részvényeket az OTP

Folytatódott az OTP részvényvásárlása, a bank újabb 100 ezer darabot vásárolt, idén már közel 42 milliárd forintot költött részvények vásárlására.

Tovább a cikkhez

Mérsékelt eséssel indulhat a szerdai kereskedés Európában

  • Emelkedtek a tengerentúli tőzsdék kedden, a vártnál kedvezőbb európai makroadatok után a júniusi amerikai beszerzési menedzserindex és az újlakás értékesítési adat is jobb lett a vártnál, amit kedvezően fogadtak a befektetők. A keddi piaczárás felé közeledve az indexek kissé eltávolodtak napi csúcsaiktól, azonban végül mindhárom tőzsdeindex emelkedéssel fejezte be a napot, és a Nasdaq Composite új történelmi csúcson zárt. A Dow végül 131 pontos plusz mellett 0,5 százalékkal került feljebb, az S&P500 0,4 százalékot emelkedett, míg a Nasdaq 0,7 százalékos emelkedéssel fejezte be a keddi kereskedést.
  • A kezdeti emelkedés után felemásan teljesítenek az ázsiai részvényindexek a szerdai kereskedés második felében, miután a befektetők a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos beszámolókat emésztették. A Reuters szerint több amerikai államban tovább nőtt a fertőzések száma, míg Latin-Amerikában kedden már meghaladta a százezret a járványban elhunytak száma. A Nikkei 0,1 százalékos erősödése mellett a hongkongi tőzsde stagnál, míg a sanghaji börze 0,1 százalékkal került lejjebb.
  • Az amerikai határidős indexek feljebb kerültek ma reggel. A határidős DAX 60 pontos mínusza 0,5 százalékos esést vetíthet előre a szerdai piacnyitásra.
  • A magyar jegybank szerdán a szokásos repotenderét tartja, emellett délelőtt a német IFO gazdasági hangulatindex friss adata érkezik. Délután pedig a Nemzetközi Valutaalap (IMF) frissíti gazdasági előrejelzéseit.
  • Feljebb került az olaj ára ma reggel, a júliusi leszállítású WTI jegyzése 0,3 százalékos emelkedés után 40,1 dollárnál jár. Az arany árfolyama feljebb került ma reggel, a sárga nemesfém jegyzése 0,1 százalékos emelkedést követően 1 769,7 dollárnál jár.
  • A forint az irányt keresi ma reggel az euróval szemben, egy euróért 349,28 forintot kell fizetni, míg egy dollár 308,71 forintba kerül.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép forrása: David Dee Delgado/Getty Images

Tóth Szabolcs lett a Waberer's gazdasági és stratégiai igazgatója

Kedden, a Budapesti Értéktőzsde zárását követően tette közzé rendkívüli tájékoztatását a Waberer's, amelyből kiderült, Tóth Szabolcsot nevezték ki a vállalat gazdasági és stratégiai igazgatójává június 23-ai hatállyal.

Tovább a cikkhez
Tőzsde
ausztralia melbourne koronavirus kuzdelem200708
calabria olaszország getty stock
szentkiralyialexandra
fiatalok étterem_getty stock
fitch
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Tőzsde