wirecard
Üzlet

Ekkora botrány még nem volt Németországban, több ezer befektetőt temetett maga alá a lavina

A Wirecardnál zajló machinációk már évek óta a német pénzügyi felügyelet és a rendőrség látókörébe kerültek, könyvvizsgálók már korábban is jelezték, nem minden stimmel a cég és leányvállalatainak mérlegében, a nemzetközi sajtóban is egymást érték a leleplező cikkek, mégis, egészen idén tavaszig tartott, hogy a német botránycégnél eljött a végjáték, most azonban alaposan felgyorsultak az események. Ekkora botrány még soha sem volt a DAX-cégek történetében, az események több ezer intézményi és lakossági befektetőt temetettek maguk alá, a veszteség túlmutat a pénzügyi vetületen, és sokak szerint az egész német tőkepiac, a befektetői kultúra is nagy sebet kapott, a német vállalatok nemzetközi megítélésén is csorba esett. Ha csődbe is megy a Wirecard, akkor azzal még nem lesz vége a történetnek, elkezdődött a felelősök keresése a német pénzügyi felügyeletnél, és a vállalat könyvvizsgálójánál, az EY-nál is.

Lassan itt a vége

A Wirecarddal szemben a német tőzsdefelügyelet és a rendőrség is nyomozott az elmúlt hónapokban, utólag úgy tűnik, volt is miért. Néhány hír a vállalattal kapcsolatban az elmúlt hetekből:

  • a pénzügyi felügyelet, a Bafin már jó ideje vizsgálja a céget,
  • a vállalat vezetőjével, Markus Braunnal szemben a müncheni ügyészség jár el tiltott piacbefolyásolás miatt.
  • a múlt héten már negyedik alkalommal halasztották el a vállalat 2019-es beszámolójának a közzétételét,
  • a Moody’s bóvli kategóriába minősítette le a vállalatot,
  • a menedzsment elismerte, nagy valószínűséggel nem létezik az az 1,9 milliárd eurós tétel, ami miatt a könyvvizsgáló nem tudta lezárni a Wirecard 2019-es kimutatásait,
  • a korábbi vezérigazgatót, Markus Braunt letartóztatták, majd még aznap 5 millió euró óvadék mellett szabadlábra bocsátották
  • a Moody’s bejelentette, hogy már nem készít hitelbesorolást a vállalatról,
  • csődeljárást kezdeményezett a vállalat,
  • a Wirecard legfontosabb  üzleti partnerei tervezik, hogy megszakítják kapcsolatukat a német vállalattal

Az események nyilvánvalóan a tőzsdén is éreztették a hatásukat, az egyik legnagyobb német tőzsdei cég, a Wirecard árfolyama másfél hét alatt 100-ról 2 euróra zuhant.

Nem történt még ilyen

A Wirecardéhoz hasonló esetre még nem került sor a DAX történetében. Korábban is történt már olyan, hogy a legnagyobb német vállalatok közé tartozó cég nehéz helyzetbe került, a részvényei már nem teljesítették az indexben maradás kritériumait, és kiesett a DAX-ból, de ilyen botrány, mint a mostani, korábban még nem fordult elő.

A Metallgesellschaft 1990-től volt a DAX tagja, a vállalat 1993-1994-ben nehéz helyzetbe került, de sikerült elkerülnie a fizetésképtelenséget, és még évekig a DAX tagja maradt, csak 1996-ban került ki onnan, helyére a Deutsche Telekom került be. A Deutsche Babcock és a Karstadt-Quelle is tőzsdén jegyzett cégként lett fizetésképtelen, de mire az bekövetkezett, már egyik társaság sem volt DAX-tag.

A 2008-as globális válság során több német vállalat is nehéz helyzetbe került, a Hypo Real Estate nevű ingatlanfinanszírozó cég volt a válság egyik legnagyobb vesztese, amelynek papírja 2008 decemberben vesztette el az indextagságot. A Commerzbank szenvedése is a 2008-as pénzügyi válsággal kezdődött, de a vállalat részvényei egészen 2018-ig megtartották a DAX-tagságot, amikor átadták a helyüket a mostani botránycégnek, a Wirecardnak.

A legnagyobbak között voltak

Az elmúlt években a Wirecard az egyik legnagyobb tőzsdei értékű német vállalattá nőtt, a csúcson több mint 24 milliárd euró volt a cég piaci kapitalizációja, a vállalat részvényei bekerültek a 30 legnagyobb német vállalat papírjait tömörítő DAX-ba is, és a legnagyobb európai vállalatok részvényeit tömörítő Stoxx Europe 600-ba is.

Most, hogy a vállalat piaci értéke 400 millió euróra esett, és a vállalat részvényeiben a forgalom is alaposan lecsökkent, logikus, hogy nem tarthatja meg indextagságát sem a legfontosabb benchmarkokban.


A Stoxx Ltd. tájékoztatása szerint a Stoxx Europe 600 indexből gyorsan eltűnik majd a német botránycég papírja, június 30-tól, vagyis jövő hét keddtől már nem lesz tagja a legnagyobb európai vállalatokat tömörítő indexnek a Wirecard. Ez a lépés több alap szempontjából is fontos, amelyek az indexet annak komponenseivel együtt képezik le, amennyiben ezek az alapok még most is a Wirecard korábbi indexsúlyának megfelelő arányú papírt tartanak, akkor legkésőbb június 30-ig el kell adniuk azokat, ami további eladói nyomás alá helyezheti a Wirecard részvényeit.

A DAX esetében bonyolultabb a helyzet. A vezető német benchmarknál negyedévente történik indexfelülvizsgálat, erre legutóbb június elején került sor, akkor a Lufthansát a Deutsche Wohnen váltotta a DAX-ban. A szokásos, negyedévente történő indexfelülvizsgálatok között viszont nem cserélődnek a papírok, ebből a szempontból semmilyen szerepet nem játszik, ha egy vállalatnál meghamisítják a mérleget, távozik a vállalat vezérigazgatója vagy hogy csődeljárás indul a vállalattal szemben, utóbbi már csak azért sem indok arra, hogy a vállalat részvényeinek indextagságát megszüntessék, mert a cég továbbra is folytatja a működését, a csődeljárásból akár megerősödve is kikerülhet.

A Deutsche Börse szabálykönyve alapján a DAX-ból való azonnali eltávolításra a szokásos felülvizsgálati időpontok között csak akkor kerülhet sor, ha a vállalat csődvédelem iránti kérelmét elutasítják (erre akkor kerül sor, ha a vállalatnak még annyi forrása sincs, amiből a csődeljárási folyamatot finanszírozni lehetne), vagy ha a vállalatot felszámolják. A Deutsche Börse a Wirecard-ügyre hivatkozva utalt arra, hogy a szabálykönyv módosítható, de ezt csak a piaci szereplők bevonásával lehet megvalósítani, ez pedig vélhetően hónapokat is igénybe vehet,

így nagy valószínűséggel a Wirecard szeptemberig, a következő indexfelülvizsgálatig a DAX tagja marad, amennyiben nem áll be drámai változás a cég helyzetében.

Csak érdekesség képpen: a Wirecard mostani kapitalizációja nem, hogy a méretben a DAX 30-as cégeket követő 50 legnagyobb vállalatot tömörítő M-DAX-ba kerüléshez sem lenne elég, de a még kisebb S-DAX-cégek közé sem férne be a nemrég még az egyik legnagyobb német cég.

Egyenesen a történelemkönyvekbe

A Wirecard több szempontból is beírta magát a történelemkönyvekbe, a DAX történetének legnagyobb tőzsdei esései között az első 10-ben most már 4-szer is szerepel a neve, csak az első helyet nem sikerült megszerezni, a Hypo Real Estate 2008-ban egy nap alatt elveszítette az értékének közel háromnegyedét.

wire esés

Hogy vizsgált a könyvvizsgáló?

A Wirecard-botrányban a cég könyvvizsgálója, az EY is egyre nagyobb nyomás alá kerül, szakértők szerint perek tömegeit indíthatnak a befektetők, akik veszteséget szenvedtek el a Wirecard-részvényeiken, amelyek árfolyama másfél hét leforgása alatt 100-ról 2 euróra esett. Az EY évek óta vizsgálja a Wirecard kimutatásait, a könyvvizsgálónak a befektetők többek között azt róhatják fel, hogy nem vette észre időben a csalást, és arról nem megfelelően kommunikált a nyilvánosság fel.

Most az EY is igyekszik menteni a menthetőt, egy friss közleményben már arról írnak, hogy szándékos, társas bűnelkövetésről van szó.

Egyértelmű jelek utalnak arra, hogy csalásról van szó, amelyben világszerte több elkövető, több intézménynél is részt vett,

tette közzé a könyvvizsgáló.

Számlaigazolásokat, kimutatásokat hamisítottak meg, erről az EY értesítette az illetékes hatóságokat és a Wirecardot is, a cég vezetése azonban eddig tagadta a vétkességét, és áldozatnak tekinti a Wirecardot.

Az EY már évek óta a vállalat könyvvizsgálója, 2017-ben is jelezték, hogy valami nem stimmel a Wirecardnál, akkor a Wirecard szingapúri leánycégének könyveiben találtak szabálytalanságokat, az a történet akár kulcsfontosságú is lehet a mostanra kicsúcsosodott botrányban.

Egy tőkepiaci befektetők érdekeit védő szervezet, a Schutzgemeinschaft der Kapitalanleger (SdK) már feljelentést tett az EY két jelenlegi és egy korábbi könyvvizsgálójával szemben a Wirecard-ügy miatt, ezen túlmenően az SdK kétségbe vonja az EY alkalmasságát, és az általa képviselt befektetők érdekében az elkövetkezendő közgyűléseken az EY megbízása ellen fog szavazni. Ezt a gyakorlatot az SdK addig fogja folytatni, amíg az EY el nem magyarázza, hogyan lehet a jövőben a mostanihoz hasonló mérleghamisításokat felderíteni.

Az SdK szerint

olyan dimenzióban mozog a veszteség, ami a DAX-ba tartozó vállalatoknál eddig elképzelhetetlen volt.

Nem csak intézményi, de lakossági befektetők is nagy veszteséget szenvedtek el, a pénzügyi veszteségen túl az egész német tőkepiac, a befektetői kultúra is nagy sebet kapott.

A lavina már elindult, a következő hetekben egyre többen lehetnek, akik beperelik majd az EY-t a Spiegel értesülése szerint a SoftBank is azt tervezi, hogy bepereli a könyvvizsgálót a Wirecard-botrányban betöltött szerepe miatt. A japán vállalat tavaly fektetett Wirecard részvényekbe.

Kegyelemdöfés

Lapértesülések szerint az elmúlt napokban a Wirecard egyre több ügyfele döntött úgy, hogy a megemelkedett kockázatok miatt megszakítja kapcsolatait a német vállalattal. A Wirecard ügyfélbázisa jelentősen bővült az elmúlt években, elsősorban kereskedelmi cégek, légitársaságok, utazásszervezők, biztosítótársaságok és pénzügyi szolgáltatók voltak a cég referenciaügyfelei, ezek a kapcsolatok épülhetnek most le.

wire ügyfelek
Forrás: Wirecard

A Bloomberg úgy tudja, hogy a két nagy bankkártyaszolgáltató, a Visa és a Mastercard is vizsgálja annak a lehetőségét, hogy megszakítsa üzleti kapcsolatait a Wirecarddal, a hírügynökség úgy tudja, hogy a Wirecard egyes ügyfeleit már értesítette is a Visa és a Mastercard ennek a lehetőségéről.

Bukott vezetők

A cég korábbi vezérigazgatója, Markus Braun a múlt hét pénteken lemondott tisztségéről, de azt már akkor lehetett tudni, hogy ilyen könnyen nem ússza meg a német gazdaságtörténet egyik legnagyobb botrányát. Ezen a héten kedden őrizetbe vették a cégvezért, de sok időt nem töltött előzetesben, Braun még aznap délután 5 millió euró óvadék ellenében szabadlábra került, azzal a feltétellel, hogy hetente egyszer jelentkeznie kell a rendőrségen.

Miközben Braun saját maga jelentkezett a rendőrségen, a Wirecard egyik másik vezetője, a napi ügymenetért felelős, és a cég működését, így vélhetően a céggel kapcsolatos csalásokat is jól ismerő Jan Marsalek Ázsiába menekült. A Wirecard korábbi igazgatósági tagja a Fülöp-szigeteki bevándorlási hivatal adatai szerint ezen a héten kedden utazott be az országba, szerdán pedig tovább repült Kínába, az ország igazságügyi minisztere azonban azt nyilatkozta, hogy nem bizonyítja videófelvétel, hogy Marsalek elhagyta az országot.      

Marsaleket múlt hét hétfőn bocsátották el a Wirecardtól, ellene, Braun ellen és a cég másik két vezetője ellen vizsgálatot folytat az illetékes müncheni bíróság.

Kellett a pénz

A Wirecard árfolyama már napok óta zuhanórepülésben van, másfél hete még 100 euró felett álltak a jegyzések, ma pedig már 2 euró környékén. Markus Braun, a korábbi vezérigazgató érezhette, hogy sürgősen szüksége lehet még pénzre, (így utólag már jól látjuk, hogy például óvadékra) ezért már múlt hét csütörtökön és pénteken elkezdte kiszórni a részvényeit, 27 és 44 euró közötti részvényárfolyam mellett több lépcsőben több mint 5 millió darabtól vált meg, így

összesen 155 millió euróhoz jutott.

Európai ügy lett

Közben európai üggyé terebélyesedett a Wirecard-botrány, az Európai Bizottság szerint tisztázni kell azt, hogy a német pénzügyi felügyelet, a BaFin milyen szerepet játszott a történetben, megfelelően ellátta-e a felügyeleti szerepét, egyáltalán,

hogyan fordulhatott elő, hogy egy közel 2 milliárd eurós csalás megtörténhetett Németországban úgy, hogy a Wirecardnál lévő szabálytalanságok már jó ideje a BaFin látókörébe kerültek.

Meg kell vizsgálni, hogy a BaFin ellátta-e a felügyeleti kötelességeit,

nyilatkozta Valdis Dombrovskis EU-biztos a Financial Times-nak.

Dombrovskis azt szeretné, ha az európai pénzügyi felügyelet megvizsgálná a BaFin szerepét, és formális vizsgálatot indítana a német szervvel szemben. A könyvvizsgálók szövetségének pedig azt kellene megvizsgálniuk, hogy a Wirecard könyvvizsgálója, az EY munkája során betartotta-e az európai jogszabályokat.

Címlapkép: Sven Hoppe/picture alliance via Getty Images

etterem
koronavirus_strand
horvátország tengerpart shutter
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Tiktok shutterstock