Tőzsde
Üzlet

Nagy mínuszban zártak az amerikai tőzsdeindexek

Portfolio
A pénteki kereskedés második felében lefordultak az európai börzék, a magyar tőzsde a pénteki piaczárás felé közeledve lefordult, a BUX végül 1,7 százalékos eséssel zárt. A tengerentúli részvényindexek is esnek, a befektetőket a járványügyi félelmek aggasztották elsősorban.

Nagy zakó lett a vége

A vezető amerikai indexek jelentős esést szenvedtek el a pénteki kereskedésben, a Dow Jones Index 2,8, az S&P 500 2,5, a Nasdaq 2,6 százalékkal került lejjebb. Az indexeket többek között a bankpapírok, a Facebook és a Nike részvényei húzták lefelé. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start
Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Zuhan a Facebook, az egyik nagy ügyfelük hirdetési bojkottot jelentett be

A Facebook jelentős reklámbevételektől eshet el, ugyanis a platform nagy hirdetői közül többen bojkottot hirdettek velük szemben. Ma az Unilever jelentette be, hogy év végiéig felfüggeszti a Facebookon futó hirdetéseit, a hírre nagyot esett a közösségi platform részvényeinek árfolyama.

Tovább a cikkhez

Tovább esnek az indexek

Tovább romlott a hangulat az amerikai tőzsdéken, a vezető indexek közül a Dow Jones Index 2,7, az S&P 500 és a Nasdaq 2,2 százalékos esést mutat.

Az esés egyik oka, hogy a Fed közzétette a bankok sterssztesztjeinek eredményeit, melyek miatt elmaradhatnak vagy csökkenhetnek az osztalékfizetések, egyúttal a Fed megtiltotta a bankoknak, hogy saját részvényeket vásároljanak 2020 harmadik negyedévében. A Fed minden évben megvizsgálja, hogy egy extrém gazdasági sokk hatására mennyire maradna egészséges az amerikai bankrendszer, idén az extrém gazdasági sokk a Covid-krízis elhúzódása volt. 

Tegnap még nagyot emelkedtek a bankpapírok, ugyanis lazítanak a válság után a bankoknál bevezetett úgynevezett Volcker-szabályokon, ma azonban mlybe küldték a bankok részvényeit a befektetők: A Goldman Sachs 8,5 százalékos, a JP Morgan 5,8, a Wells Fargo 6,8 , a Citigoup 5,7 százalékos esést szenvedett el. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Esik Amerika

Nem javult a hanglat a kereskedés második félidejében az amerikai tőzsdéken, a vezető amerikai indexek közül a Dow Jones Index 2,1, az S&P 500 1,7, a Nasdaq 1,6 százalékos esést mutat. 

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start
Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Elbocsátásokat jelentett be a Nike

A Nike vezérigazgatója, John Donahoe levelet küldött az alkalmazottaknak: két hullámban leépítéseket terveznek.

Tovább a cikkhez

Nagyobb eséssel zárta a pénteki kereskedést a BUX

Eséssel zárta a pénteki kereskedést a magyar tőzsde, a BUX 642 pontos mínusz mellett 1,7 százalékkal került lejjebb, a blue chipek közül a Magyar Telekom stagnált, a telekomcég papírjai 390 forinton zártak. A Richter 3,6 százalékos esés után 6 575 forinton zárt, a Mol 1,3 százalékkal került lejjebb, az olajcég részvényei 1 879 forinton fejezték be a pénteki kereskedést, míg az OTP 1,1 százalékos esést követően 11 300 forinton zárt. Az EHEP 4,2 százalékkal került ma feljebb, míg a Cyberg pénteken 6 százalékos eséssel zárt.

Egyre nagyobb az esés a tengerentúli börzéken

A tengerentúli tőzsdék tovább estek, miután ismét előtérbe kerültek a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos aggodalmak: a texasi kormányzó pénteken jelentette be, hogy az újranyitási intézkedések egy részét visszavonják, a koronavírus fertőzések számának emelkedése miatt. A Nasdaq 2 százalékot esett, az S&P500 1,8 százalékkal került lejjebb, míg a Dow 2,1 százalékkal került lejjebb.

Elromlott a hangulat Amerikában, lejjebb kerültek a tengerentúli indexek

Mérsékelt eséssel indult a pénteki nap Amerikában, majd a piacnyitástól távolodva lefordultak a tőzsdék. A hangulatra a járványügyi aggodalmak vetettek árnyékot, a befektetők emellett a Fed stressztesztjének eredményét, valamint a tegnap veszteséges negyedévről beszámoló Nike gyorsjelentését emésztették. A stressztesztek eredménye miatt a Fed megtiltotta a bankoknak, hogy saját részvényeket vásároljanak 2020 harmadik negyedévében, a pénteki kereskedésben ezt követően gyengélkednek a bankpapírok, a Dow komponensei közül 6,2 százalékos eséssel a leggyengébben a Goldman Sachs részvényei teljesítenek, míg a Nike 4,3 százalékkal került lejjebb. A Dow 1,4 százalékkal került lejjebb, az S&P500 1,1 százalékot esett, míg a Nasdaq 1,3 százalékkal került lejjebb.

Esnek a tengerentúli tőzsdék

A pénteki piacnyitástól távolodva tovább esnek a tengerentúli tőzsdék, a Nasdaq 0,7 százalékos esése mellett a Dow 1 százalékkal került lejjebb, míg az S&P500 0,6 százalékkal került lejjebb ma délután.

Lejjebb kerültek az amerikai indexek a pénteki piacnyitás után

Lejjebb kerültek az amerikai részvényindexek a pénteki piacnyitás után, a hangulatra a járványügyi aggodalmak vetettek árnyékot, miután az Egyesült Államokban új napi csúcsra ugrott a fertőzöttek száma. A piaci szereplők emellett a vállalati hírekre figyeltek, a Nike árfolyama 3,1 százalékkal került lejjebb, miután a cég veszteséges negyedévről számolt be a csütörtöki gyorsjelentésében. A befektetők továbbá a Fed stressztesztjének eredményeit emésztették: a stressztesztek eredménye miatt a Fed megtiltotta a bankoknak, hogy saját részvényeket vásároljanak 2020 harmadik negyedévében. A Dow 0,6 százalékkal került lejjebb, az S&P500 0,4 százalékot esett.

Eséssel indulhat a pénteki kereskedés Amerikában

Eséssel indulhat a pénteki kereskedés a tengerentúli tőzsdéken, a járványügyi aggodalmak mellett a befektetők a vállalati híreket és a Fed stressztesztjének eredményeit emésztik. A stressztesztek eredménye miatt a Fed megtiltotta a bankoknak, hogy saját részvényeket vásároljanak 2020 harmadik negyedévében. A határidős Dow 0,6 százalékos esést vetíthet előre a mai piacnyitásra.

Lejjebb került a Lufthansa, tovább zuhan a Wirecard

A járványügyi aggodalmak ellenére is emelkednek az irányadó európai részvényindexek a pénteki kereskedés második felében, a milánói tőzsde 1,6 százalékos erősödése mellett a CAC40 1,8 százalékot emelkedett, míg a német részvényindex 1,2 került feljebb. A DAX 10 leggyengébben teljesítő komponensei között a Lufthansa 2,4 százalékkal került lejjebb. A Lufthansa részvényesei tegnap elfogadták a német állammal megkötött 9 milliárd eurós segélycsomagról szóló javaslatot, az Európai Unió is rábólintott az egyezségre, így nem kell fizetésképtelenséget jelentenie a légitársaságának. A Lufthansa közel 4 százalékos pluszban is járt ma reggel, majd a kezdeti lendület elfogyott, és az árfolyam lefordult. A DAX komponensei közül a legrosszabbul a Wirecard részvényei teljesítenek ma. A Wirecard árfolyama az elmúlt napok egyre dagadó botránya közepette gyakorlatilag összeomlott. A cég papírjai a múlt szerdán 104,5 eurón zártak, majd az árfolyam ma délután már 2 euró közelében jár, a cég papírjai ma 43,3 százalékot zuhantak. A Wirecard botrányával kapcsolatos elemzésünk ide kattintva érhető el. 

Ekkora botrány még nem volt Németországban, több ezer befektetőt temetett maga alá a lavina

A Wirecardnál zajló machinációk már évek óta a német pénzügyi felügyelet és a rendőrség látókörébe kerültek, könyvvizsgálók már korábban is jelezték, nem minden stimmel a cég és leányvállalatainak mérlegében, a nemzetközi sajtóban is egymást érték a leleplező cikkek, mégis, egészen idén tavaszig tartott, hogy a német botránycégnél eljött a végjáték, most azonban alaposan felgyorsultak az események. Ekkora botrány még soha sem volt a DAX-cégek történetében, az események több ezer intézményi és lakossági befektetőt temetettek maguk alá, a veszteség túlmutat a pénzügyi vetületen, és sokak szerint az egész német tőkepiac, a befektetői kultúra is nagy sebet kapott, a német vállalatok nemzetközi megítélésén is csorba esett. Ha csődbe is megy a Wirecard, akkor azzal még nem lesz vége a történetnek, elkezdődött a felelősök keresése a német pénzügyi felügyeletnél, és a vállalat könyvvizsgálójánál, az EY-nál is.

Tovább a cikkhez

Felemásan teljesítenek a régiós részvényindexek

A járványügyi félelmek ellenére is emelkedtek az irányadó európai részvényindexek a pénteki kereskedés első felében, miután csütörtökön a Reuters szerint a járvány kezdete óta nem látott mértékben, több mint harminckilencezerrel nőtt az Egyesült Államokban a koronavírus-fertőzöttek száma. A DAX 1,1 százalékos erősödése mellett a CAC40 1,7 százalékkal került feljebb.

A régiós részvényindexek felemásan teljesítenek, a bécsi börze 0,2 százalékos erősödése mellett a prágai tőzsde 0,8 százalékkal került feljebb, míg a lengyel részvényindex stagnál. A BUX mérsékelt plusz mellett előző napi záróértéke közelében jár, a hazai részvényindex 3,8 milliárd forintos forgalom 19 pontos plusz mellett 0,1 százalékkal került feljebb, a blue chipek közül csak OTP és a Magyar Telekom volt képes emelkedésre.

Megjöttek a friss adatok - Itt van a koronavírus eredménye a Tescónál

Erős negyedéves értékesítési adatokat közölt a Tesco, annak köszönhetően, hogy a koronavírus-járvány miatt készleteket halmoztak fel az emberek és átálltak az otthoni étkezésre. A Tesco árfolyama kissé emelkedik ma délelőtt, az adatok publikálását követően, 0,8 százalékos pluszban áll a papír.

Tovább a cikkhez

Felfelé kapaszkodnak az európai börzék

A pénteki reggeli emelkedést követően lefordultak az irányadó európai részvényindexek, miután a járványügyi aggodalmak árnyékot vetettek a részvénypiacok hangulatára. A kontinens börzéi ezután ismét felfelé kapaszkodtak. A piaci szereplők kedvezően fogadhatták az EKB elnökének szavait, miután Christine Lagarde pénteken arról beszélt, hogy szerinte már valószínűleg túl lehetünk a válság mélypontján. A DAX 0,6 százalékos erősödése mellett a milánói börze 0,8 százalékkal került feljebb, míg a CAC40 1 százalékot emelkedett.

Esik a H&M

A H&M pénteken tette közzé legfrissebb számait, a svéd divatcég a második pénzügyi negyedévében a vártnál nagyobb, 6,48 milliárd koronás adózás előtti veszteségről számolt be, miután a koronavírus-járvány miatti üzletbezárások igen rosszul érintették a céget. A Reuters elemzői konszenzusa a március és május közötti periódusra 6,44 milliárd koronás veszteséget várt. A cég áprilisban már felhívta a figyelmet a járványügyi helyzet miatti közelgő veszteségre, a H&M beszámolója szerint a vállalat felgyorsítja a bolt-bezárásokat, és a korábban tervezettel szemben a cég kevesebb új üzlet nyitásával számol idén. A H&M árfolyama 2,8 százalékkal került lejjebb.

Elolvadt a nyitás utáni emelkedés nagy része Európában

Emelkedéssel indult a pénteki kereskedés az európai tőzsdéken, a délelőtt második felére azonban a korábbi erősödés nagyobb része elolvadt, miután a befektetőket a járványügyi aggodalmak inthették óvatosságra, a CAC40 0,4 százalékos erősödése mellett a DAX 0,2 százalékkal került feljebb.

Tovább zuhan a Wirecard

Az elmúlt hetekben sűrűsödtek a botrányok a német pénzügyi szolgáltatócég, a Wirecard körül, a társaságnál nem tudnak elszámolni 1,9 milliárd euróval, a cég vezérigazgatója lemondott, a Moody's már nem ad ki hitelminősítést a vállalatra. A vállalat menedzsmentje tegnap bejelentette, hogy csődeljárást kezdeményez, a Wirecard árfolyama ezt követően gyakorlatilag összeomlott. A Reuters szerint az Európai Bizottság felkéri majd az európai értékpapír- és piacfelügyeleti szervet, hogy vizsgálja meg, hogy a német felügyelet a Wirecarddal kapcsolatban megfelelően látta-e el a feladatait. A Wirecard árfolyama 38,6 százalékot zuhant ma. A Wirecard a múlt szerdán 104,5 eurón zárt, majd a botrány kirobbanása és annak továbbgyűrűzése közepette az árfolyam napról-napra tovább zuhant, a múlt szerdai záróértékéhez képest a Wirecard árfolyama 98 százalékot esett. 

Nagyon fájt a Nike-nak a koronavírus járvány, veszteséges negyedévet zártak

Több mint két év után először zárt veszteséges negyedévet a Nike, miután a céget az üzletek koronavírus-járvánnyal összefüggő bezárása sújtotta. A bevétel közel 40 százalékot esett, a negyedévet 790 millió dolláros veszteséggel zárta a Nike, azonban a cég online eladásai nagyot nőttek.

Tovább a cikkhez

Lefordult a Lufthansa árfolyama

A Lufthansa részvényesei tegnap elfogadták a német állammal megkötött 9 milliárd eurós segélycsomagról szóló javaslatot, az Európai Unió is rábólintott az egyezségre, így nem kell fizetésképtelenséget jelentenie a légitársaságának. A megállapodás lényege, hogy az állam 3 milliárd euró értékben biztosít hitelt és hitelgaranciát a cégnek, emellett 5,7 milliárd euró értékben tőkét emel a vállalatban, és 300 millió euróért új kibocsátású részvényeket vásárol. Ezekért cserébe az állam 20 százalékos tulajdonrészt szerez a társaságban. Cserébe a Lufthansa 500 millió eurós költségcsökkentő programot indított, emellett a cég leállítja az osztalékfizetést, és csökkenti a felsővezetők bérét is. A Lufthansa közel 4 százalékos pluszban is járt ma reggel, majd a kezdeti lendület elfogyott, a Lufthansa lefordult, a cég részvényárfolyama 0,8 százalékkal került lejjebb.

Emelkedéssel indult a nap az európai tőzsdéken

Emelkedéssel indult a pénteki kereskedés az európai tőzsdéken, a kontinens irányadó részvényindexei a járványügyi aggodalmak ellenére is emelkednek ma reggel, a DAX 1 százalékos erősödése mellett a CAC40 1,1 százalékkal került feljebb, míg a milánói börze 1 százalékot erősödött.

Lejjebb került a magyar tőzsde

A pénteki piacnyitás után a kezdeti emelkedés után előző napi záróértéke alá süllyedt vissza a hazai részvényindex, a BUX 84 pontos mínusz mellett 0,2 százalékkal került lejjebb. A Magyar Telekom stagnál, a Richter 0,4 százalékkal került lejjebb, az OTP 0,5 százalékot esett. A blue chipek közül egyedül a Mol képes emelkedni, az olajcég papírjai 0,4 százalékkal kerültek feljebb.

Emelkedik a BUX a pénteki piacnyitás után

Emelkedéssel indult a pénteki kereskedés a magyar tőzsdén, a BUX 230 pontos plusz mellett 0,6 százalékkal került feljebb. A blue chipek felemásan teljesítenek, a Richter 0,2 százalékkal került lejjebb, a Magyar Telekom 0,8 százalékot emelkedett. A Mol 1,1 százalékos erősödése mellett az OTP 0,9 százalékkal került feljebb ma reggel.

Emelkedéssel indulhat a pénteki kereskedés Európában

  • A nap első felében nem találták az irányt az amerikai tőzsdék, a befektetők a beérkező makroadatok mellett az amerikai koronavírus-fertőzések számának növekedésével kapcsolatos híreket emésztették, majd a csütörtöki piaczárás felé közeledve az indexek emelkedni kezdtek, a piaci szereplők kedvezően fogadták a banki szabályozás enyhítésével kapcsolatos híreket, amelyet követően a bankpapírok igen jól teljesítettek. A Dow végül 300 pontos plusz mellett 1,2 százalékkal került feljebb, az S&P500 1,1 százalékot emelkedett, míg a Nasdaq 1,1 százalékos emelkedéssel zárt.
  • Ázsiában emelkedett az indexek többsége pénteken, a Nikkei 1,3 százalékos erősödése mellett a hongkongi börze 0,5 százalékkal került lejjebb, míg a sanghaji tőzsde zárva tartott. A dél-koreai Kospi 1,2 százalékos erősödése mellett a szingapúri részvényindex 1,1 százalékkal került feljebb.
  • Az amerikai határidős indexek lejjebb kerültek ma reggel. A határidős DAX 164 pontos plusza 1,4 százalékos emelkedést vetíthet előre a pénteki piacnyitásra.
  • Pénteken teszi közzé a KSH a májusi népmozgalmi statisztikáját, az Egyesült Államokból a májusi személyes fogyasztási kiadások mellett a Michigani Egyetem júniusi fogyasztói bizalmi indexének végleges értékét teszik majd közzé.
  • Feljebb került az olaj ára ma reggel, az augusztusi leszállítású WTI jegyzése 0,4 százalékos emelkedés után 39,3 dollárnál jár. Az arany árfolyama lejjebb került ma reggel, a sárga nemesfém jegyzése 1 759,4 dollárnál jár.
  • A forint gyengül ma reggel az euróval szemben, egy euróért 354,40 forintot kell fizetni, míg egy dollár 315,75 forintba kerül.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép forrása: Spencer Platt/Getty Images

Tőzsde
ausztralia melbourne koronavirus kuzdelem200708
calabria olaszország getty stock
szentkiralyialexandra
fiatalok étterem_getty stock
fitch
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Tőzsde