nyse tőzsde usa részvény
Üzlet

Hét dolog, ami miatt rázós lehet a jövő hét az amerikai tőzsdéken

Portfolio
Ismét egy rázósabb időszak köszöntött az amerikai tőzsdékre az elmúlt hetekben, azzal együtt, hogy a koronavírus-járvány nem csillapodik a világban és több gócpontban, például az Egyesült Államokban gyorsul a fertőzés. A befektetők optimizmusa némileg alábbhagyott, a Dow index pénteken egy hónapos mélypontra esett. A Marketwatch 7 olyan tényezőt gyűjtött össze, ami miatt a volatilitás megugrására számítanak a közeljövőben.

Bár ismét egy bizonytalanabb időszak köszöntött az amerikai részvénypiacokra az elmúlt hetekben, a Dow még így is 35 százalékkal tartózkodik a márciusi mélypontja felett, a Nasdaq pedig 40 százalékot emelkedett az idei mélypontjához képest.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A Marketwatch által megkérdezett befektetők szerint a piacok kilátásait az fogja meghatározni, hogy hogy alakul a járvány, vagy hogy hogyan áll a kezelések és a vakcinák fejlesztése. Ezen kívül van még néhány tényező, ami a következő hetekben felfokozott volatilitást hozhat az amerikai tőzsdéken a Marketwatch szerint.

Gyorsuló fertőzés

A gazdaság fenntartható felépülésébe vetett bizalom nagyban függ attól, hogy az Egyesült Államok vissza tudja-e sikeresen verni a koronavírust. Az esélyeket rontja, hogy nincs egy egységes nemzeti stratégia a járvány kezelésére. A vakcina megváltoztathatja a járvány lefolyását, ha lesz elérhető oltóanyag, akkor a gazdaságok teljesen kinyithatnak, az emberek visszatérhetnek az iskolákba és a munkahelyükre. A Bernstein elemzője szerint azonban ha lesz is vakcina, az nem jelent egy azonnali csodaszert, ami egyből megoldja a járványhelyzetet.

Makroadatok

Jövő héten csütörtökön teszi közzé az Egyesült Államok a havi átfogó munkaerőpiaci jelentését, a szokásos pénteki időponthoz képest egy nappal korábban, pénteken ugyanis július 4-e miatt munkaszüneti nap lesz az országban. Egy hónappal korábban a májusi adat nagy pozitív meglepetést okozott, a várt csökkenéssel szemben ugyanis 2,5 milliós növekedésről számolt be a munkaügyi minisztérium. Ennek megfelelően az elemzők is optimistábbak lettek, most a konszenzusos várakozás 3 milliós plusz júniusra és hogy a munkanélküliségi ráta 13,3 százalékról 12 százalékra esett vissza. Ha gyengébb adatok látnak nagyvilágot, az sokkhatásként érheti a befektetőket.

Többen arra figyelmeztetnek, hogy az amerikai munkaerőpiac teljes felépülése évekig tarthat, miután mintegy 30 millió embert taszított munkanélküliségbe a járvány. Ezen a véleményen van például az LPL Financial elemzője is, aki 10 recessziós időszak munkaerőpiacát vizsgálta meg 1950-ig visszamenőleg.

Negyedév végi átsúlyozások

A piaci szereplők szerint több milliárd dollárnyi mozgás jöhet a héten a részvény-és kötvényportfoliókban, miután a negyedév végére a befektetők igyekeznek visszatérni a megcélzott allokációhoz. Mivel a negyedév során a részvények felé tolódott el az allokáció az árfolyamok emelkedése miatt, így számottevő átsúlyozások várhatók, a részvényekből a kötvények felé – jósolja a Commonwealth Financial Network befektetési stratégája. Becslései szerint csak a nyugdíjalapoknál 75 milliárd dollár áramolhat ki a részvényekből.

A következő stimulus bizonytalansága

Tovább kormányzati gazdaságélénkítő lépéseket várnak a szakértők, amelyek a kisvállalatokat meg a lakosságot célozzák meg. Jelenleg a Kongresszusban már folynak az egyeztetések, elemzők szerint július végére várható a bevezetésük. A bizonytalanságot az okozza, hogy bár Steven Mnuchin pénzügyminiszter állítása szerint a Trump-kormányzat nyitott egy újabb kör stimulusra, nem biztos, hogy a Kongresszustól elég támogatást kap ahhoz, hogy ezt véghez vigye. Egyes szakértők szerint újabb segítség nélkül a gazdaság és a piacok is lendületet veszíthetnek.

Joe Biden

A Siena College és a New York Times által publikált közvéleménykutatás szerint Joe Biden a népszerűbb az amerikai elnökválasztási kampányban Donald Trumppal szemben, 50%-36% arányban. Egy héttel korábban a Fox News pollja 50%-38%-os előnyt jósolt a demokrata jelöltnek. A részvénypiacok számára ez azért nem túl jó hír, mivel Biden programja szerint Donald Trump 2017-es társasági adóreformját visszacsinálná és 28 százalékra növelné a társasági adókulcsot. Ez a lépés pedig a Goldman Sachs becslései szerint jelentősen csökkentené az amerikai vállalatok profitját, az S&P 500 indexre vonatkozó EPS-várakozást 170 dollárról 150 dollárra vetné vissza.

A technika

A Marketwatch szerint a 10 éves amerikai kötvényhozam trendje megtört, ami szintén nem túl jó előjel a részvénypiacoknak. A 10 éves kötvényhozam az emelkedő trend alá esett, ami a biztonságba menekülést jelzi, a kötvényhozam így május 14-e óta nem látott mélypontra esett. A Janney Montgomery Scott technikai elemzője szerint a márciusi mélypontok óta látott emelkedő trend megtört, az egyre magasabb mélypontok mintája megszakadt, ez pedig alacsonyabb hozamokat eredményezhet. Ezzel együtt pedig a részvénypiacok is eltérhetnek a márciusi óta tartó trendtől.

Alacsony forgalom

Rövid hét lesz, az amerikai tőzsdék pénteken zárva tartanak július 4-e miatt, ami felerősítheti az árfolyammozgásokat.

Címlapkép: Getty Images

newyork stock exchange
usa kongresszus vihar kormány parlament szenátus felhő sötétség amerika
teslamodelu
kórházi ápolás műtét elektróda
Német lapértesülések szerint kész Merkel terve hatalmának megerősítésére
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Nehéz részvényt választani? Kereskedj akkor a legnagyobb tőzsdeindexekkel!
newyork stock exchange