wirecard
Üzlet

Az életben maradásért küzd a német botránycég, közben két nap alatt hatszorosára ugrott az árfolyam

Nem nyugodnak a kedélyek a Wirecard körül, perek sora indulhat nem csak Németországban, de más országokban is, mivel több ezer befektető égette meg magát a tőzsdei cég részvényeivel, a vállalat vezetőivel szemben már több országban büntetőfeljelentést tettek, a cég amerikai leányvállalata pedig eladó. Közben a múlt heti mélypontról meredeken emelkedik a Wirecard árfolyama, egyrészt annak örülnek a befektetők, hogy Nagy-Britanniában tovább működhet a vállalat, másrészt annak is, hogy egyre több német politikus beszél arról, hogy életben kellene tartani a Wirecardot. A címben még hatszoros szerepel, de van egy visszafogott volatilitás a papírokban, fél órával a cikkünk megjelenése után inkább nyolc az a hat.

Feloldották a korlátozásokat Nagy-Britanniában

Múlt hét vasárnap jelentette be a brit pénzügyi felügyelet, az FCA, hogy gyakorlatilag felfüggesztik a Wirecard ottani működését,

  • a német vállalat nem bonyolíthat elektronikus fizetési tranzakciókat,
  • nem végezhet semmilyen szabályozott tevékenységet,
  • nyilatkozatot kell közzétennie a weboldalán, és közölnie kell az ügyfelekkel, hogy számára már nem engedélyezett semmilyen szabályozott tevékenység folytatása.

A felügyelet tegnap késő este feloldotta a korlátozásokat, és bejelentették, hogy a Wirecard folytathatja szabályozott tevékenységét, és újra nyújthat pénzügyi szolgáltatásokat az országban, a vállalat ügyfelei újra használhatják bankkártyáikat, mint korábban. A szabályozó hatóság továbbra is figyelemmel kíséri a Wirecard működését.

Eladó az észak-amerikai leánycég

A Wirecard North America, a német vállalat amerikai leánycége eladásra kínálta fel magát, és egyben igyekezett távolságot tartani az anyacégtől abban a közleményben, amelyet most tett közzé az amerikai vállalat, amelyet Citi Prepaid Card Services néven még2016-ban vásárolt meg a Wirecard.

A folyamat már előrehaladott állapotban van, az amerikai vállalat megbízott egy befektetési bankot a tranzakció levezénylésével.

A Wirecard North America egy önálló jogi és üzleti egység, és különálló a német Wirecardtól, működése pedig önmagában is fenntartható,

áll a vállalat közleményében.

Már nincs a legnagyobbak között

Az elmúlt években a Wirecard az egyik legnagyobb tőzsdei értékű német vállalattá nőtt, a csúcson több mint 24 milliárd euró volt a cég piaci kapitalizációja, a vállalat részvényei bekerültek a 30 legnagyobb német vállalat papírjait tömörítő DAX-ba is, és a legnagyobb európai vállalatok részvényeit tömörítő Stoxx Europe 600-ba is.

Mint ahogy arról múlt héten írtunk, a Wirecard piaci kapitalizációja 400 millió euró közelébe zuhant, emiatt pedig a vállalat részvényei nem tarthatják meg tagságukat a fontosabb benchmarkokban.

A folyamat már el is kezdődött,

a Stoxx Europe 600-nak mától már nem tagja a Wirecard.

A DAX-nál bonyolultabb a helyzet, ott negyedévente történik indexfelülvizsgálat, erre legutóbb június elején került sor, legközelebb pedig szeptemberben fog, így

nagy valószínűséggel a Wirecard a következő indexfelülvizsgálatig a DAX tagja marad, amennyiben nem áll be drámai változás a cég helyzetében.

Védekezik a felügyelet

A Wirecard-üggyel kapcsolatban sok kritika érte a német pénzügyi felügyeletet, a BaFint, amelynek vezetője, Felix Hufeld most vehemensen tagadja, hogy a hatóság hibát követett volna el,

a jogszabályok alapján nem is avatkozhatott volna be a Wirecard könyvvizsgálatába,

mondta Hufeld a felügyelet legutóbbi ülésén.

Ez fordulat ahhoz képest, hogy a felügyelet vezetője a múlt héten még arról beszélt, hogy elfogadja a BaFint ért kritikákat, mivel

nem voltunk elég hatékonyak ahhoz, hogy megelőzzük azt, ami történt,

ismerte el akkor Hufeld.

A felügyelet vezetője szerint nem is a BaFinen, hanem az EKB-n múlt, hogy a Wirecardot nem pénzügyi holdingként sorolták be, így a felügyeletnek relatíve kevés ellenőrzési joga volt a konszern felett. A BaFin eredetileg pénzügyi holdingként értelmezte a Wirecardot, az EKB viszont technológiai vállalatként sorolta be a Wirecardot, és csak a leányvállalatát sorolta a bankok közé.

Közben vezető német politikusok követelik Hufeld lemondását, és nem fogadják el a BaFin védekezését az ügyben.

Utórengések Ausztriában

Nem csak Németországban, Ausztriában is indulhatnak perek a Wirecard-ügyben, a Christandl & Partner ügyvédi iroda már vizsgálja a jogosrvoslati igényeket a BaFinnel és a Wirecard könyvvizsgálójával, az EY-jal szemben.

Közben Ausztriában is büntetőfeljelentést tettek a Wirecard vezetőivel, Markus Braunnal és Jan Marsalekkel szemben, piacbefolyásolás és súlyos csalás miatt, mivel a befektetőket hamis pénzügyi kimutatással vezették félre. Ausztriában egyrészt azért van folytatása a német tőzsdei cég bukásának, mert sok osztrák befektető is megégette magát a Wirecard tőzsdei zuhanásában, másrészt Braun és Marsalek osztrák állampolgár is. Braun egyébként az ÖVP nagyvonalú támogatója is volt, ráadásul Sebastian Kurz meghívta a kormány munkáját támogató stratégiai csapatba, a Think Austriába is.

Elszállt az árfolyam

Múlt hét pénteken egészen 1,08 euróig zuhant a Wirecard árfolyama, miközben másfél hete még 100 euró felett álltak a jegyzések. A vállalat csődvédelem alatt áll, ami azt jelenti, hogy a működése folyamatos, és a részvényeivel is folyamatos a kereskedés, és mint ahogy az csődközeli cégek részvényeivel (lásd Hertz) lenni szokott, a részvényárfolyam minden jó hírre meredeken emelkedik, ma például egészen 6,8 euróig,

csak ma megduplázódott az árfolyam, 2 nap alatt a 6-szorosára emelkedett.

Egyrészt annak örülnek a befektetők, hogy Nagy-Britanniában tovább működhet a vállalat, másrészt annak is, hogy egyre több német politikus beszél arról, hogy életben kellene tartani a Wirecardot.

wire

Update 10:25

Már 8 euró felett is álltak a jegyzések, vagyis a múlt heti mélypont óta közel 7,6-szorosára emelkedett az árfolyam.

wire

Címlapkép: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg via Getty Images

Frankfurti tőzsde
Koronavírus
forint mnb épület sötét magyar jegybank
fedusa_shutter
románia bukarest zászló
Tortenelmi_idok_olaj2020_cimlapkep_1500x844
Dollármilliók csúsztak zsebbe: kipakolt a korrupt olimpiáról a szervező
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Vezető könyvelő

Vezető könyvelő
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Részvények, indexek, devizák és árupiacok élő elemzése, ötletelés.
Frankfurti tőzsde