FONTOS Rendkívüli időben jelent meg a döntés: elképesztő ingyenpénzt szór a vállalatokra a kormány
Frankfurti tőzsde
Üzlet

Nyolcéves csúcson az arany, és közben emelkedtek az amerikai részvények

Portfolio
Európában mérsékelt emelkedéssel indult a keddi kereskedés, a befektetők kedvezően fogadták a vártnál kedvezőbb, kínai feldolgozóipari beszerzési menedzserindexet. Délután felemásan teljesítettek a kontinens börzéi, miután a hangulatra a járványügyi aggodalmak vetettek árnyékot. A magyar tőzsde eséssel zárt ma, a blue chipek közül az OTP teljesített a leggyengébben. A tengerentúli tőzsdéken a kereskedés első szakaszában nem alakult ki határozott irány, de aztán a kedvező makroadatok hatására az optimistább befektetők kerültek többségbe.

Szépen zárta a negyedévet Amerika

  • Dow: +216 pont, +0,8%
  • S&P 500: +47 pont, +1,5%
  • Nasdaq: +185 pont, +1,9%

A nap egyik legnagyobb nyertese a Tesla, a részvény 1080 dollárig emelkedett a mai kereskedésben.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Zárás előtt szép nyerő a tengerentúlon

A Dow 0,6%-os, az S&P 1,3%-os, a Nasdaq 1,6%-os pluszban áll röviddel az amerikai tőzsdezárás előtt. Ahogyan az az indexekből is sejthető, elsősorban a technológiai papírok emelkednek szépen. A Netflix közel 2%-ot erősödött, az Uber 4,5%-ot, a Tesla pedig majdnem 7%-os nyerőben áll.

Az árfolyamok annak ellenére emelkednek, hogy az amerikai járványhelyzet egyre súlyosbodik, és a befektetők által nagy figyelemmel kísért megszólalások is alapvetően kedvezőtlen gazdasági kilátásokat vázoltak fel. A Fed-elnök Jerome Powell és a pénzügyminiszter Steven Mnuchin a meghallgatásuk során nem tűntek optimistának, ám úgy tűnik, a fogyasztói bizalmi és lakásár-statisztikák vártnál jobb számai feledtetni tudták ezt a befektetőkkel.

Ma egyébként egy szép rekordot is bejelenthetünk, még ha kicsit "csalás" is: a Dow és az S&P500 az utóbbi 20 év legjobb negyedévét zárja a mai napon, míg a Nasdaq a dotcom lufi 2001-es kipukkanása óta nem emelkedett egy negyedévben ennél többet. Ebben persze fontos szerepet játszik, hogy a koronavírus-járvány okozta ijedtség éppen március vége felé hatott leginkább a részvényárfolyamokra, tehát volt honnan emelkedni.

 

Száguld az arany

Nyolcéves csúcsára szökött fel az arany árfolyama a mai kereskedésben, miután a biztos menedéknek számító eszköz iránti kereslet tovább emelkedett a koronavírus-járványról szóló kedvezőtlen hírek hatására.  Egy uncia ára 1779 dollár fölé emelkedett.

Érdekesség, hogy a mai részvénypiaci hangulat amúgy egyáltalán nem rossz, mindhárom nagy amerikai tőzsdeindex pluszban áll.

Az OTP húzta a BUX-ot ma, eséssel zárt a magyar tőzsde

Jelentős eséssel zárt a magyar tőzsde, a BUX 1,9 százalékkal került ma lejjebb. A BUX-ot az OTP esése húzta, melynek árfolyama 3,8 százalékot gyengült. Emellett a blue chipek közül a Mol 0,4 százalékkal került lejjebb, a Richter 1,7 százalékot esett, míg a Magyar Telekom hétfői záróértékén fejezte be a keddi kereskedést. A magyar tőzsdén a legjobban a 4iG teljesített, melynek árfolyama 10,3 százalékkal került feljebb. A hazai börzén a leggyengébben a Gloster teljesített, melynek árfolyama 5,4 százalékot esett.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start  

Csúnyán lefordult az OTP, kritikus szinten az árfolyam

Március közepén egy méretes rés maradt az OTP grafikonján, a gap-betöltés pedig június elejére megtörtént, de mivel nagyon messziről futott neki az árfolyam a 11 760 körüli szintnek, így várható volt, hogy első körben lefordul az árfolyam. Azóta több alkalommal is kísérlet történt a technikai szempontból fontos, sokak által figyelt szint áttörésére, de végül mindig az eladók nyertek, és lefordult az árfolyam. Az eddigi legsikeresebbnek ígérkező kitörésre múlt hét kedden került sor, aznap már 12 ezer forint felett is álltak a jegyzések, de napon belül csúnya esés jött, az aznapi csúcsról pedig már közel 8 százalékot esett az árfolyam. A tegnapi hasonló mozgások után ma egy szintén kiemelten fontos szintig esett az árfolyam, mégpedig a március közepi lokális csúcs által kijelölt szintig. Vagyis kialakult egy több száz pontos sáv, ezen belül mozog az árfolyam, abba az irányba lesz majd érdemes pozíciókat felvenni, amelyik irányba ebből a sávból kilép az árfolyam.

Az OTP ma 3,7 százalékkal került lejjebb.

otp tek

Nem találják az irányt az amerikai tőzsdék a félév utolsó kereskedési napján

Előzőnapi záróértékük közelében nyitottak a tengerentúli tőzsdék, a Dow 0,3 százalékos esése mellett, az S&P 500 stagnál, míg a Nasdaq 0,1 százalékot emelkedett. A második negyedév utolsó kereskedési napján a hangulatra rányomják a bélyegüket a koronavírus terjedésével kapcsolatos befektetői aggodalmak, miután Kalifornia és Texas rekord mértékű ugrást jelentett a koronavírusos esetszámokban hétfőn. Emellett az USA-Kína feszültség is ott lebeg a piacok felett, hiszen a kínai parlament elfogadta a nemzetközileg vitatott hongkongi nemzetbiztonsági törvényt. Mindennek ellenére az S&P 500 1998 óta a legjobb negyedévét zárhatja a mai nappal.

dow

Felpattant a 4iG

Felpattant a 4iG a keddi kereskedésben, az árfolyam 9,4 százalékot emelkedett. Mivel vállalati hír nem érkezett, így a jelenetős emelkedés egyik részről technikai korrekcióval magyarázható, hiszen ebben a hónapban lényegében végig egy csökkenő trendben mozgott az árfolyam, múlt héten 9,4 százalékkal került lejjebb a részvény árfolyama. A mai emelkedés mögött a cég jövőbeli akvizícióival kapcsolatos befektetői várakozások is meghúzódhatnak. Emellett fontos megjegyezni, hogy a 4iG mai forgalma kevesebb, mint fele a részvény átlagos napi forgalmának.

4ig

A legforróbb cég a tőzsdén, sokan már az új Teslát látják benne

A trendek egyértelműen abba az irányba mutatnak, hogy a tehergépjármű gyártók egyre inkább zöld irányba mozdulnak el. Bár az elektromos járművek úttörője egyértelműen a Tesla, a közelmúltban nem egy olyan gyártó felkeltette a befektetők figyelmét, amely a kamiongyártás megújítását tervezi. Az egyik ilyen cég a Hyliion, amely izgalmas megközelítéssel hódítaná meg a szegmenst. A sztori sok szempontból nagyon messze van még a Tesláétól, de hájp már most van a Hyliion körül.

Tovább a cikkhez

Nagyot emelkedett ma a Wirecard árfolyama

A Wirecard árfolyama másfél hete még 100 euró felett járt, majd a cégnél kirobbant, és tovább gyűrűző botrány következtében az árfolyam múlt pénteken egészen 1,08 euróig zuhant. A cég részvényárfolyama nagyot emelkedett ma, a befektetők egyrészt annak örülhettek, hogy a társaság Nagy-Britanniában tovább működhet, másrészt annak is, hogy egyre több német politikus beszél arról, hogy életben kellene tartani a Wirecardot. A Wirecard részvényárfolyama 66,3 százalékot emelkedett ma.

Wirecard

Esik a BUX, lefordult az OTP

Az irányadó európai részvényindexek felemásan teljesítenek kora délután, a DAX 0,2 százalékos erősödése mellett a CAC40 0,1 százalékkal került lejjebb, a milánói tőzsde 0,6 százalékot esett. A régiós részvényindexek is vegyesen teljesítenek, a bécsi börze 0,8 százalékos esése mellett a lengyel tőzsde 0,1 százalékkal került lejjebb, míg a prágai részvényindex 0,2 százalékot emelkedett.

A magyar tőzsde esik, a BUX 5,5 milliárd forintos forgalom és 344 pontos mínusz mellett 0,9 százalékkal került lejjebb. A blue chipek felemásan teljesítenek, a hazai nagypapírok közül 2,4 százalékos esésével az OTP teljesít a leggyengébben. A BUX komponensei közül 9,7 százalékos erősödésével a 4iG teljesít a legjobban.

otp

Lejjebb kerültek az európai tőzsdék

A délelőtt első felében látott bizonytalanság után lejjebb kerültek az irányadó európai börzék kedden, miután a vártnál kedvezőbb kínai makroadat ellenére a részvénypiaci hangulatot a járványügyi félelmek árnyékolták be. Az olasz tőzsde 1 százalékos esése mellett a francia részvényindex 0,4 százalékkal került lejjebb, míg a DAX 0,2 százalékot esett.

Az életben maradásért küzd a német botránycég, közben két nap alatt hatszorosára ugrott az árfolyam

Nem nyugodnak a kedélyek a Wirecard körül, perek sora indulhat nem csak Németországban, de más országokban is, mivel több ezer befektető égette meg magát a tőzsdei cég részvényeivel, a vállalat vezetőivel szemben már több országban büntetőfeljelentést tettek, a cég amerikai leányvállalata pedig eladó. Közben a múlt heti mélypontról meredeken emelkedik a Wirecard árfolyama, egyrészt annak örülnek a befektetők, hogy Nagy-Britanniában tovább működhet a vállalat, másrészt annak is, hogy egyre több német politikus beszél arról, hogy életben kellene tartani a Wirecardot.

Tovább a cikkhez

Felemásan teljesítenek az európai börzék

A keddi piacnyitástól távolodva felemásan teljesítettek az irányadó európai részvényindexek, a bár a befektetők kedvezően fogadták a vártnál kedvezőbb, júniusi kínai feldolgozóipari beszerzési menedzserindexet, azonban a járványügyi aggodalmak árnyékot vetettek a hangulatra, miután az Egészségügyi Világszervezet (WHO) főigazgatója hétfőn arról beszélt, hogy a koronavírus-járvány még egyáltalán nincs közel a végéhez. A milánói börze 0,3 százalékos esése mellett a CAC40 0,1 százalékkal került feljebb, a DAX 0,1 százalékot emelkedett.

dax

Mérsékelt emelkedéssel indult a keddi kereskedés az európai tőzsdéken

Emelkedéssel vágtak neki a keddi kereskedésnek az irányadó európai részvényindexek, a befektetők kedvezően fogadták a kínai makroadatot, miután Kínában a feldolgozóipari beszerzésimenedzser-index 50,9 pontra emelkedett júniusban az előző hónapban mért 50,6 pontról. A feldolgozóipari BMI ezzel immár negyedik egymást követő hónapja állt a növekedést és a visszaesést egymástól elválasztó 50 pontos küszöb fölött. A DAX 0,4 százalékkal került feljebb, a CAC40 0,2 százalékot emelkedett.

dax

Lejjebb került a hazai részvényindex

A keddi piacnyitástól távolodva lejjebb került a hazai részvényindex, a BUX 206 pontos mínusz mellett 0,6 százalékkal került lejjebb. A blue chipek közül a Mol, a Richter és a Magyar Telekom is stagnál, míg az OTP 1,6 százalékot esett.

bux

Az irányt keresi a BUX a keddi piacnyitás után

Előző napi záróértéke közelében jár a keddi piacnyitás után a magyar tőzsde, a BUX 8 ponttal került lejjebb ma reggel, a blue chipek felemásan teljesítenek. A Magyar Telekom stagnál, a Richter 0,8 százalékkal került lejjebb. Az OTP 0,1 százalékos erősödése mellett a Mol 0,7 százalékkal került feljebb.

bux

Osztalékot csökkent a Wells Fargo

Egy évtizede először csökkenti az osztalékfizetést a Wells Fargo, Amerika negyedik legnagyobb bankja – írja a Wall Street Journal.

Tovább a cikkhez

Emelkedéssel indulhat a keddi kereskedés Európában

  •  A hétfői piacnyitást követő átmeneti bizonytalanság után emelkedni kezdtek a tengerentúli tőzsdék, az erősödés egészen a nap végéig kitartott, a beérkező ingatlanpiaci adatot kedvezően fogadták a befektetők, azonban a járványhelyzet alakulása továbbra is árnyékot vetett a hangulatra.A Dow végül 580 pontos plusz mellett 2,3 százalékkal került feljebb, az S&P500 1,5 százalékot emelkedett, míg a Nasdaq 1,2 százalékos emelkedéssel zárt.
  • Emelkednek az ázsiai tőzsdék kedden, a hangulatot a vártnál kedvezőbb kínai feldolgozóipari beszerzési menedzserindex is javította, amely 50,9 pontra emelkedett júniusban, a feldolgozóipari BMI ezzel immár negyedik egymást követő hónapja állt a növekedést és a visszaesést egymástól elválasztó 50 pontos küszöb fölött. A Nikkei 1,8 százalékos emelkedése mellett a hongkongi tőzsde 0,9 százalékkal került feljebb, a sanghaji börze 0,6 százalékot erősödött. Ázsia más részein is emelkednek a tőzsdék, a dél-koreai Kospi 1,4 százalékos erősödése mellett a szingapúri részvényindex 1,3 százalékkal került feljebb.
  • Az amerikai határidős indexek feljebb kerültek ma reggel. A határidős DAX 95 pontos plusza 0,8 százalékos emelkedést vetíthet előre a keddi piacnyitásra.
  • Kedden a KSH a keresetek áprilisi statisztikáit teszi közzé, az MNB a pénzügyi számlák részletes adatait publikálja majd. Az Egyesült Királyságból az első negyedéves, végleges GDP-adat érkezik, az eurozónából a júniusi inflációs statisztikát publikálják. Az Egyesült Államokból az áprilisi Case-Shiller lakásárindex mellett a Conference Board júniusi fogyasztói bizalmi indexét teszik közzé.
  • Lejjebb került az olaj ára ma reggel, az augusztusi leszállítású WTI jegyzése 0,4 százalékos esés után 39,6 dollárnál jár. Az arany árfolyama lejjebb került ma reggel, a sárga nemesfém jegyzése 0,1 százalékos esést követően 1 771,65 dollárnál jár.
  • A forint az irányt keresi ma reggel az euróval szemben, egy euróért 356,49 forintot kell fizetni, míg egy dollár 317,33 forintba kerül.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép forrása: Hannelore Foerster/Bloomberg via Getty Images

babyhome
adozas_nav
koronaviruscoronavirus
Véget ért az előrehozott választás Szlovéniában
iránrohani0922
orban viktor olvas
spanyolország turizmus tengerpart
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Díjmentes grafikonelemzők, megbízástípusok, hasznos praktikák.
Online előadás
Stratégiaépítés legfontosabb elemei, lépései, szempontjai.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
2020. szeptember 10.
Lakás Konferencia 2020
szijjarto