BÉT
Üzlet

Itt a brókercégek friss rangsora, megőrizte vezető helyét a Wood

Portfolio
A koronavírus-járvánnyal kapcsolatos aggodalmak fokozódása a magyar tőzsde forgalmán is meglátszott az elmúlt hónapok során, a márciusi és áprilisi forgalomnövekedést májusban megnyugvás és csökkenő piaci forgalom követte, majd a magyar tőzsde forgalma júniusban ismét növekedni tudott a korábbi hónaphoz képest. A brókercégek közül a Wood júniusban megőrizte vezető helyét, míg a forgalmi rangsorban a második helyen az Erste állt, a harmadik helyet pedig a Concorde szerezte meg.

A márciusi részvénypiaci zuhanásokat követően áprilisban és májusban is emelkedtek a világ tőzsdeindexei, az erősödés június elején is folytatódott, azonban a hónap második felére megtorpant a részvénypiacok emelkedése, bár érdemes megemlíteni, hogy a Nasdaq Composite júniusban többször is új történelmi csúcsokon tudott zárni. A magyar tőzsde is erősödéssel vágott neki a júniusnak, a hónap második felében azonban a hazai részvényindex sem találta az irányt, majd június végéhez közeledve a magyar tőzsde is lejjebb került, a BUX végül mérsékelt, 0,16 százalékos eséssel zárta a hónapot.  

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A magyar tőzsdén a júniusi, duplikált forgalom meghaladta a 655 milliárd forintot, ami 84 százalékkal magasabb a korábbi év azonos időszakához képest, azonban így is jelentősen elmaradt a márciusi, 1000 milliárd forintot meghaladó részvénypiaci forgalomtól, amely mögött a koronavírus-járvánnyal összefüggő globális eladói hullám húzódott meg.

A hazai blue chipek közül egyedül az OTP tudott emelkedni júniusban, a bankpapír 6,3 százalékkal került feljebb, ledolgozva egy keveset a korábbi eséséből, az OTP a piaci forgalom több mint 66 százalékát adta. A piaci forgalom 16,3 százalékát adó Mol árfolyama júniusban 5,7 százalékkal került lejjebb, a harmadik legnagyobb forgalmú részvény, a Richter pedig 4,3 százalékot esett. A Magyar Telekom a hazai tőzsdei forgalom 1,6 százalékát adta, a távközlési cég részvényei júniusban 2,8 százalékkal kerültek lejjebb.

Emellett érdemes megemlíteni, hogy a hónap során elindult a kereskedés a BÉT Xtend kategóriában a Gloster részvényeivel, az első napi 2150 forintos záróár után a papír a hónap folyamán 3000 forint fölött is járt.

A 15,6 milliárdos napi átlagforgalom jelentősen meghaladta az előző havi értéket, azonban így is elmaradt az áprilisi 18,2 milliárd forintos napi átlagos forgalomtól.

A brókercégek közül júniusban megőrizte vezető helyét a Wood, 168,2 milliárd forintos forgalommal, ami 25,7 százalékos piaci részesedést jelent.

Az Erste állt a második helyen 24,3 százalékos részesedéssel, míg júniusban a harmadik helyen álló Concorde részesedése 17,8 százalékos volt.

A Wood júniusban több mint duplázni tudta a forgalmát az előző év azonos időszakához képest, a Concorde forgalma 54,8 százalékkal nőtt júniusban a korábbi év azonos időszakával összehasonlítva, míg az Erste esetében 59,5 százalékos volt a forgalom növekedése 2019. júniusához képest. A top tízből jelentős növekedést mutatott a KBC és a Random Capital is, míg az OTP forgalma több mint ötszörösére emelkedett júniusban a tavalyi év azonos időszakához képest.

Címlapkép forrása: Budapesti Értéktőzsde

útépítés építkezés
wall street
london nagy britannia city
bull
ernst n young
factory
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Újságíró

Újságíró

Junior elemző, elemző

Junior elemző, elemző
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
mobil alkalmazás okostelefon koronavírus járvány