FONTOS Letarolta Magyarországot a Temu, és nincs ki megállítsa
 
Előfizetői tartalom

Tombol a bika a tőzsdéken, a koronavírus csak az egyik lábát gáncsolta el

Portfolio
Történelmi turbulenciákon vannak túl a világ tőkepiacai, az év első másfél hónapja még optimistán telt, a történelem leghosszabb ideig tartó bikapiaca vígan dübörgött, aztán hetek leforgása alatt összezuhantak a piacok, majd a mélypontról villámgyorsan jött a felpattanás. A hosszú lejáratú amerikai állampapírok mellett, a technológiai óriáscégek részvényeivel lehetett idén szép hozamokat elérni, de néhány nyersanyag, például az arany is kiemelkedő teljesítményt nyújtott. A részvénypiacok kezdenek magukhoz térni, főként a technológiai és biotech részvények mentek idén nagyot.

Mi történt az első félévben?

Túl vagyunk az év első 6 hónapján, rég nem látott izgalmakat hozott a koronavírus-járvány a tőkepiacokon. Az év első heteiben még jó volt a hangulat, majd február közepén véget ért a történelem leghosszabb ideig tartó bikapiaca a koronavírus-járvány hatására, és egy nagyjából egy hónapig tartó óriási zuhanást láttunk. A sorra érkező monetáris és fiskális élénkítő lépések viszont jelentősen hozzájárultak, hogy a részvénypiacok a sokat emlegetett V alakú felpattanást produkálják a márciusi mélypontról. Bár féléves olvasatban a legtöbb tőzsdeindex még mínuszban jár idén, az amerikai tőzsdék több mint 20 éve a legjobb negyedéves teljesítményt nyújtották 2020 második negyedévében.

Hogy mekkora hullámvasút is volt ez az előző hat hónap, azt jól példázza, hogy a VIX, a Wall Street félelem indexének is nevezett volatilitás indikátor 121 százalékot emelkedett idén. A VIX csúcspontja 82,7 pontnál volt március közepén, korrelációban a tőzsdei zuhanással, ahonnan egy folyamatos csökkenő trendben mozgott az index. Június elején ismét 40 pont fölé ugrott a VIX, ekkor több dolog is kellett a volatilitás emelkedéséhez, részben a Fed gazdasági előrejelzése józanította ki a befektetőket, de a piacok túlvettsége és a koronavírus második hullámával kapcsolatos aggodalmak is szerepet játszottak.

Visszatekintve az elmúlt félévre az is látszik, hogy kifejezetten jó döntés volt az amerikai hozamcsökkenésre játszani, a hosszú lejáratú amerikai államkötvények árfolyama jelentősen emelkedett idén. Emellett a nyersanyagpiacon is több eszköz bizonyult jó döntésnek, élen az arannyal. A részvénypiacok szempontjából egyértelműen a technológiai és biotech papírok voltak a válság nagy nyertesei, nem véletlen, hogy a tech-túlsúlyos amerikai Nasdaq részvényindex teljesített idén a legjobban a világ legfontosabb részvényindexei közül.

Miről szól még a cikk?

  • Mely eszközosztályok teljesítettek a legjobban idén?
  • Melyek voltak a nyertesek a nyersanyagpiacokon?
  • Melyik tőzsdeindex emelkedett a legnagyobbat idén, és mely részvények voltak a legforróbbak?
  • Hogyan teljesített a magyar tőzsde nemzetközi viszonylatban?

Kedves Olvasónk!

A keresett cikk a portfolio.hu hírarchívumához tartozik, melynek olvasása előfizetéses regisztrációhoz kötött. Lapunk kiemelt tartalmaihoz való hozzáférés díja egy évre 29 845 forint. Választhatsz havi csomagot is, melynek költsége 2 490 forint. További információ és csatlakozás az alábbi gombra kattintva!

Signature előfizetés