Hozta a kötelezőt az Allianz
Üzlet

Allianz: a koronavírus háromszor akkora sokk a biztosítási piacnak, mint a pénzügyi válság volt

Portfolio
Várhatóan több mint háromszor erősebb lesz a koronavírus-világjárvány hatása, mint az előző globális pénzügyi válságé, idén ugyanis 3,8%-os lehet a globális piaci visszaesés – vélik az Allianz tegnap közzétett 2020-as Globális Biztosítási Jelentésének szerzői. Magyarország biztosítási piaca egyelőre ellenállónak bizonyult, éves díjbevétel-növekedése viszont a tavalyi 10,6%-ról 1,7%-ra eshet vissza idén.

A jelentés szerint 2019-ben a biztosítási díjak világszinten 4,4 százalékkal nőttek, és elérték a 3906 milliárd eurót, amivel az elmúlt négy év legerősebb növekedését produkálták Kelet-Európában 8,6 százalékos növekedés volt megfigyelhető, és az összes biztosítási díj-bevétel 64 milliárd euróra rúgott, amelynek több mint felét a „2 Nagy” (Oroszország és Lengyelország) könyvelhette el.

Magyarország biztosítási piaca 10,6 százalékkal nőtt 2019-ben: a pénzügyi világválság óta ez volt a leggyorsabb ütemű bővülés a piacon, a növekedés hajtómotorja az 56 százalékos piaci részesedéssel rendelkező vagyon- és balesetbiztosítási szegmens volt. 2020-ban a díjbevétel várhatóan stagnálni fog Kelet-Európában, világszinten pedig 3,8 százalékkal zsugorodik majd. Az életbiztosítás valószínűleg jobban megszenvedi majd a helyzetet, mint a vagyon- és balesetbiztosítás – előbbi esetében 4,4 százalékos, míg utóbbiak esetében 2,9 százalékos visszaesés várható. A koronavírusvilágjárvány hatása így több mint háromszor erősebb lesz, mint a globális pénzügyi válságé, amikor is a globális díjbevétel 1 százalékkal csökkent.

A Covid-19- járványt megelőző trendhez képest közel 360 milliárd euró tűnik majd el a globális biztosítási díjbevételből – jósolják. A legtöbb piac 2021-ben tér majd magához, és a következő évtized növekedése globálisan 4,4 százalék lesz, míg Kelet-Európában 6,1százalékos érték várható.

Ludovic Subran, az Allianz vezető közgazdásza szerint „2020-at kétségtelenül elveszítettük a vírus miatt”. Szerinte sokkal érdekesebb kérdés, hogy mi is jön majd a Covid-19 után. Alapvetően az alábbi három trend körvonalazódott már a járvány előtt is, amelyek a következő években intenzívebbé válnak majd:

  • az üzleti modell digitalizációja,
  • az Ázsia felé fordulás és
  • az ESG tényezők előtérbe kerülése.

Míg az ázsiai piaci szereplők a technológia területén járnak az élen, az európaiak az ESG terén erősek. Ázsiában dől majd el azonban, ki uralja a globális biztosítási piacot, hiszen az ázsiai háztartások válnak a legstabilabb fogyasztókká, így ezek határozzák meg a biztosítások iránti globális keresletet.

Magyarország számára 2020 több kihívást is támaszt: a díjbevétel növekedése várhatóan 1,7 százalékra esik vissza, majd 2021-ben közel 5 százalékra gyorsul majd. A 2030-ig tartó teljes évtizedben Magyarország évente várhatóan 3,7 százalékkal bővül, ami jóval gyorsabb az előző évtized növekedési üteménél (2,1 százalék) – vélik az Allianznál.

Címlapkép: Shutterstock

Frankfurti tőzsde
bejrút200804
koronavirus
erkély zöld épület
moszkva vörös tér oroszország kreml
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Frankfurti tőzsde