gilead
Üzlet

Az EU engedélyezte a Gilead koronavírus gyógyszerének feltételes forgalomba hozatalát

MTI
Portfolio
Az Európai Bizottság pénteken bejelentette, hogy engedélyezi a koronavírus súlyos eseteiben alkalmazható, remdesivir hatóanyagú, Veklury néven futó gyógyszer feltételes forgalomba hozatalát.

Ez az első Covid-19 elleni hatóanyag, amelynek forgalmazását az EU engedélyezi. A jóváhagyást a megszokott 67 napos eljárásnál rövidebb, gyorsított eljárás keretében bocsátották ki, az Európai Gyógyszerügynökség ajánlásit követve.

Sztella Kiriákidész egészségügyért felelős uniós biztos a bizottság sajtóközleménye szerint elmondta, hogy az engedélyt kevesebb mint egy hónappal a kérelem benyújtása után már meg is adták, ami egyértelműen bizonyítja az unió elkötelezettségét a gyors válaszlépések és a hatékony kezelések biztosítása mellett.

Az Európai Gyógyszerügynökség honlapján található értékelés szerint a gyógyszervizsgálat kimutatta, hogy a remdesivirrel kezelt, oxigénbevitelre szoruló betegek körülbelül 11 nap elteltével gyógyultak.

A remdesivir gyártója a vírusfertőzés elleni készítményekre szakosodott amerikai Gilead Sciences gyógyszercég. A Gilead korábban 2 340 dollárra (jelenlegi árfolyamon számítva 734,7 ezer forintra) árazta be a koronavírus-gyógyszer jelöltjével történő ötnapos kezelést az Egyesült Államokban és néhány más fejlett országban.

A remdesivir általában olyan betegeket használják, akik kórházi kezelésre szorulnak, hiszen a szert intravénásan kell beadni, és a kezelés legalább öt napig tart. Viszont a klinikai tesztek során a szer segített lerövidíteni a betegek gyógyulási idejét, emellett a remdesivirt tartják jelenleg a leghatékonyabb kezelésnek a fertőzések korai szakaszában.

A hatékonysága miatt a Gilead gyógyszerérére óriási a kereslet, az amerikai Egészségügyi és Szociális Minisztérium több mint félmillió kezelést biztosított a gyógyszerből az amerikai kórházak számára szeptember végéig, ami magában foglalja a Gilead júliusi termelési kapacitásának száz százalékát és az augusztusi és szeptemberi kapacitásának kilencven százalékát.

A Gilead Sciences árfolyama idén 17,5 százalékot emelkedett.

Címlapkép: David Paul Morris/Bloomberg via Getty Images

maszkosférfi
Frankfurt tőzsde
kiskereskedelem
Brain Bar 2020
bmw
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu
Online előadás
Hogyan tudsz profitálni a száguldó nemesfémpiaci árakból?
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Hackertámadás érte az EKB egyik honlapját