Frankfurti tőzsde
Üzlet

Eséssel zárt a magyar tőzsde

Portfolio
Ázsiában emelkedtek a tőzsdék pénteken, miután júniusban tízéves csúcsra ugrott a kínai szolgáltatószektor beszerzési menedzserindexe. Európában a kezdeti emelkedés után lefordultak a kontinens börzéi, a tengerentúli tőzsdék pedig a Függetlenség Napja miatt zárva tartanak ma. A magyar tőzsde eséssel zárta a pénteki kereskedést.

Eséssel zárt a magyar tőzsde

Eséssel zárt a magyar tőzsde, a BUX 0,8 százalékkal került lejjebb. A blue chipek közül egyedül a Magyar Telekom tudott emelkedni, melynek árfolyama 1,2 százalékkal került lejjebb. A Mol 0,1 százalékos mérsékelt eséssel zárt, míg a Richter 1,5 százalékot gyengült, az OTP árfolyama pedig 1,3 százalékkal került ma lejjebb. A magyar tőzsdén a legjobban a CIG Pannónia teljesített, melynek árfolyama 4 százalékkal került feljebb. A hazai börzén a leggyengébben a Gloster teljesített, melynek árfolyama 8 százalékot esett.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Mérsékelten esik a magyar tőzsde

A pénteki kereskedés vége felé közeledve továbbra is mérsékelt esést látunk a magyar tőzsdén, a hazai blue chipek felemás képet festenek. A BUX mérsékelt esése egyébként beleillik a régiós képbe, hiszen a varsói tőzsde 0,1 százalékos gyengülés mellett, a bécsi börze 0,5 százalékkal került lejjebb, míg a szlovén tőzsde 0,3 százalékot esett. 

Az EU engedélyezte a Gilead koronavírus gyógyszerének feltételes forgalomba hozatalát

Az Európai Bizottság pénteken bejelentette, hogy engedélyezi a koronavírus súlyos eseteiben alkalmazható, remdesivir hatóanyagú, Veklury néven futó gyógyszer feltételes forgalomba hozatalát.

Tovább a cikkhez

Közel megduplázta rendeléseit a NetPincér anyacége a koronavírus-járvány közepette

Közel megduplázta rendeléseit a NetPincér anyacége, a Delivery Hero a második negyedévben, miután a koronavírus-járvány közepette az emberek több ételt rendeltek házhoz. A cég számait jól fogadták a befektetők, a Delivery Hero árfolyama új csúcsra emelkedett ma.

Tovább a cikkhez

Lefordultak az európai tőzsdék

Bár a nyitás után a még mérsékelt emelkedést láttunk a irányadó európai részvényindexeken, ezt délután lefordulás követte. A francia tőzsde a leggyengébben teljesítő börzék között van, amely részben azzal magyarázható, hogy lemondott hivataláról az Édouard Philippe vezette francia kormány. 

Emelkedik a Wirecard

A korábbi botránysorozat fényében egyre valószínűbb forgatókönyv, hogy a Wirecard a jelenlegi formájában nem működhet tovább, és feldarabolás előtt áll. A vállalatcsoportnak több értékes eszköze is van, például a Wirecard Bank, amellyel kapcsolatban a legnagyobb német bank, a Deutsche Bank is érdeklődik. Egyelőre pénzügyi segítségről van szó a Deutsche Bank közleménye szerint, lapértesülések szerint azonban a Deutsche Bank ennél tovább is menne, és elképzelhető, hogy megvásárolja a Wirecard bankját, amely egyébként nem áll csődvédelem alatt. A befektetők egy része azt reméli, hogy a Deutsche Bank színre lépésével verseny indulhat a Wirecard eszközeiért, ami a Wirecard árfolyamát is a magasba emelheti. Ez egyelőre még nem történt meg, a Wirecard árfolyama 3 nap alatt 9,2 euróról közel harmadára, 3 euróra zuhant. Ma egyébként 7,7 százalékot emelkedett.

Esik a magyar tőzsde, lefordult az OTP

Lefordult a magyar tőzsde pénteki kereskedésben, a BUX 0,4 százalékkal került lejjebb. A blue chipek felemásan teljesítenek, a Mol 0,3 százalékot emelkedett, míg a Magyar Telekom 0,7 százalékot erősödött, a Richter 0,1 százalékkal került lejjebb, az OTP pedig jelentősebb 1,3 százalékot esett. Az OTP árfolyama múlt hónapban egy, a márciusi nagy esés során a grafikonon keletkezett rést júniusra betöltötte, majd a rés által jelölt sávban mozgott. Az árfolyam többször megpróbálkozott a kitöréssel, azonban minden felszúrás után az eladók nyertek, végül múlt hónap végén lefordult az árfolyam és a sáv alsó határánál lefelé tört ki. A következő megállót így az április közepétől indult emelkedő trendvonal jelentheti majd az árfolyam számára.

Nem találják az irányt az európai tőzsdék

Felemás képet festenek az irányadó európai részvényindexek a péntek délelőtti kereskedésben. Befektetők a frissen megérkezett júniusi végleges szolgáltatószektori BMI adatokat emésztik, amely Németországban a májusi 32,6 pontról 47,3 pontra ugrott júniusban, míg a közgazdászok 45,8 pontot vártak. A kompozit BMI, ami szintén a várakozások felett alakult, a májusi 32,3 pontról 47 pontra emelkedett, míg az elemzők 45,8 pontot vártak. A friss adatokból az látszik, hogy a koronavírus megfékezése miatt bevezetett korlátozó intézkedések feloldása némi életet lehelt a gazdaság bizonyos részeibe, azonban a gazdasági aktivitás továbbra is alacsony a gyenge kereslet miatt.

Itt a likvid értékpapírok friss listája

A Budapesti Értéktőzsde a második negyedéves forgalmi adatok alapján közzétette a likvid értékpapírok friss listáját. A négy blue chipen kívül továbbra is likvid részvény a 4iG, az Opus és a Delta Technologies is.

Tovább a cikkhez

Feldarabolás előtt a Wirecard, beszállhat a Deutsche Bank

Záporoznak a hírek minden idők legnagyobb DAX-botrányával kapcsolatban, a Wirecard üzleti partnerei egymés után szakítják meg kapcsolataikat a német céggel, közben egyre valószínűbb, hogy a Wirecardot feldarabolják, ebben pedig aktív szerepet játszhat a Deutsche Bank.

Tovább a cikkhez

Emelkedéssel próbálkoznak az európai tőzsdék

Mérsékelt elmozdulást látunk az európai tőzsdéken a piacnyitás után, a DAX 0,3 százalékos emelkedése mellett, a CAC 0,3 százalékkal került feljebb, míg az angol FTSE 100 0,4 százalékot erősödött. A milánói börze is feljebb került 0,4 százalékkal, míg a spanyol tőzsde 0,2 százalékot emelkedett. Tegnap raliztak az európai tőzsdék, miután a világgazdaság motorjának számító Amerikából kedvező munkaerőpiaci adatok érkeztek, azonban a gazdasági fellendüléssel kapcsolatos optimizmusra árnyékot vetnek a járványügyi aggályok, hiszen a USA csütörtökön 55 ezer új napi esetről számolt be, ami globális napi rekordnak számít. Emellett Anthony Fauci amerikai első számú járványügyi főtanácsos figyelmeztetett csütörtökön, hogy a vírus mutálódhatott, és még ragályosabb lehet.

Emelkedéssel próbálkozik a magyar tőzsde

Emelkedéssel próbálkozik a magyar tőzsde a péntek reggeli kereskedésben, a BUX 0,2 százalékkal került feljebb. A blue chipek felemás képet festenek, az OTP 0,2 százalékos emelkedése mellett, a Mol 1,4 százalékkal került feljebb, míg a Richter 0,7 százalékot esett, a Magyar Telekom pedig előző napi záróértéke közelében jár.

Mérsékelt eséssel indulhat a nap Európában

  • Emelkedéssel indult a csütörtöki kereskedés az amerikai részvénypiacokon, miután a tengerentúlról egy kedvező munkaerőpiaci adat érkezett: az Egyesült Államokban a mezőgazdaságon kívül foglalkoztattak száma 4,8 millióval nőtt júniusban, míg az elemzők 3 milliós növekményt vártak. A nap második felére azonban a korábbi emelkedés egy része elolvadt, miután a befektetőket többek között a Floridában megugró koronavírus-fertőzések száma aggasztotta. A tengerentúli indexek végül mérsékelt erősödéssel fejezték be a napot, míg a Nasdaq Composite új csúcson zárt. A Dow végül 92 pontos plusz mellett 0,4 százalékkal került lejjebb, az S&P500 0,5 százalékot emelkedett, míg a Nasdaq 0,5 százalékos emelkedéssel zárt. Pénteken a Függetlenség Napja miatt a tengerentúli tőzsdék zárva tartanak majd.
  • Ázsiában emelkedtek a tőzsdék pénteken, a csütörtöki, amerikai munkaerőpiaci adat után a befektetők jól fogadták a kínai makroadatot is, a Caixin/Market beszerzési menedzserindexe alapján júniusban tízéves csúcsra ugrott a kínai szolgáltatószektor beszerzési menedzserindexe, azonban a járványügyi aggodalmak mindemellett is óvatosságra intették a piaci szereplőket. A Nikkei 0,2 százalékos erősödése mellett a hongkongi tőzsde 0,6 százalékkal került feljebb, míg a sanghaji börze 1 százalékot emelkedett.
  • Pénteken Franciaországból, Németországból és az eurozónából a júniusi, szolgáltatói beszerzési menedzserindexek végleges értékeit teszik közzé. Az Egyesült Államokból nem érkezik makroadat, és pénteken a Függetlenség Napja miatt a tengerentúli tőzsdék zárva tartanak majd.
  • Lejjebb került az olaj ára ma reggel, az augusztusi leszállítású WTI jegyzése 0,3 százalékos esés után 40,18 dollárnál jár. Az arany árfolyama stagnál ma reggel, a sárga nemesfém jegyzése 1 775,25 dollárnál jár.
  • A forint az irányt keresi ma reggel az euróval szemben, egy euróért 351,38 forintot kell fizetni, míg egy dollár 312,85 forintba kerül.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép forrása: Martin Leissl/Bloomberg via Getty Images

szeleromu_kislany_szelenergia_szalad
Frankfurti tőzsde
kórház orvos egészégügy informatika
amerikaitozsdeshutterstock
koronavirus veszélyhelyzet tudnivalók
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Junior elemző, elemző

Junior elemző, elemző
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Frankfurti tőzsde