Frankfurti tőzsde
Üzlet

Eséssel zárt a magyar tőzsde

Portfolio
Ázsiában emelkedtek a tőzsdék pénteken, miután júniusban tízéves csúcsra ugrott a kínai szolgáltatószektor beszerzési menedzserindexe. Európában a kezdeti emelkedés után lefordultak a kontinens börzéi, a tengerentúli tőzsdék pedig a Függetlenség Napja miatt zárva tartanak ma. A magyar tőzsde eséssel zárta a pénteki kereskedést.

Eséssel zárt a magyar tőzsde

Eséssel zárt a magyar tőzsde, a BUX 0,8 százalékkal került lejjebb. A blue chipek közül egyedül a Magyar Telekom tudott emelkedni, melynek árfolyama 1,2 százalékkal került lejjebb. A Mol 0,1 százalékos mérsékelt eséssel zárt, míg a Richter 1,5 százalékot gyengült, az OTP árfolyama pedig 1,3 százalékkal került ma lejjebb. A magyar tőzsdén a legjobban a CIG Pannónia teljesített, melynek árfolyama 4 százalékkal került feljebb. A hazai börzén a leggyengébben a Gloster teljesített, melynek árfolyama 8 százalékot esett.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Mérsékelten esik a magyar tőzsde

A pénteki kereskedés vége felé közeledve továbbra is mérsékelt esést látunk a magyar tőzsdén, a hazai blue chipek felemás képet festenek. A BUX mérsékelt esése egyébként beleillik a régiós képbe, hiszen a varsói tőzsde 0,1 százalékos gyengülés mellett, a bécsi börze 0,5 százalékkal került lejjebb, míg a szlovén tőzsde 0,3 százalékot esett. 

Az EU engedélyezte a Gilead koronavírus gyógyszerének feltételes forgalomba hozatalát

Az Európai Bizottság pénteken bejelentette, hogy engedélyezi a koronavírus súlyos eseteiben alkalmazható, remdesivir hatóanyagú, Veklury néven futó gyógyszer feltételes forgalomba hozatalát.

Tovább a cikkhez

Közel megduplázta rendeléseit a NetPincér anyacége a koronavírus-járvány közepette

Közel megduplázta rendeléseit a NetPincér anyacége, a Delivery Hero a második negyedévben, miután a koronavírus-járvány közepette az emberek több ételt rendeltek házhoz. A cég számait jól fogadták a befektetők, a Delivery Hero árfolyama új csúcsra emelkedett ma.

Tovább a cikkhez

Lefordultak az európai tőzsdék

Bár a nyitás után a még mérsékelt emelkedést láttunk a irányadó európai részvényindexeken, ezt délután lefordulás követte. A francia tőzsde a leggyengébben teljesítő börzék között van, amely részben azzal magyarázható, hogy lemondott hivataláról az Édouard Philippe vezette francia kormány. 

Emelkedik a Wirecard

A korábbi botránysorozat fényében egyre valószínűbb forgatókönyv, hogy a Wirecard a jelenlegi formájában nem működhet tovább, és feldarabolás előtt áll. A vállalatcsoportnak több értékes eszköze is van, például a Wirecard Bank, amellyel kapcsolatban a legnagyobb német bank, a Deutsche Bank is érdeklődik. Egyelőre pénzügyi segítségről van szó a Deutsche Bank közleménye szerint, lapértesülések szerint azonban a Deutsche Bank ennél tovább is menne, és elképzelhető, hogy megvásárolja a Wirecard bankját, amely egyébként nem áll csődvédelem alatt. A befektetők egy része azt reméli, hogy a Deutsche Bank színre lépésével verseny indulhat a Wirecard eszközeiért, ami a Wirecard árfolyamát is a magasba emelheti. Ez egyelőre még nem történt meg, a Wirecard árfolyama 3 nap alatt 9,2 euróról közel harmadára, 3 euróra zuhant. Ma egyébként 7,7 százalékot emelkedett.

Esik a magyar tőzsde, lefordult az OTP

Lefordult a magyar tőzsde pénteki kereskedésben, a BUX 0,4 százalékkal került lejjebb. A blue chipek felemásan teljesítenek, a Mol 0,3 százalékot emelkedett, míg a Magyar Telekom 0,7 százalékot erősödött, a Richter 0,1 százalékkal került lejjebb, az OTP pedig jelentősebb 1,3 százalékot esett. Az OTP árfolyama múlt hónapban egy, a márciusi nagy esés során a grafikonon keletkezett rést júniusra betöltötte, majd a rés által jelölt sávban mozgott. Az árfolyam többször megpróbálkozott a kitöréssel, azonban minden felszúrás után az eladók nyertek, végül múlt hónap végén lefordult az árfolyam és a sáv alsó határánál lefelé tört ki. A következő megállót így az április közepétől indult emelkedő trendvonal jelentheti majd az árfolyam számára.

Nem találják az irányt az európai tőzsdék

Felemás képet festenek az irányadó európai részvényindexek a péntek délelőtti kereskedésben. Befektetők a frissen megérkezett júniusi végleges szolgáltatószektori BMI adatokat emésztik, amely Németországban a májusi 32,6 pontról 47,3 pontra ugrott júniusban, míg a közgazdászok 45,8 pontot vártak. A kompozit BMI, ami szintén a várakozások felett alakult, a májusi 32,3 pontról 47 pontra emelkedett, míg az elemzők 45,8 pontot vártak. A friss adatokból az látszik, hogy a koronavírus megfékezése miatt bevezetett korlátozó intézkedések feloldása némi életet lehelt a gazdaság bizonyos részeibe, azonban a gazdasági aktivitás továbbra is alacsony a gyenge kereslet miatt.

Itt a likvid értékpapírok friss listája

A Budapesti Értéktőzsde a második negyedéves forgalmi adatok alapján közzétette a likvid értékpapírok friss listáját. A négy blue chipen kívül továbbra is likvid részvény a 4iG, az Opus és a Delta Technologies is.

Tovább a cikkhez

Feldarabolás előtt a Wirecard, beszállhat a Deutsche Bank

Záporoznak a hírek minden idők legnagyobb DAX-botrányával kapcsolatban, a Wirecard üzleti partnerei egymés után szakítják meg kapcsolataikat a német céggel, közben egyre valószínűbb, hogy a Wirecardot feldarabolják, ebben pedig aktív szerepet játszhat a Deutsche Bank.

Tovább a cikkhez

Emelkedéssel próbálkoznak az európai tőzsdék

Mérsékelt elmozdulást látunk az európai tőzsdéken a piacnyitás után, a DAX 0,3 százalékos emelkedése mellett, a CAC 0,3 százalékkal került feljebb, míg az angol FTSE 100 0,4 százalékot erősödött. A milánói börze is feljebb került 0,4 százalékkal, míg a spanyol tőzsde 0,2 százalékot emelkedett. Tegnap raliztak az európai tőzsdék, miután a világgazdaság motorjának számító Amerikából kedvező munkaerőpiaci adatok érkeztek, azonban a gazdasági fellendüléssel kapcsolatos optimizmusra árnyékot vetnek a járványügyi aggályok, hiszen a USA csütörtökön 55 ezer új napi esetről számolt be, ami globális napi rekordnak számít. Emellett Anthony Fauci amerikai első számú járványügyi főtanácsos figyelmeztetett csütörtökön, hogy a vírus mutálódhatott, és még ragályosabb lehet.

Emelkedéssel próbálkozik a magyar tőzsde

Emelkedéssel próbálkozik a magyar tőzsde a péntek reggeli kereskedésben, a BUX 0,2 százalékkal került feljebb. A blue chipek felemás képet festenek, az OTP 0,2 százalékos emelkedése mellett, a Mol 1,4 százalékkal került feljebb, míg a Richter 0,7 százalékot esett, a Magyar Telekom pedig előző napi záróértéke közelében jár.

Mérsékelt eséssel indulhat a nap Európában

  • Emelkedéssel indult a csütörtöki kereskedés az amerikai részvénypiacokon, miután a tengerentúlról egy kedvező munkaerőpiaci adat érkezett: az Egyesült Államokban a mezőgazdaságon kívül foglalkoztattak száma 4,8 millióval nőtt júniusban, míg az elemzők 3 milliós növekményt vártak. A nap második felére azonban a korábbi emelkedés egy része elolvadt, miután a befektetőket többek között a Floridában megugró koronavírus-fertőzések száma aggasztotta. A tengerentúli indexek végül mérsékelt erősödéssel fejezték be a napot, míg a Nasdaq Composite új csúcson zárt. A Dow végül 92 pontos plusz mellett 0,4 százalékkal került lejjebb, az S&P500 0,5 százalékot emelkedett, míg a Nasdaq 0,5 százalékos emelkedéssel zárt. Pénteken a Függetlenség Napja miatt a tengerentúli tőzsdék zárva tartanak majd.
  • Ázsiában emelkedtek a tőzsdék pénteken, a csütörtöki, amerikai munkaerőpiaci adat után a befektetők jól fogadták a kínai makroadatot is, a Caixin/Market beszerzési menedzserindexe alapján júniusban tízéves csúcsra ugrott a kínai szolgáltatószektor beszerzési menedzserindexe, azonban a járványügyi aggodalmak mindemellett is óvatosságra intették a piaci szereplőket. A Nikkei 0,2 százalékos erősödése mellett a hongkongi tőzsde 0,6 százalékkal került feljebb, míg a sanghaji börze 1 százalékot emelkedett.
  • Pénteken Franciaországból, Németországból és az eurozónából a júniusi, szolgáltatói beszerzési menedzserindexek végleges értékeit teszik közzé. Az Egyesült Államokból nem érkezik makroadat, és pénteken a Függetlenség Napja miatt a tengerentúli tőzsdék zárva tartanak majd.
  • Lejjebb került az olaj ára ma reggel, az augusztusi leszállítású WTI jegyzése 0,3 százalékos esés után 40,18 dollárnál jár. Az arany árfolyama stagnál ma reggel, a sárga nemesfém jegyzése 1 775,25 dollárnál jár.
  • A forint az irányt keresi ma reggel az euróval szemben, egy euróért 351,38 forintot kell fizetni, míg egy dollár 312,85 forintba kerül.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép forrása: Martin Leissl/Bloomberg via Getty Images

koronaviruscoronavirus
koronavirus_gyorgyszer_vakcina
Frankfurti tőzsde
cimlapkep
elelmiszerboltkisker1500shutter
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Junior elemző, elemző

Junior elemző, elemző
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Frankfurti tőzsde