wirecard
Üzlet

Feldarabolás előtt a Wirecard, beszállhat a Deutsche Bank

Portfolio
Záporoznak a hírek minden idők legnagyobb DAX-botrányával kapcsolatban, a Wirecard üzleti partnerei egymés után szakítják meg kapcsolataikat a német céggel, közben egyre valószínűbb, hogy a Wirecardot feldarabolják, ebben pedig aktív szerepet játszhat a Deutsche Bank.

Az üzlet az üzlet

Korábban már írtunk arról, hogy miután a Wirecard csődvédelembe menekült, a cég ügyfelei közül több is azt tervezte, hogy megszakítja üzleti kapcsolatait a német vállalattal, a Visa és a Mastercard, valamint a japán SoftBank és annak cégei álltak ennek a listának az élén. Most újabb nevek is feltűntek, az Aldi Süd bejelentette, hogy a hitelkártyás fizetésekre már egy másik szolgáltató, a Payone szolgáltatásait veszik igénybe, a SoftBank befektetései is egymás után szakítják meg üzleti kapcsolatukat a Wirecarddal, a GRAB már néhány napja be is jelentette, és szintén megszűnik az együttműködés az Auto1 és a GetyourGuide SoftBank-cégekkel is, és lapértesülések szerint csak idő kérdése, hogy a japán befektetési cég más vállalatai, például a Sprint, a Brightstar vagy az Oyo is megszakítsa kapcsolatait a német botránycéggel.

Veszélyben a munkahelyek

Eddig 1270 munkavállaló érintett a Wirecard AG és 6 leányvállalat fizetésképtelensége miatt, a Wirecard leányvállalatai egymás után kérnek csődvédelmet, a Wirecard Technologies GmbH, a Wirecard Issuing Technologies GmbH, a Wirecard Service Technologies GmbH, a Wirecard Acceptance Technologies GmbH, a Wirecard Sales International Holding GmbH és a Wirecard Global Sales GmbH is csődvédelmet kért.

Feldarabolás

Egyre valószínűbb forgatókönyv, hogy a Wirecard a jelenlegi formájában nem működhet tovább, és feldarabolás előtt áll. A vállalatcsoportnak több értékes eszköze is van, például a Wirecard Bank, amellyel kapcsolatban a legnagyobb német bank, a Deutsche Bank is nyilatkozott:

Alapvetően elképzelhető, hogy az üzleti tevékenység folytatásához segítséget nyújtsunk, amennyiben az szükséges,

mondta a Deutsche Bank egyik szóvivője.

Egyelőre tehát pénzügyi segítségről van szó, lapértesülések szerint azonban a Deutsche Bank ennél tovább is menne, és elképzelhető, hogy megvásárolja a Wirecard bankját, amely egyébként nem áll csődvédelem alatt. A befektetők egy része azt reméli, hogy a Deutsche Bank színre lépésével verseny indulhat a Wirecard eszközeiért, ami a Wirecard árfolyamát is a magasba emelheti. Ez egyelőre még nem történt meg, a Wirecard árfolyama 3 nap alatt 9,2 euróról közel harmadára, 3 euróra zuhant. Ma egyébként 15 százalékot emelkedett.

A Wirecard útját évek óta botrányok kísérik, a bomba azonban idén nyáron robbant, amikor kiderült, 1,9 milliárd euróval nem tud elszámolni a cég, a vállalat könyvvizsgálója, az EY pedig emiatt nem tudja jóváhagyni a német vállalat 2019-es beszámolóit.

Az elmúlt napokban felgyorsultak az események,

  • negyedik alkalommal halasztották el a vállalat 2019-es beszámolójának a közzétételét,
  • a Moody’s bóvli kategóriába minősítette le a vállalatot,
  • a menedzsment elismerte, nagy valószínűséggel nem létezik az az 1,9 milliárd eurós tétel, ami miatt a könyvvizsgáló nem tudta lezárni a Wirecard 2019-es kimutatásait,
  • a korábbi vezérigazgatót, Markus Braunt letartóztatták, majd még aznap 5 millió euró óvadék mellett szabadlábra bocsátották
  • a Moody’s bejelentette, hogy már nem készít hitelbesorolást a vállalatról,
  • csődeljárást kezdeményezett a vállalat,
  • a Wirecard legfontosabb  üzleti partnerei tervezik, hogy megszakítják kapcsolatukat a német vállalattal

Címlapkép: Michaela Handrek-Rehle/Bloomberg via Getty Images

szeleromu_kislany_szelenergia_szalad
Frankfurti tőzsde
kórház orvos egészégügy informatika
amerikaitozsdeshutterstock
koronavirus veszélyhelyzet tudnivalók
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior elemző, elemző

Junior elemző, elemző
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
Frankfurti tőzsde