mayfair_london_getty_stock
Üzlet

Az Egyesült Királyságot is elveszthette a Huawei?

Portfolio
Meggondolhatta magát az Egyesült Királyság a Huawei-t illetően brit lapértesülések szerint. A Huawei-t érintő amerikai szankciók, amelyek a kínai vállalat 5G hálózatfejlesztésekben való részvételét korlátozzák, szignifikáns hatással lehetnek a beszállító megbízhatóságára – nyilatkozta az Egyesült Királyság kulturális minisztere hétfőn a Reuters tudósítása szerint. Hozzátéve, hogy semmilyen döntés nincs kőbe vésve.

A szigetország januári döntése értelmében csak korlátozottan, de szerepet biztosít a Huawei-nek a jövőbeli 5G-fejlesztésekben, azóta azonban történtek események. Májusban az Egyesült Államok újabb szankciókat jelentett be a kínai vállalat ellen, a brit nemzeti kiberbiztonsági hivatal ezért vizsgálatot indított az amerikai lépések hatásának feltárására.

Washington régóta hangoztatja, hogy a Huawei nemzetbiztonsági kockázatot jelent, mert véleménye szerint Peking kémkedésre használja a vállalat készülékeit.

Az Egyesült Államok évek óta globális kampányt folytat a Huawei ellen, a célja hogy a kizárja a kínai vállalatot az 5G-hálózatfejlesztésekből, ahol csak tudja.

Eddig Ausztrália követte a példáját.

Amikor az Egyesült Királyság januárban bejelentette, hogy beengedi a Huawei-t, azzal felháborította Donald Trumpot és az amerikai politikusok nyilvánosan támadták a lépést, arra kérve a szigetországot, hogy változtasson véleményén. Az egyelőre nem világos, hogy az amerikai nyomásgyakorlásnak mekkora szerepe van abban, hogy az Egyesült Királyság meggondolta magát (ha ez valóban így van).

A brit kulturális miniszter, Oliver Dowden nem kommentálta azokat a híreszteléseket, miszerint a brit hatóságok leállítanák a Huawei-eszközök telepítését, de hozzátette, hogy a januári döntés nincs kőbe vésve. Szerinte ha az Egyesült Államok kiveti a beígért szankciókat, az szignifikáns hatással lehet a Huawei eszközeinek megbízhatóságára és biztonságosságára.

A Huawei tagadja a vádakat.  A Huawei alelnöke szerint a kínai cég nyitott a tárgyalásokra és még túlságosan korai meghatározni az intézkedések hatását. Paul Harrison, a Huawei nemzetközi médiáért felelős vezetője szerint Amerika „elaludt” az 5G-versenyben évekkel ezelőtt és most így harcol, hogy visszaszerezze piaci részesedését.

Címlapkép: Getty Images

Kína
koronavírus orosz járvány vakcina
bull bear
koronavirus, mikroszkop
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Újságíró

Újságíró
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 7.
Private Investor Day 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
bull bear