Frankfurti tőzsde
Üzlet

Nem tudja Amerika, hogy reagáljon a koronavírusra

Portfolio
Lejjebb kerültek az irányadó európai részvényindexek kedden, a járványügyi aggodalmak mellett az Európai Bizottság által közzétett előrejelzés is árnyékot vetett a részvénypiacok hangulatára, miután a tavaszi előrejelzéshez képest rontottak a növekedési kilátásokon. A magyar tőzsde eséssel zárta a keddi kereskedést. A tengerentúli tőzsdék felemásan teljesítettek, de végül pirosban fejezték be a napot. Nagyon úgy tűnik, hogy a befektetők maguk sem tudják, miképpen reagáljanak a koronavírusra, ugyanazokra a hírekre egyszer emelkednek, egyszer a tőzsdék...

Eséssel zárta a napot Amerika

Maradt a piros tartományban Amerika, végül még a Nasdaq is közel 1%-os mínuszban fejezte be a napot.

A Dow közel 400 pontot esett, ami több mint 1,5%-os gyengülés tegnaphoz képest, az S&P 500 pedig több mint egy százalékot gyengült.

Már a Nasdaq is pirosba fordult

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A kereskedés vége felé haladva a Nasdaq is elvesztette szerény előnyét és ezzel már mindhárom vezető részvényindex mínuszba fordult. a Legnagyobb, közel 1%-os gyengülést a Dow tudhatja magáénak.

Megvan, mennyi törzsrészvényt kaphatnának Hernádiék a Molban, ha elérné a 3052 forintot az árfolyam

Ma tett közzé a Mol azt a dokumentumot, amely a Munkavállalói Résztulajdonosi Program keretében bemutatja, mennyi törzsrészvény vásárlására lennének jogosultak a vezetők, ha a cég árfolyama a célként kitűzött 3052 forintnál lenne.

Tovább a cikkhez

Már csak a Nasdaq erősödik

Jelenleg a Dow és az S&P 500 is negatív tartományban van, egyedül a Nasdaq mutat egy negyed százalékos erősödést.

Az amerikai indexek közül a Dow 0,75%-os, az SP 500 pedig 0,25%-os gyengülést mutat.

Felemásan teljesítenek az amerikai részvényindexek

Bár a járványügyi aggodalmak árnyékot vetnek a részvénypiacokra, a tengerentúli tőzsdék a keddi piacnyitást követő esés egy részét képesek voltak ledolgozni, az amerikai részvényindexek felemásan teljesítenek, a Dow 0,5 százalékos esése mellett az S&P500 0,1 százalékkal került feljebb, míg a Nasdaq 0,8 százalékot emelkedett.

Eséssel zárta a keddi kereskedést a magyar tőzsde

Eséssel zárta a keddi kereskedést a magyar tőzsde, a BUX 742 pontos mínusz mellett 2 százalékkal került lejjebb. A blue chipek közül a Magyar Telekom stagnált és 383 forinton zárt, a Mol 2 százalékos esés után 1822 forinton fejezte be a napot. Az OTP 2,4 százalékos esés után 10 940 forinton zárt, míg a Richter 2,4 százalékkal került lejjebb, a gyógyszergyártó papírjai 6655 forinton zárták a keddi kereskedést.

Egyre nagyobb esés a magyar tőzsdén, lefordult az OTP

Az irányadó európai részvényindexek esnek kedden délután, a tengerentúli tőzsdéken is eséssel indult a kereskedés, az amerikai piacnyitástól távolodva a magyar tőzsde tovább esett, a BUX 5,3 milliárd forintos forgalom és 866 pontos mínusz mellett 2,4 százalékkal került lejjebb. A blue chipek kivétel nélkül esnek, a hazai nagypapírok közül az OTP és a Richter teljesít a leggyengébben. Az OTP árfolyama 3,2 százalékot esett.

Eséssel indult a keddi kereskedés Amerikában

Eséssel indult a keddi kereskedés a tengerentúli tőzsdéken, a hangulatra részben a járványügyi aggodalmak vetettek árnyékot, miután a floridai Miamiban a járvány hétvégi fellángolását követően lezárták az éttermeket és a tornatermeket, míg Texasban a koronavírus-megbetegedés miatti kórházban ápoltak száma ismét új csúcsra emelkedett. A Dow 0,7 százalékkal került lejjebb, az S&P500 0,5 százalékot esett a keddi piacnyitás után.

Lejjebb került a BUX, esik az OTP

Kedden lefordultak az irányadó európai részvényindexek, a tengerentúli piacnyitás felé közeledve a magyar tőzsde is tovább esik, a BUX 4,4 milliárd forintos forgalom és 795 pontos mínusz mellett 2,2 százalékkal került lejjebb. A blue chipek közül az OTP 2,7 százalékkal került lejjebb, a Mol 1,8 százalékot esett, a Richter mindemellett 2,7 százalékkal került lejjebb, míg a Magyar Telekom stagnál.  

Eséssel indulhat a keddi kereskedés a tengerentúlon

Borúsabbra fordult a részvénypiaci hangulat kedden, miután a befektetőket részben ismét a járványügyi félelmek aggasztották, az irányadó európai részvényindexek többsége lejjebb került ma. A tengerentúli tőzsdéken is eséssel indulhat a kereskedés, a határidős Dow 0,8 százalékos esést, míg a határidős S&P500 0,6 százalékos esést vetíthet előre a mai piacnyitásra.

Passzív jövedelemre vágysz? Nagyon nem mindegy, mibe teszed a pénzedet

Egyre többen gondolkodnak azon, hogy nem a hagyományos munkaviszonyból, hanem passzív jövedelmen keresztül tesznek szert bevételre, számukra is kínál lehetőséget a részvénypiac, például osztalékpapírokon keresztül. A válságok alatt azonban a cégek osztalékfizetése is csökkenhet, jó példa erre az idei év, a járványt követő hetekben sorra döntöttek úgy a vállalatok, hogy a likviditási pozíciójuk relatív javítása érdekében csökkentik vagy elhalasztják az osztalékfizetést. Főként az európai vállalatokra volt ez jellemző, az amerikai cégek inkább nyúlnak a részvényvásárlások csökkentésének az eszközéhez, és csak utána az osztalékvágáshoz, a szektorok közül pedig a pénzügyi szegmensben volt leginkább jellemző az osztalékok csökkentése, ebből is látszik, nagyon nem mindegy részvényt választanak a befektetők osztalékpapírként.

Tovább a cikkhez

Drasztikus visszaesés a BMW-nél, pedig Kínában már látszik a fordulat

Nem meglepetés, hogy globálisan alaposan visszaesett a BMW értékesítése, a pandémia miatt a márkacsoport eladásai negyedéve csökkentek a második negyedévben, Rolls-Royce-ból fele annyit, MINI-ből több mint harmadával, BMW-ből pedig közel negyedével kevesebbet adtak el, mint egy éve. Reményre ad okot, hogy Ázsiában, és azon belül Kínában a tavalyinál is több autót adtak el.

Tovább a cikkhez

Lefordult a magyar tőzsde

Lejjebb kerültek az irányadó európai részvényindexek kedden, a régiós tőzsdék mindemellett felemásan teljesítenek, a bécsi börze 1,5 százalékos esése mellett a lengyel tőzsde 0,7 százalékkal került lejjebb, míg a prágai részvényindex 0,1 százalékkal került lejjebb. A magyar tőzsde esik, a BUX 2,8 milliárd forintos forgalom és 621 pontos mínusz mellett 1,7 százalékkal került lejjebb. A blue chipek a stagnáló Magyar Telekom kivételével esnek, a Richter 2,9 százalékkal került lejjebb, az OTP 1,8 százalékot esett, míg a Mol 1 százalékkal került lejjebb.

Esik a Wirecard

A német ügyészek hétfőn bejelentették, hogy letartóztatták a Wirecard Dubai-i székhelyű leányvállalatának vezetőjét, kibővítve a gyanúsítottak körét a cég botrányában. Az elmúlt hetekben egyre dagadt a Wirecard körüli botrány, a cég június végén negyedik alkalommal halasztotta el vállalat tavalyi beszámolójának a közzétételét, a Moody’s bóvli kategóriába minősítette le a vállalatot. A menedzsment elismerte, nagy valószínűséggel nem létezik az az 1,9 milliárd eurós tétel, ami miatt a könyvvizsgáló nem tudta lezárni a Wirecard 2019-es kimutatásait, a korábbi vezérigazgatót, Markus Braunt letartóztatták, majd még aznap 5 millió euró óvadék mellett szabadlábra bocsátották. A vállalat később csődeljárást kezdeményezett. A Wirecard részvényei június 17-én még 104,5 eurón zártak, majd az egyre dagadó botrány közepette az árfolyam összeomlott, a Wirecard június 26-án a korábbi napok zuhanása után 1,08 eurón ütött újabb mélypontot. A cég részvényárfolyama kedden 13,4 százalékos esés után 2,2 euró közelében jár.

Nagyot esett a Bayer

Nagyot esett kedden a Bayer árfolyama, miután a Reuters szerint egy amerikai bíró megkérdőjelezte a cég által javasolt egyezséget, amely a jövőbeli keresetek kezelésére hivatott, a társaság állítólagosan rákkeltő gyomirtójával kapcsolatban. A múlt hónapban a cég legalább 10,9 milliárd dollár kifizetésébe egyezett bele, hogy egyezségre jusson százezer amerikai keresettel kapcsolatban, amelyekben azzal vádolták a céget, hogy a Roundup gyomirtója rákot okoz. A Bayer árfolyama kedden 6 százalékot esett.

Tovább esnek a kontinens börzéi

Lejjebb kerültek az irányadó európai részvényindexek ma reggel, majd a keddi piacnyitástól távolodva a kontinens börzéi tovább estek, a hangulatra kezdetben az amerikai koronavírus-fertőzések számának emelkedése vetett árnyékot. A befektetők emellett a beérkező makroadatokra és gazdasági előjelzésekre figyeltek: a német ipari termelés májusban az elemzői várakozásoknál lassabb ütemben bővült. Az Európai Bizottság keddi előrejelzése szerint az eurozóna gazdasága esetében idén a korábbinál mélyebb lehet a recesszió, míg a 2021-es visszapattanás a korábbi várakozásokkal szemben kevésbé lehet meredek. Az európai tőzsdék estek a délelőtt második felében, CAC40 1,1 százalékos esése mellett a DAX 1,3 százalékkal került lejjebb, míg a madridi börze 1,2 százalékot esett.

A negyedével nőtt a Samsung nyeresége a második negyedévben

Profitnövekedésről számolhat be a második negyedévre a Samsung a közelgő gyorsjelentésében, ennek ellenére a részvények árfolyama esett a ma reggeli kereskedésben.

Tovább a cikkhez

Nem szeretne osztalékfizetést látni idén a bankoknál az EKB

Az Európai Központi Bank azt fontolgatja, hogy meghosszabbítja a bankok osztalék-visszatartásra vonatkozó, idén októberben lejáró ajánlását – számolt be a Reuters.

Tovább a cikkhez

Tőzsdére megy a világ egyik legtitokzatosabb cége

Tőzsdére mehet a világ egyik legtitokzatosabb cége, az amerikai Palantir Technologies, amely olyan szervezeteket tudhat az ügyfelei között, mint a CIA, vagy az FBI. Az adatelemzéssel foglalkozó vállalat bejelentése szerint benyújtotta az amerikai pénzügyi felügyelethez a tőzsdei bevezetéshez szükséges első dokumentumokat, de ezek egyelőre nem publikusak.

Tovább a cikkhez

Lejjebb kerültek az európai tőzsdék a keddi piacnyitás után

Eséssel indult a nap az európai tőzsdéken, miután a befektetők a beérkező makroadatokra, és Egyesült Államokban koronavírus-fertőzöttek számának emelkedésére figyeltek. Németországból a májusi ipari termelési adatot tették közzé: Az elemzői várakozásoktól kissé elmaradt az ipari termelés volumene májusban. Az előző hónaphoz képest 7,8 százalék volt a növekedés, amely önmagában ugyan magas, de éves szinten még így is 19,3 százalékkal maradt el a német ipar tavaly májustól. A DAX 0,8 százalékos esése mellett a CAC40 0,8 százalékkal került lejjebb ma reggel.

Mérsékel eséssel indult a keddi kereskedés a magyar tőzsdén

Mérsékelt eséssel indult a keddi kereskedés a magyar tőzsdén, a BUX 65 pontos mínusz mellett 0,2 százalékkal került lejjebb, a blue chipek felemásan teljesítenek ma reggel. Az OTP 0,4 százalékos esése mellett a Mol 0,1 százalékkal került lejjebb, míg a Richter 0,3 százalékot esett. A Magyar Telekom 0,7 százalékot erősödött.

Már 53 milliárd forintért vette részvényeit idén az OTP

Nagy tételben veszi a részvényeit idén az OTP, tegnap újabb 1,2 milliárd forintnyit vett a bank.

Tovább a cikkhez

Európában mérsékelt elmozdulással indulhat a keddi kereskedés

  • Emelkedéssel indult a hétfői kereskedés az amerikai részvénypiacokon, az erősödés egészen a nap végéig kitartott, a befektetők kedvezően fogadták a tegnapi, kínai lapban megjelent cikket, amely szerint a kínai gazdaságnak hasznos a koronavírusból való kilábalás során, ha egy "egészséges bull piac" alakul ki, amit úgy fordítottak le a befektetők, hogy itt az idő venni a részvényeket. Mindez globálisan is erősítette a kockázati étvágyat és táplálta a részvénypiaci jókedvet, a tengerentúli tőzsdék emelkedéssel zárták a napot, a Nasdaq Composite pedig új történelmi csúcson zárt, a hangulatra ezúttal az amerikai koronavírus-fertőzések számának növekedésével kapcsolatos aggodalmak sem tudtak árnyékot vetni. A Dow végül 460 pontos plusz mellett 1,78 százalékkal került feljebb, az S&P500 1,6 százalékot emelkedett, míg a Nasdaq 2,2 százalékos emelkedéssel zárt.
  • Ázsiában vegyesen teljesítettek az irányadó részvényindexek kedden, a kínai tőzsde azonban tovább tudott erősödni, a sanghaji börze hétfőn közel öt éve nem látott emelkedést produkált a kínai lapban megjelent cikket követően, amely szerint a kínai gazdaságnak hasznos a koronavírusból való kilábalás során, ha egy "egészséges bull piac" alakul ki. A sanghaji börze 1,8 százalékos erősödése mellett a hongkongi tőzsde 0,1 százalékkal került lejjebb, míg a Nikkei 0,6 százalékot esett.
  • Az amerikai határidős indexek lejjebb kerültek ma reggel. Az európai határidős részvényindexek is lejjebb kerültek kedd reggel.
  • Kedden az MNB közzéteszi a nemzetközi tartalékok előzetes becslését, majd rögtön ezután érkezik a szálláshelyek forgalma és az ipar teljesítménye májusban. Németországból a májusi ipari termelési adatot teszik közzé.
  • Lejjebb került az olaj ára ma reggel, az augusztusi leszállítású WTI jegyzése 0,4 százalékos esés után 40,41 dollárnál jár. Az arany árfolyama stagnál ma reggel, a sárga nemesfém jegyzése 1 784,8 dollárnál jár.
  • A forint az irányt keresi ma reggel az euróval szemben, egy euróért 352,20 forintot kell fizetni, míg egy dollár 311,38 forintba kerül.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép forrása: Hannelore Foerster/Bloomberg via Getty Images

bullbear
koronavirus_roller_gyerek
spanyolország turizmus tengerpart
shutterstock_526779460hotel bécs
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Újságíró

Újságíró
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 7.
Private Investor Day 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
bullbear