GettyImages-1155240869
Üzlet

Tőzsdére megy a világ egyik legtitokzatosabb cége

Portfolio
Tőzsdére mehet a világ egyik legtitokzatosabb cége, az amerikai Palantir Technologies, amely olyan szervezeteket tudhat az ügyfelei között, mint a CIA, vagy az FBI. Az adatelemzéssel foglalkozó vállalat bejelentése szerint benyújtotta az amerikai pénzügyi felügyelethez a tőzsdei bevezetéshez szükséges első dokumentumokat, de ezek egyelőre nem publikusak.

A Palantirt 2004-ben alapította a neves szilícium-völgyi üzletember, Peter Thiel, akinek többek között olyan sikersztorikhoz volt köze befektetőként, mint a PayPal, vagy a Facebook.

A Palantir jelenleg az egyik legértékesebbnek tartott kockázati tőkés hátterű cég, öt évvel ezelőtt egy 2,6 milliárd dolláros tőkeemelést vitt véghez, amely akkor 20 milliárd dollárra értékelte.

A vállalatok pénzügyeivel kapcsolatban nem sok adat nyilvános. A kaliforniai cég áprilisban a CNBC-nek annyit elárult, hogy bevétele meghaladhatja idén az 1 milliárd dollárt. Alkalmazottai létszámáról a LinkedInről lehet következtetni, 2500 dolgozója található meg az üzleti közösségi oldalon. Múlt héten újabb tőkeemelésről számolt be a Palantir, amelynek összértéke eléri az 1 milliárd dollárt.

A cég adatelemzési szoftvereit nagyvállalatok és kormányzati szervek használják, többek között az FBI és a CIA, de ügyfelei között megtalálhatók hedge fundok, bankok és pénzügyi szolgáltatók.

Nagy titoktartás övezi, hogy pontosan mivel foglalkozik a cég, nagyon kevés információt oszt meg a szoftvereiről és a pénzügyeiről és számos partnerével titoktartási nyilatkozatot írat alá.

A közelmúltban támadások érték a vállalatot, amiért a bűnüldözéssel összedolgozik, például a bevándorlási hivatallal, ugyanis szoftvereit arra használják, hogy iratokkal nem rendelkező bevándorlókat adatait összegyűjtsék, így segítve a munkahelyi razziákat. A hírek szerint az elmúlt hónapokban együttműködött az amerikai járványügyi központtal is a koronavírus-járvány kapcsán.

palantir
A Palantir központja Palo Altóban, forrás: David Paul Morris/Bloomberg via Getty Images

Az alapítók között sokáig nem volt egyetértés a tőzsdére lépést illetően. Peter Thiel azon a véleményen volt, hogy amíg csak lehet, maradjon magánkézben a vállalat, a társalapító, Joe Lonsdale viszont már egy ideje lobbizik a tőzsdére lépésért a cégen belül. Egy éve Lonsdale még azt nyilatkozta, hogy pár éven belül történhet meg a részvénykibocsátás, de ma már nem vesz részt a cég működésében aktívan.

peterthiel
Peter Thiel, forrás: Kiyoshi Ota/Bloomberg via Getty Images

A Palantir hétfőn bejelentette, hogy benyújtotta a tőzsdére lépéshez szükséges dokumentumok vázlatát az amerikai pénzügyi felügyelethez.

Az egyelőre nem derült ki, hogy egy klasszikus elsődleges részvénykibocsátásra készül-e és tőkeemelést is véghez visz, vagy csak bevezeti a részvényeit a tőzsdére, ahol bárki kereskedhet majd velük. Sem az időzítésről, sem a várt vállalatértékről nincs szó a cég közleményben. (Becslések szerint a legutóbbi tőkeemelések alapján 8-12 milliárd dollár lehet az értéke).

A Business Insider szerint azzal, hogy most benyújtotta a SEC-nek a kérelmet, akár már szeptemberben is tőzsdére mehet. A közlemény egyelőre annyit árul el, hogy a részvénykibocsátásra a SEC jóváhagyását követően kerülhet sor, a piaci környezettől függően.

Az, hogy benyújtotta a Palantir dokumentumokat, még nem jelenti azt, hogy biztosan tőzsdére is megy a vállalat. A Postmates nevű ételkiszállító cég például még 2019 februárjában nyújtotta be a felügyelethez a dokumentumokat, de a mai napig nem ment tőzsdére. (Helyette tegnap az Uber bejelentette, hogy felvásárolja a vállalatot.)

Mindenesetre a Palantir tőzsdére lépése a legnagyobb durranás lenne az idei évben, a koronavírus-járvány miatti piaci turbulenciák, a február-márciusi zuhanások és a gazdasággal kapcsolatos bizonytalanság ugyanis nagyban visszavetették a vállalatok kedvét a tőzsdére lépéstől.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Címlapkép: Alexander Krap, a Palantir egyik alapítója és vezérigazgatója, forrás: Patrick T. Fallon/Bloomberg via Getty Images

Lai
iskola oktatás tanár pedagógus
Frankfurti tőzsde
raiffeisen bank_getty
trump
trump
spanyol parlament
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Junior elemző, elemző

Junior elemző, elemző
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
Lai