Frankfurti tőzsde
Üzlet

Eljött a fordulat az amerikai tőzsdékre, szép lett a vége

Portfolio
Lefordultak az irányadó európai részvényindexek szerdán, a hangulatra a járványügyi aggodalmak vetettek árnyékot, míg a magyar tőzsde mérsékelt emelkedéssel zárta a szerdai kereskedést. A tengerentúli tőzsdéken szintén jól sikerült végül a nap.

Mindhárom vezető index pluszban zárt

A zárás előtti utolsó órában vettek kisebb lendületet a tengerentúli részvényindexek, melynek hatására a Dow Jones 0,7%-os pluszban fejezte be a napot, az S&P 500 index 0,8%-ot gyarapodott, a Nasdaq pedig 1,4%-kal került feljebb.

Szárnyal a Nikola árfolyama

A tengerentúli tőzsdék szerdai kereskedésének egyik legnagyobb nyertese a Nikola. Az alternatív meghajtású kamionokat gyártó vállalat papírjai 24%-ot drágultak, miután a JP Morgan elemzői már kedvezően ítélik meg a cég értékeltségét az elmúlt napok árfolyamzuhanása után.

Mindhárom vezető index pluszban

A Dow Jones keddi záróértéke körül ingadozik, az S&P 500 index viszont 0,22%-ot tudott emelkedni, a Nasdaq pedig már 0,9%-os pluszban jár. Piaci beszámolók szerint a befektetőket továbbra is bizonytalanítja a koronavírus egyre gyorsabb terjedése a tengerentúlon. Az utolsó 1 millió fertőzött esetszámra 1 hónapot kellett már csak várni.

Az egyre növekvő amerikai esetszám két oldalról is aggaszthatja a befektetőket: egyrészt a háztartások a negatív híreket látva bizonytalanabbak lesznek és visszafogják fogyasztásukat, másrészt az államok újra korlátozó intézkedésekkel reagálhatnak.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Koronavírus: rekordon a napi esetszám Amerikában, a régióban romlik a helyzet

Az Egyesült Államokban átlépte a 3 milliót az igazoltan koronavírussal fertőzöttek száma, mivel sok tagállamban meredeken emelkedik a napi új esetszám és Ausztrália Victoria tagállamában is súlyos a helyzet, a korlátozások a gazdasági kilábalást is visszavetik. Dél-Amerikában Chilében és Brazíliában is intenzíven terjed tovább a járvány, miközben a brazil elnök is igazoltan koronavírusos lett, és mindezt tv-kamerák előtt állva, a riporterekhez nagyon közel jelentette be. A környékünkön sajnos megint romlik a helyzet a legtöbb országban: a szerbeknél az elnök beszél drámai helyzetről és országos kijárási korlátozást lengetett be, közben fokozott határellenőrzés van újra az osztrák-magyar határon, a román és bolgár új esetszám rekordot döntött és Ukrajnában is megint gyorsul a járvány terjedése. A friss magyar adat mindössze 5 új koronavírus-fertőzöttet jelent és szerencsére ma sem hunyt el újabb beteg. Percről-percre híreink szerdán a témában.

Tovább a cikkhez

Erősödéssel zárt a BUX

Emelkedéssel zárta a szerdai kereskedést a magyar tőzsde, a BUX 182 pontos plusz mellett 0,5 százalékkal került feljebb. Az OTP 0,2 százalékos esés után 10 920 forinton zárt, a Magyar Telekom 0,5 százalékkal került lejjebb és 381 forinton zárta a szerdai kereskedést. A Richter 0,6 százalékos erősödést követően 6695 forinton zárt, míg a Mol 2,4 százalékos emelkedés után 1866 forinton fejezte be a napot. Az EHEP 6,1 százalékkal került ma feljebb, míg az Enefi 5,7 százalékos eséssel zárt.

Emelkednek a tengerentúli tőzsdék, új csúcsra törhet a Nasdaq

A tengerentúli piacnyitástól távolodva tovább tudtak emelkedni a tengerentúli tőzsdék, a járványügyi aggodalmak ellenére az amerikai részvényindexek felfelé kapaszkodnak, míg a Nasdaq Composite a történelmi csúcsa közelében jár, a Nasdaq 1 százalékos erősödése mellett az S&P500 0,8 százalékkal került feljebb, míg a Dow 0,8 százalékot emelkedett.

Erősödik az Alcoa

Közzétette előzetes számait az Alcoa, a társaság előzetes második negyedéves bevétele 2,18-2,71 milliárd dollár között alakulhatott, míg az elemzők 2,09 milliárd dollárt vártak. A tisztított EBITDA 175-190 millió dollár között alakulhatott a második negyedévben. A piaci szereplők jól fogadták a cég előzetes számait, az Alcoa árfolyama 4,2 százalékkal került ma feljebb.

Emelkedéssel próbálkozik Amerika

indult a szerdai nap az amerikai részvénypiacokon, a befektetők elsősorban a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírekre fókuszáltak, miután az Egyesült Államokban átlépte a 3 milliót az igazoltan koronavírussal fertőzöttek száma. Az egyedi részvényeknél a Biogen részvényei 7,3 százalékkal kerültek ma feljebb, miután a társaság benyújtotta az amerikai élelmiszer, és gyógyszerfelügyeleti hatósághoz (FDA) a kísérleti, Alzheimer kezelésére szolgáló készítményének engedélyét. A Dow 0,2 százalékos emelkedése mellett az S&P500 0,3 százalékkal került feljebb.

Minimális emelkedéssel indulhat a szerdai nap a tengerentúli tőzsdéken

Minimális emelkedéssel vághatnak neki a szerdai kereskedésnek a tengerentúli tőzsdék, a hangulatra árnyékot vetettek a járványügyi aggodalmak, miután az Egyesült Államokban átlépte a 3 milliót az igazoltan koronavírussal fertőzöttek száma. A határidős Dow 0,05 százalékos, míg a határidős S&P500 0,1 százalékos erősödést vetített előre a mai piacnyitásra.

1800 dollár fölé emelkedett az arany árfolyama

A sárga nemesfém jegyzése kilencéves csúcsra emelkedett szerdán, miután a koronavírus-járvánnyal összefüggő aggodalmak fokozódása közepette a befektetők a biztonságos menedék-eszközök felé fordultak. Az arany árfolyama 0,5 százalékos erősödést követően 1803,9 dollárig emelkedett.

Felpattant a Mol, emelkedik a magyar tőzsde

A tengerentúli piacnyitás felé közeledve továbbra is esnek az irányadó európai részvényindexek, míg a régiós tőzsdék felemásan teljesítenek. A bécsi börze 1,4 százalékos esése mellett a prágai tőzsde 0,6 százalékkal került feljebb, míg a lengyel részvényindex 0,6 százalékot esett. A magyar tőzsde felfelé kapaszkodik, a BUX 2,4 milliárd forintos forgalom és 138 pontos plusz mellett 0,4 százalékkal került feljebb, a blue chipek közül a Richter és a Mol képes emelkedésre, az olajcég papírjai felpattantak ma, a Mol 1,6 százalékkal került ma feljebb.

Vásárolhatsz drágán, csak tudd, miért teszed!

Féktelen emelkedésen vannak túl a világ részvénypiacai, március közepe óta 30-40 százalékot raliztak a fontosabb benchmarkok, még a továbbra is súlyos globális pandémiás helyzet sem tudta elrontani a befektetők hangulatát. Ekkora emelkedés után adódik a kérdés, nem drágák-e már a részvények. A rövid válasz az lenne, hogy a legtöbb piacon már feszített az árazás, de a képlet ennél bonyolultabb. Nem mindegy ugyanis, hogy figyelembe vesszük-e, hogy a tőzsdék sztárjai, a benchmarkokat egyre inkább uraló nagy techvállalatok részvényei miatt egyre kevésbé reprezentatívak az aggregált árazási mutatók a szélesebb piacokkal kapcsolatban, de az alternatívák sem túl vonzók, alacsony állampapírhozamok mellett  egyrészt érdemes kimozdulni a komfortzónából, és például részvényekbe fektetni, másrészt nulla közeli kockázatmentes hozamnál a vállalati árazások is olyan magasak, amiket csak elbír az Excel.

Tovább a cikkhez

Emelkedik a Deutsche Post

Emelkedik a Deutsche Post árfolyama szerdán, a társaság működési eredménye 16 százalékkal 891 millió euróra nőtt a második negyedévben, felülteljesítve ezzel a Reuters átlagosan 811 millió eurós, elemzői várakozásait. A vállalat bejelentette, hogy hogy ötszázezer munkavállalójának háromszáz eurós jutalmat a koronavírus-krízis során tett erőfeszítéseikért. A Deutsche Post részvényárfolyama 1,4 százalékkal került ma feljebb.

Lefordultak az európai részvényindexek

A szerdai kereskedés második feléhez közeledve lefordultak az irányadó európai részvényindexek, miután az Egyesült Államokban, és a világ más részein is emelkedő koronavírus-fertőzések száma óvatosságra intette a befektetőket, a járványügyi aggodalmak árnyékot vetettek a részvénypiacokra. A DAX 0,4 százalékos esése mellett a CAC40 0,9 százalékkal került lejjebb.

Felfelé kapaszkodik a BUX, emelkedik a Richter

A délelőtt második felében az európai tőzsdék a korábbi esés egy részét ledolgozva felemásan teljesítenek, azonban a koronavírus-járvánnyal összefüggő aggodalmak továbbra is beárnyékolják a részvénypiacok hangulatát. A DAX 0,2 százalékos erősödése mellett a CAC40 0,2 százalékkal került lejjebb, míg az olasz tőzsde 0,2 százalékot emelkedett. Eközben a magyar tőzsde ismét emelkedéssel próbálkozott meg, a BUX 1,1 milliárd forintos forgalom és 51 pontos plusz mellett 0,1 százalékkal került feljebb, a blue chipek az OTP kivételével emelkednek, a bankrészvény 0,4 százalékkal került lejjebb. A hazai nagypapírok közül 0,7 százalékos emelkedésével a Richter teljesít a legjobban.

Felemásan teljesítenek az európai tőzsdék

Lejjebb kerültek az európai tőzsdék ma reggel, miután a világszerte több helyen is emelkedő koronavírus-fertőzések száma óvatosságra intette a gyors gazdasági fellendülésben reménykedő befektetőket. A mai piacnyitástól távolodva a kontinens börzéi a piacnyitás utáni esések egy részét le tudták dolgozni, azonban az irányadó európai részvényindexek közül egyedül a milánói börze volt képes mérsékelt emelkedésre. A DAX 0,2 százalékkal került lejjebb, míg a CAC40 mindemellett 0,4 százalékot esett.

Lejjebb kerültek az európai börzék a szerdai piacnyitás után

Lejjebb kerültek az európai tőzsdék a szerdai piacnyitás után, miután a részvénypiacok hangulatára a járványügyi aggodalmak vetettek árnyékot, a DAX 0,5 százalékos esése mellett a CAC40 0,8 százalékkal került lejjebb, míg a milánói börze 0,4 százalékot esett.

Eséssel indult a szerdai kereskedés a magyar tőzsdén

Mérsékelt eséssel indult a szerdai kereskedés a magyar tőzsdén, a BUX 57 pontos mínusz mellett 0,2 százalékkal került lejjebb, a blue chipek felemásan teljesítenek. A Richter stagnál, a Magyar Telekom 0,5 százalékkal került lejjebb, míg az OTP 0,6 százalékot esett. A pozitív kivételt a Mol jelentette a hazai nagypapírok között, az olajcég papírjai 0,4 százalékkal kerültek feljebb ma reggel.

Mérsékelt elmozdulással indulhat a szerdai kereskedés Európában

  • Eséssel indult a keddi kereskedés a tengerentúli tőzsdéken, bár az S&P500 és a Nasdaq is emelkedéssel próbálkozott meg, a nap második felére mindhárom vezető részvényindex lefordult és eséssel zárták a napot, miután a hangulatra a járványügyi vetettek árnyékot. A Dow végül 397 pontos mínusz mellett 1,5 százalékkal került lejjebb, az S&P500 1,1 százalékot esett, míg a Nasdaq 0,9 százalékos eséssel zárt.
  • Ázsiában felemásan teljesítettek az irányadó részvényindexek szerdán, a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos bizonytalanság óvatosságra intette a piaci szereplőket, miután a világ több részén is emelkedő esetszámok árnyékot vethettek a gazdaság fellendülésével kapcsolatos várakozásokra. A Nikkei 0,6 százalékos esése mellett a hongkongi tőzsde 0,2 százalékkal került feljebb, míg a sanghaji börze 0,8 százalékot emelkedett. Ázsia más részein sem volt egyértelmű az irány, a dél-koreai Kospi 0,1 százalékos erősödése mellett a szingapúri tőzsde 0,1 százalékkal került feljebb.
  • Szerdán a KSH a júniusi inflációs statisztikáját teszi közzé, a Pénzügyminisztérium a központi alrendszer júniusi helyzetét ismerteti, délután az MNB szokásos módon repotendert tart.
  • Stagnál az olaj ára ma reggel, az augusztusi leszállítású WTI jegyzése 40,49 dollárnál jár. Az arany árfolyama lejjebb került reggel, a sárga nemesfém jegyzése 0,1 százalékos esés után 1 794,1 dollárnál jár.
  • A forint gyengül ma reggel az euróval szemben, egy euróért 355,04 forintot kell fizetni, míg egy dollár 314,81 forintba kerül.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép forrása: JOKER/Marcus Gloger/ullstein bild via Getty Images

Frankfurti tőzsde
bejrút200804
koronavirus
erkély zöld épület
moszkva vörös tér oroszország kreml
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Frankfurti tőzsde