Frankfurti tőzsde
Üzlet

Eljött a fordulat az amerikai tőzsdékre, szép lett a vége

Portfolio
Lefordultak az irányadó európai részvényindexek szerdán, a hangulatra a járványügyi aggodalmak vetettek árnyékot, míg a magyar tőzsde mérsékelt emelkedéssel zárta a szerdai kereskedést. A tengerentúli tőzsdéken szintén jól sikerült végül a nap.

Mindhárom vezető index pluszban zárt

A zárás előtti utolsó órában vettek kisebb lendületet a tengerentúli részvényindexek, melynek hatására a Dow Jones 0,7%-os pluszban fejezte be a napot, az S&P 500 index 0,8%-ot gyarapodott, a Nasdaq pedig 1,4%-kal került feljebb.

Szárnyal a Nikola árfolyama

A tengerentúli tőzsdék szerdai kereskedésének egyik legnagyobb nyertese a Nikola. Az alternatív meghajtású kamionokat gyártó vállalat papírjai 24%-ot drágultak, miután a JP Morgan elemzői már kedvezően ítélik meg a cég értékeltségét az elmúlt napok árfolyamzuhanása után.

Mindhárom vezető index pluszban

A Dow Jones keddi záróértéke körül ingadozik, az S&P 500 index viszont 0,22%-ot tudott emelkedni, a Nasdaq pedig már 0,9%-os pluszban jár. Piaci beszámolók szerint a befektetőket továbbra is bizonytalanítja a koronavírus egyre gyorsabb terjedése a tengerentúlon. Az utolsó 1 millió fertőzött esetszámra 1 hónapot kellett már csak várni.

Az egyre növekvő amerikai esetszám két oldalról is aggaszthatja a befektetőket: egyrészt a háztartások a negatív híreket látva bizonytalanabbak lesznek és visszafogják fogyasztásukat, másrészt az államok újra korlátozó intézkedésekkel reagálhatnak.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Koronavírus: rekordon a napi esetszám Amerikában, a régióban romlik a helyzet

Az Egyesült Államokban átlépte a 3 milliót az igazoltan koronavírussal fertőzöttek száma, mivel sok tagállamban meredeken emelkedik a napi új esetszám és Ausztrália Victoria tagállamában is súlyos a helyzet, a korlátozások a gazdasági kilábalást is visszavetik. Dél-Amerikában Chilében és Brazíliában is intenzíven terjed tovább a járvány, miközben a brazil elnök is igazoltan koronavírusos lett, és mindezt tv-kamerák előtt állva, a riporterekhez nagyon közel jelentette be. A környékünkön sajnos megint romlik a helyzet a legtöbb országban: a szerbeknél az elnök beszél drámai helyzetről és országos kijárási korlátozást lengetett be, közben fokozott határellenőrzés van újra az osztrák-magyar határon, a román és bolgár új esetszám rekordot döntött és Ukrajnában is megint gyorsul a járvány terjedése. A friss magyar adat mindössze 5 új koronavírus-fertőzöttet jelent és szerencsére ma sem hunyt el újabb beteg. Percről-percre híreink szerdán a témában.

Tovább a cikkhez

Erősödéssel zárt a BUX

Emelkedéssel zárta a szerdai kereskedést a magyar tőzsde, a BUX 182 pontos plusz mellett 0,5 százalékkal került feljebb. Az OTP 0,2 százalékos esés után 10 920 forinton zárt, a Magyar Telekom 0,5 százalékkal került lejjebb és 381 forinton zárta a szerdai kereskedést. A Richter 0,6 százalékos erősödést követően 6695 forinton zárt, míg a Mol 2,4 százalékos emelkedés után 1866 forinton fejezte be a napot. Az EHEP 6,1 százalékkal került ma feljebb, míg az Enefi 5,7 százalékos eséssel zárt.

Emelkednek a tengerentúli tőzsdék, új csúcsra törhet a Nasdaq

A tengerentúli piacnyitástól távolodva tovább tudtak emelkedni a tengerentúli tőzsdék, a járványügyi aggodalmak ellenére az amerikai részvényindexek felfelé kapaszkodnak, míg a Nasdaq Composite a történelmi csúcsa közelében jár, a Nasdaq 1 százalékos erősödése mellett az S&P500 0,8 százalékkal került feljebb, míg a Dow 0,8 százalékot emelkedett.

Erősödik az Alcoa

Közzétette előzetes számait az Alcoa, a társaság előzetes második negyedéves bevétele 2,18-2,71 milliárd dollár között alakulhatott, míg az elemzők 2,09 milliárd dollárt vártak. A tisztított EBITDA 175-190 millió dollár között alakulhatott a második negyedévben. A piaci szereplők jól fogadták a cég előzetes számait, az Alcoa árfolyama 4,2 százalékkal került ma feljebb.

Emelkedéssel próbálkozik Amerika

indult a szerdai nap az amerikai részvénypiacokon, a befektetők elsősorban a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos hírekre fókuszáltak, miután az Egyesült Államokban átlépte a 3 milliót az igazoltan koronavírussal fertőzöttek száma. Az egyedi részvényeknél a Biogen részvényei 7,3 százalékkal kerültek ma feljebb, miután a társaság benyújtotta az amerikai élelmiszer, és gyógyszerfelügyeleti hatósághoz (FDA) a kísérleti, Alzheimer kezelésére szolgáló készítményének engedélyét. A Dow 0,2 százalékos emelkedése mellett az S&P500 0,3 százalékkal került feljebb.

Minimális emelkedéssel indulhat a szerdai nap a tengerentúli tőzsdéken

Minimális emelkedéssel vághatnak neki a szerdai kereskedésnek a tengerentúli tőzsdék, a hangulatra árnyékot vetettek a járványügyi aggodalmak, miután az Egyesült Államokban átlépte a 3 milliót az igazoltan koronavírussal fertőzöttek száma. A határidős Dow 0,05 százalékos, míg a határidős S&P500 0,1 százalékos erősödést vetített előre a mai piacnyitásra.

1800 dollár fölé emelkedett az arany árfolyama

A sárga nemesfém jegyzése kilencéves csúcsra emelkedett szerdán, miután a koronavírus-járvánnyal összefüggő aggodalmak fokozódása közepette a befektetők a biztonságos menedék-eszközök felé fordultak. Az arany árfolyama 0,5 százalékos erősödést követően 1803,9 dollárig emelkedett.

Felpattant a Mol, emelkedik a magyar tőzsde

A tengerentúli piacnyitás felé közeledve továbbra is esnek az irányadó európai részvényindexek, míg a régiós tőzsdék felemásan teljesítenek. A bécsi börze 1,4 százalékos esése mellett a prágai tőzsde 0,6 százalékkal került feljebb, míg a lengyel részvényindex 0,6 százalékot esett. A magyar tőzsde felfelé kapaszkodik, a BUX 2,4 milliárd forintos forgalom és 138 pontos plusz mellett 0,4 százalékkal került feljebb, a blue chipek közül a Richter és a Mol képes emelkedésre, az olajcég papírjai felpattantak ma, a Mol 1,6 százalékkal került ma feljebb.

Vásárolhatsz drágán, csak tudd, miért teszed!

Féktelen emelkedésen vannak túl a világ részvénypiacai, március közepe óta 30-40 százalékot raliztak a fontosabb benchmarkok, még a továbbra is súlyos globális pandémiás helyzet sem tudta elrontani a befektetők hangulatát. Ekkora emelkedés után adódik a kérdés, nem drágák-e már a részvények. A rövid válasz az lenne, hogy a legtöbb piacon már feszített az árazás, de a képlet ennél bonyolultabb. Nem mindegy ugyanis, hogy figyelembe vesszük-e, hogy a tőzsdék sztárjai, a benchmarkokat egyre inkább uraló nagy techvállalatok részvényei miatt egyre kevésbé reprezentatívak az aggregált árazási mutatók a szélesebb piacokkal kapcsolatban, de az alternatívák sem túl vonzók, alacsony állampapírhozamok mellett  egyrészt érdemes kimozdulni a komfortzónából, és például részvényekbe fektetni, másrészt nulla közeli kockázatmentes hozamnál a vállalati árazások is olyan magasak, amiket csak elbír az Excel.

Tovább a cikkhez

Emelkedik a Deutsche Post

Emelkedik a Deutsche Post árfolyama szerdán, a társaság működési eredménye 16 százalékkal 891 millió euróra nőtt a második negyedévben, felülteljesítve ezzel a Reuters átlagosan 811 millió eurós, elemzői várakozásait. A vállalat bejelentette, hogy hogy ötszázezer munkavállalójának háromszáz eurós jutalmat a koronavírus-krízis során tett erőfeszítéseikért. A Deutsche Post részvényárfolyama 1,4 százalékkal került ma feljebb.

Lefordultak az európai részvényindexek

A szerdai kereskedés második feléhez közeledve lefordultak az irányadó európai részvényindexek, miután az Egyesült Államokban, és a világ más részein is emelkedő koronavírus-fertőzések száma óvatosságra intette a befektetőket, a járványügyi aggodalmak árnyékot vetettek a részvénypiacokra. A DAX 0,4 százalékos esése mellett a CAC40 0,9 százalékkal került lejjebb.

Felfelé kapaszkodik a BUX, emelkedik a Richter

A délelőtt második felében az európai tőzsdék a korábbi esés egy részét ledolgozva felemásan teljesítenek, azonban a koronavírus-járvánnyal összefüggő aggodalmak továbbra is beárnyékolják a részvénypiacok hangulatát. A DAX 0,2 százalékos erősödése mellett a CAC40 0,2 százalékkal került lejjebb, míg az olasz tőzsde 0,2 százalékot emelkedett. Eközben a magyar tőzsde ismét emelkedéssel próbálkozott meg, a BUX 1,1 milliárd forintos forgalom és 51 pontos plusz mellett 0,1 százalékkal került feljebb, a blue chipek az OTP kivételével emelkednek, a bankrészvény 0,4 százalékkal került lejjebb. A hazai nagypapírok közül 0,7 százalékos emelkedésével a Richter teljesít a legjobban.

Felemásan teljesítenek az európai tőzsdék

Lejjebb kerültek az európai tőzsdék ma reggel, miután a világszerte több helyen is emelkedő koronavírus-fertőzések száma óvatosságra intette a gyors gazdasági fellendülésben reménykedő befektetőket. A mai piacnyitástól távolodva a kontinens börzéi a piacnyitás utáni esések egy részét le tudták dolgozni, azonban az irányadó európai részvényindexek közül egyedül a milánói börze volt képes mérsékelt emelkedésre. A DAX 0,2 százalékkal került lejjebb, míg a CAC40 mindemellett 0,4 százalékot esett.

Lejjebb kerültek az európai börzék a szerdai piacnyitás után

Lejjebb kerültek az európai tőzsdék a szerdai piacnyitás után, miután a részvénypiacok hangulatára a járványügyi aggodalmak vetettek árnyékot, a DAX 0,5 százalékos esése mellett a CAC40 0,8 százalékkal került lejjebb, míg a milánói börze 0,4 százalékot esett.

Eséssel indult a szerdai kereskedés a magyar tőzsdén

Mérsékelt eséssel indult a szerdai kereskedés a magyar tőzsdén, a BUX 57 pontos mínusz mellett 0,2 százalékkal került lejjebb, a blue chipek felemásan teljesítenek. A Richter stagnál, a Magyar Telekom 0,5 százalékkal került lejjebb, míg az OTP 0,6 százalékot esett. A pozitív kivételt a Mol jelentette a hazai nagypapírok között, az olajcég papírjai 0,4 százalékkal kerültek feljebb ma reggel.

Mérsékelt elmozdulással indulhat a szerdai kereskedés Európában

  • Eséssel indult a keddi kereskedés a tengerentúli tőzsdéken, bár az S&P500 és a Nasdaq is emelkedéssel próbálkozott meg, a nap második felére mindhárom vezető részvényindex lefordult és eséssel zárták a napot, miután a hangulatra a járványügyi vetettek árnyékot. A Dow végül 397 pontos mínusz mellett 1,5 százalékkal került lejjebb, az S&P500 1,1 százalékot esett, míg a Nasdaq 0,9 százalékos eséssel zárt.
  • Ázsiában felemásan teljesítettek az irányadó részvényindexek szerdán, a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos bizonytalanság óvatosságra intette a piaci szereplőket, miután a világ több részén is emelkedő esetszámok árnyékot vethettek a gazdaság fellendülésével kapcsolatos várakozásokra. A Nikkei 0,6 százalékos esése mellett a hongkongi tőzsde 0,2 százalékkal került feljebb, míg a sanghaji börze 0,8 százalékot emelkedett. Ázsia más részein sem volt egyértelmű az irány, a dél-koreai Kospi 0,1 százalékos erősödése mellett a szingapúri tőzsde 0,1 százalékkal került feljebb.
  • Szerdán a KSH a júniusi inflációs statisztikáját teszi közzé, a Pénzügyminisztérium a központi alrendszer júniusi helyzetét ismerteti, délután az MNB szokásos módon repotendert tart.
  • Stagnál az olaj ára ma reggel, az augusztusi leszállítású WTI jegyzése 40,49 dollárnál jár. Az arany árfolyama lejjebb került reggel, a sárga nemesfém jegyzése 0,1 százalékos esés után 1 794,1 dollárnál jár.
  • A forint gyengül ma reggel az euróval szemben, egy euróért 355,04 forintot kell fizetni, míg egy dollár 314,81 forintba kerül.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép forrása: JOKER/Marcus Gloger/ullstein bild via Getty Images

koronavírus
koronavírus_tévhitek
bicikli horvátország járvány koronavírus
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Eladó új építésű lakások

Válogass több ezer új lakóparki lakás közül Budán, Pesten, az agglomerációban, vagy vidéken.

Infostart.hu

Újságíró

Újságíró

Junior elemző, elemző

Junior elemző, elemző
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 7.
Private Investor Day 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
búza klímaváltozás meleg nyár