zsiday0420
Üzlet

Megszólalt Zsiday Viktor a koronavírus újabb terjedéséről

Portfolio
Megszólalt Zsiday Viktor a koronavírus újabb terjedéséről: a befektetési szakember legfrissebb blogbejegyzésében arról ír, hogy úgy tűnik, tényleg van szezonalitása a vírusnak, és szerinte ez a nyári meleg ad egy kis időt Európának, azonban a világ más részeit vizsgálva szerinte pontosan azt látjuk, amire számítani lehetett: ha megnöveljük a társas érintkezéseket, nem használunk maszkot, vannak tömegrendezvények, akkor a vírus terjed. A vírus terjedése nyomán szerinte előbb-utóbb vagy állami korlátozások jöhetnek megint, vagy az emberek megijednek és magukat korlátozzák. A befektetési szakember emellett arról is ír, hogy miért nem esnek a részvények.

Miért nem esnek már a részvények - teszi fel a kérdést legújabb blogbejegyzésében Zsiday Viktor, a befektetési szakember szerint ezt kérdezi tőle minden ismerőse, a válasz szerinte triviális és egyszerű: azért, mert nincs nekik. Mármint részvényük.

Zsiday Viktor szerint szinte minden felmérésből, és anekdotikus adatból is az derül ki, hogy a befektetők rendkívül alulpozicionáltak, és rengeteg pénz hever a partvonalon, amely vásárolni szeretne. Szerinte ez valószínűleg részben a gigantikus jegybanki pénzpumpa és költségvetési élénkítések együttes hatása is, és úgy véli, hogy a végeredmény mégis az, hogy sokan várják a jó pillanatot, amikor olcsón vehetnek részvényeket, és ülnek a befektetésre váró pénzen, amelynek hozama egy nagy nulla, reálértelemben pedig folyamatosan veszít értékéből.

A befektetési szakember szerint ez viszont azzal jár, hogy minden apró esést megvesznek, a részvényárak igen nehezen tudnak tehát csökkenni. Zsiday Viktor kiemelte, hogy a jelenlegi hozamkörnyezetben a reáleszközöknek (részvény, ingatlan, arany) nem nagyon van alternatívája, és ezt sokan látják is, ám a koronavírus körüli bizonytalanság kapcsán nem merik rászánni magukat a vásárlásra: azaz ülnek a partvonalon, és várják, hogy a rossz hírekre beessen a piac, hogy ők majd ott jól megvegyék. Csak ha mindenki ezt teszi, akkor az a fránya piac nehezen tud esni Zsiday szerint.

A mai blogbejegyezésében arra hívja fel a figyelmet, hogy szerinte sajnos pont az történik a koronavírus kezelése kapcsán, amitől tartott: szerinte ahelyett, hogy fenntartottuk volna a kötelező maszkviselést, és nem engedélyezték volna a 10 fő feletti rendezvényeket, azt hittük, hogy a vírus eltűnt, és mindent lehet csinálni, pont úgy, mint korábban. Persze ennek hatására Zsiday szerint éppen az történik, ami várható: a vírus visszatérőben van.

Zsiday szerint öröm az ürömben, hogy úgy tűnik, hogy tényleg van szezonalitása a vírusnak, mint más légúti vírusos betegségeknek is, tehát a nyári meleg lassítja. A szakember szerint ez a nyári meleg ad egy kis időt Európának, de a világ más részeit vizsgálva szerinte pontosan azt látjuk, amire számítani lehetett: ha megnöveljük a társas érintkezéseket, nem használunk maszkot, vannak tömegrendezvények, akkor a vírus terjed. Márpedig ha terjed, akkor előbb-utóbb vagy állami korlátozások lesznek megint, vagy az emberek beijednek és magukat korlátozzák - mindkettőnek az a vége, hogy visszaesik a fogyasztói bizalom, senki nem megy sehova, visszaesik a szolgáltatások fogyasztása és szenvedős, ismét recesszióba hajló lehet az év második fele, különösen a negyedik negyedév, mindaddig, amíg nincs oltás.

A befektetési szakember szerint egyfelől tehát van egy rendkívül alulpozicionált befektetői réteg, másfelől egy minden valószínűség szerint V-fellendülés helyetti W. Az egyik nagy emelkedést, a másik esést vetít előre a tőzsdéken. Zsiday Viktor a legfrissebb blogbejegyzésben arról ír, nem tudja, hogy melyik győzedelmeskedik. Mindemellett hozzáteszi, hogy bárcsak ne tudná, hogy mennyire ostobák a vírusválságot félrekezelő politikusok, akkor - látva a piaci hangulatot - biztos venne. Így viszont attól tart, hogy továbbra is hibás intézkedések lesznek, és emiatt a gazdasági nehézségeknek egyáltalán nincsen vége, úgyhogy ül szomorúan a partvonalon a többi szofisztikált befektetővel együtt.

Frankfurti tőzsde
bejrút200804
koronavirus
erkély zöld épület
moszkva vörös tér oroszország kreml
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
Frankfurti tőzsde