nyse tőzsde usa részvény
Üzlet

Nem dőlhetünk még hátra, rázós lehet a nyár a tőzsdéken - Mit érdemes most venni?

Portfolio
Hatalmas szárnyaláson vannak túl a részvénypiacok a márciusi mélypontok óta, de a Saxo Bank elemzői szerint még mindig tart a medve piac. A gazdaság és a tőzsdei hangulat törékeny és nagy volatilitást hozhat a nyár, ahogy a gyorsjelelentési szezonban fény derül arra, hogy valójában mekkora károkat okozott a koronavírus a vállalatoknak. A jelenlegi környezetben a Saxo Bank stratégái azt javasolják, hogy érdemes az európai részvényeket felülsúlyozni az amerikai piaccal szemben, valamint jó befektetési sztorit látnak a zöld transzformációban és a robotikában, de az arany is jó vétel lehet véleményük szerint.

2020 második negyedéve a gazdaságok újjászületéséről szólt az állami kapitalizmus talaján, amit a támogató monetáris politika és intézmények finanszíroztak, miközben válságot menedzseltek. Mindent feltettek arra, hogy harcoljanak az 1930 óta nem látott mértékű gazdasági visszaesés ellen, amit olyan szintű spekuláció kísért, amire a 2000-es évek eleje, sőt, talán az 1920-as évek óta nem volt példa - írja legfrissebb negyedéves kitekintésében a Saxo Bank.

Az elmúlt hetekben ismét kissé bizonytalanabb lett a hangulat a tőzsdéken, olyan eséseket láttunk, amit utoljára a márciusi pánikhangulatban, miközben a volatilitást mérő VIX-index megugrott.

A koronavírus hatásain még nem lépett túl a világ, a gazdaság és a pénzügyi rendszer törékeny

- vélik a bank stratégái.

Még mindig medve piac van

Az általános elmélet, hogy a VIX-indexnél az egyensúlyt a 22 pont jelenti, ez az a szint, ahol a piacok optimistából (pozitív hozamok, alacsony volatilitás) pesszimistába váltanak (negatív hozamok, magas volatilitás). A VIX-index február 24-én lépett a 22-es szint fölé és azóta sem esett vissza alá, annak ellenére, hogy impresszív szárnyalást mutattak a részvénypiacok.

Míg sokan vitatják, hogy volt-e egyáltalán medve piac idén, mivel a zuhanás után nagyon gyors volt a korrekció, a volatilitásindex viszont azt jelzi, hogy strukturálisan még mindig medve piac van. Ez alapján pedig negatív hozamok és magas volatilitás várható. A harmadik negyedévbe lépve még mindig törékeny a tőzsdei hangulat, a VIX egy nagyon volatilis nyarat vetít előre.

Ezt táplálhatja, hogy a második negyedéves gyorsjelentési szezonban kiderül, mekkora kárt is okozott valójában a vállalati szférának a koronavírus és előrevetíti azt is, hogy mi vár ránk.

Közben az értékeltségi szintek olyan magasra emelkedtek, hogy a kockázat-hozam arány már nem vonzó a múltbeli adatok alapján.

A historikus adatok azt sugallják, hogy 33 százalék a valószínűsége annak a jelenlegi árazási szintek mellett, hogy a részvénybefektetők negatív reálhozamot könyvelhetnek el a következő 10 évet tekintve.

És nem akadályozza meg semmi, hogy a jelenlegiről még magasabbra emelkedjenek az értékeltségi szintek - állítják a Saxo Bank stratégái.

Az amerikai jegybank potenciális hozamgörbe-kontrollja szintén beleszólhat a részvénypiaci hangulatba. Ez a törekvés nagyon pozitív volt az amerikai tőzsdei befektetőknek az 1942 és 1951 közötti periódusban, a japán részvénypiacra viszont negatívan hatott a 2016 szeptembere óta eltelt időben. A két időszak közötti különbség, hogy abban a periódusban az Egyesült Államok masszív fiskális deficittel működött, míg a japán kormány nemrégiben fiskális szigorítást vezetett be. Ha a hozamgörbe-kontroll nagy fiskális deficittel párosul, az támogató a részvénypiacok számára, különösen például a fejlődő országok részvénypiacainak, amelyek nagyban függenek a dollárárfolyam alakulásától.

A hozamgörbe-kontroll lehet a megoldás a magas nominális növekedés és magas infláció problémájára, azzal, hogy a GDP-arányos államadósságot csökkenti, ugyanakkor nagyon kedvezőtlen hatása lehet, ha mindez alacsony kamatok mellett történik. Egy 2018-as tanulmány azt mutatta, hogy a „zombikká” váló tőzsdei vállalatok száma nagyban megugrott az 1990-es évek eleje óta, különösen a 2008-as pénzügyi válság kezdetétől. Úgy tűnik, hogy az alacsony hozamok ára (amelyek célja, hogy könnyítsék a vállalatokra nehezedő pénzügyi nyomást) az, hogy a tőkét hatékonytalanul használják fel a vállalatok és a tőke, valamint a munkaerő rossz allokációjához vezet.

Itt az idő az európai részvények felé fordulni?

Az elmúlt év az amerikai részvénypiacok felülteljesítéséről szólt az európai részvényekkel szemben, a különbség történelmi viszonylatban extrém mértékű volt. Ennek oka az erős dollár, az amerikai részvények magas értékeltsége, az erős profitnövekedés az amerikai vállalatoknál, a saját részvény vásárlási programok, valamint a piaci kapitalizáció eltolódása a technológiai óriásvállalatok felé.

12 havi visszatekintő EV/EBITDA-ráta alapján az amerikai részvénypiacok jelenleg 65 százalékkal vannak felülértékelve az európai részvénypiacokhoz képest, ez azt feltételezi, hogy az amerikai vállalati profitkilátások jóval erősebbek.

kep2_arazas

Az amerikai vállalatok jellemzően alacsonyabb tőkeáttétellel működnek, mint az európai cégek, ami kifejezetten pozitív a jelenlegi bizonytalan makrogazdasági környezetben.

De az értékeltségi szintek nagyban meghatározzák a jövőbeli hozamokat, így annak fényében, hogy az amerikai részvénypiacok felülteljesítő voltak és még drágák is, inkább érdemes az európai részvényeket felülsúlyozni az EU-t érintő politikai kockázatok ellenére.

A világnak gyengébb dollárra van szüksége és ezt a Fed idővel meg is fogja teremteni. Ez az európai részvények malmára hajtja a vizet - áll a Saxo Bank elemzésében. Ráadásul az európai részvények sokkal jobban vannak pozícionálva a zöld transzformációra és az egészségügy robotikai átalakulására. Korábban úgy tűnt, hogy Európa kissé elaludt az informatikai innováció tekintetében, de most vannak arra utaló jelek, hogy lendületbe jöttek.

kep3_euvsusa

A befektetési sztorik

A Saxo Bank elemzői szerint jó befektetési sztorit jelenthet a „lokalizáció”, amikor olyan kis kapitalizációjú részvényekbe fektetünk, amelyek belföldről szerzik a bevételeiket, a nem ciklikus szektorokból, mint például az egészségügy, a nem ciklikus fogyasztási javak, vagy a közszolgáltatók. De jó befektetési lehetőséget jelent az a jó öreg stratégia is, amikor erős fundamentumokkal rendelkező, alacsony tőkeáttétellel működő vállalatok részvényeibe fektetünk.

A stratégák szerint bizonyos szektorok, például a zöld transzformáció szintén jó befektetést jelenthetnek, illetve az olyan iparágakban is van fantázia, mint az egészségügy, a robotika, vagy a 3D-nyomtatás. Ezek mind lendületet kaphatnak a politikai célok által vezénylet intézkedésektől, ami az önellátást és a belföldi termelés felfuttatását hivatott ösztönözni a fejlett országokban.

Az erős digitális jelenléttel és üzleti modellel rendelkező vállalatok szintén jól teljesíthetnek a Saxo Bank stratégái szerint, de néhány részvény extrém értékeltsége miatt érdemes velük vigyázni a buborékveszély okán.

Ha valaki a részvénypiacon kívül keresi a lehetőségeket, akkor az arany jó vétel lehet a jelenlegi környezetben. Inkább a nyersanyagot érdemes választani, mint az aranyat bányászó vállalatok részvényeit, mert a Saxo Bank szerint az adatok azt mutatják, hogy nem teljesítenek jobban, mint a nemesfém. Ezért ha valaki szeretne az arany felé kitettséget szerezni, akkor érdemes átgondolni, hogy ezt milyen formában teszi.

Címlapkép: Getty Images

bullbear
koronavirus_roller_gyerek
spanyolország turizmus tengerpart
shutterstock_526779460hotel bécs
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Ügyvédek

A legjobb ügyvédek egy helyen

Infostart.hu

Újságíró

Újságíró
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 7.
Private Investor Day 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
bullbear