donaldtrump
Üzlet

Újabb csapást mérne Trump néhány kínai vállalatra

Portfolio
A héten véglegesítheti a Trump-kormányzat azt a szabályozást, amely megtiltja az amerikai kormányzati intézményeknek, hogy olyan vállalatoktól vásároljanak termékeket és szolgáltatásokat, amely néhány megnevezett cég (Huawei, Hikvision, Dahua) termékeit használja – írja a Reuters.

Az új szabályozás, amelynek alapjait egy 2019-es törvény teremti meg, messzemenő hatással lehet az amerikai kormány számára termékeket és szolgáltatásokat értékesítő vállalatokra. Nekik igazolniuk kell majd, hogy nem használják például a Dahua vagy a Hikvision termékeit, pedig nehéz őket megkerülni, hiszen a világ élvonalában vannak a megfigyelő berendezések és kamerák terén. A tilalom alá eső cégek közé tartozik még a rádiókat értékesítő Hytera Communications, valamint a távközlési eszközöket gyártó Huawei és a ZTE is.

Amelyik vállalat ezen öt cég eszközeit használja a mindennapi működése során, az többé alapesetben nem értékesíthet termékeket és szolgáltatásokat az Egyesült Államok kormányának, kivéve ha különleges mentességet kapnak az államtól.

Ehhez azonban egy átfogó nemzetbiztonsági vizsgálatot kell az érintett cégnél levezényelni.

A Reuters értesülései szerint augusztus 13-tól léphet életbe a szabályozás. A tét nem kicsi, az amerikai kormányzat éves szinten 500 milliárd dollárt fizet ki szerződéses partnereinek.

És a legnagyobb cégek is használják az öt kínai vállalat termékeit. Az Amazon például 1500 hőmérő kamerát szerzett be a Dahua Technology-tól a koronavírus-járvány közepette. Közben cloud üzletága pedig az amerikai hírszerzés egyik nagy partnere és nemrégiben a Microsofttal küzdött meg egy 10 milliárd dolláros Pentagon-szerződésért.  

Az amerikai-kínai feszültségek az elmúlt hónapban ismét fokozódtak. Az immár két éve tartó kereskedelmi háborút súlyosbították a hongkongi események és az Egyesült Államok bírálta azt is, ahogy Kína a koronavírus-járványt kezelte.

Az elmúlt években az amerikai kormányzat többször vezetett be szankciókat a kínai vállalatok ellen. Tavaly például feketelistára tette a Huawei-t és a Hikvisiont, több kínai vállalattal együtt, eltiltva őket attól, hogy amerikai alkatrészeket vásároljanak kormányzati jóváhagyás nélkül.

(Reuters)

Címlapkép: Shutterstock

koronavírus_tévhitek
bicikli horvátország járvány koronavírus
filmforgatás Budapesten
globális felmelegedés jegesmedve jégtábla
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 7.
Private Investor Day 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Újságíró

Újságíró

Junior elemző, elemző

Junior elemző, elemző
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
bull