FONTOS Május óta nem látott csúcson az új koronavírus-fertőzöttek száma Magyarországon
Tőzsde
Üzlet

Vegyes zárás Amerikában

Portfolio
Az irányadó európai részvényindexek erősödéssel indították a napot, majd a kereskedés második felére a korábbi emelkedés egy része elolvadt, az indexek lefordultak. A tengerentúli tőzsdék a mai piacnyitástól távolodva lejjebb kerültek, az amerikai részvényindexek lefordultak, miután a befektetőket a koronavírus-járvány és annak gazdaságra gyakorolt hatásai aggasztották.

Vegyes zárás

A Dow Jones 1,4%-os eséssel fejezte be a csütörtöki kereskedés, miközben az S&P 500 index 0,6%-ot veszített értékéből.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

Ezzel szemben a technológiai részvények jól teljesítettek, a Nasdaq 0,5%-kal emelkedett.

Enyhül a nyomás a tőzsdéken

Mérséklődnek a mínuszok a nap végéhez közeledve az amerikai tőzsdén, a Dow már csak 330 pontos mínuszban tartózkodik a Nasdaq pedig minimálisan, de pluszban jár a tegnapi záróértékhez képest.  

Újra esik az olajár

A részvénypiacokkal együtt esik a mai kereskedésben az olaj árfolyama, miután felerősödtek a félelmek, hogy az Amerikában gyorsan terjedő koronavírus újabb lezárásokat hozhat, ami pedig hatással lenne az üzemanyagkeresletre.

Tovább a cikkhez

500 pontos mínuszban járt a Dow

Beindult az esés az amerikai tőzsdéken, a Dow 500 pontos mínuszban járt, ami közel 2 százalékos csökkenésnek felel meg, az S&P 500 1,5 százalékot, a Nasdaq 0,8 százalékot esett a mai kereskedésben. Ma ismét a vírussal kapcsolatos félelmek kerültek az előtérbe.

Ennyi volt a tőzsdeválság? Használja ki a piaci mozgást, keresse kollégáinkat! Start

A blue chipeket tömörítő Dow index esésében nagy szerepe van a Walgreens 9 százalékos esésének, miután a vállalat gyenge negyedéves eredményeket közölt és bejelentette, hogy felfüggeszti a saját részvény vásárlási programját. 

Esnek még azon a részvények is, amelyek a járványban a leginkább érintettek, például a légitársaságok és a hajózási cégek. A Delta, a United és az American Airlines több mint 4 százalékot esett, a Carnival 3,7, a Royal Carribean pedig közel 5 százalékkal került lejjebb. 

Eséssel zárta a csütörtöki kereskedést a BUX

Eséssel zárta a csütörtöki kereskedést a magyar tőzsde, a BUX 152 pontos mínusz mellett 0,4 százalékkal került lejjebb. A blue chipek közül egyedül a Magyar Telekom tudott emelkedni, a telekomcég papírjai 0,9 százalékos erősödés után 384,5 forinton zártak. A Mol 0,1 százalékos esés után 1865 forinton fejezte be a napot, a Richter 0,3 százalékkal került lejjebb, a gyógyszergyártó papírjai 6675 forinton zártak, míg az OTP 1 százalékos esést követően 10 810 forinton zárta a csütörtöki kereskedést.

Lefordultak a tengerentúli tőzsdék

A tengerentúli piacnyitást követő emelkedés után gyorsan elfogyott a tengerentúli tőzsdék lendülete, az amerikai részvényindexek lefordultak, miután a befektetőket a koronavírus-járvány és annak gazdaságra gyakorolt hatása aggasztotta. A Walgreens részvényei 9 százalékos esésükkel különösen gyengén teljesítenek ma, miután a társaság a vártnál gyengébb második negyedéves számokat tett közzé. A Dow 1,7 százalékos esése mellett az S&P500 1,3 százalékkal került lejjebb, míg a Nasdaq 0,8 százalékot esett.

Nem dőlhetünk még hátra, rázós lehet a nyár a tőzsdéken - Mit érdemes most venni?

Hatalmas szárnyaláson vannak túl a részvénypiacok a márciusi mélypontok óta, de a Saxo Bank elemzői szerint még mindig tart a medve piac. A gazdaság és a tőzsdei hangulat törékeny és nagy volatilitást hozhat a nyár, ahogy a gyorsjelelentési szezonban fény derül arra, hogy valójában mekkora károkat okozott a koronavírus a vállalatoknak. A jelenlegi környezetben a Saxo Bank stratégái azt javasolják, hogy érdemes az európai részvényeket felülsúlyozni az amerikai piaccal szemben, valamint jó befektetési sztorit látnak a zöld transzformációban és a robotikában, de az arany is jó vétel lehet véleményük szerint.

Tovább a cikkhez

Lejjebb került a Dow, emelkedik a Nasdaq

A mai piacnyitástól távolodva az emelkedés egy része máris elolvadt, a tengerentúli tőzsdék felemásan teljesítenek: a Dow 0,3 százalékos esése mellett az S&P500 stagnál, míg a Nasdaq 0,4 százalékkal került feljebb.

Felfelé kapaszkodik Amerika a csütörtöki piacnyitás után

Emelkedéssel indult a csütörtöki kereskedés a tengerentúli tőzsdéken, a befektetők a beérkező makroadatokra és vállalati hírekre figyeltek, míg a járványügyi aggodalmak árnyékot vetnek a részvénypiacok hangulatára. A múlt héten ismét csökkent a heti új segélykérelmek száma az tengerentúlon, a július 3-i héten 1 millió 314 ezer új állásvesztő volt az Egyesült Államokban. A Dow 0,1 százalékkal került feljebb, az S&P500 0,2 százalékot emelkedett, míg a Nasdaq 0,8 százalékot erősödött.

Mérsékelt emelkedéssel indulhat a csütörtöki kereskedés Amerikában.

A járványügyi aggodalmak árnyékot vetnek a részvénypiacok hangulatára, miután az Egyesült Államokban több mint 60 ezerrel nőtt szerdán az igazoltan koronavírussal fertőzöttek száma és közben a halálozásoké is második napja nagyon magasan, 900 felett alakult, több tagállamban emiatt újabb korlátozó intézkedéseket hoztak, amelyek többek között az iskolásokat is érintik. A tengerentúli tőzsdéken mérsékelt emelkedéssel indulhat a nap, miután a heti munkanélküli segélykérelmek száma 1,314 millióval nőtt a július 3-i héten, míg az előzetes várakozások 1,39 millióról szóltak. A határidős S&P500 0,3 százalékos erősödést, emellett a határidős Dow 0,16 százalékos emelkedést vetített előre a mai piacnyitásra.

Felfelé kapaszkodik a magyar tőzsde, emelkedik a Mol

Az irányadó európai részvényindexek felemásan teljesítenek ma délután, a CAC40 0,2 százalékos erősödése mellett a milánói tőzsde 0,7 százalékkal került lejjebb, nagyobb emelkedésre a vezető börzék közül csupán a DAX volt képes, a német részvényindex 1,5 százalékkal került feljebb.

A régiós tőzsdék emelkednek, a bécsi börze 0,7 százalékos erősödése mellett a prágai tőzsde 0,4 százalékkal került feljebb, míg a lengyel részvényindex 0,4 százalékot emelkedett. A hazai részvényindex is felfelé kapaszkodik, a BUX 1,7 milliárd forintos forgalom és 116 pontos plusz mellett 0,3 százalékkal került feljebb, a blue chipek kivétel nélkül emelkednek, a hazai nagypapírok közül 0,8 százalékos erősödésével a Mol részvényei teljesítenek a legjobban ma délután.

Esik a Wirecard

Az amerikai igazságügyi minisztérium vizsgálja, hogy a német botránycég, a Wirecard központi szerepet játszott-e egy állítólagos 100 millió dollár értékű bankcsalás-összeesküvésben - értesült a Wall Street Journal. A lap vizsgálatra rálátó forrásai szerint a csalás a marihuána-piachoz köthető. A Reuters ma arról számolt be, hogy a müncheni ügyészség pénzmosás gyanúja miatt folytat nyomozást a céggel szemben.

Az elmúlt hetekben egyre dagadt a Wirecard körüli botrány, a társaság június végén negyedik alkalommal halasztotta el vállalat tavalyi beszámolójának a közzétételét, a Moody’s bóvli kategóriába minősítette le a vállalatot. A menedzsment elismerte, nagy valószínűséggel nem létezik az az 1,9 milliárd eurós tétel, ami miatt a könyvvizsgáló nem tudta lezárni a Wirecard 2019-es kimutatásait, a korábbi vezérigazgatót, Markus Braunt letartóztatták, majd még aznap 5 millió euró óvadék mellett szabadlábra bocsátották. A cég később csődeljárást kezdeményezett. A Wirecard részvényei június 17-én még 104,5 eurón zártak, majd az egyre dagadó botrány közepette az árfolyam összeomlott, a Wirecard június 26-án a korábbi napok zuhanása után 1,08 eurón ütött újabb mélypontot. A cég részvényárfolyama csütörtökön 1,6 százalékos esés után 2,7 euró közelében jár.

Elolvadt a délelőtti emelkedés egy része az európai tőzsdéken

A ma reggeli erősödés egy részét ledolgozták az irányadó európai részvényindexek, a befektetők a gazdasági fellendüléssel kapcsolatos hírekre fókuszáltak elsősorban, azonban a járványügyi félelmek továbbra is beárnyékolták a hangulatot. A CAC40 0,1 százalékos erősödése mellett a milánói börze 0,5 százalékkal került lejjebb, míg a kontinens börzéi közül a DAX teljesít a legjobban.

Felpattant a DAX, emelkedéssel próbálkozik Európa

Az irányadó európai részvényindexek többsége felfelé kapaszkodott csütörtökön, a CAC40 0,2 százalékkal került feljebb, míg a német tőzsde felpattant, a DAX 1,2 százalékkal került feljebb. A német részvényindex komponensei közül az SAP teljesít a legjobban, miután a befektetők kedvezően fogadták a cég előzetes, második negyedéves számait.

Elfogyott a lendület, lejjebb került a BUX

A csütörtöki piacnyitástól távolodva elolvadt a korábbi, mérsékelt erősödés a magyar tőzsdén, a BUX 93 pontos mínusz mellett 0,3 százalékkal került lejjebb. A Magyar Telekom stagnál, az OTP 0,2 százalékkal került lejjebb, a Mol 0,3 százalékot esett, míg a Richter 0,5 százalékkal került lejjebb.

Erősödéssel indult a csütörtöki kereskedés Európában

Emelkedéssel vágtak neki a csütörtöki kereskedésnek az európai tőzsdék, a hangulatot részben a gazdasági fellendüléssel kapcsolatos várakozások támogatták, a CAC40 0,7 százalékos emelkedése mellett a DAX 1,2 százalékot erősödött, míg a milánói börze 0,5 százalékkal került feljebb ma reggel.

Enyhe emelkedéssel indul a nap a magyar tőzsdén

Feljebb került a magyar tőzsde a csütörtöki piacnyitás után, a BUX 89 pontos plusz mellett 0,3 százalékot emelkedett, a blue chipek a stagnáló Magyar Telekom kivételével erősödnek. A Mol 0,1 százalékkal került feljebb, az OTP 0,6 százalékot erősödött, míg a Richter 0,1 százalékot emelkedett.

16 éve nem adott el olyan kevés repülőgépet az Airbus, mint most

Bár hónapról hónapra emelkednek az Airbus eladásai, az idei első félévben csak fele annyi repülőgépet adtak el, mint tavaly. Új megrendelést már második hónapja nem kapott az európai repülőgyártó, ami nem is csoda, világszerte a túlélésért küzdenek a légitársaságok.

Tovább a cikkhez

36 ezer dolgozót küldhet kényszerszabadságra a világ harmadik legnagyobb légitársasága

A United Airlines arról értesítette az alkalmazottait, hogy akár 36 ezer dolgozót is kényszerszabadságra küldhetnek. Az amerikai légitársaság arra számít, hogy júliusban a tavalyihoz képest 75 százalékkal lesz alacsonyabb a forgalma, emiatt kényszerül a drasztikus lépésre.

Tovább a cikkhez

Emelkedéssel indulhat a csütörtöki kereskedés Európában

  • A szerdai kereskedés első felének bizonytalansága után a nap vége felé közeledve emelkedni kezdtek a tengerentúli tőzsdék, az erősödés egészen a zárásig kitartott, végül mindhárom amerikai részvényindex erősödéssel zárta a napot, míg a Nasdaq Composite új csúcson zárt. A befektetők a gazdaság kilábalásával kapcsolatos hírekre fókuszáltak elsősorban, a járványügyi aggodalmak azonban beárnyékolták a hangulatot, miután a szerda esti adatok szerint az Egyesült Államokban a megerősített koronavírus-betegek száma meghaladta a 3 millió főt, egy hónap alatt ugrott 1 millióval az esetszám. A Dow végül 177 pontos plusz mellett 0,7 százalékkal került feljebb, az S&P500 0,8 százalékot emelkedett, míg a Nasdaq 1,4 százalékos emelkedéssel zárt.
  • Ázsiában a tőzsdék többsége emelkedett csütörtökön, A Nikkei 0,8 százalékos erősödése mellett a hongkongi börze 0,3 százalékkal került feljebb, míg a sanghaji részvényindex 1,1 százalékot emelkedett. Ázsia más részein felemásan teljesítettek a tőzsdék, a dél-koreai Kospi 0,8 százalékos erősödése mellett a szingapúri tőzsde 0,4 százalékkal került lejjebb.
  • Csütörtökön az MNB közli a vállalati és lakossági kamatlábak májusi átlagát, a KSH a külkereskedelmi termékforgalom májusi statisztikáját publikálja majd, az ÁKK kötvényaukciót tart. Az Egyesült Államokból a heti munkanélküli segélykérelmek számának változását teszik közzé.
  • Lejjebb került az olaj ára ma reggel, az augusztusi leszállítású WTI jegyzése 0,1 százalékos esést követően 40,83 dollárnál jár. Az arany árfolyama feljebb került reggel, a sárga nemesfém jegyzése 0,16 százalékos emelkedés után 1 812,73 dollárnál jár.
  • A forint gyengül ma reggel az euróval szemben, egy euróért 354,98 forintot kell fizetni, míg egy dollár 312,34 forintba kerül.

Mi történt eddig a tőzsdéken?

Címlapkép forrása: Spencer Platt/Getty Images

Frankfurti tőzsde
unicredit shutter
deviza trader forint árfolyam kereskedő
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Frankfurti tőzsde