koronavirus_magyarorszag_korhaz
Üzlet

Jól vizsgázott a teszteken a hazai fejlesztésű lélegeztetőgép, kezdődhet a sorozatgyártás

Portfolio
A betegek kezelésében is sikeresnek bizonyult az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával megvalósított, szabadalmaztatás alatt álló lélegeztetőgép. A vizsgálatba bevont orvosszakértők álláspontja szerint a magyar fejlesztésű eszköz a beállított paramétereket pontosan és megbízhatóan teljesíti, a riasztási és betegbiztonsági funkciói pedig megfelelőek, így bevonhatóvá válik a lélegeztetésre szoruló betegek kezelésébe.

Kifejezetten az új koronavírus okozta légzési elégtelenség kezelésében is hatékony, nagyteljesítményű vírusszűrővel felszerelt lélegeztetőgépet fejlesztettek ki vállalati-egyetemi együttműködésben magyar szakemberek. A Femtonics Kft. és a Semmelweis Egyetem március végére készítette el az első működő prototípust.  Az Innovációs és Technológiai Minisztérium által támogatott hazai fejlesztésű közel egy hónapja üzemel a Semmelweis Egyetem Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Klinikáján.

Az eszköz klinikai vizsgálata négy egymásra épülő szakaszból állt, a szintlépések előfeltétele volt az egyes mérföldkövek sikeres teljesítése.

A vizsgálat első szakaszában a lélegeztetőgép műszaki működését vizsgálta 72 eltérő beállítás és tüdőmodell paraméter (például a tüdő ellenállása, tágulékonysága, különböző lélegeztetési paraméterek) mellett. A második szakaszban a különböző riasztási eseményeket 9 helyzetben vizsgálták (többek között a magasnyomást, a légzésszámot, a belélegzett volument). A harmadik szakasz számos klinikus bevonásával a szerkezet kezelhetőségét kívánta felmérni, vagyis megnézték, hogy egy rövid, 5 perces oktatás után megbízhatóan kezelhető-e a gép. 13 feladatot hajtottak végre az orvosok, majd nemzetközi pontrendszer alapján mondtak véleményt a gép használhatóságáról. A kifejlesztett lélegeztetőgép 90 százalék feletti értékelést kapott. Az utolsó szakaszban a betegellátásba is bevonták a lélegeztetőgépet. Az eszközt eszméletlen és tudatánál lévő beteg kezelésénél is alkalmazták, az automata lélegeztetés mellett a spontán légvételeket is megfelelően támogatta a berendezés. A lélegeztetés során előforduló eseményekre (például váladék eltávolítására, köhögésre) hibátlanul reagált a lélegeztetőgép. 

Az előzetes eredmények alapján megkezdődhet a felkészülés a magyar lélegeztetőgép sorozatgyártására is – áll az ITM közleményében.

Címlapkép: MTI / Balogh Zoltán

koronavirus_roller_gyerek
spanyolország turizmus tengerpart
bullbear
shutterstock_526779460hotel bécs
vakcina oltás
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 7.
Private Investor Day 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu

Újságíró

Újságíró
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
koronavirus_roller_gyerek