koronavirus_strand
Üzlet

Koronavírus: Görögország szigorítja a határellenőrzéseket

Portfolio
Újabb 225 ezer koronavírus-fertőzöttet találtak egy nap leforgása alatt a világon, ennek jelentős hányada az Egyesült Államokhoz köthető, ahol rekordot döntött a napi esetszám. A regisztrált fertőzöttek száma már meghaladta a 12,2 millió főt globálisan és több mint 550 ezer haláleset köthető a koronavírushoz a Johns Hopkins Egyetem péntek reggeli adatai szerint. Itthon nem zárható ki, hogy újabb korlátozások lesznek, amit Orbán Viktor is megerősített ma reggeli nyilatkozatában, de azt még nem tudni, hogy mikortól. Hírek a koronavírusról percről percre.

Rekordon az új fertőzöttek Izraelben

Rekordot döntött Izraelben a 24 órán belül regisztrált új koronavírus-fertőzöttek száma - közölte pénteken az izraeli egészségügyi minisztérium. A tájékoztatás szerint 1504 új fertőzöttet vettek nyilvántartásba szerdán éjféltől csütörtök éjfélig.   

Izraelben a hivatalos adatok szerint eddig több mint 36 ezren kapták el a COVID-19 betegséget azóta, hogy a fertőzést február 21-én először kimutatták. A vírus halálos áldozatainak a száma 351.

Benjámin Netanjahu kormányfő csütörtök este sajtóértekezleten elismerte, hogy talán "túl korán" kezdték el feloldani a koronavírus-járvány miatt bevezetett korlátozásokat. A járvány "második hullámának a közepén vagyunk" - jelentette ki a miniszterelnök.

Izraelben kedden ismét bezártak a bárok, az éjszakai klubok és az edzőtermek, továbbá korlátozták a közterületen gyülekezők maximális létszámát. Jeruzsálemben és négy másik kisebb településen, amelyeket a kiújuló járvány gócpontjainak tekintenek, az országosan bevezetett intézkedéseknél még szigorúbb korlátozásokat rendeltek el.

Olaszországban ismét gyorsult a terjedés

Olaszországban Lazio, Emilia Romagna, Piemonte, Toszkána és Veneto tartományban is az 1-es érték fölé ugrott az úgynevezett reprodukciós ráta az egészségügyi minisztérium péntek esti adatai szerint. Harmadik egymást követő nap emelkedett a szűrt betegek száma.

Az úgynevezett R0 érték azt mutatja, minden egyes beteg hány további személyt fertőz meg. Ha túllépi az 1-es értéket, akkor a járvány terjedési képességének megerősödését jelzi. Az egészségügyi tárca hangsúlyozta, hogy az országos szaporodási ráta továbbra is egyes érték alatt van.

A közép-olaszországi Lazio tartományban, amelyhez Róma is tartozik, a reprodukciós ráta 1,13-ra emelkedett: egy nap alatt 23 új beteget szűrtek ki, közülük tizenegyen beutazó fertőzöttek, többségük Bangladesből érkezett. Az utóbbi három napban a Rómában élő több mint 13 ezres bangladesi közösség tagjaiból már 2500 személyt teszteltek. Mint kiderült, június utolsó hetében négy repülőjárattal közel ezer bangladesi tért vissza az olasz fővárosba, akiket nem ellenőriztek, és nem is helyeztek karantén alá. Az ellenőrzés csak hétfőn kezdődött, majd kedden felfüggesztették a Bangladesből érkező repülőgépek fogadását.

Olaszország teljes területén az utóbbi egy nap alatt 276 beteget szűrtek ki. Ezt megelőzően szerdán 229, kedden 138 volt a huszonnégy óra alatt diagnosztizált új betegek száma. Az új eseteknek már csak a negyvenöt százalékát diagnosztizálták Lombardiában, ahol korábban a napi esetek több mint felét szűrték ki.

Az aktív fertőzöttek száma 13 428: közülük már csak 844 beteget kezelnek kórházban, hatvanötöt intenzív osztályon. Egy nap alatt tizenketten haltak meg, ugyanannyian, mint huszonnégy órával korábban, így a halálos áldozatok száma 34 938-ra emelkedett. A gyógyultak száma túllépte a 194 ezret. A gyógyultakat és halottakat is számítva a diagnosztizált fertőzöttek száma elérte a 242 639-et.

Domenico Arcuri járványügyi biztos ismételten a kontaktkeresési mobilalkalmazás használatára szólította fel az olaszokat, miután ennek majdnem egy hónappal ezelőtti bevezetése óta, kevesebb mint ötmillióan töltötték le. Arcuri figyelmeztetett, hogy az alkalmazás hasznos eszköz lehet a járvány esetleges őszi második hullámakor.

Az olasz kormányfő bejelentette a járvány miatti vészhelyzet meghosszabbítását az év végéig. Lombardiában pénteken ismét megnyitották a szabadtéri szórakozóhelyeket, diszkókat. A lombardiai Codogno lakosai, amely kisvárost elsőként helyezték karantén alá február 23-án, a sajtóban panaszkodtak amiatt, hogy Olaszországban sehol sem fogadják őket szívesen turistaként.

(MTI)

Norvégia megnyitja a határait

Norvégia szerdán megnyitja a határait a legtöbb európai uniós ország turistái előtt; azokról a tagállamokról van szó, amelyekben kielégítően alacsonynak találják a koronavírus-fertőzöttség szintjét - közölte pénteken a norvég kormán.

A Portugáliából, Luxemburgból, Magyarországról, Romániából, Horvátországból érkezőkre azonban továbbra is érvényesek az Európában egyik legszigorúbbnak számító korlátozások - derül ki a közlésből, amely további indoklást nem tartalmaz.

A nem uniós tagállam, de a schengeni szerződést alkalmazó Norvégia nem állandó lakosainak többsége számára korlátozza a belépést, nekik tíz napra karanténba kell vonulniuk. A külföldi utazások nem tiltottak a norvég állampolgárok számára, de visszatéréskor rájuk ugyanúgy kötelező a karantén.

Három déli régióját leszámítva a szomszédos Svédországra is érvényben maradnak a korlátozások. Norvégia eddig - június 15-án - három szomszédjával, így Dániával, Finnországgal, Izlanddal közös határát nyitotta meg.

Norvégiában már csak néhány koronavírus-fertőzöttet tartottak nyilván. A járványnak 252 halálos áldozata van. Svédországban, ahol kevésbé szigorú intézkedéseket vezettek be, jelenleg is napi több tucat halálesetet jelentenek.

(MTI)

Törökországban javult a helyzet

Törökországban az előző napi 1024 után pénteken 1003-ra mérséklődött a koronavírus-járvány újonnan igazolt fertőzöttjeinek napi száma - közölte Fahrettin Koca török egészségügyi miniszter a Twitteren. Az eddig regisztrált esetek száma 210 965-re nőtt.

A napi esetszámok a hatósági intézkedések enyhítését követően 900 körüli értékekről indulva június közepén néhány nap alatt 1600 közelébe, a május közepi szintre jutottak. A mutató azóta a mostani 1003-nál alacsonyabban még nem járt, mindazonáltal június 24. óta lassan ereszkedik.

Pénteken az előző napinál öttel többen, 23-an vesztették életüket a fertőzés szövődményeiben. A halálos áldozatok száma ezzel 5323-ra emelkedett az országban. Az elmúlt 24 órában az intenzív osztályon fekvő és a lélegeztetőgépre szoruló betegek száma, bár csekély mértékben, de nőtt, az előbbi 1179-ről 1182-re, az utóbbi 399-ről 402-re.

A gyógyultak száma 1493-mal 191 883-ra emelkedett, ők teszik ki tehát az összes eset már csaknem 90,5 százalékát. A 83 milliós országban eddig mintegy 3,88 millió vírustesztet végeztek el.

(MTI)

Szlovéniában 17 új fertőzött van

A csütörtökön Szlovéniában elvégzett 1390 koronavírustesztből 17 lett pozitív, valamivel több, mint az előző napi 13, amely a legalacsonyabb adat volt június 30. óta. Tizenhat ember szorult kórházi ellátásra, eggyel több, mint az előző nap. A betegek közül senki nincs intenzív osztályon.

Nuska Caks Jager, a Nemzeti Közegészségügyi Intézet (NIJZ) járványügyi illetékesének a tájékoztatása szerint az aktív betegek számát 236-ra tették csütörtökön az országban. Valamivel jobban növekedett a fertőzöttek száma az idősotthonokban és az egészségügyi személyzet között.

A héten jelentett 132 új fertőzött közül 73-an Szlovéniában fertőződtek meg. A többiek Horvátországból, Bosznia-Hercegovinából, Szerbiából, Koszovóból és Montenegróból hurcolták be a vírust. Szlovéniában péntekig 1793 igazolt fertőzöttet jelentettek, a halálos áldozatok száma nem változott, továbbra is 111.

(MTI)

Csehországban elérte a fertőzöttek száma a 13 ezret

Csehországban egyre rosszabb a járványhelyzet, pénteken a fertőzöttek száma átlépte a 13 ezret. Ebből eddig összesen 8208-an gyógyultak meg, és 352-en haltak meg.

Görögország megerősíti a határvédelmet

Görögország megerősíti szárazföldi határain az ellenőrzést a szomszédos államokból érkezők esetében, miután több szomszédos balkáni országban megnőtt a SARS-CoV-2 nevű vírussal fertőzöttek száma, és több fertőzöttet "importáltak" az elmúlt napokban.

"Minden, a Bulgáriával közös határon lévő promahonaszi határátkelőhelyen érkezőnek július 14-től a belépéstől számítva három napnál nem régebbi negatív vírustesztet kell bemutatnia" - közölte szerdán Szteliosz Pecasz görög kormányszóvivő.

Pénteken 29 Bulgáriából, illetve Romániából érkező turista koronavírustesztje lett pozitív a promahonaszi határátkelőnél. Országszerte hét szerb turista bizonyult koronavírus-fertőzöttnek hétfőn, őket karanténba helyezték.

Miután Szerbiában nőtt az igazolt fertőzöttek száma, Görögország vasárnap úgy döntött, hogy július 15-ig lezárja a határait minden szerb állampolgár előtt.

A határok június közepi megnyitása óta Görögország szúrópróbaszerű teszteket végez az országba érkező turistákon. Az utazóknak érkezésük előtt két nappal kérdőívet kell kitölteniük, amely alapján eldöntik, hogy az érkezésükkor alá kell-e vetni magukat a vírustesztnek.

"A kérdőívet mostantól egy nappal előbb kell kitölteni" - közölte a kormányszóvivő. Hozzátette, hogy növelni fogják a tesztek számát is, vasárnapig több mint 300 szűrést végeznek el.

Görögországot eddig viszonylag megkímélte a járvány, a Covid-19 betegség szövődményeibe 193-an haltak bele, aggasztó azonban, hogy a jelenlegi fertőzöttek több mint fele turista.

"A karanténintézkedések lazítása az első hullám fellángolását idézte elő" - vélte a Szkai televízión Atanasziosz Cakrisz, az athéni orvostudományi egyetem mikrobiológiai tanszékének vezetője. A szakértő szerint a közeli napokban "lehetséges, hogy jelentősen megnő a fertőzöttek száma".

(MTI)

Magyar WHO: bizonytalan, hogy mikor lesz vakcina

Összehangolt erőfeszítések folynak a világon a koronavírus elleni oltóanyag kifejlesztésére, de egyelőre nem lehet megmondani, hogy mikor lesz kész a vakcina - mondta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) magyarországi irodájának vezetője pénteken Budapesten.

Ledia Lazeri közölte: százötven különböző kísérlet fut párhuzamosan, azonban húsznál kevesebb esetben jutottak el addig a fázisig, ahol már embereken próbálják ki az új szert.

Kiemelte, hogy a vakcinagyártás lassú, körülményes folyamat, amelynek során bizonyos várakozási időket nem lehet megspórolni. Megjegyezte, hogy általában több mint két év egy oltóanyag kifejlesztése, jelenleg ennél vannak ború- és derűlátóbb várakozások is.

Az irodavezető hangsúlyozta, hogy a WHO igyekszik előmozdítani a szolidaritást: azt akarja elérni, hogy ha lesz vakcina, akkor azt a kedvezőtlenebb anyagi helyzetű országok is elérjék. Ugyanakkor megjegyezte, hogy a világszervezet csupán ajánlásokat tud adni.

A WHO költségvetése 4,6 milliárd dollár (mintegy 1440 milliárd forint) évente - közölte Ledia Lazeri, hozzátéve: ennek egy részét vészhelyzeti programra különítették el, ebből fedezik a koronavírus-járvánnyal kapcsolatos kiadásaikat. Arra a kérdésre, hogy az Egyesült Államok kilépése a világszervezetből miként érinti majd a pénzügyeket, úgy felelt: ezt még elemzik, de Németország és Franciaország már jelezte, hogy fontosnak tartja a WHO működését, és a szervezet megpróbál fokozott szerepet vállalni a megváltozott helyzetben.

A korlátozások enyhítése esetén mindig fennáll a veszélye annak, hogy felerősödik a járvány, ez néhol már meg is történt - emelte ki az irodavezető. A WHO azt tudja tenni, hogy felhívja a figyelmet a higiénés szabályok követésére és a távolságtartásra - fűzte hozzá.

Az első járványhullám tanulságának Ledia Lazeri azt nevezte, hogy óvatosan kell újranyitni az országokat, valamint nagyon kell figyelni az idős emberekre és az egészségügyben dolgozókra, mert a koronavírus a leginkább őket veszélyezteti.

Úgy vélekedett, hogy Magyarország elég hamar meg tudta akadályozni a vírus terjedését, a kórházak soha nem teltek meg. Ennek oka, hogy a kormány tanult a járványon már korábban átesett államok tapasztalatából.

Az irodavezető fontosnak nevezte, hogy járvány idején is folyamatosak legyenek az egészségügyi szolgáltatások, a krónikus betegek ilyenkor is kapjanak ellátást.

Megjegyezte: folyamatos vita tárgya, hogy elkezdődött-e már a második hullám, vagy még mindig az első tart, és erősödött fel bizonyos országokban. Az mindenesetre várható, hogy ősszel egyszerre lesz jelen az influenza- és a koronavírus-járvány. A kettő összevont hatását nem ismerjük, ilyet még nem élt át az emberiség - hangoztatta.

Ledia Lazeri közölte: míg korábban azt gondolták, hogy a koronavírus csupán cseppfertőzéssel terjed, legújabb kutatások szerint megmaradhat különböző felületeken, akár a levegőben is.

(MTI)

Szlovákia visszaállítja az ellenőrzést a határon egy napra

A szlovák rendőrség egy napra, péntek délután három órától szombat délután három óráig visszaállítja az ellenőrzést a szárazföldi határokon, hogy kiszűrje a koronavírussal fertőzötteket, és ellenőrizze azokat a beutazókat, akik a járvány terjedése szempontjából kockázatos európai uniós országokból érkeznek - jelentette pénteken a szlovák rádió.

A híradás szerint a hatóságok a fertőzöttek számának hirtelen megnövekedése miatt döntöttek így: szerdán az országban 53 új fertőzéses esetet regisztráltak. Utoljára akkor volt ilyen magas ez a szám a mintegy 5 és fél milliós országban, amikor az országos karantén idején tetőzött a járvány.

Pozsony szerint a fertőzöttek zöme többnyire külföldiekkel érintkezve kapta el a vírust, akik olyan országokból érkeztek, ahol járványgócpontok alakultak ki.

Az elmúlt napon azonban csökkent az új fertőzöttek száma, 19 pozitív tesztről tájékoztattak pénteken az egészségügyi hatóságok, emberéletet nem követelt a kór, és négyen meggyógyultak.

Szlovákiában március 6-án bukkant fel a vírus, azóta közel 226 ezer ember teszteltek, és 1870 fertőzésre derítettek fény. A vírus okozta Covid-19 betegségben 28-an haltak meg, és 1481-en gyógyultak meg a hivatalos adatok szerint.

(MTI)

Koronavírus: az év végig meghosszabbítja a vészhelyzetet Olaszország

Bejelentette a koronavírus-járvány miatti vészhelyzet további meghosszabbítását Giuseppe Conte miniszterelnök pénteken, megalapozottnak nevezve, hogy a korábban július 31-ig elrendelt vészhelyzetet év végéig fenntartsák Olaszországban.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: az év végig meghosszabbítja a vészhelyzetet Olaszország

Bejelentette a koronavírus-járvány miatti vészhelyzet további meghosszabbítását Giuseppe Conte miniszterelnök pénteken, megalapozottnak nevezve, hogy a korábban július 31-ig elrendelt vészhelyzetet év végéig fenntartsák Olaszországban.

Tovább a cikkhez

Újabb biztató adatok: csökkenti a halálozást a koronavírusos betegeknél a Gilead gyógyszere

Biztató adatokat publikált a Gilead Sciences a koronavírus kezelésére kísérleti jelleggel alkalmazott antivirális készítményével kapcsolatban. A legfrissebb vizsgálatok azt mutatják, hogy a súlyos állapotú betegeknél 62 százalékkal csökkentette a remdesivir a halálozást a hagyományos kezeléshez képest.

Tovább a cikkhez

Budapest Airport: 94 százalékos visszaesés júniusban a reptéren

Egyre több országban újraindult a légiközlekedés, így a budapesti reptéren is lassú növekedésnek indult az utasforgalom – derül ki a Budapest Airport közleményéből. Júniusban négyszer annyi utas fordult meg a reptéren, mint májusban, az egy évvel korábbi szinthez képest azonban még így is 94 százalékos a visszaesés.

Tovább a cikkhez

Elindult a WHO csapata Kínába, a vírus eredetének vizsgálatát készítik elő

Egy csapatot küldött a WHO Kínába, hogy a globális járványt okozó koronavírus eredetét vizsgálatát előkészítsék – nyilatkozta pénteken a szervezet szóvivője a Reutersnek.

Tovább a cikkhez

Tömeges csalásra derült fény: francia vállalatok nevében vettek fel koronavírus miatti állami támoga

Tömeges csalásokat lepleztek le Franciaországban a koronavírus-járvány alatti állami támogatásokkal kapcsolatosan. A hatóságok gyanúja szerint egy külföldről irányított bűnszervezet francia vállalatok nevében törvénytelenül igényelt és vett fel bérkiegészítéseket - közölte pénteken a párizsi ügyészség.

Tovább a cikkhez

Belgiumban kötelező lesz a maszk a zárt tereken

Belgiumban a szövetségi kormány döntése szerint szombattól kötelező a maszk viselése üzletekben és olyan beltéri helyiségekben, mint a mozik, színházak és koncerttermek, konferenciatermek, múzeumok, könyvtárak és imahelyek - írta pénteken a helyi sajtó.

A miniszterelnöki hivatal által kiadott pénteki nyilatkozatban az is olvasható, hogy a maszk használata egyéb helyeken is "erősen ajánlott."

Az előírások alól kivételt képezhetnek a 12 éven aluliak, és azok, akiknek a maszk viselése egészségügyi okokból, orvos által is igazoltan ellenjavallott.

A  maszkviselés általános bevezetése azért lett szükséges, mert egyre több szakértő szerint a koronavírus levegőben is terjedhet, így a 1,5 méteres fizikai távolságtartás már nem lenne elengedő a fertőzések elkerüléséhez.

A maszk viselésének elmulasztása büntetőeljárást vonhat maga után.

Belgiumban a pénteken közzétett adatok szerint a héten naponta átlagosan 84-en fertőződtek meg, ami 1 százalékos növekedést jelent az előző heti statisztikákhoz képest. A halálesetek száma viszont 24 százalékkal, a Covid-19 betegséggel kapcsolatos kórházi felvételeké pedig 23 százalékkal csökkent az utolsó hét napban. A fertőzések melegágya továbbra is a flamand tartomány. Március eleje óta csaknem egymillió tesztet végeztek el a 11,5 millió lakost számláló országban.

(MTI)

Romániában az április tetőzést meghaladó mértékben terjed a koronavírus

Romániában továbbra is a járvány első, áprilisi tetőzését meghaladó ütemben terjed a koronavírus-járvány: a pénteki összesítés szerint újabb 592 embernél mutatták ki a fertőzést az utóbbi 24 órában.

A fertőzések ütemének gyorsulását jelzi, hogy a pénteki érték csaknem másfélszerese a megbetegedések utóbbi két hétben regisztrált - napi 400 új eset körüli - átlagának, de az utolsó hét átlagát is 36 százalékkal meghaladja. A stratégiai kommunikációs törzs pénteki jelentése szerint az utóbbi 24 órában minden korábbinál több, csaknem 15 ezer tesztet végeztek, ami csaknem másfélszerese az utóbbi hónap átlagos napi tesztelési ritmusának.

Pénteken ismét megdőlt - meghaladta a 8400-at - az ismert aktív esetek száma. Az utóbbi napon az átlagosnak számító 21-nél kevesebb, 13 koronavírus-fertőzött vesztette életét.

Romániában eddig 31 381 embernél mutatták ki a koronavírus-fertőzést, közülük 21 129-et gyógyultnak nyilvánítottak, 1847-en meghaltak, 236 beteget pedig súlyos állapotban, intenzív osztályon ápolnak.

A járvány leginkább Bukarestben és a fővárostól északra található Arges, Dambovita és Prahova megyében, illetve az erdélyi Brassó megyében terjed. Partiumban és Erdély többi részén - ahol az áprilisi első tetőzés idején sok megbetegedést regisztráltak - most valamivel jobb a helyzet: Maros és Kolozs megye kivételével többnyire egy számjegyű a napi új fertőzések száma.

Ludovic Orban kormányfő az újabb hétvége közeledtével arra figyelmeztette a tengerparti és hegyvidéki üdülőhelyeken működő kerthelyiségek üzemeltetőit, hogy bevonják engedélyüket, ha nem gondoskodnak a távolságtartási szabályok betartásáról, és megismétlődnek a korábbi hétvégéken tapasztalt "tömegjelenetek".

(MTI)

Jól vizsgázott a teszteken a hazai fejlesztésű lélegeztetőgép, kezdődhet a sorozatgyártás

A betegek kezelésében is sikeresnek bizonyult az Innovációs és Technológiai Minisztérium támogatásával megvalósított, szabadalmaztatás alatt álló lélegeztetőgép. A vizsgálatba bevont orvosszakértők álláspontja szerint a magyar fejlesztésű eszköz a beállított paramétereket pontosan és megbízhatóan teljesíti, a riasztási és betegbiztonsági funkciói pedig megfelelőek, így bevonhatóvá válik a lélegeztetésre szoruló betegek kezelésébe.

Tovább a cikkhez

Fellendülőben az olajkereslet, de a járvány még mindig kockázatot jelent

Megemelte az idei olajpiaci keresletre vonatkozó várakozásait az Nemzetközi Energia Ügynökség, de hozzátették, hogy a koronavírus kockázatot jelent a kilátásokra – írja a Reuters.

Tovább a cikkhez

Mától karanténkötelezettség nélkül lehet Magyarországból Angliába utazni

Megszűnt pénteken a Magyarországról és számos más országból Nagy-Britanniába beutazók karanténkötelezettsége. Szerbiát, amely eredetileg szintén szerepelt a karanténelőírás alól mentesített országok között, a brit kormány már pénteken le is vette a listáról.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: új csúcson a napi esetszám

Bulgáriában ismét rekordot döntött az egy nap alatt újonnan megfertőződöttek száma - közölte az egészségügyi minisztérium pénteken.

A bolgár hatóságok 330 új koronavírusos beteget regisztráltak az elmúlt 24 órában.

Velük együtt 6672-re emelkedett a fertőzöttek száma. Legutóbb csütörtökön dőlt meg a napi rekord, akkor 240 új fertőzöttet jelentettek.

Bulgáriában hárman vesztették életüket a Covid-19-ben az elmúlt 24 órában, így már 262-re nőtt a járvány halálos áldozatainak száma. Az egészségügyi minisztérium hozzáfűzte: jelenleg 525 beteget ápolnak kórházban, 28-at intenzív osztályon. A megfertőződött egészségügyi dolgozók száma elérte a 490-et.

Eközben 63-an épültek fel a betegségből, velük együtt 3229 a gyógyultak száma.

A fertőzések számának újbóli emelkedése miatt csütörtökön ismét szigorítottak a korlátozásokon Bulgáriában. Az egészségügyi minisztérium úgy döntött, hogy bezáratja az éjszakai szórakozóhelyeket és a beltéri diszkókat, illetve nem engednek közönséget sporteseményekre, és 30 főben szabták meg az összejövetelek felső létszámkorlátját.

Az országban március 8-án észlelték az első koronavírusos eseteket. Március 13-tól rendkívüli állapotot rendeltek el, amely május 14-ig volt hatályban. Azóta rendkívüli járványhelyzet van érvényben, amelyet először június végéig, majd július végéig meghosszabbítottak.

(MTI)

Utoljára a devizahiteles kataklizmában láttunk ilyet: százmilliárdos bedőlések a koronavírus miatt?

Bár a mostani válság kismillió szempontból más, mint az előző, utoljára a devizahiteles elszámolások idején fordult elő, hogy a magyar bankszektor veszteséggel, de legalábbis érdemi nyereség nélkül zárt egy negyedévet. Úgy tűnik, idén visszatérnek a százmilliárdos nagyságrendű szektorszintű hitelezési veszteségek: az ügyfelek várható fizetésképtelenségére készülve akkora értékvesztést és céltartalékot képeztek a bankok idén márciusban, hogy az első negyedévet marginális, 3 milliárdos nyereséggel zárta a magyar hitelintézeti szektor. A bankok óvatossága jól mutatja, hogy a törlesztési moratórium csak részben, illetve átmenetileg kezeli az ügyfelek pénzügyi problémáit. Az MNB ma közzétett adatait elemezzük dióhéjban.

Tovább a cikkhez

819 új fertőzöttet találtak Ukrajnában egy nap alatt

Az elmúlt nap alatt 819-cel nőtt a koronavírussal fertőzöttek száma Ukrajnában, a megbetegedések dinamikája csekély mértékben nő - közölte pénteki sajtótájékoztatóján Makszim Sztepanov egészségügyi miniszter.

Az új fertőzöttek között van 67 gyerek és 65 egészségügyi dolgozó. A tárcavezető szerint 18 ember halt bele a vírus okozta Covid-19 betegség szövődményeibe, és 1016-an gyógyultak meg, a legtöbben a járvány kezdete óta.

Előző napon az egészségügyi minisztérium 810 új fertőzésről számolt be.

Az elmúlt 24 órában Kijevben regisztrálták a legtöbb, 118 fertőzöttet, a főváros után Kárpátalján (112), Lemberg (Lviv) megyében (82) és Rivne megyében (74) volt a legtöbb fertőzéses eset. Az országban több mint 27 ezer tesztet végeztek el egy nap alatt.

A járvány kitörése óta közel 774 ezer tesztet végeztek, és 6,73 százalékuk lett pozitív. A lakosság mintegy 1,84 százalékát tesztelték. Összességében eddig 52 043 ember kapta el a fertőzést, 1345-en haltak meg, és 24,8 ezren gyógyultak meg.

Ukrajnában június 26-án nőtt a legnagyobb mértékben, 1109-el a fertőzöttek száma egy nap alatt, ezután a vírus terjedése lassulni kezdett.

(MTI)

Jó hírek érkeztek az orosz koronavírus-vakcináról

Immunitást alakított ki a kísérletben részt vevő önkéntesekben az első klinikailag tesztelt orosz Covid-19-vakcina - közölte pénteken az orosz védelmi minisztérium, miközben a járvány halálos áldozatainak száma az országban meghaladta a 11 ezret.

Tovább a cikkhez

Koronavírus Magyarországon: megérkezett a péntek reggeli jelentés

Az elmúlt egy napban 3 újabb magyar állampolgárnál mutatták ki az új koronavírus-fertőzést és két idős beteg elhunyt – derül ki a kormányzati portál ma reggeli tájékoztatásából.

Tovább a cikkhez

Minden iskolát bezárnak Hongkongban

Hongkongban minden iskolát bezárnak hétfőtől, megakadályozandó a koronavírus terjedését - jelentette be az oktatási hivatal. A napi új esetek száma újra megugrott a városban és helyi fertőzéseknek bizonyultak, ami aggodalmat keltett a hatóságokban, hogy a közösségekben terjed a vírus. Csütörtökön 42 új esetről számoltak be, ebből 34 fő helyben kapta el a vírust. Ezek között voltak diákok is.

Hongkongban az iskolák többsége február óta zárva tartott, online és konferenciahívásokkal oldották meg az oktatást. Sok nemzetközi iskolában pedig már tart a nyári szünet - írja a Reuters.

Évtizedek óta nem látott gazdasági visszaesést hozhatott Japánban a koronavírus

Elemzők szerint Japán hazai összterméke (GDP) 5,3 százalékkal zsugorodik a 2021 március végével záródó pénzügyi évben.

Tovább a cikkhez

Kiderült: a nyaralni tervező magyarok 44%-a külföldre indul

A magyarok többsége a koronavírus-járvány miatt elrendelt határzár feloldását követő időszakban is óvatosan tervezi utazásait: a Netrisk.hu 6000 fős felmérése szerint a válaszadók 50 százaléka a nyár végére vagy őszre tolta ki következő utazását, 18 százaléknyian pedig csak jövőre terveznek útra kelni. Idén nyáron a nyaralni indulók 56 százaléka a határokon belül marad - írja a Netrisk.hu sajtóközleményben.

Tovább a cikkhez

12,2 millió fertőzött, 554 ezer elhunyt a világban

A világon 12 238 034 ember fertőződött már meg a koronavírus-járványban, a halálos áldozatok száma 554 360, a gyógyultaké pedig 6 716 683 a baltimore-i Johns Hopkins Egyetem pénteki adatai szerint.

Egy nappal korábban még 12 012 720 fertőzött szerepelt az összesítésben, 548 914 volt a halálos áldozatok és 6 562 679 a gyógyultak száma.

Így egy nap alatt a fertőzöttek száma 225 314 fővel nőtt, 154 004 fő gyógyult fel és 5446 áldozatot szedett a vírus.

A diagnosztizált fertőzöttek számát tekintve a világ legsúlyosabban érintett országai jelenleg:

  • Egyesült Államok, 3,12 millió fő
  • Brazília, 1,76 millió fő
  • India, 793 ezer fő
  • Oroszország, 706 ezer fő
  • Peru, 316 ezer fő.

A halálos áldozatok számát tekintve a sorrend:

  • Egyesült Államok, 133 ezer áldozat
  • Brazília, 69 ezer áldozat
  • Egyesült Királyság, 44,6 ezer áldozat
  • Olaszország: 40 ezer áldozat
  • Mexikó, 33,5 ezer áldozat.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) március 11-én nyilvánította világjárványnak a koronavírust. 

(MTI)

Orbán Viktor: újabb korlátozásokra kell számítani Magyarországon

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth Rádióban beszélt a koronavírus terjedéséről és az arra adott válaszokról. Szerinte újabb korlátozó intézkedések lesznek szükségesek, mert a behurcolás egy nagy kockázat. A környező országokban már most nő a koronavírusos esetek száma, Magyarország azonban biztonságos.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: az Egyesült Államokban ismét rekordot döntött az új fertőzések száma

Az Egyesült Államokban csütörtökön ismét rekordot döntött a koronavírussal diagnosztizált új fertőzések száma - derült ki a baltimore-i Johns Hopkins egyetem és kórház csütörtök esti adataiból.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: világszerte dőlnek a szomorú rekordok, új korlátozások jönnek többfelé

Az Egyesült Államokban több mint 60 ezerrel nőtt szerdán az igazoltan koronavírussal fertőzöttek száma és közben a halálozásoké is második napja nagyon magasan, 900 felett alakult. Több tagállamban emiatt újabb korlátozó intézkedéseket hoztak, amelyek többek között az iskolásokat is érintik. Közben Mexikóban és Argentínában is új napi csúcsot döntött a fertőzések száma, Ausztráliában egyre több korlátozást léptetnek életbe a Victoria tagállamban megugrott fertőzések miatt, Tokióban pedig minden eddiginél több új fertőzöttet találtak szerdán. A mi régiónkban is új napi rekord dőlt tegnap Bulgáriában, de a szerb és ukrán helyzet is újra romlott. Friss híreink csütörtökön percről-percre a témában.

Tovább a cikkhez

Koronavírus: összeült az operatív törzs, nem zárható ki a magyar szigorítás

Nem zárható ki a koronavírus-fertőzés miatt egyes szabályok szigorítása - mondta Szentkirályi Alexandra kormányszóvivő az M1 aktuális csatornán csütörtök este.

Tovább a cikkhez

Címlapkép: Noam Galai/Getty Images

Frankfurti tőzsde
bejrút200804
koronavirus
erkély zöld épület
moszkva vörös tér oroszország kreml
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
A tőzsdei könyv
Útmutató, amely piaci pánikok esetén is használható.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó raktárak és logisztikai központok

A legmodernebb ipari és logisztikai központok kínálata egy helyen

Infostart.hu
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
Frankfurti tőzsde