DélKorea
Üzlet

Így néz ki az, amikor lelkes fiatalok vetik rá magukat a tőzsdékre

Portfolio
A gazdasági kilátásokkal elégedetlen fiatalabb dél-koreai generáció valósággal rávetette magát a tőzsdére, a közösségi média véleményvezérei által bátorítva sokan fordultak a magasabb hozamok reményében a tőzsdei befektetések felé a koronavírus-krízis közepette, az országban a fiatalok több százezer kereskedési számlát nyitottak abban a bízva, hogy képesek majd profitálni a heves piaci kilengésekből.

A dél-koreai fiatalok több százezer kereskedési számlát nyitottak abban a reményben, hogy képesek profitálni a heves piaci mozgásokból, így próbálva javítani a máskülönben borús gazdasági kilátásaikon.

A kezdő kereskedők beleillenek a globális trendbe, amelynek során sok új kereskedőt csábított a piacra az óriási volatilitás, továbbá a közösségi média véleményformálóitól érkező bátorítás. Az új belépők hozzájárultak ahhoz, hogy Dél-Korea megerősíthesse státuszát, mint kisbefektetői központ, az országban az egy főre jutó kereskedési számlák száma nagyjából kétszer akkora, mint az Egyesült Államokban.

Ez a lelkesedés a dél-koreai tőzsdét sem hagyta érintetlenül, a Kospi a jelentősebb részvénypiacok egyik legnagyobb visszapattanást produkálta, az index a március közepi mélypontjáról közel 50 százalékkal került feljebb.

A közösségi média ereje

A közösségi médiában önjelölt befektetési szakértők bukkantak fel, az általuk körüljárt témák a dél-koreai részvényindexben szereplő Samsung pénzügyi kimutatásainak magyarázata mellett a Bollinger szalagokat, és a kezdők számára a technikai elemzés során használt egyéb eszközöket is felölelik.

A YouTube-on ’’Ho-du’’ néven ismert Park Jung-hyun több mint százhatvanháromezer követőt gyűjtött, miután videóra vette, ahogyan amerikai határidős olaj kontraktusokkal kereskedik. A negyvenéves influencert egy online biztonsági társaság és egy étteremlánc is szponzorálja.

A kriptodeviza-kereskedés és a komplex, strukturált termékek után ez a legújabb befektetési trend az országban, amelynek tőzsdéjén -Kínához és Tajvanhoz hasonlóan- a kisbefektetők nyugodtabb időkben is jelentős szerepet játszanak.

A Korea Financial Investment Association szerint a húszas-, és a harmincas befektetői korosztály által használt kereskedési számlák száma több mint ötven százalékkal nőtt az első negyedévben, a korábbi év azonos időszakával összehasonlítva. A nonprofit szervezet nem tett közzé pontos számokat a fenti korcsoportokra vonatkozóan, azonban összességében a dél-koreai magánszemélyek 31,25 millió aktív kereskedési számlával rendelkeztek áprilisban, ami egy év alatt 13 százalékos növekedést jelentett és a 2007-ig visszanyúló adatok alapján egyben rekordot jelentett.

Az amerikai tőzsdefelügyelet tavalyi becslése szerint az Egyesült Államokban a brókercégek nagyjából 102 millió lakossági ügyfélszámlával rendelkeztek, a Világbank adatai szerint az Egyesült Államok lakossága tavaly nagyjából 328 millió fő volt, míg Dél-Korea 51,6 millió lakosú ország.

Rávetették magukat a részvényekre a dél-koreai kisbefektetők

Az elmúlt években a magánszemélyek Dél-Koreában nettó részvényeladók voltak, ebben az évben eddig a dél-koreai tőzsde adatközlése szerint a kisbefektetők valósággal rávetették magukat a részvényvásárlásokra. A magasabb hozamok keresését a borús kilátások magyarázzák: a Korea Economic Research Institute tavaly már a koronavírus-járvány előtt arról számolt be, hogy az ország alacsony növekedésű és alacsony inflációs korszakba került és a növekedés 2030-ra 1 százalékra, vagy az alá csökkenhet. A Bank of Korea várakozásai szerint a gazdaság zsugorodhat idén, ezért rekord alacsony szintre vágták vissza az alapkamatot, mérsékelve ezzel a biztonságos menedéknek tekintett kötvények hozamait.

DélKorea
Forrás: SeongJoon Cho/Bloomberg via Getty Images

Kim Taenam -aki új befektetők számára üzemeltet video-csatornát- elmondta, hogy a fiatalabb generációk igen borúsan ítélik meg a kilátásaikat, és úgy vélekednek, hogy a koreai gazdaság állapota mostanában a legjobb, és mindez már csak romlani fog a későbbiek folyamán; Kim Taenam szerint mindez nagyobb részben az alacsony születésszám és a lakosság csökkenő számával összefüggő aggodalmakra vezethető vissza.

Park Jung-hyun videóit látva kezdett olajjal kereskedni Kim Min-woo, aki elmondása szerint határidős WTI olaj kontraktusokat vásárolt márciusban, amelyeken kezdetben 170 millió dél-koreai wont (nagyjából 142 ezer dollárt) keresett, majd az egészet elvesztette az olajár zuhanása következtében. A 26 éves gépészmérnök annyira el volt keseredve, hogy kivett egy nap szabadságot. Kim Min-woo hozzátette még, hogy hálát érzett amiért volt munkája, annak ellenére is, hogy a fizetése kevesebb mint kétezer dollár. Kim Min-woo úgy vélte, hogy a munkája mellett folytatnia kell a befektetési tevékenységet, és amiatt aggódik, hogy máshol nem képes majd jó hozamokra szert tenni, és végül nem lesz képes magának házat vásárolni.

Néhányan attól tartanak, hogy az új befektetőknek csúnya meglepetésben lehet részük, a Korea Financial Investment Association tisztségviselője szerint aggodalomra ad okot, hogy a megfelelő befektetési tapasztalattal nem rendelkező húszas-, és harmincas korcsoport is belevetette magát a tőzsdézésbe, hozzátéve, hogy a részvénypiac meglehetősen volatilis a koronavírus-járvány közepette.

Mások szerint a bátorság gazdasági szempontból ésszerű: a Barings koreai részvény-üzletágvezetője úgy vélte, hogy a fiatalabb generáció tagjai tanulják a nullaközeli kamatkörnyezet következményeit, továbbá a koronavírus-járvány okozta alacsonyabb növekedési környezetet, mindez arra készteti őket, hogy magasabb hozamú eszközökbe fektessenek. A Barings szakértője egyebek mellett hozzátette, hogy a fiatalabb befektetők körében népszerűek a technológiai-, és az egészségügyi részvények, ezen papírok más szektorokhoz képest magasabb értékeltségi mutatói ellenére is. A bankház szakértője úgy vélte, hogy a fiatalabb generáció hozamokat akar elérni, és ezért agresszívek és merészek a befektetéseik során.

(WallStreetJournal)

Címlapkép forrása: SeongJoon Cho/Bloomberg via Getty Images

koronavírus_tévhitek
bicikli horvátország járvány koronavírus
filmforgatás Budapesten
globális felmelegedés jegesmedve jégtábla
Tematikus PR cikk
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
Online kurzus
Akár 100 000 Ft-tal elkezdhető, hosszú távú megtakarítási módszer.
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu

Újságíró

Újságíró

Junior elemző, elemző

Junior elemző, elemző
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 7.
Private Investor Day 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
bull