cimlap_Aramco1205
Üzlet

Rakétatámadás történt egy szaúdi olajlétesítmény ellen

MTI
A jemeni síita lázadók drónokkal és rakétákkal megtámadtak egy nagy olajlétesítményt a Szaúd-Arábia déli részén található Dzsizanban - közölte a húszik egyik katonai szóvivője hétfőn.

A húszik ellen harcoló, Szaúd-Arábia vezette arab koalíció korábban közölte, hogy megsemmisített négy rakétát és hat robbanó drónt, amelyeket a lázadók lőttek ki. Rijád nem számolt be arról, hogy találat ért-e bármilyen létesítményt.

Az Aramco szaúdi olajvállalat egy napi 400 ezer hordó termelőkapacitású üzemet működtet a Vörös-tenger partján fekvő Dzsizanban, amely a jemeni határtól 60 kilométerre található.

Jahja Szarea húszi katonai szóvivő elmondta, hogy szaúdi katonai létesítményeket és rakétavédelmi rendszereket vettek célba Hamisz Musaitban, illetve egyéb katonai célpontokat támadtak Abha, Dzsizan és Nadzsran területén. Szarea hozzátette, hogy a dzsizani ipari övezetben található olajlétesítményt is célba vették. Az összes említett település Szaúd-Arábia délnyugati részén található, közel a jemeni határhoz.

A húszik szócsövének számító al-Maszíra tévécsatorna szerint az arab koalíció több, a lázadók felügyelete alatt álló terület ellen hajtott végre légicsapást hétfőn.

A húszik fokozták támadásaikat azóta, hogy május végén lejárt a koronavírus-járvány miatt életbe léptetett tűzszünet. Június végén a lázadók rakétái elérték a szaúd-arábiai fővárost, Rijádot.

Jemenben 2014 augusztusa óta dúl polgárháború a kormányellenes síita húszik és a nemzetközileg elismert jemeni elnökhöz, a Rijádban tartózkodó Abed Rabbó Manszúr Hádihoz hű erők között. A lázadók ellen 2015 márciusában lépett hadba a kormánycsapatokat támogató arab koalíció Szaúd-Arábia vezetésével. A jemeni polgárháborúban több mint százezren vesztették életüket, és milliók váltak földönfutóvá. Az országban a világ legsúlyosabb humanitárius válsága alakult ki.

Címlapkép: Getty Images

bullbear
ciprus
koronavírus maszk ruha
vakcina__koronavirus
koronavirus veszélyhelyzet tudnivalók
getty, kamion, raktár, logisztika, ipari ingatlan, csarnok
volkswagenshutterstock
Friss hírek TÖBB FRISS HÍR
2020. szeptember 2.
Járműipar: Új időszámítás, sokasodó kihívások
2020. szeptember 3.
Financial and Corporate IT 2020
2020. szeptember 9.
Sustainable World 2020
2020. szeptember 10.
Property Market RELOADED 2020
Portfolio hírlevél
Ne maradjon le a friss hírekről!
Iratkozzon fel megújult, mobilbarát
hírleveleinkre és járjon mindenki előtt.

Kiadó modern irodaházak

Az iroda ma már több, mint egy munkahely. Találják meg most cégük új otthonát.

Infostart.hu
Online előadás
Legfontosabb aktualitások, elemzés, ötletelés.
Online előadás
Hogyan tudsz profitálni a száguldó nemesfémpiaci árakból?
bullbear